Kun drag queen Jari Vihinen aloitti uransa, hän kohtasi vihaa ja ennakkoluuloja. Nyt drag show't ovat kesäjuhlien hauskaa viihdettä. – Jos pelkää liikaa, ei voi elää, Jari sanoo.

Pirrrrrrrrrrrrrr!

Lähes kaksimetrinen mies rimputtaa peruukkiliike H. Kuokkasen ovikelloa Helsingin keskustassa, Kansallisteatterin kupeessa. Ovi avautuu, ja Jari Vihinen astuu paratiisiinsa.

– Päivää että pätkähti!

H. Kuokkasen eteisestä avautuu näkymä kuin kirjavaan rinnakkaistodellisuuteen. Seiniä kiertävät kymmenet peruukit, ja pöydillä odottaa irtoripsiä, joista työntyy vaaleanpunaisia höyheniä. Täältä Jari on hakenut tukan päähänsä jo parikymmentä vuotta.

Kädet huitovat ympäriinsä, kun Jari vahvalla tenoriäänellään puhuu meikkipohjasta, peruukkimalleista ja huulipunista. Hän kättelee maskeeraajan ja istuu tuoliin. Vielä nyt peilistä katsoo tavallinen 62-vuotias suomalaismies. Silmät ovat lempeät ja naama karvaton.

– Ajoin kaikki karvat kuokalla pois. Ja työnnä ne silmäpussit sisään! Jari ehdottaa.

Tässä tuolissa Jarista alkaa kuoriutua Madame Isadora. Drag -alter egon synty alkaa meikkipohjasta ja kestää tunteja.

Koko kansan suosioon

Jari on pitkän linjan drag queen, joka on esiintynyt showlavoilla ja kapakoissa neljällä eri vuosikymmenellä. Hän on ollut mukana, kun Suomen drag queenit raivasivat tiensä homoklubien pieniltä lavoilta koko kansan viihdyttäjiksi.

Kun Jari aloitti, vain harva tiesi, mitä drag queenit ovat. Naisiksi pukeutuvat miehet, blingbling, överit meikit ja maneerit sekä näyttävät show’t herättivät hämmennystä ja haiskahtivat syntiselle alamaailmalle, jollekin kielletylle ja paheelliselle. Nyt yritykset voivat hyvin ostaa kesäjuhliinsa drag-show’n, ja nimet Osku Heiskanen, Jarkko Valtee ja Mega-Paula ovat kaikille tuttuja.

Vaikka dragin tekeminen on nykyään helpompaa, Jarilla on ollut hiljaista.

– Tuntuu oudolta olla pitkästä aikaa maskissa. Kyllä sitä tulee aina niin madamemainen olo, kun saa meikit naamaan!

Siihen, että Madame Isadora näyttäytyy juuri nyt, on hyvä syy. Jari aikoo harjoitella esiintyäkseen kirjanjulkaisujuhlissa. Kirja kertoo hänestä itsestään.

Tällä viikolla julkaistavassa Tarja Surakan teoksessa Kallion kuningattaret hän kertoo, millaista oli elää drag queeninä ja homoseksuaalina Suomessa menneinä vuosikymmeninä. Maassa, jossa homoseksuaalisuus oli vielä rikos vuonna 1971 ja sairaus vuonna 1981.

Teini-iässä mekkoon

Toisin kuin monet drag queenit, Jari on myös homo ja transvestiitti. Hän pukeutui mekkoon eli omien sanojensa mukaan mekkoili jo varhaisessa teini-iässä. Jari kertoo ensikerrastaan Kallion kuningattaret -kirjassa:

”Kerran kun mutsi lähti tansseihin, pukeuduin hänen mekkoonsa. Otin mutsin meikkipakista maskarakotelon ja avasin sen hitaasti. Sylkäisin mustaan maskaralaattaan ja matkin mutsin tapaa hieroa ripsiharjaa maskaran ja syljen sekoituksessa. Harjasin huolellisesti maskaraa ripsiini. Välillä tarkastin peilistä, kuinka ripset saivat pituutta. Harjasin ja harjasin, kunnes kuulin avaimen kääntyvän ulko-oven lukossa.

2045167

– Luoja, mutsi tulee kotiin jo nyt, tajusin hätääntyneenä ja yritin hinkata maskarat pois silmistäni.

Maskara levisi kasvoilleni. Pandakarhun silmäni kohtasivat peilin kautta mutsin huvittuneen katseen.

