Jare Tiihonen eli Cheek puhuu Musta lammas -kirjassaan elämänsä naisista. Kovin moni ei ole hänelle kolahtanut. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Jare Tiihonen eli Cheek puhuu Musta lammas -kirjassaan elämänsä naisista. Kovin moni ei ole hänelle kolahtanut. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Aini-äidin mielestä Jaressa on paljon samaa kuin isässään. Yksi ero heissä kuitenkin on: Jare ei edes yritä seurustella, jos nainen ei ole täydellinen. Uutuuskirjassa hän kertoo, että aikuisiällä vain yksi nainen on kolahtanut.

Cheekin eli Jare Tiihosen äitiä ei julkisuudessa ole juurikaan nähty. Mutta JHT – Musta lammas -elämäkerrassa hän pääsee ääneen. Aini Tiihonen kertoo kirjassa Jaren lapsuudesta, nuoruudesta – sekä siitä, millainen ihminen pojasta on kasvanut. Ainin mies ja Jaren isä Heimo ”Heme” Tiihonen kuoli sydänkohtaukseen kalareissulla vuonna 2012. Aini näkee isässä ja pojassa paljon samaa.

– Heimon kanssa oli haastavaa, koska hän ei pystynyt sitoutumaan. Jare on perinyt Heimolta sitoutumiskammon, mutta toimii eri tavalla kuin isänsä: Jare ei edes yritä seurustella, ellei ole aivan varma, että kyseessä voisi olla hänen elämänsä nainen. Jare on mieluummin yksin, Aini kertoo Mikko Aaltosen kirjoittamassa kirjassa.

Jo Jaren ollessa teini Aini-äitiä huoletti, tuleeko pojasta samanlainen häntäheikki kuin isästään. Jare kertoo kirjassa tilanteesta, joka oli hänen äidilleen liikaa: Jare oli tuonut kaksi tyttöä yhtä aikaa yökylään.

– Olin juuri täyttänyt kahdeksantoista. Aini pysytteli coolina siihen asti, kunnes mimmit olivat livahtaneet matkoihinsa. Sitten tuli täydellinen romahdus. Jare, alat olla kuin isäsi! Sille polulle et astu, sillä se on satuttanut ätiäsi paljon. Sitten Aini alkoi itkeä, Jare muistelee kirjassa.

”Mielessäni ei edes käväise, saattaisiko naisiin kohdistuvalla luottamuspulallani olla jotain tekemistä isäni lukuisten naisseikkailujen kanssa.”

Jare oli hämmentynyt äitinsä reaktiosta. Varsinkin kun äiti ei voinut tietää, mitä poika oli tyttöjen kanssa tehnyt.

– Olin nuori, juuri ravintolaikään päässyt hormonihirviö, jolla kaiken lisäksi oli vähän nimeä kaupungilla... eikö tällainen ollut tässä iässä ihan normaalia? Jare muistelee miettineensä kirjassa.

Äiti kertoi pojalleen, että pelkäsi jatkuvasti, että isä karkaa toisen naisen matkaan.

– Äiti tiesi, vaikkei Heme sitä koskaan ääneen myöntänytkään, että isä kävi aina silloin tällöin... jossain. Salaa. Ei iskä koskaan ollut jäänyt rysän päältä kiinni, mutta naisen vaistoa ei vedätetä. Tämä kaikki sattui äitiin. Joka ikinen päivä äiti kärsi isän suruttomasta suhtautumisesta parisuhteen pyhyyteen.

Aikaisemmin Jare oli kyllä kuullut jotain isänsä seikkailuista.

– Mielessäni ei edes käväise, saattaisiko naisiin kohdistuvalla luottamuspulallani olla jotain tekemistä isäni lukuisten naisseikkailujen kanssa, joilla hän on retostellut joskus lauantaisaunan lauteilla muutaman oluen hönässä.

Jaren kaksosveli Jere Tiihonen julkaisi Instagramissa kuvan veljesten Aini-äidistä. Kuvassa myös sisko Theresa, joka on Hemen aikaisemmasta liitosta. Sen lisäksi Hemellä on vielä yksi tyttö ja yksi poika, jotka ovat Jaren sisarpuolia.

