– Jokainen pakolaiskriisi näyttää, että siinä vaiheessa, kun ihmisestä tulee pakolainen, unohdetaan, mitä hän on ollut ennen, Hermina Jakupovic, 24, entinen pakolainen, sanoo.

”Valmistun ensi vuonna Itä-Suomen yliopistosta biolääketieteen maisteriksi. Suvussamme on aina ollut itsestäänselvyys, että kouluttaudumme kaikki. Minä ja kaksi siskoa olemme kaikki yliopistossa.

Aluksi halusin lääkäriksi, mutta ehkä biolääketiede on monipuolisempaa. Yksi mahdollisuus on, että lähden ulkomaille kriisialueille töihin. Voisin auttaa etsimään kadonneita tunnistamalla joukkohaudoista ihmisiä dna:n perusteella. Ehkä haluan tehdä humanitääristä työtä sen takia, että kolme äitini veljeä tapettiin Jugoslavian hajoamissodissa eikä yhtä ole löydetty vieläkään. Hän oli kuollessaan 17-vuotias, eivätkä isovanhempani ole päässeet koskaan sen yli.

Joku katkeroitunut saattaa sanoa, että ei näin nuori ymmärrä vielä maailmanmenosta mitään, mutta ajattelen, että ihmisillä on velvollisuus ja oikeus auttaa. Muiden auttamisesta saa hirveästi myös itse, oli se sitten ystävän kuuntelemista, vanhusten auttamista tai sotatantereella työskentelemistä. Kaikissa niissä on sama perusajatus: omasta tahdosta auttaminen. Kun tekee yhdelle hyvää, hyvä monistuu ja säteilee ympärilleen.

Olin yksivuotias, kun sotilaat tulivat kotikaupunkiimme Kozaraciin (nykyisessä Bosnia-Hertsegovinassa). Olimme tuolloin äitini kanssa isovanhemmillamme ja piilouduimme heidän kellariinsa. Isäni oli kotitalossamme, jossa ei ollut piilopaikkaa, ja hän joutui suoraan keskitysleirille. Aivan kuin toisen maailmansodan natsi-Saksassakin, Jugoslavian hajotessa keskitysleireille pantiin väärin uskovia: muslimeita, juutalaisia, katolilaisia ja ateisteja.

Keskitysleirillä ihmisistä tehtiin teuraseläimiä. Heidän identiteettinsä vietiin ja tilalle annettiin numerokoodi. Hullu sotamaailma ja alkoholi sekoittivat vartijat. He laittoivat ihmiset taistelemaan ruuastaan ja tappoivat osan. Sisällissodan tarkoituksena oli luoda Suur-Serbia, joka olisi täydellinen ortodoksivaltio. Minun perheeni oli islaminuskoinen.

Punainen Risti ja Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö vapauttivat isäni keskitysleireiltä neljän kuukauden jälkeen. Sen jälkeen perheeni lähti bussilla pakolaisleirille Kroatian Karlovaciin. Ei hajoavaan Jugoslaviaan yksinkertaisesti voinut jäädä. Pakolaisleiriltä muistan vain jatkuvan hälyn ja kerrossängyt.

Kun pääsimme pakolaisleiriltä Suomeen, asuimme vuoden Visulahdessa matkailumökissä. Mökissä oli sohva, joka oli päällystetty avaruusteemaisella kankaalla, ja muistan, kuinka yritin herättää sohvalla nukkuvan isäni laulamalla puusta tehtyyn leikkimikkiin. Muistan myös kimmeltävän lumen mökin ympärillä. Vuosia myöhemmin kaverini Mikkelistä alkoivat pitää mökeissä kotibileitä. Tuntui hassulta, että olin joskus asunut niissä.

Suomeen tultuamme säikähdin, jos joku koputti ovellemme, ja juoksin piiloon. Vielä nykyäänkin hätkähdän, jos näen isoja maantiekoneita. Sydän pampattaa hirveän kovaa rinnassa, vaikka tiedän, ettei traktoreita tarvitse pelätä. Ehkä yhdistän ne alitajunnassa panssarivaunuihin, jotka tulivat kyläämme.

Pienenä suomalaiset ystäväni eivät tienneet, missä Jugoslavia oli ollut. He kertoivat kavereilleen ylpeinä, että minä ja siskoni tulemme Marsista. Suomi oli heidän logiikallaan Maassa, joten meidän kotipaikkamme oli oltava avaruudessa.

Ei kukaan ole lapsena rasisti – ellei opi sitä vanhemmiltaan. Olen ollut aina kaikkien kaveri. Joskus minua on kutsuttu ryssäksi. Lapset vain purkivat omaa pahaa oloaan. Muutamasta pojasta, jotka olen tuntenut pitkään, tuli aikuisena skinejä. Hekin moikkailevat minua edelleen ja kyselevät kuulumisia. En ole ikinä kuullut ilkeitä kommentteja syntyperästäni. Jugoslaviaan ei taideta liittää mitään negatiivista stigmaa.

