Näyttelijä Charlize Theron, 36, on saanut kokea niin traagisia menetyksiä, karvaita pettymyksiä kuin odottamattomia onnenpotkujakin. Nyt elämä on tasapainossa, kun näyttelijä sai hartaasti odottamansa adoptiopojan.

Matalakantaisista kengistään huolimatta Charlize Theron on näyttävä ilmestys. 177-senttinen, vaaleaverinen näyttelijä on pukeutunut kynsilakkaa myöten mustiin. Viileä ulkomuoto kuitenkin hämää. Elokuvatähti ei vaikuta kylmältä ja etäiseltä, vaan pikemminkin jätkämäisen rempseältä – siltä tyypiltä, joka vaatii illan päätteeksi vielä yhtä kierrosta.

– Olen kohta alasti, älkää välittäkö, Charlize vitsailee riisuttuaan huivin kaulastaan ja alkaessaan avata villakangastakkinsa vyötä.

Kun oikein siristää silmiään, voi huomata takin napeissa lukevan himmeällä Fendi. Saappaatkin vaikuttaisivat olevan italialaista käsityötä.

Luksusmerkit eivät kuitenkaan ole olleet Charlizelle itsestäänselvyys. Teini-iän järkyttävät kokemukset, loukkaantumiseen kariutunut balettiura ja onnenkantamoinen, joka johdatti hänet Hollywoodiin, ovat opettaneet, ettei elämää juuri voi kontrolloida.

Kerro, kerro kuvastin

Tällä hetkellä 36-vuotiaan tähden elämässä on kuitenkin kaikki kohdallaan. Alkuvuodesta hänen elämänarvonsa muuttuivat kertaheitolla: ennen tärkeintä oli ura, mutta nyt tuore äiti viettää kaiken liikenevän ajan pienen adoptiopoikansa Jacksonin kanssa.

Vaikka Charlize keskittyy paraikaa perhe-elämään, hän tuntuu olevan nyt joka paikassa: leffateattereissa pyörivässä scifi-jännärissä Prometheus sekä elokuvassa Lumikki ja metsästäjä. Klassikkosadun uutuusversiossa Charlize näyttelee noitakuningatar Ravennaa, jolle peili kertoo, että valtakunnassa on jotain  häntä kauniimpaa.

Ravennan roolissa Charlize joutui kokemaan, miltä tuntuu, kun kauneus katoaa ja posket alkavat roikkua. Maskeeraajat vanhensivat häntä rooliin lateksin ja meikin avulla.

– Kun näin kasvoni peilistä, parahdin, että herranjumala, oletteko tosissanne!

Todellisuudessa Charlize suhtautuu ikääntymiseen rennosti.

– Miksi kuluttaisin aikaani sellaisten asioiden miettimiseen, joita en voi muuttaa? On väistämätöntä, että vanhenen. Lopulta on kyse siitä, että kohtaamme kuolevaisuutemme. Ikääntymisen merkithän eivät ole pelkästään pinnallinen asia, vaan merkki siitä, että kehomme alkaa lähestyä loppuaan.

Hollywoodissa ulkonäköpaineet ovat kuitenkin jatkuvasti läsnä. Jos Charlize ei itse stressaa rapistumisesta, joku muu tekee sen hänen puolestaan.

– Naisille vanheneminen on vaikeampaa. Lehdissä saatetaan kirjoitella, että minulle on tehty seitsemän kasvojenkohotusta. Tiedättekö kuinka rankka operaatio se on? Saati sitten seitsemän!

Charlize ei tiedä sitä itsekään, sillä hän on päättänyt toistaiseksi pysytellä kaukana kauneuskirurgien veitsistä.
Ravennan rooli ei ole ensimmäinen kerta, kun Charlize nähdään rujona valkokankaalla. Sarjamurhaaja Aileen Wuornosin rooli elokuvassa Monster (2003) oli hänen uransa käännekohta. Elokuvaa varten näyttelijän piti lihoa 15 kiloa ja muuntautua lähes tunnistamattomaksi kasvoproteesien avulla.

Heittäytyminen kannatti: Charlize palkittiin roolistaan Oscarilla.
Tosielämässä tunnustettu kaunotar ja seksisymboli ei ole koskaan tehnyt ulkonäöstään numeroa.

– Kaikilla meillä on epävarmuutemme, mutta jokainen fiksu nainen tietää olla jakamatta niitä.

Rankka nuoruus

Alun perin Charlizesta piti tulla balettitanssija. Hän syntyi Etelä-Afrikan Benonissa lähellä Johannesburgia ja kasvoi maaseudulla kaupungin ulkopuolella. Charlizen nuoruusvuosia varjosti perheen isä ryyppääminen. Charles oli juovuksissa väkivaltainen, ja äiti Gerda päätti suojella tytärtään lähettämällä tämän sisäoppilaitokseen.

Kun Charlize oli 15-vuotias, tilanne kärjistyi äärimmilleen. Eräänä viikonloppuna tyttö joutui todistamaan, kun hänen äitinsä tappoi uhkaavasti käyttäytyneen isän perheen kotona.
Charlize ei ole puhunut tapahtuneesta julkisesti, mutta kertoi tarinansa Chris Karstenin naistappajista kertovassa kirjassa The Deadly Women: When Passion Turns to Blood.

– Joku hakkasi keittiön ovea. Kerroin äidilleni, että se on isä, ja minä pelkään häntä. Isäni sanoi, että hän ampuu meidät, Charlize on kertonut poliisin asiakirjojen mukaan.

– Sitten kuului laukauksia. Kun menin käytävään, näin äitini, joka itki: ”Ammuin heidät. Ammuin heidät.”

Charles kuoli, ja hänen mukanaan ollut veli sai osuman. Gerdan teko katsottiin itsepuolustukseksi, eikä syytettä koskaan nostettu.

Tapahtunut ei vainoa Charlizea. Hän on kiitollinen äidilleen siitä, että tämä pelasti molempien hengen. Äidin ja tyttären välit ovat hyvin läheiset.

– Äitini ei pidä siitä, että puhun hänestä, mutta haluan ihmisten ymmärtävän, että äitini on sinnikkäämpi kuin kukaan, Charlize on kertonut.

Onnekas pankkireissu

Raskaiden tapahtumien jälkeen Charlize haki elämäänsä uutta suuntaa. Vaaleaverikkö osallistui mallikilpailuun, jonka voitto sai milanolaiset mallitoimistot kilpailemaan kaunottaresta. Mallikeikat olivat kuitenkin hänelle vain keino ansaita rahaa tanssimista varten.

Charlize oli aloittanut baletin kuusivuotiaana. Lukiossa hän tanssi jo kahdeksan tuntia päivässä ja suunnitteli baletista itselleen ammattia.

17-vuotiaana Charlize pääsi arvostettuun Joffrey Ballet School -kouluun New Yorkiin jatkamaan balettiopintojaan. Kohtaloksi koituivat polvet, jotka eivät kestäneet tanssimista.

– Olen tanssijaksi pitkä, ja polviini kohdistuu enemmän painoa kuin pienemmillä. Polvivammat olivat väistämättömiä.

Niinpä 19-vuotias Charlize pakkasi laukkunsa ja matkusti länsirannikolle. Nuorena intoa oli enemmän kuin viisautta. Kun matkalipussa luki Los Angeles, Charlize huusi: ”Väärä paikka, olen menossa Hollywoodiin!”

– Jos minun pitäisi tehdä se matka uudestaan, en varmasti uskaltaisi enää asua niissä majapaikoissa, hän on muistellut.

Charlize elätti itsensä tarjoilijan ja mallin töillä. Koulut olivat jääneet kesken, eikä paluu kotiin ollut vaihtoehto.

Sitten eräs pankkireissu muutti kaiken.