Anniina oli ensirakkaus

Jare itse on tähän asti vaiennut parisuhteistaan julkisuudessa, mutta puhuu kirjassa muun muassa Anniinasta ja Susannasta. Anniina oli Jaren ensirakkaus ja ensimmäinen tyttöystävä. Ensimmäiset katseensa Jare ja Anniina vaihtoivat Diva-yökerhossa vuonna 2000.

– Tajusin, että nyt on toimittava. Nyt tai ei koskaan. Siitäkin huolimatta, että en ollut koskaan ennen mennyt oma-aloitteisesti juttelemaan tytölle.

– Tuo tyttö oli paljon enemmän high-class kuin minä. Ajatus viehätti suunnattomasti, Jare muistelee.

Nuorten välillä leimahti lempi, mutta helppo suhde ei ollut. Jare kuitenkin arvosti sitä, että Anniina tuntui ymmärtävän häntä.

– Hänelle minun ei tarvitse selittää mikä on bootleg. Rakastan Anniinaa.

– Haluaisin omistaa Anniinan, vaikka järki sanoo, ettei toista ihmistä voi omistaa. Miksi en taaskaan pysty luottamaan?

Jaren äidin mukaan Anniina oli ensimmäinen tyttö, jonka poika toi kotiin näytille.

– Pidin hänestä kovasti, voisi sanoa, että olimme vähän niin kuin kavereita. Jaren ja Anniinan suhde oli vakava nuorten ihmisten seurustelusuhde, minun nähdäkseni hyvin perinteinen suhde, jossa molemmat osapuolet kunnioittivat toisiaan ja pyrkivät viettämään kaiken mahdollisen ajan yhdessä. Nuoripari oli enemmän meillä kuin Anniinan äidin luona Mukkulassa, vaikka siellä oli paljon tilaa ja hyvät oltavat. Mutta Jare on aina ollut sellainen, se kutsuu ihmiset mieluummin luokseen kuin menee itse kenenkään luokse. Sellainen se on vielä nykyäänkin.

”Susanna ainut, joka kolahtanut aikuisiällä”

Hillitty, oman arvonsa tunteva, fiksu, ryhdikäs, naisellinen. Näin Jare kertoo kirjassa, millaisista naisista hän pitää. Juuri tällainen oli Susanna, jonka Jare näki joulukuussa 2008 Tampereella. Tosin hän oli juuri ajatellut, että ei pitäisi miettiä ”mimmikuvioita” lainkaan.

– Minun pitää vaan tehdä päätös siitä, että olen aina yksin. Muuten en onnistu lopettamaan skitsoilua siitä, miksi en ole Anniinan jälkeen onnistunut löytämään ketään vakituista, Jare mietti tuolloin.

Hän ei kuitenkaan tehnyt mitään saadakseen Susannan huomion. Ei ennen kevään 2009 Circuksen-keikkaa.

”Tiesin etsiväni naisessa monin tavoin itseni vastakohtaa.”

– Lopulta saan sanottua lauseet, jotka olen halunnut sanoa hänelle viimeiset puoli vuotta: Mitäs jos mä ajelisin Tampereelle ja pyytäisin sua treffeille ensi viikolla?

Susanna suostui, ja treffeillä Jarelle selvisi, että Susanna opiskeli kauppatieteitä Tampereen yliopistossa, teki töitä Helsingissä Trainer's Houselle ja mallitoimisto Fondille sekä harrasti hevosia. Jarea miellyttää kaikki muu paitsi mallintyö.

– Tekopyhää ehkä, mutta en halunnut naisytävää siitä samasta poolista, missä itse uiskentelin. Yöelämä on vääristynyttä pintaliitämistä, enkä halua että lähin ihmiseni viettää vapaa-aikaansa samojen tequilashottien äärellä kuin kaikki yön kelmit ja vikkelät virpojat. Tiesin etsiväni naisessa monin tavoin itseni vastakohtaa.

”Katkaisin kaikki muut vireillä olevat deitit.”

Jare kertoo kuitenkin vaistonneensa Susannasta, että tämä oli kunnollinen ja tunnollinen.

– Rakastuin Susannassa aluksi eniten juuri sihen, että hän tuntui astuvan mieluummin hevotallin kuin klubien ovista. Lapsellista ehkä, mutta tällainen puhtoinen elovantyttö-romantiikka puhutteli ei-niin-puhtoista mieltäni. Näin Susannassa portin puhtaampaan, parempaan elämään. Otin seurustelun aloittamisen tosissani. Katkaisin kaikki muut vireillä olleet deitit.