– Mitä sää oot tehny silmilles! Ja mun mekko!

Ensimmäisen kerran elämässään äiti näki kuka olen, mutta ei ymmärtänyt näkemäänsä. Oli suuri helpotus, kun mutsi ei pitänyt tapausta mitenkään epäilyttävänä.”

Kun Jari lopulta 20-vuotiaana kertoi äidilleen olevansa homo, tämä järkyttyi.

– Äiti halusi lähettää minut hypnotisoijalle. Sanoi, että siellä parannun.

Jari ei mennyt. Tuli riita, joka sovittiin vasta vuoden päästä, kun äiti yllättäen tuli eräänä iltana kylään. Sen jälkeen Jari ja äiti olivat paremmissa väleissä kuin koskaan, aina äidin kuolemaan asti vuonna 2007.

Se siitä armeijaurasta

Jaria oli jo koulussa pikkupoikana kiusattu, haukuttu naismaiseksi, kivitetty. Salaisuus mekkoon pukeutumisesta alkoi paljastua laajemmin vasta armeijassa 1973.

– Olin pinko ja yritin saada natsoja enemmänkin. Haaveilin, että minusta olisi tullut ylikersantti, Jari kertoo.

Yhtenä kesäpäivänä Jari lähti viikonloppulomalla ystäviensä kanssa juhlimaan, mekoissa tietenkin.

Jari oli armeijassa neljä kuukautta. Vapautus myönnettiin pykälän 309C eli homouden perusteella.

– Myöhästyin käskynjaosta. Olin yrittänyt pestä meikkejäni pois, mutta silmissä oli vielä sinistä luomiväriä ja kimallettakin jäljellä.

Alikersantti kysyi, että missäs se Vihinen on ollut. Jari vastasi rehellisesti, että keskustassa. Alikersantti katsoi Jarin uunoturhapuromaista lookia hetken nauruaan pidätellen ja käski sitten kasvojenpesulle.

– Halleluja… hyvästi natsat, Jari mietti.

Jari oli armeijassa lopulta neljä kuukautta. Vapautus myönnettiin pykälän 309C eli homouden perusteella.

– Jälkeenpäin ajatellen monet armeijassa tiesivät kyllä, että olin homo. Tunsin oloni siellä ahdistavaksi.

1970-luvun lopussa Jari käveli kaduilla kaftaani päällä, mutta ammatti mekkoon pukeutumisesta tuli vasta myöhemmin. Samaan aikaan Suomessa alkoi ammattimaisen drag-viihteen historia. Teatteri­ohjaaja Reijo Paukku veti ryhmänsä kanssa koko illan show’ta, jossa imitoitiin muun muassa iskelmäartisti Lea Lavenia ja Shirley Basseytä.

Ensimmäiset show’t olivat homoklubin yleisölle, myöhemmin niitä esitettiin myös valtaväestölle. Suomalaiset olivat aivan huuli pyöreinä. Mitä ihmettä tämä on?

– 1970-luvulla drag show’ta tehtiin enemmän teatterin varjolla. Se antoi show’lle hyväksynnän: tämähän on vain teatteria, Jari sanoo omista havainnoistaan.

Vielä nykyäänkin show’n juju voi olla huumoria, poliittista kannanottoa, parodiaa tai sitä, että luodaan kiehtova ristiriita sukupuolirajojen välille.

– Show’ssa nauretaan itselle ja vähän muillekin, mutta ilman ilkeää pilkkaa.”Tiesittekö, että ennen meikkipohja oli niin paksu, että se piti levittää voiveitsellä?” Jari muistelee.

Madame Kanarialle

Maskeeraaja on juuri kiinnittänyt Jarin luomiin tekoripset, joilla voisi räpsyttää kumoon pienen puun. Drag-meikissä silmäluomet ovat tummat, kulmakarvat vahvat. Ilmeiden pitää erottua näytös­lavalta.

– Jotkut drag queenit maalaavat ne ihan päälaelle saakka, Jari huomauttaa, kun maskeeraaja piirtää kulmakarvan tarkkaa kaarta.

 

Jarin ura sai alkunsa tv:n edessä tanssiliikkeitä matkimalla. Myöhemmin Jari voitti taidoillaan ravintoloiden kilpailuja ja sai tanssityylinsä mukaan lempinimen Mato. Vauhtia ura sai, kun hän pääsi laulaja Anneli Sistosen taustatanssijaryhmään. Jari esiintyi muun muassa Tampereen työväen teatterissa ja teki keikkaa sekä tanssinopettajana, taustatanssijana että erilaisissa ryhmissä. Määrätietoisesti hän kehitti itseään esiintyjänä ja laulajana, hankki oppia Kirsikan Kukka -mallikoulun catwalkilta lähtien.

