Mikki Kauste on oppinut käsittelemään tunteitaan puhumalla. "Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioista."

Viime vuosi oli Egotripin solistille Mikki Kausteelle kriisin ja isojen muutosten vuosi. Siihen sisältyi uusi levy ja avioero. – Kolmen pienen lapseni takia minulla ei ollut varaa olla itsetuhoisissa fiiliksissä.

Helsingin keskustaa hellivä maaliskuinen aurinko tuo Egotrippi-yhtyeen solistille Mikki Kausteelle, 44, mieleen edelliskevään. Vuodessa hänelle on ehtinyt tapahtua paljon: avioeron myötä yksi ajanjakso on loppunut ja toinen on alkamassa.

– Viime vuosi oli minulle kriisin ja isojen muutosten vuosi. Menin eroni takia sokkitilaan, Mikki kertoo.

Eron alkuvaiheessa Mikki pelkäsi kaiken romahtavan.

– Jo kolmen pienen lapseni takia minun oli noustava ylös nopeasti, eikä minulla ollut varaa olla itsetuhoisissa tai pelonsekaisissa fiiliksissä. Olen itsekin hämmästynyt sitä, miten pian olen alkanut ajatella myönteisemmin sen sijaan, että olisin jäänyt harmittelemaan ja vellomaan. Omiin tunnetiloihin on mahdollista vaikuttaa.

Eron aikaan Egotrippi teki pitkän tauon jälkeen yhdettätoista studiolevyään.

– Bändi kannatteli minua yhteisönä yli vaiheiden, joita en olisi yksin kestänyt. Levyn teon aikana oli hetkiä, jolloin olin enemmän lukossa kuin luovassa tilassa. Musiikin tekeminen oli hyvin terapeuttista, koska se auttoi saamaan ajatukset muualle omasta arjesta kotona.

Uudesta Vuosi nolla -levystä tuli puolivahingossa teemalevy, joka kertoo uusista aluista. Siinä kuuluu elämässä eteenpäin menemisen meininki. Mikin tekemässä nimikkobiisissä lauletaan: olkoon niin, jotakin täytyy aina päättää, olkoon niin, jotakin oikeaa ja väärää.

– Tausta-ajatuksen voi tiivistää näin: kun elämässä tapahtuu muutoksia, joihin ei voi itse vaikuttaa, on parempi asennoitua tulevaisuuteen mahdollisuutena eikä uhkana. Katsot eteenpäin ja huomaat, että maisemat näyttävätkin ihan hyviltä.

Puolitoista vuotta sitten myös Egotrippi kävi eron partaalla. Yhtyeen 20-vuotisjuhlakiertueen jälkeen pitkäaikainen rumpali Sampo Haapaniemi jätti bändin.

– Olimme miettineet, mitä haluamme ryhmänä ja mikä on Egotripin tulevaisuus. Mielessä kävi sekin, että jos nyt lopettaisi, kaikille jäisi hyvä fiilis.

Yhtyeen uusi rumpali, muun muassa Vain elämää -ohjelmasta tuttu Risto Niinikoski kuitenkin piristi Egotrippiä yllättävästi. Uusi levy syntyi bändin oman mittapuun mukaan nopeasti.

– Nautimme musiikin tekemisestä enemmän kuin pitkään aikaan. Fiilis on ollut rento ja rauhallinen, mikä toivon mukaan kuuluu levylläkin ulospäinsuuntautuneisuutena ja optimistisuutena.

Mikki naurahtaa, että myös hänen omassa elämässään on havaittavissa pientä henkistä kasvua.

– Olosuhteiden pakosta olen löytänyt itsestäni uusia puolia. Olen ollut lapsesta saakka herkkä ja hidas liikkeissäni, ja isot muutokset aiheuttavat minulle järkyttävän stressin. Aikuistuttuani se on vähän helpottanut, muttei minusta siltikään salamannopeaa ole tullut.