Erottuaan Susannasta Cheek tapaili hetken vuoden 2011 Miss Suomea, Pia Lambergia (ent. Pakarinen), mutta suhde ei edennyt vakavammaksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Erottuaan Susannasta Cheek tapaili hetken vuoden 2011 Miss Suomea, Pia Lambergia (ent. Pakarinen), mutta suhde ei edennyt vakavammaksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Jare ei pystynyt tekemään eropäätöstä

Kun Susanna tuli Jaren elämään, Cheekillä alkoi mennä hyvin. Vuosien työ alkoi tuottaa tulosta, kun Jare Henrik Tiihonen -albumi meni listaykköseksi, ja Cheekistä kiinnostuivat muutkin kuin vanhat fanit. Syksyllä 2009 Jare alkoi kuitenkin kärsiä pahoista mielenterveysongelmista ja romahti. Helvetti alkoi Malagassa, jossa hän lomaili Susannan kanssa. Lue lisää täältä.

Kun Jare myöhemmin hakeutui psykiatrille, tämä arveli, että ehkä Jaren mieli ei ole pysynyt hänen elämässään taphtuneiden muutoksien tahdissa: vakavan seurustelusuhteen, kasvaneen suosion, kiireen ja Helsinkiin muutoon.

Susannan ja Jaren suhde päättyi syksyllä 2011. Jare kuvailee kirjassa, ettei osaa sanoa, mitä heille tarkalleen tapahtui edeltävänä kesänä.

”Susanna pakkasi kamansa Ikean siniseen kassiin ja sanoi moi. Se oli siinä.”

– Susanna oli ensimmäinen ja ainoa ihmissuhde, joka minulle on kolahtanut aikuisiällä, enkä usko, että niin voi käydä enää kenenkään kanssa. En ole rakastuja- tai sitoutujatyyppiä, vakituisesti seurusteleminen on minulle eräänlainen poikkeustilanne.

Jaren mukaan hän ei eropäätöstä silti tehnyt. Hän ei siihen pystynyt vaan ajoi käytöksellään Susannan tekemään ratkaisun.

– Olin etäinen, en kommunikoinut, en antanut läheisyyttä. Ehkä se oli pelkuruutta, mutta muuhun en pystynyt. Eräänä pävänä elokuun lopussa Susanna tuli lopulta Välskärinkadulle, pakkasi kamansa Ikean siniseen kassiin ja sanoi moi. Se oli siinä. Sen päivän muisteleminen tuntuu yhä musertavan pahalta.

Sitaatit JTH  Musta lammas -kirjasta (Otava, kirjoittanut Mikko Aaltonen), joka ilmestyi tänään.

IThink

Cheekin äiti JHT-kirjassa: ”Jare on perinyt sitoutumiskammon isältään”

Ehkä tuon Jaren elämä helpottuisi, kun huomion saisi jotenkin käännettyä omasta elämästä jonkin muun asian ympärille. Oli se asia sitten puoliso, lapsi, lemmikki tai vaikkapa vapaaehtoistyö nuorison parissa. Joskus liika oman itsen palvonta ei olekaan se onnelliseksi tekevä juttu. On tuossa Cheekin kovan kuoren alla varmasti ihan herkkä ja tuntevakin ihminen - jotenkin hän on vaan hirmu rikkinäisen ja yksinäisen oloinen ihminen. Ne miljoonat eurot, mannekiinikimulit ja luksusjutut varmaan...
Lue kommentti
Vierailija

Cheekin äiti JHT-kirjassa: ”Jare on perinyt sitoutumiskammon isältään”

Ei isältä mitään häntäheikkiyttä ja sitoutumiskammoa _peritä_. Se opitaan. Ja on paljon heitä, jotka eivät aikuisiälläkään pysty tuosta kasvamaan, vaan menevät aina sen tas, että peritty faijalta. Kokemukseni mukaan muuten lapset, nuoret ja aikuisetkin, jotka aina haluavat olla vain omassa kodissaan, ovat usein epäempaattisia ja jopa narsistisia. Ei viitsitä vaivautua tutustumaan toisen "maaperään" vaan ollaan siellä, missä saa itse sanella säännöt.
Lue kommentti

Ohjaaja Tiina Lymi on kokenut vaatimattoman lapsuuden ja muutaman eron, mutta selvinnyt niistä päättäväisen luonteensa ansiosta: – Minä kykenen ja pärjään ja jaksan, hän sanoo.

