Camillalle on tehty alkuvuodesta sterilisaatio, koska voimakkaat hoidot voisivat vaikuttaa kasvavan sikiön kehitykseen. "Telma olisi joka tapauksessa ollut ainoamme, joten päätös ei ollut vaikea. Viimeistään nyt näen, että silläkin oli tarkoitus, että tulimme nuorena vanhemmiksi", Camilla arvelee ja suukottaa tytärtään poskelle.

Vaikea syöpä ei ole saanut Camilla Hietasta luopumaan elämästä. Hän päätti täyttää 25, päästä tanssiaisiin ja juhlia äitienpäivää.

Joko kuolee syöpään tai sen hoitoihin. Tai sitten ei kuole, lääkäri täräyttää 24-vuotiaalle Camilla Hietaselle.

Aha, selvä juttu, Camilla ajattelee. Hän ei pysty keskittymään. Ainoa asia, johon hän voi suunnata ajatuksensa, on pään kääntäminen sairaalasängyllä niin varovasti, ettei kipu ylly sietämättömäksi.

On helmikuu 2015, ja edellisillan pakkassäässä Camilla on kiidätetty ambulanssilla Pohjois-Kymin sairaalasta Helsinkiin. Camillan sydän on mennyt tamponaatiotilaan, jossa sydänpussi on täyttynyt nesteellä, eikä sydänlihas mahtunut pumppaamaan.

”Olin ajatellut, että vuodesta tulee helppo, ihana ja kevyt, ja että kaikki menee putkeen.”

Sairaalassa Camilla viedään suoraan leikkaussaliin. Leikkaus onnistuu, mutta kasvainta ei voida poistaa, koska se on liian iso ja liian hankalassa paikassa.

Edellisenä päivänä Camilla oli kuvitellut, että kyseessä olisi keuhkoputkentulehdus. Muutamassa päivässä rasittavaksi äitynyt yskä oli pakottanut päivystykseen. Siellä Camilla oletti saavansa antibioottikuurin ja palaavansa pian töihin.

Silkasta uteliaisuudesta päivystävä lääkäri päätti ottaa keuhkokuvat. Lääkärin mukaan löydös olisi hyvälaatuinen kasvain, jonka poistaminen kävisi rutiinileikkauksesta. Muutamissa tunneissa Camillan vointi romahti.

Vasta seuraavana päivänä Meilahden heräämössä kardiologi selvitti Camillalle todellisen tilan. Rintalastan alla oli maitotölkin kokoinen kasvain; 21 senttiä korkea, 9 senttiä leveä ja 7 senttiä syvä.

– Olin ajatellut, että vuodesta 2015 tulee paras. Helppo, kevyt ja ihana vuosi, jolloin kaikki menee putkeen. Ei tullutkaan ihan sellainen.

Suunnitelma B

Vuosi sitten Camilla työskenteli pienessä perheleipomossa, unelma-ammatissaan leipuri-kondiittorina. Viikot hän vietti kaksin Telma-tyttärensä kanssa. Avopuoliso ja Telman isä opiskeli toisella paikkakunnalla ja tuli kotiin viikonlopuiksi.

Silloin perhe ajeli laatikkopyörällä retkelle lähimetsään. Omalla ajallaan Camilla teki käsitöitä, leipoi ja kirjoitti Kaksin kaunihimpi -blogiaan.

Sairaalan heräämössä Camillan piti muotoilla elämänsä uudelleen. Syöpä todettiin aggressiiviseksi, eivätkä lääkärit uskaltaneet antaa aikarajoja. Jos syöpä on hoidettu kolmen vuoden päästä, on sairaus todennäköisesti selätetty, he sanoivat.

– Teki mieli huutaa, ettei lapseni kaipaa äitiään yhtään vähemmän kolmen vuoden päästä, Camilla muistaa.

– Mutta surkutteleminen olisi vain vienyt voimiani.

”Kun tiesin, että lapseni on hyvässä hoidossa, pystyin keskittymään paranemiseen.”

Hänen selviytymiskeinonsa oli selvä: piti tehdä suunnitelma. Arjen olisi jatkettava pyörimistään.

– Sovimme äitini ja mieheni kanssa heti siitä, miten ja missä Telmaa hoidetaan. Kun tiesin, että lapseni on hyvässä hoidossa, pystyin keskittymään paranemiseen.

Camilla teki itselleen myös henkilökohtaisen tavoitelistan. Paraneminen olisi liian epämääräinen tavoite. Hän saavuttaisi etapin kerrallaan.

