Ella Jäppinen on 25-vuotias esiintyjä ja muusikko. Kuva: Jiri Halttunen

Kun nuori musikaaliartisti sai yllättäen aivoinfarktin ja halvaantui puoliksi, ystävät laittoivat pystyyn keräyksen. Miksi kuntoutusta varten tarvitaan Suomessa tuhansia euroja omaa rahaa?

25-vuotiaan Ella Jäppisen ystävien järjestämä Iso käsi Ellalle -keräys on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Ella on esiintyjä ja muusikko, jonka piti loistaa kesällä musikaalin pääosassa. Sen sijaan hän on sairaalassa. Nuori nainen sai huhtikuussa täysin yllättäen kolme peräkkäistä aivoinfarktia. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa häneltä poistettiin pala kalloa turvotuksen tieltä.

Kuntoutuksen taso huolestuttaa läheisiä

Ella selvisi hengissä, mutta hänen kehonsa vasen puoli on halvaantunut. Edessä on pitkä, kallis kuntoutus. Sitä varten hänen taiteilijaystävänsä keräävät nyt rahaa. Mutta tarvitaanko Suomessa tosiaan keräys, jotta on varaa parantua?

– Ella saa toki julkista kuntousta, mutta kuten Aivoliittokin on todennut, sen taso ei varsinaisesti ole loistava, sanoo Ellan ystävä ja keräyksen puuhanainen Säde Kajovaara.

– Suurin osa sairastuneista on yli 60-vuotiaita, ei suinkaan 25-vuotiaita. Voi miettiä, onko se riittävää kuntoutusta, että voi juoda kahvikupillisen ja lukea lehden kotona. Kun kyseessä 25-vuotias taiteilija, Ellan tavoitteet kuntoutukselleen ovat aivan erilaiset.

Keräyksellä rahoitetaan Ellalle lisää kuntoutuspalveluita yksityiseltä puolelta. Kajovaara painottaa, etteivät keräyksen järjestäjät halua kritisoida kuntoutuksen tasoa Suomessa. Se ei Ellan tukijoukkojen mukaan vain riitä kaikkeen.

– Tilanne on täällä varmasti parempi kuin monessa muussa maassa, Kajovaara pohtii.

Raha on tarpeeseen Ellan elämäntilanteessa myös siksi, että hän on toistaiseksi työkyvytön.

Neurologi: ”Kuntoutuksen taso ei välttämättä ole Suomessa kovin hyvä”

Neurologi Mika Koskinen on tutkinut aivoverenkiertohäiriö- eli AVH-kuntoutuksen tilaa Suomessa.

– Ellan tapaus kertoo saman kuin Aivoliiton tutkimus: kuntoutuksen taso ei välttämättä ole Suomessa kovin hyvä, Koskinen sanoo.

Hänen Aivoliitolle tekemänsä tutkimuksen mukaan työikäiset suomalaiset saavat Suomessa yleensä "riittävän kuntoutuksen" ja osa palaa työelämään. Usein sairastuneet kohtaavat kuitenkin vaikeuksia työssä, koska työelämä on nykyään hyvin raskasta.

Yli 65-vuotiaiden kuntoutus ei ole yhtä hyvällä tolalla kuin nuorempien. Esimerkiksi 66-vuotiaalle ei välttämättä järjestykään tarvittavaa kuntoutusta. Koskisen mukaan kuntoutuksen heikkous on juuri siinä, etteivät läheskään kaikki kuntoutusta tarvitsevat saa sitä.

– Kuntoutus on viritetty vain pienelle joukolle, koska resursseja ei yksinkertaisesti ole riittävästi.

Koskinen sanoo, ettei Ella ole yksittäistapaus. Vaikka aivoverenkiertohäiriöt ovat harvinaisia nuorilla, niitä kuitenkin sattuu. Iäkkäillä voidaan usein nähdä etukäteen riskitekijät, kuten verenpainetaudit ja sydämen rytmihäiriöt. Nuorilla esimerkiksi aivoinfarktin syy on yleensä muualla, kuten synnynnäisessä rakenteellisessa viassa tai geneettisessä sairaudessa. Koskisen mukaan tällaisten riskitekijöiden selvittäminen kaikilta nuorilta ei ole realistista.

– Nuoret sairastuneet ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että he menevät kuntoutuksessa kaikkien jonojen ohi, Koskinen sanoo.

Tarvitaanko keräysrahoja?

Koskinen kertoo, että kalliiseen kuntoutukseen tarvitaan moniammatillinen kaarti. Sairastuneen pitää usein opetella kävelemään ja hoitamaan arjen askareet uudestaan. Siihen tarvitaan fysio- ja toimintarapeuttia. Nieleminen ja puhuminen tuottavat usein aluksi vaikeuksia, missä auttaa puheterapeutti. Sosiaalityöntekijä hoitaa esimerkiksi sairastuneen taloudellisia asioita ja tukia.

– Varsinkin nuorelle ihmiselle sairastuminen on valtava sokki. Siksi tarvitaan myös psykologista apua ja neuropsykologia, Koskinen sanoo.

Koskisen mielestä on huono merkki, että Ellan läheiset ajattelevat, ettei nuori nainen saa tarpeellista kuntoutusta ilman tuhansien keräysrahoja. Siihen hän ei halua ottaa kantaa, tulisiko Ella toimeen ilman rahoja.

– En tiedä tapauksesta tarpeeksi. Olen tietoisesti jättänyt lukematta näitä lehtijuttuja, Koskinen sanoo.

Välittäminen koskettaa syvältä

Säde Kajovaara on melkein ällistynyt siitä, miten avuliaita suomalaiset ovat olleet.

–  Sellaisetkin, jotka eivät tunne Ellaa, ovat kertoneet omia kokemuksiaan AVH-sairauksista. Monet haluavat jakaa meille tietoa ja omia kontaktejaan. Tässä on avautunut uudenlainen hyväsydämisen auttamisen ja kaunismielisyyden maailma, Kajovaara kuvailee.

Kajovaara kertoo, että Ella on avusta kiitollinen ja häkeltynyt.

– Tapaus on hänelle valtava sokki, jonka käsitteleminen vie aikaa, Kajovaara sanoo.

Sunnuntaina järjestettiin Helsingissä Kulttuuriareena Gloriassa varainkeruukonsertti, jossa esiintyi Ellan taiteilijaystäviä, esimerkiksi laulaja Saara Aalto ja Tiisu-bändi. Juontajana toimi Marco Bjuström, ja esimerkiksi Pekka Hyysalo ja lauluyhtye Rajaton lähettivät videoterveisensä Ellalle. Ella pääsi itse paikalle ja kommentoi myöhemmin Facebookin tapahtumaseinällä näin:

"OLEN SANATON. Ikävää että mun piti mennä sairastumaan vakavasti kokeakseni jotakin näin huikeaa! Kuntoudun tällä ihan mihin tahansa kuntoon asti! Kiitos kaikille! Tämä oli välittämisen ja yhteistoiminnan suunnannäyttö maailmalle, enkä ihan heti keksi, mikä vois tuntua yhtä hienolta. Ehkä jäin henkiin kokeakseni juuri tämän."

Lue lisää keräyksestä tästä.

Lue myös:

Tutkimus: e-pilleri saattaa muuttaa aivoja

Vammautunut freestylelaskija Pekka Hyysalo: "Olen lopettanut pikkujuttujen murehtimisen"

mia

Näin aivoinfarktin saaneelle 25-vuotiaalle Ellalle kävisi, jos ystävät eivät keräisi rahoja kuntoutukseen

mä niin ymmärrän tän tapauksen. mamma sai myös huhtikuun alussa aivoinfarktin ja halvaantui toiselta puolelta. ensin sairaalassa haluttiin auttaa mutta kun tuli lähtö omaan terveyskeskukseen vuodeosastolle kuntoutus ja kaikki tyssäs siihen. nyt ei oo yli kuukauteen ees autettu sängystä ylös. makuuhaavoja vartalo täynnä ja elämän ilo hukassa. miten siinä voi edes haluta enää elää kun ei pysty itse edes paskalla käydä. tää on ihan hanurista koko homma. toivottavasti Ella saa parempaa hoitoa kun...
Lue kommentti
Kokenut

Näin aivoinfarktin saaneelle 25-vuotiaalle Ellalle kävisi, jos ystävät eivät keräisi rahoja kuntoutukseen

Tämä edelläkerrottuhan on ollut arkipäivää jo viimeiset kymmenkunta vuotta. Silloin kun ihminen/ potilas luokitellaan yhteiskunnalle tuottamattomaksi eli et hyödytä sitä työpanoksellasi tai oletetaan ettet tule kuntoutuksesta huolimatta kykenemään edellä mainittuun, loppuu yhteiskunnan tuki kuntoutukseen.
Lue kommentti

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.