Ohjaaja Tiina Lymi, 45, kasvoi yksinhuoltajaäidin ja veljensä kanssa tamperelaisessa lähiössä ja muistaa lapsuutensa taloudellisesti vaatimattomana.

– En ikinä saanut niitä farkkuja tai sitä fillaria, jonka olisin halunnut. Eikä tuntunut kivalta, kun jouduin hakemaan luokan edestä opettajalta vaateavustuslappua, hän kertoo.

Tiina tiesikin jo varhain, että haluaa elämässään pidemmälle.

– Kun mutsi osti kiertelevältä kauppiaalta tietosanakirjasarjan, luin sen kokonaan läpi. Ajattelin, että minä en jää tänne tamperelaiseen lähiöön, vaan minun pitää hankkia viisautta ja tietoa, jotta pääsen pois. Se antoi tietyn draivin.

Hän uskoo, että tietynlainen lapsuus jättää jäljen ja halun pärjätä omillaan.

– Mielessäni elää koko ajan vahvana ajatus siitä, että rakennan perusturvaa ympärilleni, että minä kykenen ja pärjään ja jaksan. Olen tullut pitkälle ja kivunnut monta porrasta.

Elämän opit

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä on elämässään läpikäynyt ihmissuhteiden päättymiseen liittyviä suruja, mutta haluaa uskoa, että on niiden myötä tullut viisaammaksi.

– Eroistani olen oppinut sanomaan ei. En myöskään enää olisi niin kiltti ja hyväuskoinen. Pitää mennä sellaisista tilanteista pois, joissa ei ole hyvä kohti tilanteita, joissa on hyvä olla, Tiina sanoo.

Uskoa rakkauteen hän ei kuitenkaan ole menettänyt.

– Olisi ihan hirveää olla niin kyyninen. Jos huonojen kokemusten jälkeen ei enää uskaltaisi rakastaa, elämä olisi kauhean surullista.

Miltä nuoresta naisesta tuntui muuttaa opiskelemaan Helsinkiin? Pelkääkö Tiina mitään? Mitä hän ajattelee uudesta urastaan elokuvaohjaajana? Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kysyimme hyvinvointivalmentajina työskenteleviltä Kirsi Salolta ja Teemu Syrjälältä, mitä he tekevät arjessaan voidakseen kokonaisvaltaisesti hyvin.

Hyvinvointivalmentajat Kirsi Salo ja Teemu Syrjälä puhuvat työkseen – ja yrittävät innostaa muita tavoittelemaan hyvää elämää. Mutta mitä he itse tekevät voidakseen mahdollisimman hyvin? Kaksikko kertoo.

1. Itsensä kuunteleminen

Kirsi Salo kertoo elävänsä niin kuin opettaa.

– Järjestän itselleni paljon hiljaisuutta, rauhaa ja omaa aikaa. Hiljennän mieltä esimerkiksi meditoimalla. Osaan hallita oman pään sisältöä hyvin.

Meditoiminen auttaa Kirsiä myös pitämään ajatukset myönteisiä ja tekemään viisaita ajankäyttöön liittyviä ratkaisuja.

– Järjestän aikaa niille asioille, jotka lisäävät hyvinvointiani ja sanon ei sellaisille asioille, jotka eivät edistä, yksin viihtyvä Kirsi kertoo.

”Jos ihmissuhteet ovat kunnossa, muut palikat menevät helposti kohdalleen.”

2. Panostaminen ihmissuhteisiin

Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälälle suhde itseen ja muihin on kaiken perusta.

– Jos ihmissuhteet ovat kunnossa, muut palikat menevät helposti kohdalleen, hän kertoo.

Hän kiinnittää huomiota myös siihen, miten puhuu itselleen ja läheisilleen. Rakkauttaan ja välittämistään hän osoittaa koskettamalla.

– Omasta menneisyydestäni tiedän, että kun on haasteellista, kosketus alkaa jäädä pois. Kun saa koskettaa, ongelma alkaa hävitä.

”Kosketus on muuttanut oikeastaan koko elämäni.”

Kosketuksella Teemu ei tarkoita pelkästään seksuaalista kosketusta. Se voi olla halaus tai vaikka hipaisu olkapäähän, kunhan ei riko toisen ihmisen rajoja. Teemun mielestä joskus on parempi katsoa toista silmiin kuin puhua – kohdata toinen ihminen ja olla läsnä.

Teemun omassa parisuhteessa kosketellaan paljon.

– Se on muuttanut oikeastaan koko elämäni.

3. Kipupisteiden työstäminen

Kirsi on puhunut julkisuudessa henkisestä herätyksestään, mutta ei hänen elämänsä ole ollut pelkkää auvoa. Kirsi on huomannut, että ihmisen sisältä kumpuaa läpi elämän asioita, joita on käsiteltävä.

– Minullakin tulee kipupisteitä esiin silloin tällöin. Saatan tulla alakuloiseksi tai ärtyä. Olen siitä kuitenkin hirveän tietoinen, että silloin jokin on osunut minua vanhaan haavaan. Sitten työstän sitä.

“Jos emme hengitä koko keholla, jumiutamme tunnejärjestelmämme.”

4. Hengittäminen

Teemu keskittyy hengittämiseen kaikessa, mitä tekee – niin kävellessä, uidessa kuin voimaharjoitellessa. Hengittämällä Teemu antaa energian kiertää.

– Jos emme hengitä koko keholla, jumiutamme tunnejärjestelmämme.

5. Lepo ja ravinto

Myös lepo ja ruokavalio ovat niin Kirsille kuin Teemullekin tärkeitä. Kirsin mukaan nukkuminen ja kylpeminen ovat hänelle harrastuksia. Ylipäätään elämän hidastaminen on Kirsille tärkeää, jotta hän voi hyvin.

– Syön kevyesti eli mahdollisemman paljon vihreää ja kasviksia. Valkoista sokeria ja nopeita hiilihydraatteja en syö juuri lainkaan.

Teemulle ravinnossa tärkeintä on laatu: hän syö paljon villi- ja lähiruokaa.

– Tällä hetkellä tulee syötyä marjoja joka päivä.

Teemu ei silti halua nipottaa, koska tietää kokemuksesta, ettei liika tiukkapipoisuus ravintoasioissa lisää hyvinvointia.

6. Kylmälle altistuminen

Teemu altistaa kehoaan säännöllisesti kylmälle – talvisin avannossa, kesäisin kylmässä suihkussa. Sillä hän yrittää ehkäistä kehon jumiutumista.

– On tärkeää, että saa keholle haastetta, ettei vain mukavasti jumppaile neljän seinän sisällä.

“Muistan pitää itseni lapsenmielisenä.”

7. Lapsenmielisenä pysyminen

Kirsille on tärkeää pysyä lapsenmielisenä. Tässä häntä auttavat hänen kaksi lastaan.

– Lapset ovat jatkuva kutsu tuossa vierellä päästä irti ja olla hetkessä. Saatan viettää paljon aikaa lattialla kissojen ja lasten kanssa.

8. Tanssiminen ja voimaharjoittelu

Tanssi on Teemulle tärkeä tapa ilmaista itseään. Se avaa myös tunnelukkoja. Teemu liikuttelee kehoaan fiiliksen mukaan.

– Joskus rymistellään, joskus hempeilllään.

Vastapainoksi tanssille Teemu nostaa rautaa ja pyrkii liikkumaan niin, että keho omaksuu jatkuvasti uusia liikemuotoja.

9. Inspiroivien videoiden kuuntelu

– Kuuntelen ihan älyttömän paljon erilaisia Youtube-videoita. Jos muut menevät kahdeksaksi tunniksi töihin, minä kuuntelen viisi tuntia videoita. Minua kiinnostaa eniten se, mikä ihminen on ja miksi hän on täällä, Kirsi kertoo.

Hän nimeää yhdeksi suosikikseen jamaikalaisen henkisen opettajan Moojin.

“Sisäinen tila heijastuu ulkoiseen tilaan.”

10. Elämän yksinkertaistaminen

Kirsi tavoittelee ”sisäistä tyhjyyttä”. Siksi hän on yrittänyt tehdä elämästään mahdollisimman yksinkertaista. Hän on esimerkiksi raivannut kotoaan turhia tavaroita.