Oman drag-ryhmän Jari perusti 1990. Ryhmä sai nimekseen Le revue Après Rasage, ja Jari alter ego Madame Isadora näki päivänvalon. Jari kertoo kirjassa ryhmän perustamisesta:

”Kiersin ahkerasti kapakoissa katsomassa, miten miehet liikkuivat lavalla. Kun joku tanssi hyvin ja kykenin kuvittelemaan hänet meikattuna paljettimekossa, pyysin häntä mukaan uuteen drag show -ryhmään. Ei ollut tavatonta kuulla homonkaan suusta:

– Hyi hitto, miksi te perustatte tuollaisen ryhmän!

Oli vaikea saada ryhmää kasaan, sillä siihen liittyminen vaati rutkasti rohkeutta. En kuitenkaan luovuttanut, vaan painoin kohti tavoitettani kossun voimalla.”

Jari halusi panostaa show’ssaan käsikirjoitukseen, taitaviin esiintyjiin, näyttäviin asuihin, kampauksiin ja meikkeihin. Ylellistä ja hohdokasta sen olla piti!

Vaikka drag oli Suomessa jo tutumpaa, Jarille silti lyötiin monesti korvaan luuria, kun hän yritti myydä show’taan yrityksille.

–He kysyivät, mitä se drag tarkoittaa. Kerroin, että mies pukeutuu naiseksi ja vetää tietyt roolit. Hyi, he huusivat, emme me ole tuollaisesta kiinnostuneita. Imago kärsii.

Jarin ammatillisina huippuvuosina 1990-luvulla hänen ryhmänsä kiersi pitkin Suomea ja keikkaa riitti. Ryhmä esiintyi muun muassa hiihtokeskus Vuokatin Katinkullan avajaisissa 1991.

– Siihen aikaan moni drag antoi itselleen taiteilijanimen. Ei kukaan halunnut esiintyä omalla nimellään. Varmuuden vuoksi.

Vuonna 2000 Jarin ryhmä alkoi repeillä liitoksistaan, ja Jari siirtyi tekemään soolouraa. Hetken hän oli Kanarialla karaoke-emäntänä, sisäänheittäjänä ja baariemäntänä Madame Isadoran hahmossa.

– Koin olevani Kanarialla henkisenä pakolaisena, paossa suvaitsemattomuutta. Kanarialla minuun suhtauduttiin luontevasti naisen hahmossa, ja kaiken kukkuraksi sain naiseksi pukeutumisesta palkkaa, Jari kertoo kirjassa.

Turpaan tulee

Mies mekossa voi herättää huvitusta ja kiihotusta, mutta myös pelkoa ja vihaa. Joillakin drag queeneillä on ollut rankempaa kuin toisilla. Jarille on tullut tuoppia tullut niskaan ja huudettu, että painu homo vittuun.

1990-luku:

– Joku huusi keikalla, että heitä homo voltti. Sanoin, että volttia en ole vielä harjoitellut, mutta käykö kuperkeikka. Vedin sitten sen, Jari sanoo. Yleisö antoi valtavat aplodit.

1980-luku: Jari juhli ystäviensä kanssa mekko päällä helsinkiläisessä homo­ravintolassa.

– Ovimies sanoi, että nyt kukaan ei saa mennä ulos. Siellä odotti ihmisiä, jotka olisivat halunneet hakata meidät, koska olimme pukeutuneet mekkoon.

"Tein pahaa itselleni, koska kärsin siitä, että olin erilainen. Huomasin, ettei hyväksytä."

1970-luku: Jari oli juhlimassa tamperelaisessa heterobaarissa. Hän oli ainoa mies mekko päällä. Jari epäilee, että joku laittoi hänen lasiinsa tyrmäystippoja.

– Yhtäkkiä heräsin siihen, että minua potkittiin ravintolan pihalla siinä edessä. Kuulin vain, kun joku sanoi ’Nyt riittää’.

Kotona hän yritti itsemurhaa.

– Tein pahaa itselleni, koska kärsin siitä, että olin erilainen. Huomasin, ettei hyväksytä.

Poliisille hän ei tapahtuneesta koskaan kertonut.