Kitkuteltuaan halvoissa hotellissa Charlizen rahat alkoivat olla lopussa. Jäljellä oli vielä New Yorkin mallikeikasta saatu sekki, jota hän lähti lunastamaan. Pankki ei kuitenkaan hyväksynyt eri osavaltiossa kirjoitettua sekkiä. Charlize pani kaikkensa peliin: hän valitti ja kerjäsi ja yritti saada virkailijan suostumaan.
Paikalle sattui mies, joka vaikuttui Charlizen esityksestä ja halusi auttaa.

Lopulta Charlize sai rahat – sekä häntä auttaneelta mieheltä käyntikortin:

– Jos haluat, voin edustaa sinua.

Manageri John Crosby hoiti saman tien Charlizelle roolin elokuvaan Maissilapset III. Ura ei silti lähtenyt heti nousukiitoon, vaan kunnon roolit odotuttivat vuosia itseään. Tahmeasta alusta huolimatta näyttelijän työ oli oiva vaihtoehto nuorelle naiselle, joka ei ollut tanssijana koskaan ollut teknisesti parhaimmasta päästä mutta tulkitsijana erinomainen.

– Olen parempi kertomaan tarinaa kehollani kuin sanallisesti. Vihaan lukuharjoituksia ja vuorosanojen opettelua.

Toteutunut lapsuudenhaave

Nyt Charlize tanssii enää poikansa Jacksonin kanssa.

Charlize oli aina tiennyt haluavansa äidiksi. Haave lapsesta toteutui viimein, kun hän haki yhdeksän päivän ikäisen poikavauvan kotiinsa. Adoptiosta kerrottiin maaliskuussa, mutta tarkka adoptioajankohta ei ole tiedossa.

Näyttelijä on onnistunut pitämään julkisuudessa matalaa profiilia ja välttynyt kohuilta, mutta lapsen saaminen on tehnyt hänestä vieläkin varovaisemman.

– Olen ollut aina hyvin yksityinen henkilö, mutta äitiys teki minusta uskomattoman suojelevan. Minun pitää löytää tasapaino yksityisen ja julkisen välillä ja etsiä paras tapa kasvattaa lapseni.

Tällä hetkellä Charlize elelee tiettävästi sinkkuna. Pari vuotta sitten hän erosi lähes yhdeksän vuoden suhteesta näyttelijä Stuart Townsendin kanssa.

– En ole sinkkuäiti, koirani auttavat pojan kasvattamisessa, Charlize on kertonut.

Eläinrakkaalla naisella on kaksi koiraa: sekarotuinen terrieri Berkley ja pitbull Blue. Heti Jacksonin kotiuduttua nelikosta muodostui tiivis perhe.

Charlize oli aina halunnut adoptoida – itse asiassa kahdeksanvuotiaasta saakka, jolloin hän oli kirjoittanut äidilleen kirjeen, jossa toivoi saavansa adoptoida orpokodista vauvan. Silloin kyse oli ehkä enemmän toiveesta saada pikkusisar.

– Biologinen kelloni ei tikittänyt, koska tiesin aina haluavani adoptoida. En myöskään ajatellut, ettenkö haluaisi omia lapsia, jos olosuhteet olisivat olleet siihen oikeat, hän paljasti hiljattain.

Adoptioprosessi oli kuitenkin raskas. Papereiden jättämisestä kesti kaksi vuotta siihen, että amerikkalaissyntyinen Jackson-vauva ja Charlize kohtasivat. Charlize on kertonut, että päättäväisyydestä oli apua jaksamisessa.

– Yhtäkkiä lapsi oli käsissäni. Silloin unohdin viimeiset vuodet. Tajusin vain, että kaikki meni juuri kuten pitikin.

Jutun lähteinä haastattelun lisäksi: O, The Oprah Magazine, In Style, The Ellen DeGeneres Show, Interview, CNN, Me Naisten arkisto.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.