Helmikuussa 50-vuotta täyttävä Ringa Ropo aloitti hiljattain uuden työn urheiluvälinemaahantuoja Life Style Investin projektijohtajana. "Olen innoissani uudesta elämänvaiheesta, enkä pode ikäkriisia", hän virnisti. Kuva: Jonna Öhrnberg
Helmikuussa 50-vuotta täyttävä Ringa Ropo aloitti hiljattain uuden työn urheiluvälinemaahantuoja Life Style Investin projektijohtajana. "Olen innoissani uudesta elämänvaiheesta, enkä pode ikäkriisia", hän virnisti. Kuva: Jonna Öhrnberg

Elämäntaparemontin tehnyt ex-huippu-urheilija Ringa Ropo täyttää helmikuussa 50 vuotta, muttei pode ikäkriisiä.

Ex-pituushyppääjä Ringa Ropo, 49, saapui säteilevänä Specsavers Helsinki City Run -tapahtuman lehdistötilaisuuteen. Nainen on pistänyt elämäntapansa remonttiin Cambridge-ohjelman avulla.

– Kesäkuusta kiloja on tippunut 15, ja vielä muutama kilo pitäisi saada pois. Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut pääkopassa. Hyvä olo, onnellisuus sekä kyky nauttia elämän pienistä asioista ovat kasvaneet, hän kertoi.

Ringa liputtaa Cambridge-ohjelman puolesta, sillä sen ajatuksena on pistää elämäntavat kokonaisvaltaisesti remonttiin. Alkoholia hän käytti ennenkin harvakseltaan, mutta ruokailussa oli korjattavaa. Liikuntalajeista hän suosii juoksua, hiihtoa ja käsipalloa.

– Paino saattaa sahata paikallaan kolmekin viikkoa ja humpsahtaa sitten alas. Pitää olla uskoa ja pitkäjänteisyyttä.

Ennen elämäntapamuutosta jaksamattomuus vaivasi Ringaa usein, ja hän soimasi itseään laiskaksi.

– Peiliin katsominen ei riitä, vaan on mentävä sieluun saakka. Itseä ei voi huijata. Nyt käyn puntarilla päivittäin, hän sanoo.

Kun Ringan lapset olivat pieniä, ei häneltä löytynyt aikaa itsestä huolta pitämiseen. Nyt lapset ovat isompia, ja hän on alkanut löytää aikaa myös itselleen.

– Se tavallinen tarina. Nyt halusin nähdä, mihin pystyn. Kaivoin vanhan urheilija-Ringan esiin ja päätin onnistua. Tarvitaan vahvaa uskoa, sillä ohjelma ei ole helppo. Uskon siihen kuitenkin vakaasti, sillä olen käynyt läpi kaikki mahdolliset dieetit, hän selittää.

Diabetes varjostaa

Ringan elämää on varjostanut jo 10 vuotta kakkostyypin diabetes, jota myös hänen isänsä ja äitinsä sairastivat. Tällä hetkellä hän nauttii vain 1000 kilokaloria päivässä.

– Joulu oli vähän takapakkia, mutta nyt jatketaan. Söin jopa kokonaisen suklaalevyn. Yritän päästä sellaiseen kuntoon, että voin vähentää lääkitystä. Vielä ei kuitenkaan olla siinä pisteessä, hän jutteli.

Ringa puhui viikonlopun Ilta-Sanomissa avoimesti elämänsä vastoinkäymisistä, kuten pienen esikoispoikansa menettämisestä leukemiaan ja kipeästä avioerostaan vuonna 2009. Hän oli naimisissa ex-miehensä Juha Junnilan kanssa 27 vuotta, ja parilla on kolme yhteistä lasta.

– Se kaikki on mennyttä elämää, mutta vaikuttaa tietenkin minuun ihmisenä. Yksinhuoltajaäitinä minun on elämän myllerryksistä huolimatta vain pakko mennä eteenpäin ja pyörittää arkea, hän pohti.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.