Leipäjonoa ja dyykkausta

Drag queeniys ei lopulta nostanut Jaria täysiä saleja vetäväksi huipputähdeksi. Hän kertoo rakentaneensa show’taan velkarahalla ja luottaneensa, että saisi joskus maksettua velat pois. Sitten lama vei ison siivun töistä, ja Jari joutui vuonna 1995 velkakierteeseen, lopulta ulosottoon.

Leipä irtosi ravintoloiden ekstraajana ja Isadora-keikoilta. Viime vuosina Jarin drag show on kiertänyt vanhainkodeissa, syntymäpäivillä ja ylioppilastaloilla.

Nykyään Jari elää toimeentulotuella. Ruuan hän hakee Hurstin leipäjonosta ja roskiksista. Verottomia lisätuloja hän saa tekemällä jouluisin pukkikeikkaa.

– Olen asunut köyhyydessä, ja ruuasta on ollut puutetta. Siksi olen aina dyykannut.

Köyhyys oli Jarille tuttua jo lapsena. Äiti antoi Jarin mummon kasvatettavaksi, sillä hänen itsensä piti tehdä neljää työtä selvitäkseen. Pahasuisen mummon kanssa eläminen oli Jarin mukaan tiukkaa, ja 11-vuotiaana Jari karkasi äitinsä mukaan.

Silloin Jari oli jo aloittanut päihteidenkäytön imppaamalla. Sekavimpina aikuisvuosinaan hän käytti niin alkoholia kuin huumeitakin. Joskus se on liittynyt drag queeninä olemiseen, joskus baarimikkona työskentelyyn, joskus ihan vain elämään. Syytä ei ole yhtä, se on ollut kokonaisuus, Jari sanoo.

– Nyt olen päässyt eroon huumeista. Vaikka sanotaan, että nisti on aina nisti ja alkoholisti aina alkoholisti. Mutta nykyään hallinnoin kumpaakin ongelmaa.

Ystävät ympärillä ovat aina tukeneet.

– Ei ole ollut pitkää parisuhdetta aikoihin, enemmänkin pari päivässä, hän vitsailee, mutta vakavoituu nopeasti.

– Ennen pystyin päättämään, mutten pysymään päätöksissäni. Nyt on paremmin. Olen selviytynyt ja siitä kiitollinen yläkerralle. Katkeruus on tuhoava voima, jota en halua.

Sieltä se alkaa, uusi aika

Alkuvuodesta uutisoitiin 14-vuotiaasta Vertti Vesalasta, joka osaa maskeerata itsensä täsmälleen Katri Helenan näköiseksi. Vertti sanoi haastatteluissa, että jonain päivänä haluaa olla Suomen paras drag queen.

– Minä kannustan häntä! Mielettömän lahjakas kundi, joka tekee upeita maskeja. Lyön täältä tahtia: bravo!

Jari oli 14-vuotias vuonna 1967. Silloin hän meikkasi salaa äidin luomiväreillä. Pihalle lähteminen sen näköisenä ei olisi tullut kuuloonkaan.

– Mutta jos pelkää liikaa, ei voi elää. Kohtalo määrää, jos jotain tapahtuu. Toivottavasti taistelustani on ollut hyötyä niin, että tämän päivän nuorilla voisi olla helpompi olla oma itsensä.

Meikki on valmis, ja Jaria alkaa laulattaa. Jalat työntyvät koon 43 kenkiin, korot nostavat peruukinlaen lähes kahteen metriin. Ryhti on suoristunut, ja kädet huitovat laajalla kaarella.

Sitten tuoli kääntyy nopeasti ympäri. Madame Isadora se sieltä katsoo syvälle silmiin ja kajauttaa:

– Show must go on!

Juttua varten haastateltiin myös tietokirjailija ja tutkija Tiia Forsströmiä, joka on kirjoittanut teoksen Sinivalkoisissa höyhenissä – suomalainen drag.

Jari Vihinen

Syntynyt 17.4.1953 Tampereella, asuu nykyään Helsingissä.

Muun muassa tanssinut Anneli Sistosen show’ssa 1980-luvulla ja vetänyt drag-ryhmä Après Rasagea 1990–2000. Näytellyt ja laulanut myös Tampereen työväen teatterissa.

Kertoo tuoreessa Tarja Surakan kirjassa Kallion Kuningattaret, millaista on ollut elää drag queeninä viidellä vuosikymmenellä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.