Elina myöntää, että hänen dieettinsä taustalla oli lihomisen pelkoa ja täydellisyyden tavoittelua. Kuva Lilli Haapala
Elina myöntää, että hänen dieettinsä taustalla oli lihomisen pelkoa ja täydellisyyden tavoittelua. Kuva Lilli Haapala
Elina myöntää, että hänen dieettinsä taustalla oli lihomisen pelkoa ja täydellisyyden tavoittelua. Kuva Lilli Haapala

Elina Kiikon dieetti riistäytyi pari vuotta sitten käsistä. Nyt hän yrittää saada ammattilaisen kanssa painoaan nousemaan. – En aiemmin edes tajunnut, kuinka laiha olin.

Kun Elina Kiikko, 42, kapusi alkukesästä rappusia kuudennen kerroksen asuntoonsa Turussa, hän huomasi väsähtävänsä jo puolimatkassa. Jopa Nuutti-koiran lenkittäminen uuvutti enemmän kuin ennen. Elina pelästyi: olenko todella näin huonossa kunnossa?

Lopulta Elina ymmärsi, että väsymys johtuu pitkään jatkuneesta alipainosta. Tosin hän ei ensin tahtonut myöntää asiaa edes itselleen.

– Ajattelin pitkään, että minähän olen ihan sopiva. Kielsin syömisongelmani ja sokeuduin omalle laihuudelleni. Onneksi kroppa alkoi herätellä siihen, ettei kaikki ole kunnossa. Painan yli 170-senttisenä alle 50 kiloa, ja lisäksi minulla todettiin raudanpuuteanemia, Elina kertoo.

Heikko olo oli viimeinen niitti, joka herätti Elinan todellisuuteen. Kuukausi sitten hän hakeutui personal trainerin pakeille hakemaan apua, sillä yksin hän ei osannut syödä tarpeeksi. Pahimmillaan Elina sai vain 600 kaloria päivässä, kun uudessa ruokaohjelmassa niitä kertyy 2000.

– Huolehdin tarkkaan, että syön tasaisesti pitkin päivää, vaikka 2000 kaloriin en vielä ole aivan päässyt, määrä tuntuu vielä niin isolta. En ole kuitenkaan epäröinyt hetkeäkään, ettenkö jatkaisi. Jos jo nyt olen näin paljon virkeämpi, niin mitä onkaan vielä edessä? Elina pohtii.

Todellinen haaste tulee vastaan, kun paino alkaa nousta. Personal trainerin mielestä lukema pitäisi saada vähintään 55 kiloon, mielellään sen ylikin. Se vaatii vielä Elinalta vielä sulattelua, vaikka tuollakin kilomäärällä Elina on painokäyrien mukaan hyvin hoikka.

– Sanoin, että katsotaan nyt ensin se 55. Sen yli meneminen kuulostaa vielä aivan liialta. En halua kaikkia 15 kiloa takaisin, sillä sen painoisena olin mielestäni liian iso. Haluan saada hiukan lihasta ja olla hoikka, mutta terveellä tavalla. Onneksi muutos tapahtuu vähitellen. On kaunista, kun ihmisestä näkee, että hän pitää huolta itsestään, Elina kertoo.

Salaattiannoskin oli liikaa

Alun perin lähtökohta dieetille oli hyvä: kun työpaikka oli vaihtunut Finnairin virkailijasta it-firman sovelluspäälliköksi, Elina alkoi istua aamusta iltaan koneella. Kun kalorinkulutus pieneni, kiloja kertyi vaivihkaa. Elina tarkkaili tuolloinkin syömisiään, mutta nautiskeli kuitenkin jäätelöä, pitsaa ja pastaa. Sitten Elina päätti karsia ruokavaliostaan herkut ja hiilihydraatit viimeistä murua myöten ja aloittaa kuntoilukuurin. Kiloja karisi kuitenkin enemmän kuin piti, peräti 15.

– Jäin koukkuun onnistumisen tunteeseen, kun paino tippui nopeasti. Vähitellen myös nälän tunne hävisi, enkä enää tajunnut, mikä ruokamäärä oli tarpeeksi. Saatoin esimerkiksi syödä kokonaisen salaattiannoksen, ottaa seuraavalla viikolla saman annoksen ja huomata, että en jaksanut sitäkään enää kokonaan, Elina kertoo.

Spekulointi Elinan painosta alkoi Linnan juhlista 2010, joissa Elina näyttäytyi puolisonsa, poliitikko Ilkka Kanervan rinnalla hurjasti hoikistuneena. Jo tuolloin Elina myönsi julkisesti painavansa liian vähän. Lähipiiri alkoi huolestua, kun paino ei yrityksistä huolimatta noussut.

– Minulle ei puhuttu suoraan, mutta Ilkalta kyseltiin, onko minulla jokin sairaus. Hän vihjasi siitä hienovaraisesti, sillä hän tietää, että minulle pitää sanoa asiat varovasti. Vedin heti puolusteluvaihteen päälle: eihän minulla ole mikään hullusti, oloni on ihan hyvä! Elina kertoo.

Kun Elina näki ensimmäistä kertaa Linnan juhlien kuvat, hän ihmetteli näkyä itsekin. Hän kuitenkin lakaisi ongelman pois silmistä, omistaan ja muiden.

Elina myöntää, että hänen aiemman dieettinsä taustalla oli muutakin kuin näläntunteen puute.

– Siinä vaikutti myös pelko siitä, että jospa lihonkin liikaa, kun syön enemmän. Se liikkui pakkomielteen rajalla, kun kaiken ruoan oli oltava terveellistä. Kyllä silloin on aina kyse häiriötilasta, jos kontrolli saa elämässä noin paljon valtaa. Nyt peilistä katsoo jo nainen, joka on jo paremmin tasapainossa itsensä kanssa.


Elina oli jo nuorena tarkka painostaan, joskus liiaksi asti. Perheen tuki on ollut hänelle elintärkeää paranemisessa. Lue koko juttu Elinan elämäntapamuutoksesta Me Naisten numerosta 27/2013.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.