Elisa liikkuu kepeillä ja tarvittaessa pyörätuolilla. ”Monet myös sanovat, että vammani unohtaa heti, kun minuun tutustuu.”

Elisa Poutanen menetti perheen, rakkauden ja kodin kaikkine tavaroineen. Silti edes uskomaton sairastelukierre ei ole pysäyttänyt häntä. – Vahvuuteni on tullut vain sen kautta, että olen ollut niin heikko.

Voi, miten väärässä oletkaan, Elisa Poutanen, 26, mietti hiljaa, kun känninen mies baarissa ilmoitti voivansa antaa Elisalle seksiä – eihän hän sitä muualta saisi.

Elisa on nimittäin tottunut saamaan, mitä haluaa. Hänellä on veikeät silmät, trendikäs otsatukka ja avoin luonne, joka vetää miehiä puoleensa niin, että heitä saa välillä hätistellä ympäriltä.

Mutta välillä treffit ovat tyssänneet. Kun hän on kertonut Tinder-matchilleen etukäteen kulkevansa kävelykepeillä, hän on saanut kylmästi pakit. Kepit Elisalla on cp-vammansa takia.

– Joskus joku järkyttyi tiedosta ja arveli, että olen vammani takia varmastikin kömpelö sängyssä, Elisa jatkaa.

– Ajattelen, että cp-vammani on luonnollinen asia, yksi ominaisuus kuten vaikkapa hiusten tai silmien väri. Mutta en minäkään aina ole niin ajatellut. Teininä olin varma, etten ansaitse parisuhdetta eikä kukaan mies voi minua rakastaa, koska olen niin erilainen.

Rähmällään mudassa

Kimppakämppänsä keittiönpöydän ääressä Elisa haluaa puhua seksistä, naiseudesta ja rakkaudesta. Hän on kyllästynyt siihen, mitä yhteiskunnassamme vammaisista ajatellaan. Vammaisten seksielämä on tabu, ja jos vammainen uskaltaa kertoa haaveilevansa perheestä, hänellä täytyy olla tosi hyvä pokka.

– Minulle ei koskaan koulun terveystiedon tunnilla sanottu, etten tarvitse kondomeita tai tule koskaan saamaan lapsia, mutta monelle muulle vammaiselle on, Elisa sanoo.

– Meillä vammaisia ajatellaan yhtenä yhtenäisenä ryhmänä. Siinä ovat sekaisin liikuntavammaiset ja sokeat ja kehitysvammaiset. Mutta jo cp-vamma on hirveän laaja käsite. Vamman laatu riippuu siitä, missä kohtaa aivoissa ja miten laaja vaurio on.

Elisan diagnoosi on nimeltään spastinen diplegia. Se tarkoittaa alaraajoihin painottuvaa cp-vammaa. Vamman aiheutti aivovaurio, joka syntyi hapenpuutteesta, kun Elisan äidin kaksosraskaus päättyi ennenaikaiseen synnytykseen viikolla 28. Elisa ja hänen siskonsa syntyivät keskosina ja painoivat vain kilon.

– Jalkani ovat jäykät, kierot ja saattavat jähmettyä, jolloin kaadun. Ne eivät aina tottele minua tai kun tottelevat, päässäni tapahtuu jotakin. Ikään kuin ohjaus menisi pois päältä, Elisa kuvailee.

”Välillä mietin, haluaako joku minut oikeasti vai vain pelleillä.”

Ulkona liikkuessaan Elisa käyttää pieniä kävelykeppejä, jotka tuovat turvaa, vaikka hän pystyy kävelemään ilmankin.

– Muuten makaisin tuolla koko ajan rähmälläni mudassa, niin kuin usein makaankin, hän nauraa.

– Vaikka vammani on luokiteltu keskivaikeaksi, en itse näe sitä niin vakavana.

Cp-liitossa viestintäassistenttina toimiva Elisa puhuu sairaudestaan tänään avoimesti, mutta hän on tehnyt ison työn ollakseen näin sinut itsensä kanssa.