Helposti törmäyskurssille

Egotripissä eletään paraikaa jännittäviä ja herkkiä hetkiä. Pian nimittäin selviää, miten yleisö ottaa uuden levyn vastaan ja millainen Egotripin loppuvuodesta kehkeytyy.

Suuri yleisö otti kuitenkin Egotripin omakseen jo 2000-luvun alkupuoliskolla.

– Olimme tehneet perusduunia jo kymmenen vuotta, kun saimme peräkkäin muutaman ison hitin. Se, että oli tehnyt musiikkia jo niin pitkään, auttoi asennoitumaan ja nauttimaan siitä, että vihdoin sai suosiota.

Silti bändin 22 yhteisen vuoden aikana hajoaminen on Mikin mukaan ollut lähellä aiemminkin. Kun yhtye viettää parhaimmillaan toistasataa päivää vuodessa yhdessä, henkilökemioilla on ratkaiseva merkitys. Hidastempoisen Mikin rinnalla bändissä on laulaja-kitaristi Knipi Stierncreutz, jota Mikki luonnehtii päinvastoin nopeaksi.

– Jo tämä vastakkainasettelu ajaa helposti törmäyskurssille. Villeimmät nuoruusvuotemme ovat takana päin, emmekä ole enää Knipin kanssa toistemme kurkussa kiinni. Kumpikin on tajunnut, että bändi ja yhdessä tekeminen ovat tärkeämpiä kuin se, kenen mielen mukaan mennään. Elämänkokemus auttaa hyväksymään muiden erilaisuuden. Nuorempana on mustavalkoinen ja herkästi sitä mieltä, että oma mielipide on ainoa oikea.

Todistelun tarve on jäänyt

Tunteitaan Mikki toteaa oppineensa käsittelemään puhumalla ja nostamaan tarvittaessa kissan pöydälle, mikä ei ole miehille itsestäänselvyys.

– Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioita. Kokemusta löytyy. Etenkin viime vuoden aikana oli pakko oppia puhumaan vaikeista asioista. Se on selviämisen elinehto, vaikka puhuminen voi ottaa todella koville. Kun ajatukset jäsentyvät puheeksi, sisällä olevat möykyt pilkkoontuvat ja syntyy oivalluksia.

Vuodet ovat tuoneet mukanaan myös hyvää itsevarmuutta.

– Enää ei tarvitse todistella kenellekään mitään tai täyttää ulkopuolelta tulevia odotuksia, vaan voi tehdä asioita siten kuin ne itsestä hyvältä tuntuvat. Olen myös oppinut pääsemään nopeammin yli kritiikistä. On parempi hyväksyä, ettei isossa ryhmässä kaikilla omilla tekemisillä ole merkitystä.

Mikki vitsailee Egotripin olevan tänä päivänä ryhmä sopivan pyöreitä miehiä, jotka kuvittelevat olevansa cooleja.

– Klisee tai ei, ikä on minulle vain numero. En koe olevani erityisen vanha tai keski-ikäinen. Vaikka vuosia tulee lisää, ytimeni ei ole muuttunut. Populaarimu­siikin soittaminen on aika itsekästä ja lapsellista hommaa, vaikka yritänkin ottaa muut huomioon.

Enää Mikki ei kuitenkaan innostu niin helposti uusista jutuista.

– Kuuntelen eniten musiikkia, josta olen ennenkin pitänyt, enkä etsi tuoreita suosikkeja. Kaipaan nostattavia melodioita, en monotonista jumputusta, jota radiosta paljon kuulee.

Yhtyettään Mikki pitää bändivuosissa nuorena.

– 22-vuotiashan on vasta aikuisuuden kynnyksellä!

Edessä erovanhemman arki

Yhdeksän viime vuoden aikana iso siivu Mikin ajasta on kulunut intensiiviseen pikkulapsiperheen elämään: vauvojen kanssa valvottuja öitä, kurahousushow’ta, vatsatauteja ja oksennusten siivoamista sekä lasten harrastuksiin kuskaamista. Muusikon arkea määrittää paljolti myös se, onko menossa sävellys-, studio- vai keikkailuvaihe.

– Sävellysrutiinini on ollut vuosia sama: sen jälkeen kun saan lapset tarhaan ja kouluun, minulla on neljä viisi tuntia tehokasta aikaa tehdä biisejä. Tehokkuuteen joutuu välillä pakottamaan itsensä. Tämänkin levyn biisien synnyttämiseen piti käyttää pihtejä ja melkoista itsekuria.

Pian selviää, missä määrin Mikin uusi elämäntilanne sekoittaa pakkaa.

– Oman haasteensa tuo se, että sovittaa yhteen erovanhemman ja keikkoja tekevän muusikon arjen. Onneksi on isovanhemmat ja muuta tukiverkkoa, joilta saa apua. Jälkikasvu tekee myös sen, että on pakko pärjätä taloudellisesti. Tekisin tätä, vaikka joutuisin sinnittelemäänkin.

Golfatessa aikaa ajatuksille

Yksinolosta nauttivalle erakkoluonteelle oma aika oli pitkään harvinaista herkkua.

– Perheen perustaminen oli minulle aluksi iso ja stressaava muutos. Voisin olla päiväkausia itseni seurassa mökillä laiturin nokassa. Tykkään antaa ajatusten tulla ja mennä. Ymmärrän, että voi olla parisuhteessa vaikeaa, jos kumppani vetäytyy olemaan itsekseen.

Eron jälkeen Mikki on joutunut miettimään, mitä tehdä niinä viikkoina, kun lapset eivät ole hänellä.

Yksinololla on kuitenkin ollut myös suurempi merkitys.

– En ole koskaan hypännyt seuraavaan suhteeseen heti edellisen päätyttyä. Erottuani olen viettänyt aina pitkiä ajanjaksoja itsekseni, jotta pääsen sinuiksi tilanteen kanssa ja saan pöytää putsattua. Tarvitsen riittävän ajan, jotta saan selitettyä itselleni, mitä tapahtui. Haluan miettiä, mitä voin tehdä toisin. Vasta sitten olen valmis aloittelemaan uutta suhdetta.

Mikki kuvailee itseään kohtalaisen laiskaksi – tai niin laiskaksi kuin pienten lasten isä nyt pystyy olemaan.

– Laiskottelu tarkoittaa minulle useimmiten sitä, että katson jalkapalloa tai hyvää elokuvaa eikä päässä liiku mikään.

Vannoutunut viinien ystävä myös nauttii yksittäisen lasillisen jokusen kerran viikossa. Lisäksi hän lenkkeilee sekä pelaa jalkapalloa, salibandya ja golfia.

– Olen parempi ihminen, kun saan harrastaa liikuntaa. Golfatessa kierrän usein kenttiä yksin. Se on meditatiivista. Siinä ehtii kelailla rauhassa kaikenlaista.

Uudet ajanjaksot elämässä pistävät väistämättä ajattelemaan uudella tavalla.

– Yksi elämisen tarkoitus on oivaltaa itsestään asioita: huomata mikä tasapainottaa ja mikä saa voimaan hyvin. Tämä tuo myös kapasiteettia kohdata muut ihmiset ja antaa itsestään enemmän parisuhteessa.

Lue lisää:

Egotripin Mikki ja Knipi vaikeuksistaan: "Emme tavanneet toisiamme vuoteen"

Mikki ­Kauste

Egotrippi-yhtyeen perustajajäsen, laulaja, kosketinsoittaja ja lauluntekijä. Tehnyt kappaleita myös muille artisteille.

Syntyi Kouvolassa 6.2.1971. Kasvoi ja asui pitkään Helsingissä, nykyisin espoolainen.

Kolmen lapsen isä.

Egotripiltä ilmestyi alkuvuodesta levy Vuosi nolla.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.