Olen eurooppalainen, bosnialainen, suomalainen, savolainen ja jugoslavialainen. Vaikka olen kaikkia näitä, tunnen välillä, että en kuulu täysin mihinkään. Suomessa olen aina ulkomaalainen, pakolainen ja maahanmuuttaja. Joskus asiakaspalvelijat ovat nimen kuullessani alkaneet kysellä, puhunko suomea. Kerran nilkkani murtui, mutta en saanut opiskelijaterveydenhuollosta apua, vaan ilkeilyä. Silloin nilkutin sairaalaan ja lähetin palautetta perään.

Bosniassa olen aina juuriltaan pois pakotettua väkeä. Se kertoo tilanteeni ja määrittää minut. Olen kaikkea, mutta lopulta en mitään. Kun katsoin koripallo-ottelua, jossa Suomi ja Bosnia pelasivat vastakkain, tuntui, että mitä tahansa pelissä kävisikin, voittaisin ja häviäisin samanaikaisesti. Olin surullinen ja onnellinen. Pystyn nyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen näkemään menneisyydessäni jotain hyvää: tunnen olevani kaikkialla kotona, koska sukulaisiamme on ripoteltu ympäri maailmaa.

Kun tulimme Suomeen, meille opetettiin, kuinka vessanpönttö vedetään ja mandariinista kuoritaan kuoret. Isäni oli sähköinsinööri, äitini oli valmistunut oikeustieteellisestä. Oli outoa, että Suomessa kuviteltiin, että emme olisi osanneet tehdä näitä tavallisia asioita. Äitini kouluttautui täällä atk-alalle ja kävi esimieskoulutuksen, isäni jatkoi aikuis-iällä ylempään insinööritutkintoon. Kumpikin heistä sai nopeasti töitä. Isä vuosi Suomeen tulomme jälkeen, äiti nuorimman pikkusiskoni synnyttyä ja äitiysloman loputtua.

Käyn vähintään kerran vuodessa synnyinseuduillani. Tänä kesänä olin siellä kuukauden. Maksan matkat tekemällä töitä. Olen ollut esimerkiksi yliopistolla, kirjastossa, Ärrällä ja huoltoasemalla.

Visulahden väliaikaismajoituksen sohva on jäänyt Herminan mieleen. Muistoja Jugoslaviasta hänellä ei ole.

Jokainen pakolaiskriisi näyttää, että siinä vaiheessa, kun ihmisestä tulee pakolainen, unohdetaan, mitä hän on ollut ennen. Hän saattaa olla vaikka yritysjohtaja, jolla on ollut menestynyt firma, hieno auto, iso perhe ja paperit kauppiksesta. Pakolaisstatus pyyhkii ihmisyyden ja menneisyyden, ja pakolaisia pidetään sivistymättöminä.

Kaikille pakolaisille pitäisi tarjota psykologista kriisiapua sen sijaan, että heille annetaan kymmeniä talvihaalareita tai muuta materiaa. Vähintään erilaisten ihmisten tarpeet pitäisi tunnistaa. Moni voi tulla kulttuurista, jossa henkistä heikkoutta tai traumaa ei saa näyttää, mutta Suomessa sellainen ei ole tabu. Heikkous voi olla jopa hyve. Se kertoo, että tunnet tarpeeksi.

Maahanmuuttajia ei pitäisi ajatella resursseina, jotka ovat hyödyksi yhteiskunnallemme. He ovat aivan kuin kaikki muutkin: ihmisiä, jotka osaavat vetäistä vessan tai käyttää uunia. Ihminen pitää pelastaa sen takia, että pelastajalta löytyy sydäntä siihen.”

J. M. Korhonen

Bosniasta pakolaisena Suomeen tullut Hermina, 24: ”Suomessa kuviteltiin, ettemme osaa edes vessaa vetää, vaikka isäni on insinööri”

Hieno artikkeli. Olen aina ylpeä siitä jos Suomi on kyennyt tarjoamaan hädänalaiselle turvaa, ja aina pettynyt jos kuulen että hädänalaisia ei haluttaisi auttaa. Seurasin Jugoslavian tapahtumia lukioikäisenä; se kauhu sai minut värväytymään heti intin jälkeen rauhanturvaajaksi jotta voisin tehdä edes jotakin. Ylpeänä voin sanoa, etten ollut todellakaan ainoa ideologisista syistä "alas" lähtenyt. Hermina: "Joku katkeroitunut saattaa sanoa, että ei näin nuori ymmärrä vielä maailmanmenosta mitään...
Lue kommentti
Kirjoitus

Bosniasta pakolaisena Suomeen tullut Hermina, 24: ”Suomessa kuviteltiin, ettemme osaa edes vessaa vetää, vaikka isäni on insinööri”

Hieno kirjoitus ja hieno tarina! Sinä olet kokenut oikean avuntarpeen ja olet ollut saamastasi avusta kiitollinen. Sinulla ja perheelläsi on ollut halu olla osa tätä maata ja elää täällä niin sanotusti maassa maan tavalla. Valitettavasti nykypäivänä osa näistä pakolaisista ei ole oikeita pakolaisia vaan elintasopakolaisia. He tulevat tänne vaatimaan luksusta ja heillä ei ole minkäänlaista halua sopeutua Suomeen ja Suomen lakeihin. He vievät avun sitä oikeasti tarvitsevilta. Luulen ettei...
Lue kommentti

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.