– Kun saavutan hyvän tilan, vietän aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka tukevat tuota tilaa. Sisäinen tila heijastuu ulkoiseen tilaan.

11. Yhteys luontoon

Kirsi rakentaa tällä hetkellä ekokylää Kolumbiaan. Siellä hän sanoo pääsevänsä eri tavalla kosketuksiin luonnon kanssa kuin Suomessa. Hän ei kuitenkaan väitä viettävänsä luonnossa erityisen paljon aikaa.

– Luonto on minulle kuitenkin hyvin tärkeä.

12. Muiden auttaminen

Kirsi uskoo, että oma sydän laajenee pysyvästi, kun auttaa muita. Enää häntä ei kiinnosta, mitä hän voi saada ja saavuttaa.

– Parannan itseäni parantamalla muita. Yksi minivalaistumisen kokemukseni on, että minussa on sirpale jokaista ihmistä.

 

– Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen, Jere Karalahti kertoo. Kuvat: Jonna Öhrnberg

Jere Karalahden elämäkerrassa äänessä ovat myös hänen läheisensä. Jerellä oli heille yksi pyyntö: olkaa täysin rehellisiä.

Ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti arvelee, että rehellisyys ja lojaalius ovat arvoja, jotka ovat kannatelleet häntä, vaikka hänen elämässä on sattunut poikkeuksellisen paljon.

– Minulta kysyttiin elämäkertaa jo kymmenen vuotta sitten. Olen ollut nämä vuodet aika hiljaa kaikesta. Nyt kun ura päättyi, asia tuntui ajankohtaiselta. Kirja on minun oma puheenvuoro ja puhdistautuminen.

Jere haluaa tuoda lokakuussa ilmestyvässä kirjassa myös oman näkökulmansa tapahtumiin ja otsikoihin.

– Monien ihmisten mielikuva minusta kantautuu kolmenkymmenen tai vähintään kymmenen vuoden takaa. Onhan minun elämä monella tapaa täysin erilaista kuin silloin.

Jere lopetti vuosi sitten jääkiekkouransa. Samaan aikaan Jere ja vaimo Nanna Karalahti saivat ensimmäisen yhteisen lapsensa, nyt reilun vuoden ikäisen Jax-pojan. Jeren 16-vuotias Ronja-tytär edellisestä liitosta asuu vuoroviikoin parin kanssa.

”Emme luovuta. Kaikki on nyt hyvin.”

Keväällä liitto ajautui kriisiin ja Nanna kirjoitti blogissaan parin eronneen. Avioeropapereita he eivät kuitenkaan ikinä laittaneet vetämään.

– Emme luovuta. Kaikki on nyt hyvin. Olemme molemmat tehneet kompromisseja, myös kasvatusasioissa kulmat ovat saatu kohtaamaan. Pidän isänä tiukkaa kuria, mutta annan myös siimaa, että hän saa kasvaa omana itsenään. Jax on lumonnut minut täysin. Onhan se erilaista kasvattaa lasta, jolla roikkuu käärme jalkojen välissä, Jere naurahtaa.

Aki Linnanahteen kirjoittama Jere-elämäkerta julkaistaan 6. lokakuuta.
Aki Linnanahteen kirjoittama Jere-elämäkerta julkaistaan 6. lokakuuta.

”Juhlimista voi olla eri tasoista”

Päihteiden käytön Jere lopetti jo vuonna 2008, kun hän vajosi koomaan päihteiden käytöstä johtuvan haimatulehduksen vuoksi.

Urheilu-uransa ohessa Jere kuvaa olleensa ammattijuhlija. WSOY:n syksyn avajaistilaisuudessa paljastettiin, että kirjassa kerrotaan myös, kuinka Jere on meinannut sokeutua kaljapullon siruihin.

”Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen.”

– Juhlimista voi olla eri tasoista. Tiettyjä tasoja siitä minulla ei ole ikävä. Olen oppinut vuosien aikana elämään uutta elämää. Urheilen kaksi kertaa päivässä ja pyöritämme Nannan kanssa hyvinvointivalmennusta. Myös Jax syntyi uran loppumisen kannalta hyvään saumaan, jääkiekkomittarit ehtivät tulla täyteen. Olen löytänyt omasta mielestäni elämässä nyt tasapainon ja olen tällä hetkellä helvetin onnellinen.

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti