Ella Kannisen arki on kahden maan välillä reissaamista.

Juontaja suhaa kahden maan välillä mutta uskoo, että kohta on aika rauhoittua. Kulkijaelämään tottunutta Ellaa ajatus vakiintumisesta jännittää.

Etelä-Ranskan Montpellierissa, mukulakivikorttelin puolivälissä, vihreän puuoven takana aukeaa kielikoulun varjoisa sisäpiha. Pikkuruisessa luokassa seitsemän suomalaista tankkaa ranskan alkeita. ”La banque se situe…” ryhmä tavaa piirtoheittimen kartalta.

Viereisessä luokassa Talo Ranskassa -ohjelman juontaja Ella Kanninen, 34, symppaa kielikoulukilpailijoita ja muistaa tismalleen, miltä tuntui olla ulkomailla ja tuntea itsensä lähes ummikoksi.

Hänkin aloitti kielikoulumatkailunsa aikanaan juuri Ranskasta, Strasbourgista ja Grenoblesta.

– Me suomalaiset herkästi pelkäämme mokaamista, vaikka juuri virheistään voi oppia paljon. Tekee myös hyvää välillä nauraa itselleen: hitsit, sehän koko elämässä selviämisen perusedellytys. Who cares on hyvä asenne maailmalla.

Ella on kulkenut maailmalla jo polvenkorkuisena äitinsä käsi¬puolessa ja lukioikäisestä alkaen omin nokkineen. Kielitaidon lisäksi reissuilta kertyi ystäviä, itsenäisyyttä ja suuria selviytymiskokemuksia.

– Kun ensimmäisenä Italian-kesänäni olin onnistuneesti vaihtanut kolme kertaa asuntoa, oivalsin pärjääväni missä vain. Huomasin, että arki ja ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla, ja nopeasti valkeni myös, että omakin tulevaisuuteni voi löytyä jostain muualta kuin Suomesta.

Ja löytyihän se, opiskelupaikkoina ensin Tarton yliopistosta ja myöhemmin Milanosta. Italiasta löytyi myös aviomies Valerio Chinca, jonka vuoksi Ella vaihtoi vakituisen virkansa Ylellä freelancerin arkeen vuonna 2004. Pariskunnan esikoinen Leonardo, kotoisammin Leo, syntyi Suomessa vuonna 2007 ja on kahden maan kansalainen.

Karkulaiselämää

Ella on asunut Italiassa lyhyitä ja pitkiä pätkiä jo kuuden vuoden ajan, mutta kirjansa hän on pitänyt aina Suomessa. Hän suhaa Suomeen töihin säännöllisesti lähes kerran kuussa, ja esimerkiksi Yle Teemalla nyt pyörivä tiedesarja Tutkiva juttu on kuvattu kokonaan Suomessa.

Ella sanoo suoraan, että päätös pysyvämmästä paikoilleen asettumisesta on tehtävä ennemmin kuin myöhemmin. Jatkuva reissuelämä verottaa paitsi kukkaroa myös perheen jaksamista.

– Valerion kanssa olemme molemmat fiilisihmisiä, joille kokemukset ovat tavaraa tärkeämpiä. Ehkä siksi meillä ei ole koskaan ollut omaa kotia, jota laittaisimme, vaan asumme yhä vuokralla. Elämästämme puuttuvat kaikki materiaaliset merkit vakiintumisesta tai paikalleen asettumisesta.

Ella pohtii, onko hän alkanut karttaa noita merkkejä tietoisesti, tylsistymistä peläten. Onko spontaanista reissuelämästä tullut tapa, josta ei enää uskalla luopua ja jonka rinnalla arki näyttää paikoilleen jumahtamiselta?

– Välillä tuntuu kuin olisin koko ajan karkumatkalla. Minun täytyy vielä selvittää, mitä pakenen.

Ikäkriisejä Ella ei ole potenut, kolmekymppistyminenkin tuntui hänestä vain vapauttavalta. Marraskuussa odottava 35-vuotispäivä tuskin siis on syynä fiiliksiin karkulaiselämästä.

– Uskon tuntevani itseni hyvin. Tiedän kyllä, millainen olen ja mistä tykkään, Ella sanoo.

– Olen hiljalleen alkanut haaveilla jostain pysyvämmästä, vaikkapa ihan omasta kodista. Ehkä muutoksen tunnistaminen itsessä pelottaa.

Ei haaveita täydellisyydestä

Ilman sisaruksia kasvanut Ella elättelee myös ajatusta isommasta perheestä, mutta vasta ajan kanssa.

– Esikoisen saaminen oli niin mullistava kokemus. Minulla on yhä kirkkaina mielessä sen ilot ja riemut mutta myös pelot ja väsymys. Moni sanoo, että toisen lapsen kanssa kaikki tuntuu paljon tutummalta, mutta en tiedä, olisinko vielä valmis käymään kaikkea läpi uudelleen.

Heittäydyttyään freelanceriksi Ella on saanut nauttia työn itsenäisyydestä ja vapaudesta mutta toisaalta kantanut myös hillitöntä vastuuta lopputuloksesta.

– Kun valitsee elämän kahden maan välillä, on lakattava haaveilemasta täydellisestä elämästä, jossa saisi tehdä unelmaduuniaan unelmakaupungissa kaikkien läheistensä ympäröimänä. Sitä nauttii parhaista paloista siellä, missä sattuu olemaan.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.