– Ensin päätin päästä pois teholta, sitten täyttää 25. Kolmas tavoite oli päästä mieheni koulun tanssiaisiin loppukeväällä, ja sitten olisikin äitienpäivä. Kesällä halusin matkustaa perheen kanssa Englantiin, ja loppukesän tavoitteena olivat viimeiset sädehoidot. Sitten saatoinkin alkaa miettiä joulua.

 


Camilla uskoo, että myönteinen asenne on auttanut kestämään vaikeita hoitoja. "Ystäväni sanovat, että olen syntynyt valo päällä", hän virnistää.
Camilla uskoo, että myönteinen asenne on auttanut kestämään vaikeita hoitoja. "Ystäväni sanovat, että olen syntynyt valo päällä", hän virnistää.

 

Pyörätuoli ja elokuvakosinta

Huhtikuussa Camilla vietti 25-vuotispäiväänsä syöpäosastolla. Ystävä toi sinne alkoholitonta kuohuvaa ja pahoja leivonnaisia.

Kohta sen jälkeen poikaystävä kosi Camillaa juuri niissä tanssiaisissa, joihin hän oli päättänyt selviytyä.

”Sillä hetkellä mietin vain, että sydänparka, älä petä nyt.”

Kaikki kävi kuin romanttisessa elokuvassa.

– Hän piti puheen, oli pyytänyt bändiä soittamaan kappaleen ja valokuvaajaa ikuistamaan hetken. Etukäteen olin jännittänyt, miten peruukkini ja pukuni pysyisivät päällä, sillä olin laihtunut paljon. Mutta sillä hetkellä mietin vain, että sydänparka, älä petä nyt, Camilla nauraa.

Sytostaattihoidot panivat Camillan koville. Helmikuusta heinäkuulle hän oli pyörätuolissa. Hoitojen sivuvaikutuksina iso määrä lihasvoimaa hävisi, sormenpäät ja jalat kipuilivat ja kädet alkoivat vapista. Välillä vointi oli niin heikko, että Camilla leikki energisen nelivuotiaan kanssa lattialla maaten.

”Kun hypin seinille, mieheni sanoo, että mitä jos elettäisiin ensin tämä päivä.”

– Hoidot olivat kidutusta, ja joka kerta tulin väsyneemmäksi ja huonovointisemmaksi. Kotiviikot kuluivat toipuessa huonosta olosta. Juuri, kun olo oli paranemaan päin, piti lähteä sairaalaan uudestaan. Oli hetkiä, jolloin ajattelin, etten jaksa enää yhtään hoitoa. Silloin täytyi miettiä, että minullahan on monta ihmistä, joiden takia jaksan, Camilla muistaa.

– Tunnen syyllisyyttä siitä, että koko viime vuoden lapsi kulki siinä sivussa. En varmaan koskaan pääse siitä yli.

Miehensä rauhallisuutta Camilla kiittelee. Sairauden kanssa eläminen on syventänyt parin luottamusta entisestään.

– Koko sairauteni ajan hänellä on ollut jalat maassa. Jos jompikumpi meistä on itkenyt ja jossitellut, se olen ollut minä. Kun hypin seinille, mieheni sanoo, että mitä jos elettäisiin ensin tämä päivä ja lähdettäisiin vaikka syömään, Camilla kertoo.

– Nyt tiedämme, että selviämme mistä vain, jos tästäkin rytäkästä.

Häitä pariskunta viettää elokuussa. Osa lähipiiristä on ihmetellyt, eikö niitä voisi kiirehtiä.

– Miksi ihmeessä pitäisi, Camilla kysyy.

– Ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto, ettemmekö selviäisi elokuulle asti. On pakko ajatella, että kaikki on hyvin, piste. Elän 90-vuotiaaksi ja kuolen ryppyisenä mummona kiikkustuolissa.

Loppu häpeälle

Camillan sairastuminen muistuttaa itsestään joka päivä. Keittiötasolla, legolaatikon päällä komeilee käsidesipullo. Sitä Camilla tarvitsee jatkuvasti.

– Flunssakaudella olen joutunut pysyttelemään neljän seinän sisällä. Ja kun Telman päiväkodissa jyllää milloin mikäkin tauti, en voi viedä häntä hoitoon, Camilla kertoo.

Muitakin haasteita on. Kylmä ilma pistää keuhkoihin astman lailla, ja siksi ulkoilu paukkupakkasilla ei onnistu. Pitkään puhuminen väsyttää samalla tavalla kuin juoksulenkki.

”Lakkasin häpeämästä, kun kaverit vakuuttivat auttavansa mielellään.”

Sairauden takia omatoiminen Camilla on joutunut pyytämään apua.

– Olen joutunut huutelemaan Facebookissa hävettävän paljon, kuka ehtisi auttaa ja kyyditä. Oli tympeää, kun ei yhtäkkiä jaksanut eikä pystynyt pärjäämään itse.

– Lakkasin häpeämästä, kun kaverit vakuuttivat auttavansa mielellään. Nyt ajattelen, että kaikilla ihmisillä on omia rajoitteita, nämä ovat ne minun rajoitteeni. Anteeksipyytelyn olen lopettanut, mutten kiittämistä.

Yhdestä isosta unelmastaan Camilla on joutunut luopumaan. Hän ei voi enää palata leipuri-kondiittorin työhönsä, sillä se on fyysisesti liian raskasta.

– Minua oltiin juuri vakinaistamassa työpaikassani. Olin voittanut leipomisen SM-kisat vuonna 2013 parini kanssa.

Luopumisen tuskailun sijaan Camilla katsoo eteenpäin. Hän tähtää lapsuuden unelmaansa ja aikoo hakea opiskelemaan luokanopettajaksi Lapin yliopistoon. Rovaniemelle hän hakee siksi, koska perhe on muuttamassa sinne elokuussa miehen töiden perässä.

– Mikään ennuste ei estä minua tekemästä suunnitelmia. Olisi naurettavaa jättää elämättä, kun siihen on annettu mahdollisuus.

 

 

Uusi vuosi, uudet suunnitelmat

Perheen kodin kirjahyllyssä pilkottaa kirjava lankakasa. Makuuhuoneessa Telman suuri nukkekoti, jonka Camilla on maalannut. Parvekkeella jäätyvistä maitopurkkitiilistä rakennetaan pian jotakin.

– Parasta on, kun voin tehdä jotain toiselle ja laittaa niihin mukavia ajatuksia, Camilla sanoo.

Helmikuun lopussa edessä on vuosikontrolli. Hoidot ovat tältä erää ohi ja kasvain on kutistunut seitsensenttiseksi. Päivittäiseen lääkeannostukseen kuuluu enää yksi kipulääke, kun pahimmillaan lääkkeitä oli 26.

– Se on mielestäni aika hyvin! Voi olla, että kasvain ei enää tule aggressiiviseksi, ja sen kanssa voi elää. Välillä tuntuu, että kasvain on tikittävä aikapommi, mutta yritän olla ajattelematta sitä. Olen varovaisen toiveikas.

Kuolemanpelko ei kuulu Camillan sanavarastoon.

– Kuolema on pahin heille, jotka jäävät. En koskaan surkuttele, miksi minulle kävi näin.

– Eniten mietin, mitä etappeja Telman elämässä menettäisin. Mietin kyllä, että kirjoittaisin hänelle kirjeitä leffatyyliin, kunnes tajusin, että olen kirjoittanut kuusi vuotta blogia. Se oli huojentava oivallus.

”Häihin ajattelin leipoa kakun. Hääkorvakorut olen jo tehnyt.”

Nyt Camilla keskittyy uusiin tavoitteisiin. Tämä vuosi on muutosten vuosi, ehkä kepeämpi ja helpompi kuin edellinen. Suunnitelmien lista on kirkas.

– Ilman suunnitelmia eläminen on kauhean raskasta, Camilla sanoo.

– Pitää olla jokin maalilinja, jota kohti mennä. Ja minulla on hirveästi suunnitelmia! Opettajakoulutukseen hakeminen. Häät. Muutto pohjoiseen.

Elokuisiin häihin Camilla askartelee ja leipoo niin paljon kuin jaksaa. Käsillä tekemisestä hän ei luovu, vaikka sytostaattihoitojen jättämä käsien vapina ei olekaan kokonaan lakannut. Syöpäosastolla hän neuloi kevyillä puikoilla isoa neulosta.

– Häihin ajattelin leipoa kakun. Hääkorvakorut olen jo tehnyt, Camilla kertoo ja näyttää kristallikoristeisia pitsikoruja.

– Jos saa tilaisuuden elää, on ihan naurettavaa jättää tekemättä asioita. Ei kukaan jätä tekemättä suunnitelmia kahden vuoden päähän vain siksi, ettei ehkä enää ole olemassa.

Camillan Kaksin kaunihimpi -blogi osoitteessa napapiirini.blogspot.com

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.