Katri Manninen saa kicksejä mittaamisesta. Niinpä hän käy joka aamu vaa'alla, laskee askeleitaan ja mittaa yöunensa laatua. Lisäksi Katri kuvaa kaikki ruoka-annoksensa ja siirtää nettisivuilleen. Kuva Jouni Harala

Katri Manninen oli vuosikymmeniä tyytymätön kroppaansa. Hän on ahminut, kuntoillut, kokeillut pikahypnooseja ja lukuisia laihdutuskuureja. Seksikkyyttä hän tunsi vain silloin, kun joku toinen piti häntä haluttavana. – Olen ollut tilanteessa, jossa mies haluaa vähemmän, Katri sanoo.

Aiemmin kirjailijana ja käsikirjoittajana tunnettu Katri Manninen, 39, on nykyisin transformatiivinen valmentaja, joka puhuu kahden vuoden takaisesta valmennuskoulutuksessa saamastaan oivalluksesta kuin uskoontulosta.

– Ulkoisesti säilyin samana, mutta sisäisesti kaikki muuttui, Katri kertoo.

Tärkein oivallus oli, ettei ihminen voi määrätä tunteitaan, joten niihin kannattaa kiinnittää mahdollisimman vähän huomiota ja keskittyä tärkeämpään, kuten vaikkapa käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

– Tunteet tulevat ja menevät oman sumean logiikkansa mukaan eikä niiden eteen tarvitse tehdä mitään. Huono olo menee ohi, jos siihen ei jää märehtimään, Katri selittää.

Katri tajusi, että oli vaikeuttanut elämäänsä tekemällä käytännön ongelmista henkisiä ongelmia.

– Laihduttaminen on käytännön asia ja kysymys ihan samalla tavalla, kuin vaikka siivoaminen tai hampaiden pesu. Voit laihtua, koska se on mahdollista. Se ei ole tunneasia.

Aiemmin Katri oli kiristänyt itseään tunteilla ja kuvitellut, että kymmenen kiloa laihempana hän olisi varmasti onnellinen. Nykyään hän ajattelee, ettei voi hallita onnellisuutta tai muitakaan tunteitaan.

– Onni ei ole palkka, joka vaikka laihtumisesta saadaan. Jos onnistun, en ole sen onnellisempi kuin aikaisemmin. Jos epäonnistun, en ole sen onnettomampi.

Katrilla on takanaan pitkä laihdutushistoria, mutta jo kymmenen vuotta hän on pysynyt ihannepainossaan, lukuunottamatta raskauksien mukanaan tuomia kiloja. Vuonna 2003 hän teki elämäntaparemontin, jota aikoo noudattaa loppuikänsä.

– Aina aikaisemmin olin syönyt kuin 89-kiloinen tai kuin anorektikko niin kuin erilaisissa laihdutuskuureissa vaaditaan. Tajusin, että jos aion saada pysyviä tuloksia, minun pitää saman tien alkaa syödä kuin ihannepainoinen itseni.

Katri saa kicksejä mittaamisesta. Niinpä hän käy joka aamu vaa'alla, laskee askeleitaan ja mittaa yöunensa laatua. Lisäksi Katri kuvaa kaikki ruoka-annoksensa ja siirtää nettisivuilleen.

– Mittaaminen sopii minulle, koska olen tiedenörtti. Ja kun kuvaan ruoka-annokseni, joudun edes hetkeksi pysähtymään ja miettimään, mitä olen tekemässä, Katri selittää.

Kuoppainen taival

Voisi varmaan sanoa, että Katri on elänyt elämän, joka pitää elää tullakseen hyväksi laihdutusguruksi.

– Ehdin jojoilla ja vihata kroppaani intohimoisesti 15 vuotta, laihduttaa  samoja kymmentä ja viittätoista kiloa. Koko ajan oli se tunne, että tämä keho on vihollinen, joka yrittää pilata elämäni. Ikään kuin joku hoikka ihminen olisi vankina läskien sisällä, Katri kertoo.

Maailmassa tuskin on laihdutuskuuria, jota Katri ei olisi kokeillut. Hän on testannut kaalikeittodieetit, laihdutuspillerit ja laihdutuskahvit. Herbalifet ovat hänelle tuttuja ja tietenkin hän on kuulunut Painonvartijoihin. Hän on yrittänyt olla syömättä ja yrittänyt liikkua.

– Olen vetänyt kaikkea, Katri summaa.

Parikymppisenä Katri purki ahdistustaan ahmimiseen.

– Kun silloinen poikaystäväni ei ollut kotona, hain salaa megahampurilaisen ja jäätelölitran, ja valehtelin vielä sujuvasti kassalle, että meillä on illalla juhlat. Samaan syssyyn saatoin syödä jättikorvapuustin ja suklaalevyn. Käärepaperit vein ulos piharoskikseen saakka, ettei puoliso vain löytäisi niitä. Niin paljon häpesin itseäni.

Katrin mukaan tuohon elämänvaiheeseen liittyi tyytymättömyyttä, jota hän alkoi paisutella.

Viime vuosikymmenen puolivälissä Katri kirjoitti kovaa tahtia kirjoja, paloi loppuun ja lähti toipumaan  Amerikkaan. Atlantin tuolla puolen riitti vaihtoehtoterapioita.

– Olin niin pihalla kuin ihminen voi olla. Uskoin enkeleihin, kävin selvännäkijöillä, pukeuduin shakra-väreihin ja askartelin aarrekarttoja. Ruokiksella kuuntelin aina yhden menneen elämän hypnoosin ja yhden raha-hypnoosin, jossa käskettiin kuvittelemaan itsensä hyvinvoinnin ja rikkauden keskelle. Voin kertoa, ettei auta.

Seksikäs tunne

Itsensä löytämiseen liittyi sekin, että vasta pari vuotta sitten Katri tajusi, ettei tarvitse toista ihmistä tunteakseen seksikkyyttä.

– Olin käyttänyt elämäni aikana paljon energiaa sen miettimiseen, miten saan toisen haluamaan mua. Ajattelin olevani seksikäs, jos tämä ihminen haluaa mun kanssa seksiä. Nykyään voin näyttää ihan perseeltä ja silti tuntea itseni seksikkääksi.

Parhaillaan teattereissa pyörivän Ei kiitos -leffan teemat ovat Katrille liiankin tuttuja.

– Olen ollut tilanteessa, jossa mies haluaa vähemmän seksiä kuin minä ja luullut olevani nymfomaani. Tarvitsin hulluna seksiä, koska vain silloin, kun minua haluttiin, tunsin oloni seksikkääksi.

Ero entisen ja nykyisen seksin välillä onkin huima.

– Ennen seksiin liittyi epätoivoa. Kun sain seksiä, niin sehän oli hirveä helpotus, että nyt mua rakastetaan. Hysteerisyys on vaihtunut rentouteen, ja seksi on enemmän läheisyyttä ja aistillisuutta.

Tänään  Katri on tyytyväinen kahden pienen pojan äiti, joka haluaa panostaa  perheeseensä ja työhönsä.

– Ihmiset stressaavat hullun paljon laihduttamisesta ja se on surullista ja kammottavaakin, että tuohonko te tosiaan haluatte käyttää kaiken energianne?

Hän ei nykyisessä elämäntilanteessaan ehdi lähteä tunniksi kuntosalille, muttei se haittaa.

–  Keholle on ihan sama heiluuko peppu himassa vai hienolla salilla. Tanssin usein lasteni Kallen ja Ollin kanssa kotona. Olen myös se ärsyttävä äiti, joka tekee jalkakyykkyjä puistossa

Omaa kroppaansa Katri rakastaa nykyään juuri sellaisena kuin se on.

– Mun vatsa näyttää miltä näyttää, mutta olen perusterve eikä puoliso ole ainakaan vielä kääntänyt päätään mut nähdessään. Koen vartaloani katsoessa lämmintä ja empaattista rakkautta, vähän samanlaista, kun koetaan omaa pömppävatsaista lasta kohtaan.

Koska Katri tietää, miten vaikeaa ja turhauttavaa laihduttaminen on, ohjaa hän nettisivuillaan laihdutuskursseja. Haaveena on tarjota laihdutustukea ihmisille, joilla ei ole aikaa laihduttaa ja keksiä tekninen apuväline, joka toimisi ulkoisena itsekurina silloin, kun ei enää itse muista, mikä oli päämääränä.

– Että ranneke tai puhelin piippaisi kauppaan astuessa, että nyt skarppina nainen! Verensokerit ovat aika alhaalla, joten kierrä karkkihyllyt kaukaa. Ja vähän päästä se kysyisi, miten kävi.

Milloin laihduttaja yleensä retkahtaa? Ja miten retkahtamisen jälkeen pitäisi toimia? Lue lisää Katrin ajatuksia Me Naisten numerosta 6/2014. Joka päivä tilaajana voit lukea koko jutun täältä.

Katri Manninen

■ Transformatiivinen valmentaja on syntynyt 9.1.1975 Mäntsälässä.

■ Taiteen maisteri tunnetaan myös kirjailijana ja käsikirjoittajana.

■ Asuu Helsingissä miehensä ja kahden alle kouluikäisen poikansa kanssa.

www.kutri.net

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti