Donald, Barron ja Melania Trump tervehtivät kannattajia kesken vaalihuuman. Kuvat: Reuters
Donald, Barron ja Melania Trump tervehtivät kannattajia kesken vaalihuuman. Kuvat: Reuters

Tulevan presidentin nuorimmalla ja vanhimmalla lapsella on 28 vuotta ikäeroa.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin, 70, perhe ei ole pienimmästä päästä.

Trump on ollut kolme kertaa naimisissa, ja hänellä on lapsia jokaisesta avioliitosta: Ivana Trumpin, 67, Marla Maplesin, 53, ja nykyisen puolisosan Melania Trumpin, 46, kanssa. Tulevalla presidentillä on viisi lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Kiinteistömogulina tunnetun Trumpin omat vanhemmat ovat kuolleet, kuten myös yksi hänen neljästä sisarestaan, Fred Jr.Trumpin sukupuun näet esimerkiksi Vox-sivuston jutusta. Esittelemme suurperheen avainhenkilöt:

Donald Jr.

Tšekkisyntyinen malli Ivana ja Donald Trump menivät naimisiin vuonna 1977. Donald Jr., ensimmäinen parin kolmesta lapsesta, syntyi samana vuonna. Ivana ja Donald erosivat 1992.

Nyt 38-vuotias Don on sisarustensa Ivankan ja Ericin tapaan mukana isänsä omistaman Trump Organization -yrityksen johdossa. Kaikki kolme olivat aktiivisesti mukana isänsä vaalikampanjassa.

Donin puoliso Vanessa, 38, oli malli ja näyttelijä, kun pari tapasi. He menivät naimisiin 2005, ja heillä on kolme poikaa ja kaksi tytärtä.

”Olen viiden terveen ja mahtavan lapsen äiti. Lapseni ovat elämäni! Olen ylpeä kotiäiti ja nautin joka hetkestä heidän kanssaan!” kuuluu Vanessan Twitter-tilin kuvaus.

Donald Jr. ja Vanessa tapasivat muotinäytöksessä vuonna 2003.
Donald Jr. ja Vanessa tapasivat muotinäytöksessä vuonna 2003.

Kuten isänsä, Don on kohauttanut puheillaan useaan otteeseen. Kun Donald Trumpia kampanjan aikana syytettiin seksuaalisesta ahdistelusta, nostettiin esille myös Donin lausunto vuodelta 2013Buzzfeedin mukaan Don vähätteli ahdistelua radiohaastattelussa.

– Jos et kestä tavallisia asioita, joista on tullut nykyään ongelma työpaikoilla, et kuulu työporukoihin. Ehkä silloin kannattaisi mennä töihin vaikka päiväkotiin, hän sanoi tuolloin.

Ivanka

Ivana ja Donald Trumpin toinen lapsi Ivanka, 35, on kenties tunnetuin isänsä lapsikatraasta. Kuten moni Trumpin elämän tärkeä nainen, äitinsä tapaan myös Ivanka on entinen malli.

Ivanka Trump muistetaan muun muassa isänsä Diili-ohjelmasta.
Ivanka Trump muistetaan muun muassa isänsä Diili-ohjelmasta.

Ivanka on puolustanut isäänsä usein mediassa. Myös hänen puolisonsa, kiinteistösijoittaja Jared Kushner, 35, osallistui aktiivisesti Donald Trumpin vaalikampanjaan. Pari alkoi deittailla vuonna 2005, ja heillä on kolme lasta.

Kushnerin vanhemmat ovat demokraattipuolueen tukijoita. New Yorker -lehden mukaan Kushnerin vanhemmat toivoivat, että poika avioituisi juutalaisen naisen kanssa. Vuonna 2008 ristiriidat johtivat parin eroon, mutta jo seuraavana vuonna he menivät naimisiin. Ivanka on kääntynyt juutalaiseksi.

Jared Kushner ja Ivanka Trump ovat molemmat opiskelleet eliittiyliopistoissa.
Jared Kushner ja Ivanka Trump ovat molemmat opiskelleet eliittiyliopistoissa.

Eric

Ivanan ja Donaldin kolmas lapsi Eric, 32, on isoveljensä tapaan puolustanut isäänsä eikä ole itsekään välttynyt kohuilta. Säännöllisesti otsikoihin nousee Ericin, Donin ja Donaldin metsästysmatka Zimbabween, jossa he kaatoivat eksoottisia eläimiä ja jakoivat kuvia tekemisistään. Reissu suututti muun muassa eläintensuojelujärjestö Petan.

Ericin puoliso on entinen personal trainer Lara, 34. Pitkään seurustellut pari meni naimisiin 2014. Heillä ei ole lapsia.

Eric ja Lara edustivat yhdessä republikaanien kokouksessa viime kesänä.
Eric ja Lara edustivat yhdessä republikaanien kokouksessa viime kesänä.

Ericillä ja Laralla on ollut monta syytä juhlia viime päivinä. He viettivät tiistaina hääpäiväänsä, jonka kunniaksi Lara jakoi Instagram-tilillään kuvan heidän häistään.

 

Today is a special day for more than one reason....Happy Anniversary @erictrump 💜

Kuva, jonka Lara Trump (@laraleatrump) julkaisi

Tiffany

Tiffany Trump, 23, on Marla Maplesin ja Donaldin ainoa lapsi. Hän sai nimensä legendaarisen koruvalmistajan mukaan.

Marla Maples, Donald ja Tiffany vuonna 1995.
Marla Maples, Donald ja Tiffany vuonna 1995.

Tiffany on pitänyt isänsä kampanjan ajan matalampaa profiilia kuin vanhemmat sisaruksensa, eikä hän ole muutenkaan esiintynyt erityisen paljon julkisuudessa. Hän on kuitenkin puhunut isästään ihailevaan sävyyn.

Tiffany valmistui tänä vuonna Pennsylvanian yliopistosta, jossa opiskeli sosiologiaa ja kaupunkisuunnittelua. Hänellä on pieni menneisyys poptähtenä: vuonna 2011 hän julkaisi Like A Bird -sinkun. Tyylikäs Tiffany on myös ollut harjoittelijana legendaarisessa Vogue-muotilehdessä.

Monen parikymppisen tavoin Tiffany päivittää elämästään Instagram-tilillään, jolla on yli 350 000 seuraajaa. Luultavasti määrä tulee nyt kasvamaan reippaasti.

Kuvissa näkyy myös Tiffanyn poikaystävä Ross Mechanic, joka on kuuluisan kiinteistöjuristin lapsi. Pari on seurustellut  collegesta asti. Olisi kiinnostava tietää, millaisia keskusteluja Trumpin vaalivoitto on parin kesken herättänyt, sillä Ross ja hänen isänsä ovat molemmat demokraatteja.

 

Let the countdown begin 🎓 #graduation

Kuva, jonka Tiffany Ariana Trump (@tiffanytrump) julkaisi

Isänsä lisäksi Tiffany on läheinen äitinsä, tv-persoona Marla Maplesin, kanssa.

Tiffany ja hänen pikkuvelipuolensa Barron halasivat republikaanien puoluekokouksessa viime kesänä.
Tiffany ja hänen pikkuvelipuolensa Barron halasivat republikaanien puoluekokouksessa viime kesänä.

Barron

Kymmenvuotias Barron herätti ihastusta ja huvitusta, kun hän haukotteli ja näytti todella uneliaalta isänsä keskiviikkoisen voittopuheen aikana. Nettikansa vitsaili muun muassa, että antakaahan pojalle energiajuomaa ja voisiko tämä jo päästä takaisin kotiin pelaamaan.

Barron on Donaldin ja Melanian ainoa lapsi. Hän on tähän mennessä esiintynyt vain vähän julkisuudessa. Barronista tiedetään, että hän pelaa isänsä kanssa golfia ja puhuu sujuvasti äitinsä äidinkieltä sloveenia.

Viime vuonna Donald Trump kertoi People-lehdelle, että mahdollinen muutto Valkoiseen taloon jännittää Barronia.

– Se pelottaa Barronia hieman. Hän ajattelee, että joutuu eroon ystävistään. Mutta kerron hänelle, että jos niin käy, isä auttaa ihmisiä ja voi auttaa myös lapsia, kuten häntä. Se saa hänet onnelliseksi, hän sanoi.

Barron Trump on Sasha Obaman jälkeen nuorin presidentin lapsi, joka muuttaa Valkoiseen taloon. Sasha oli seitsemänvuotias, kun hänen isänsä valittiin.
Barron Trump on Sasha Obaman jälkeen nuorin presidentin lapsi, joka muuttaa Valkoiseen taloon. Sasha oli seitsemänvuotias, kun hänen isänsä valittiin.

Melania

Donald tapasi Jugoslaviassa syntyneen mallin Melania Knaussin New Yorkin muotiviikkojen juhlissa 1998. Pari meni naimisiin 2005.

Melania on seissyt miehensä rinnalla rauhallisesti läpi erilaisten kohujen, mutta ilmeisesti jopa hänellä on mennyt hieman hermo miehensä kohutwiitteihin. Kun CNN kysyi Melanialta lokakuussa, mitä hän muuttaisi Donaldissa, hän vastasi: ”Hänen twiittailunsa.”

Lue myös: Donald Trumpin tiimissä on vain yksi nainen – Hope, 27, kirjoittaa kuuluisat twiitit

Melania, tuolloin nimeltään Knauss, ja Donald poseerasivat yhdessä Diili-ohjelman kuvausten jälkeen vuonna 2004.
Melania, tuolloin nimeltään Knauss, ja Donald poseerasivat yhdessä Diili-ohjelman kuvausten jälkeen vuonna 2004.

Lue lisää: Kuka on Melania Trump? 8 asiaa Yhdysvaltain tulevasta ensimmäisestä naisesta

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu