”Yksi Duudsonien tavoitteista on kannustaa ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan”, Jukka Hildén kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
”Yksi Duudsonien tavoitteista on kannustaa ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan”, Jukka Hildén kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Jukka Hildén muutti perheineen Los Angelesiin reilu vuosi sitten. Hän pitää rohkaisevasta ilmapiiristä, mutta on oppinut, että puolet lupauksista on tyhjiä.

Duudsonien Jukka Hildén juontaa maaliskuussa alkavaa Huippujengi-sarjaa, jossa joukko julkkiksia kiipeää vuorelle Perun Andeilla. Kokemus oli Jukalle unelmien täyttymys, ruksi pois bucket list -listalta eli asioista, joita hän haluaa tehdä elämänsä aikana.

Toinen suuri unelma toteutui reilu vuosi sitten, kun Jukka ja Duudsonien Jarno Laasala muuttivat perheineen Los Angelesiin. Duudsonien tuotantoyhtiöllä Rabbit Filmsillä on nykyään konttori kaupungissa.

– Rakastan herätä katselemaan sinistä taivasta, auringonpaistetta ja palmuja, Jukka kertoo Me Naisille puhelimessa Los Angelesista.

Muutto helpotti arkea, sillä Jukka on reissannut jo kymmenen vuoden ajan jatkuvasti Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.

– On tuntunut niin hienolta asettua yhteen paikkaan.

Hullujen ideoiden taivas

Eniten Jukka tykkää Yhdysvalloissa siitä, että ihmisiä rohkaistaan toteuttamaan unelmiaan.

– Yleinen ilmapiiri on tosi kannustava, vaikka sitä tietää, että puolet lupauksista on bullshittiä. Jos tulee hullu idea, täältä löytää ihmiset, joiden kanssa saat sen aikaan.

– Täällä on paljon lupailijoita, joten on luotettava intuitioon. Suomessa tietää eri tavalla, että ihmiset tarkoittavat, mitä sanovat.

 

son of a beach :-) #dudesons #manhattanbeach @olympussuomi #fisheye #pen15 #4thofjuly

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Jukka pitää myös ihmisten ystävällisyydestä ja small talk -kulttuurista.

– Hississä voi heittää läppää ilman, että ihmiset katsovat kuin hullu puuroa.

"Täällä on paljon lupailijoita, joten on luotettava intuitioon."

Suomi on Jukalle turvallinen maa, jossa voi luottaa siihen, että asiat, kuten terveydenhuolto, pelaavat. Hän ikävoi suorasukaisuutta, rehellisyyttä ja sitä, että ihmisiin voi luottaa. 

– Tässä ajassa olen löytänyt täältä luottotyypit. Mutta kyllä se pääsee joka viikko yllättämään, miten superpinnallista täällä on.

 

little surf for the day... im hooked to the feeling :-) #dudesons

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Lumienkelit kummastuttivat

Jukka haluaa toisaalta vaalia kulttuurien törmäämistä.

– Elän kuin pellossa Duudsonien tyyliin, joten niitä törmäyksiä tulee väistämättä, hän sanoo ja nauraa.

– Kun olimme tänä talvena käymässä Ohiossa, alkoi sataa lunta. Juoksimme ulos riehumaan ja tekemään lumienkeleitä. Ihmiset katsoivat meitä ihan ihmeissään. Suomessahan se on ihan perusjuttu saunan jälkeen.

 

Happily back in California and enjoying sunday funday in #hermosabeach #dudesons

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Vaikka puitteet ovat komeat, uran luominen Los Angelesissa ei ole helppoa.

– Kilpailu on tosi kovaa, eikä ole samalla tavalla turvaverkostoja ja tuttuja ihmisiä. Kaikki on rakennettava nollasta. Suurin osa lähtee täältä maitojunalla takaisin.

Kymmenen vuotta sitten Hollywoodissa ei näkynyt suomalaisia tuttuja. Nyt Jukka on mielissään siitä, että uusi suomalaissukupolvi pitää yhtä.

– Nykyään kaikki jeesaavat toisiaan täällä, ja se on tosi tervettä. Pistetään hyvä kiertämään, hän sanoo.

 

Shooting new catalogue for @la_keus with @jarnodudeson and @thesanti #dudesons #venice #lakeusclothing

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Duudsonien YouTube-kanavan perusteella meininki on pysynyt ennallaan, vaikka mantere on vaihtunut.

 

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti