Chisun mukaan äitiys muuttaa ihmistä ja sitä kautta myös musiikkia. – Kaiken alla on kuitenkin sama nainen, jonka intohimot säilyvät tiettyjä asioita kohtaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Chisun mukaan äitiys muuttaa ihmistä ja sitä kautta myös musiikkia. – Kaiken alla on kuitenkin sama nainen, jonka intohimot säilyvät tiettyjä asioita kohtaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja laulaa kotona pian kaksivuotiaalle tyttärelleen Tuiki tuiki tähtöstä.

Moninkertaisesti palkittuna säveltäjänä, laulajana ja tuottajana tunnettu Chisu saatiin Vain elämää -ohjelmaan vihdoin tälle kaudelle mukaan.

– Minua on pyydetty aikaisemminkin, mutta kieltäydyin. Joskus oli aikataulu-ongelmia ja sitten minua on vain tosi paljon pelottanut osallistua ohjelmaan julkisuuden vuoksi, Chisu pohtii.

Jo 2008 ensimmäisen levynsä julkaissut laulaja kertoi vasta nyt pystyvänsä ottamaan asian suhteen rennommin.

Lue myös! Tässä on uuden Vain elämää -kauden jaksojärjestys: ”Historian upein startti”

– Kaikki ihmiset miettivät sitä, jotka astuvat esiin kansan eteen arvioitavaksi.

Laulajan mukaan pöydän päässä istuminen tuntui epätodelliselta muiden laulaessa hänen kappaleitaan. Viikossa riitti tuttuun tapaan myös itkua ja naurua.

– Mulle oli myös tärkeää, että biisien esittämisestä ei tule kilpailua. Olemme kaikki erilaisia artisteja. Otan aina paineita, kun teen jotain, mutta se liittyy itseni haastamiseen.

”Otan aina paineita, kun teen jotain.”

Chisun syksy sujuu kiertueella, joka alkaa lokakuussa. Kevään hän on pyhittänyt kokonaan vapaalle.

– Yritän tehdä uutta musiikkia. Polaris oli uusi alku, ja nyt on kierretty festarit sekä muut. Jotain demoja on jo valmiina, jotka kuulostavat todella hyviltä, vaikka ne ovat raakileita. Siellä on tosi aitoja juttuja.

Kotona Chisun jalat pitää maassa pian kaksivuotias tytär, jolle hän laulaa Tuiki tuiki tähtöstä.

– Hänen sanavarastonsa on vielä hieman suppea, mutta hän osaa sanoa tähdet, tähdet, Chisu kertoo viitaten omaan hittiinsä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.​​​

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.