– Vahvuuteni ja hyvä itsetuntoni ovat tulleet vain sen kautta, että olen ollut niin heikko ja minulla on ollut niin huono itsetunto. Nykyään pystyn olemaan ylpeä kropastani, vaikka välillä epätoivoisena mietinkin, onko jossain ihminen, joka haluaa minut oikeasti eikä vain pelleillä kanssani.

Rankkaa kiusaamista

Lapsuudenkodissa Elisan vammasta ei tehty numeroa. Elisa teki samoja asioita kuin siskonsakin kuten parhaiten taisi.

Äidin, isäpuolen ja neljän siskon perheessä varttunut Elisa oppi kävelemään tavallista myöhemmin. Päiväkoti-ikäisenä hän lykki itseään dallarilla eli kävelytuella.

– Siskoni olivat minua kohtaan suojelevia, ja äitini oli vahva nainen, joka jumppasi minua, piti puoliani ja ajatteli aina, että Elisa kyllä pärjää.

– Meitä lapsia kohdeltiin aina samalla tavalla. Sen takia koen itseni normaaliksi tänäänkin. Mutten väitä, että vamman kanssa olisi aina helppoa elää. Vaikka minua pidetään valoisana, on minullakin synkät hetkeni.

”Kun aloitin uinnin, löysin vammaisia kavereita. Heidän avullaan opin hyväksymään itseni.”

Koulun häämöttäessä kävelytreenit saivat vauhtia, sillä Elisa halusi vaihtaa dallarin keppeihin. Elisa pääsisi pikkupaikkakunnan kyläkouluun kuten muutkin, jos hän pystyisi kiipeämään portaat ylös itse.

Kaksi ensimmäistä kouluvuotta Elisa muistaa ihanina. Kaikki muuttui mustaksi, kun perhe muutti Vantaalle ja Elisa siirtyi isoon kouluun. Rankkaa kiusaamista jatkui koko ala- ja yläasteen, kunnes Elisa yhdeksännellä luokalla vaihtoi koulua.

– Minua ei haluttu mukaan leikkeihin, minua haukuttiin ja yläasteella minut eristettiin muista. Kun joku sai selville, että olin ihastunut erääseen luokkamme poikaan, tilanne paheni entisestään. Pojat olivat pahimpia, se oli ihan kamalaa.

Koko kouluaikana Elisalla oli muutama ystävä, mutta hän oli hyvä koulussa eikä siksi halunnut vaihtaa vammaisten oppilaitokseen.

– Olen aina tuntenut olevani ulkopuolinen. Vasta kun aloitin uinnin 13-vuotiaana, löysin vammaisia kavereita. Heidän avullaan opin hyväksymään oman vammaisuuteni.

Yksin sairaalassa

Elisa uskoo kasvaneensa aikuiseksi varhain, sillä hän joutui ottamaan paljon vastuuta itsestään jo nuorena.

13-vuotias Elisa joutui isoon jalkaleikkaukseen ja koko kevään kestävään kuntoutukseen. Sen ajan hän asui yksin Lastenklinikalla ja Lastenlinnassa Helsingissä.

– Itsenäistymiseni tapahtui liian aikaisin, hän sanoo.

– Kuntoutuminen oli hemmetin rankkaa. Minun piti opetella uudestaan istumaan, seisomaan ja kävelemään, eikä perheeni ehtinyt käydä katsomassa minua. Ei minua hylätty, mutta siinä tapahtui iso itsenäistyminen.

Leikkaus onnistui hienosti, ja ilman sitä Elisa ei olisi kävellyt enää vuosiin. Leikkauksessa operoitiin reisiluuta, tehtiin polvien ojentajista koukistajia, ja jalkoja pidennettiin pohkeista sekä polvien takaa.

– Sain käytännössä uudet jalat. Kun heräsin leikkauksesta, olin ihan kickseissä. Miten jalkani voivatkin olla näin suorat! Elisa kertoo.

– Vanhempieni tavoite oli, että leikkauksen jälkeen juoksisin ilman keppejä. Välillä mietin, olisiko se onnistunut, jos olisin puristanut kuntoutuksessa vielä vähän. Mutta en ollut pettynyt eikä minua haittaa käyttää välillä pyörätuolia.

”Tajusin, että on pakko pärjätä ja saada elämä järjestykseen.”

Itsenäistyminen jatkui suuren surun takia. Elisan lapsuus lyheni vuosia lisää sillä hetkellä, kun hänen hänen äitinsä kuoli traagisesti. Elisa oli 16-vuotias.

– Silloin tajusin, että on pakko pärjätä ja saada elämä järjestykseen. Keskityin kouluun ja suunnittelin tulevia ammattiopintojani.

Vaikka pitkään sairastaneella äidillä oli ollut hyviä ja huonoja kausia, Elisa muistaa hänestä hyvän.

– Äidillä ja minulla oli erityinen suhde, sillä äiti uskoi minuun loppuun asti.

Äitiään Elisa ajattelee nykyäänkin kauhoessaan altaanmittoja uimahallissa kolmesti viikossa. Äiti oli varma, että tyttärestä tulisi menestynyt uimari. Elisa aloitti kilpauinnin uudestaan viime vuodenvaihteessa.

Vilkkusilmäinen isä

Elisan biologinen isä ei ollut läsnä Elisan lapsuudessa, mutta äidin kuoleman jälkeen Elisa halusi etsiä hänet käsiinsä. Äidin menetyksen jälkeen siskokatraasta huolehti isäpuoli.

– Halusin tutustua isääni. Pelkäsin, että minusta tulee orpo, jos hänkin kuolee.

Isän ja tyttären suhde jäi lyhyeksi, sillä vain vähän myöhemmin isä menehtyi – traagisesti ja äkkiä. Hän ehti kuitenkin tehdä tyttäreensä suuren vaikutuksen. Elisa uskoo ihastuvansa isänsä kaltaisiin jännittäviin persooniin, joissa on särmää.

– Uskon, että kaikki kokemani vastoinkäymiset vaikuttavat koko loppuelämääni ja ihmissuhteisiini monella tasolla.

– Isälläni oli pilkettä silmäkulmassa. En ole itsekään niin fiini ja kiltti, eikä liian kiltissä miehessä ole minulle vastusta.

”Olen hakenut hyväksyntää säätösuhteiden kautta.”

Elisaa viehättävät ihmiset, joilla on hänen tapaansa rikkinäinen tausta ja joita hän uskoo voivansa auttaa.

– Olen haavoittuva ja usein hakenut hyväksyntää säätösuhteiden kautta. Haluaisin olla täydellinen rakkaudessa, mutta minulla on ollut huonoa tuuria.

– Minulla on ollut niin erikoinen lapsuus, etten muuta toivo kuin normaalia elämää. Mutta olen tapaillut vääränlaisia miehiä, jotka eivät pysty sitoutumaan. Itse olen melkein läheisriippuvainen.

Äitipuolen suru

Eikä Elisalla enää olisi aikaa säätää. Hän haluaisi jo löytää miehen, asettua aloilleen, perustaa perheen ja saada kaiken, mitä rakkauteen kuuluu.

”Säikäytän miehet, kun kerron heille heti kaikki unelmani.”

– Minulla on hirveästi suunnitelmia, joista prosentti toteutuu. Olen tuuliviiri ja helvetin kärsimätön ja säikäytän miehet, kun kerron heille heti kaikki unelmani.

– Etsin todellista rakkautta niin lujaa, että koko ajan mietin, voisiko tämä nyt kuitenkin tykätä minusta, ja jos tästä kuitenkin tulisin jotakin, vaikka tajuan, että rakastumisen pitäisi tulla luonnostaan.

Avoliittoon rakkaus on johdattanut Elisan kahdesti. Viimeisin ero oli Elisalle erityisen kipeä, sillä hän ei eronnut pelkästään miehestä, vaan myös lapsesta, jolle oli saanut olla äitipuolena.

– Olen aina halunnut olla äiti. Avoliitto oli minulle kuin lottovoitto, sillä lapsi tuli elämääni niin pienenä.

Elisan mukaan äitipuolella ei ole eron hetkellä välttämättä mitään oikeuksia. Hän ei tiedä, miten usein voi nähdä lasta tulevaisuudessa.

– Mutta hän on aina sydämessäni ja minä hänen.

Elisa uskoo, että yksi eroon johtaneista syistä oli hämmästyttävän epäonninen sairastelukierre.

Kolmisen vuotta sitten Elisa sairasti keuhkokuumeen, jonka seurauksena hänen vastustuskykynsä laski pysyvästi, ja tulehdustilat piinaavat elimistöä. Sitten krooninen migreeni vei naisen sängyn pohjalle viideksi kuukaudeksi.

Sen jälkeen Elisa kärsi sisäilmasairauden oireista, ja hänen elimistöstään on löydetty borrelian vasta-aineita. Siihen hän on hakenut hoitoa Saksasta.

– Minulla särkee päätä, silmiä ja jokaista niveltä ja lihasta kellon ympäri. Ainoastaan nukkuessa, uidessa tai kovassa kännissä kipu ei tunnu.

– On kamala kuulla 26-vuotiaana, ettei ehkä ikinä parane. Mutta ei pidä katkeroitua. Sairastuminen on kärsivällisyystesti, että mihin tämä likka vielä venyy.


Tinder-profiilissaan Elisa esittelee itsensä seksikkäänä sulottarena, joka etsii miestä, joka ei kavahda hänen kävelyvammaansa. ”Jos tapailen yhtä edes vähän tosissani, en säädä muiden kanssa.”
Tinder-profiilissaan Elisa esittelee itsensä seksikkäänä sulottarena, joka etsii miestä, joka ei kavahda hänen kävelyvammaansa. ”Jos tapailen yhtä edes vähän tosissani, en säädä muiden kanssa.”

 

Ura vanhustyössä

Onneksi Elisalla on eväitä selvitä vastoinkäymisistään. Hän uskoo, että parikymppisenä käyty psykoterapia kannattelee häntä pitkälle. Terapiassa hän tunsi löytävänsä minuutensa ja oppineensa elämään itsensä kanssa.

– Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa terapia, sillä minulla oli fyysisesti niin paha olo: ahdisti, oksetti, en saanut nukuttua, en pystynyt toimimaan normaalisti ja mieleeni nousi negatiivisia ajatuksia. Enää masennus ei vedä minua täysin pohjalle.

Eteenpäin ajava voima on myös Elisan kunnianhimo. Hän kirjoitti ylioppilaaksi melkein eximian papereilla, opiskeli neljä vuotta vanhustyötä ammattikorkeakoulussa ja suunnittelee hakevansa gerontologian maisteriohjelmaan Jyväskylään. Töitä hän haluaisi tehdä vanhustyön asiantuntijana, tutkijana tai opettajana.

”Vain sairas ihminen ymmärtää, mitä jatkuva kipu on.”

– Olen tehnyt hoitajan töitä sovelletusti kävelevien vanhusten ja muistisairaiden kanssa, ja se on mun juttu. Vain sairas ihminen ymmärtää, mitä jatkuva kipu on.

Lisäksi Elisa on suorittanut sihteerin tutkinnon ja tehnyt töitä sairaaloissa osastonsihteerinä. Hän kirjoittaa elämästään Saa tuijottaa -nimistä blogia.

Koska elämä on ollut välillä pelkkää voimakasta vastatuulta, tavalliset kriisit eivät Elisaa hetkauta.

– Olen menettänyt kaiken: perheen, rakkauden ja kodin. Sisäilmasairauden takia olen joutunut luopumaan myös kaikista tavaroistani ja vaatteistani. Raha, vaatteet ja meikit eivät merkitse minulle enää niin paljon.

– Jos joku kaverini menettää työpaikkansa, voin lohduttaa häntä. ”Sinulla menee kuitenkin aina paremmin kuin minulla”, Elisa sanoo sarkastiseen tyyliinsä.

Yhdestä asiasta Elisa on varma. Vaikka cp-vammaan löytyisi ihmelääke, ei hän sitä ottaisi.

– Olen ollut tosi pinnallinen ja ilman vammaani olisin varmasti kamala materialisti. Vammaisuus on mahdollistanut minulle monta asiaa. Ilman sitä olisin eri ihminen. 

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.