– Glamour ei tarkoita minulle timantteja ja samppanjaa. Glamour on nykyään sitä, että saan muuttua meikittömästä äidistä viimeistellyksi tähdeksi, sanoo kaksospoikien tuore äiti.

Kitaristi Erja Lyytinen, 37, lähti kiertueelle ensimmäistä kertaa kaksosvauvojen äitinä. Muusikkomiehen lisäksi perheen matkassa kulkee myös lastenhoitaja. – Jotta voin hoitaa työni, minun pitää luottaa, että joku toinen huolehtii lapsistani.

Blueskitaristi Erja Lyytisen, 37, ­sängyllä tuhisee kaksi pikkuäijää potkupuvuissaan. Heillä on korvalliset myssyt, tyytyväinen hymy ja pienet ilmassa viuhtovat nyrkit. Äijät on juuri syötetty ja puettu eikä heitä tunnu haittaavan, että heidän äitinsä ryntäilee ympäri asuntoa valmistellen perheen lähtöä. Kohta alkaa jo olla kiire.

– Ukot tietävät, että nyt lähdetään rundille ja ajattelevat, että voi vitjat, taasko mennään, Erja hymyilee ja kaappaa toisen vauvoista syliinsä.

Erjan ja kitaristi Davide ”Dave” Florenon kaksospojat – tai äijät, ukot tai tyypit, kuten he pienokaisiaan kutsuvat – ovat vasta kolmen kuukauden ikäisiä, mutta ovat jo ehtineet kulkea kiertueella ympäri Suomea.

Nytkin Erja ja Dave ovat lähdössä konserttisalikeikalle Kuusankoskelle. Helsingin kodin eteinen täyttyy kymmenestä kassista, kitaralaukusta ja kahdesta vaaleansinisestä lastenistuimesta.

– Onko maidot? Desinfiointijutut? Vaatteet? Dave kyselee ovella ahtaessaan samalla tavaraa kerrostalon pieneen ­hissiin.

– On, on, on! Äh, kuuma ja hiki tässä tulee, Erja puuskuttaa kantaessaan kaksosia vuorotellen asunnosta.

– Ajatella, että vielä äsken elimme huoletonta taiteilijaelämää!

Raskausaikanaan syksyllä Erja piti paussia keikkailusta puoli vuotta. Vauvojen synnyttyä hän ehti pitää äitiyslomaa kaksi kuukautta. Kotiin jääminen pidemmäksi aikaa kun on ”mahdotonta yksityisyrittäjälle.”

– Olisihan se ollut mukavaa olla kotosalla pidempään, mutta tässä pitää nyt oikeasti elättää kokonainen perhe. Kaipasin myös soittamista ja esiintymistä ihan hirveästi. Se vain on niin siistiä.

Lapsia, n-y-t!

15-vuotiaana kitaraan tarttunut Erja on ehtinyt rakentaa kansainvälisen uran, tehdä kahdeksan albumia ja heittää ­satakunta keikkaa vuodessa. Soittaminen ja biisien kirjoittaminen olivat pitkään hänelle elämän tärkeimpiä asioita.

– Olen saanut elää todella itsekkäästi. Olen asunut ulkomailla, ottanut ex tempore-lentoja Eurooppaan ja käynyt musiikkiklubeilla fiilistelemässä. Nyt se kaikki on muuttunut.

Erjan muusikkovanhemmat keikkailivat 1960-luvulla tanssi­orkesterinsa kanssa. He pitivät lasten takia keikoista 15 vuoden tauon. ”Vanhempani ovat tukeneet minua valinnassani. Itse en voisi pitää niin pitkää taukoa, se vain ei mahdu elämänfilosofiaani.”

Muutokseen tarvittiin ihan oikea suunnitelma. Erja oli kyllä aina halunnut äidiksi, mutta ajatteli nuorempana, että ehkä sitten joskus kolmenkympin jälkeen. Kun se joskus olikin yhtäkkiä käsillä, perheen perustamista piti alkaa suunnitella tosissaan.

– On hirmu helppoa lykätä äidiksi ­tulemista, kun haluaa luoda uraa, vaikuttaa ja tehdä asioita, joihin uskoo. Minun työssäni ei ole mahdollista jäädä pariksi vuodeksi kotiin. Pitäisi olla todella, ­todella iso artisti voidakseen tehdä niin. Musiikkibisnes on nopea, ihmiset kyllästyvät helposti ja unohtavat artistin ­nopeasti.

Erja on kuitenkin tyytyväinen, että ­teki asiat tässä järjestyksessä.

– Jos olisin tehnyt lapsia kymmenen vuotta sitten, tuskin olisin edes lähtenyt rakentamaan kansainvälistä uraa.

Lähellä olikin, ettei Erja luopunut ­koko äidiksi tulemisen haaveestaan.

– Olisi ollut helppoa jatkaa samaa ­rataa, kiertää maailmaa ja tavata ihmisiä. Oli hemmetin hienoa, että uskalsin kaiken keskellä alkaa tehdä lapsia. Aika oli otollinen: olin jo saavuttanut sellaisen statuksen ulkomailla, että yleisö malttoi odottaa minua taukoni ajan.

Hämmästys oli suuri, kun kymmenen vuotta yhdessä ollut pariskunta sai viime keväänä kuulla odottavansa yhden lapsen sijaan kaksosia.

– Kyllä siinä leuat loksahtivat molemmilla. Fiilis oli uskomaton, mikä mieletön onnen tunne! Erja kertaa.

– Kun sitten synnytyksen jälkeen pääsimme perheenä kotiin, istuimme Daven kanssa keittiönpöydän ääressä ja vain ihmettelimme. Muutos oli aikamoinen. Olen lapsistani todella onnellinen ja ­minulla on heihin vahva tunneside. Pyrin olemaan rento äiti.

Lavalla meno on erilaista kuin kotona. ”Vapaapäivinä olemme vain kotosalla ja toivumme viikosta. Silloin rauhoitan päivät niin, ettei tarvitse lähteä minnekään.”

Kaksoset ovat sujahtaneet vanhempiensa liikkuvaiseen elämäntyyliin helpommin kuin Erja uskalsi toivoa. Tavara­määrä vain on tuplaantunut ja siirtymisiin pitää varata enemmän aikaa. Lisäksi tiimi on kasvanut lastenhoitajalla. Tänään Kuusankoskelle mukaan lähtee Erjan hyvä ystävä Pirjo, jonka mies soitti aikoinaan Erjan bändissä. Naiset ovat tunteneet toisensa vuosia.

– En pärjäisi ilman lapsenvahtia. Yleensä tuoreet äidit ovat hirveän kiinni lapsissaan, eikä vauvoja anneta kenenkään hoidettaviksi kuukausiin. Mutta minun täytyy pystyä tekemään duunini kunnolla ja luottaa siihen, että joku toinen huolehtii lapsistani sillä aikaa. Siinä mielessä olen ehkä vähän outo äiti.

Kosmopoliitteja kasvattamassa

Farmari-Mersun takapenkillä on hiljaista. Kaksoset ovat vihdoin nukahtaneet auton hurinaan itkettyään koko alkumatkan. Erja kulkee usein keikkamatkat kaksosten ja lastenhoitajan kanssa omalla autollaan. Dave ja muut bändin jäsenet tulevat perässä pakettiautolla.

– Kollegat pitivät meitä aluksi hulluina. Lähdette sitten parikuisten vauvojen kanssa kiertämään, onnea vain! Minulle on kuitenkin tärkeää, että lapset kulkevat mukanani ja pystyn yhdistämään työn ja perheen.

Erja ja Dave päättivät jo alussa, että jos järjestelystä tulee vaikea, he muuttavat sitä.

– Keikkailemme täysin poikien ­ehdoilla. Onneksi kaikki on tähän asti mennyt ongelmitta, Erja sanoo.

Loppukeväästä Erja suuntaa Ruotsiin, kesällä häntä odottavat kiertue Saksassa ja festarit Kanadassa. Vielä ei ole varmaa, seuraavatko vauvat mukana, mutta siihen Erja pyrkii.

– Lasten kanssa on helppo liikkua, kun he ovat alle kouluikäisiä, mutta sitten kiertueet pitää suunnitella uudella tavalla ja pohtia esimerkiksi yksityisopettajan palkkaamista. Varmaa on, että pojistani tulee vielä kovia kosmopoliitteja.

Lastenkasvatuksen sosiaalinen puoli ei huoleta Erjaa. Hiekkalaatikolla solmittujen ystävyyssuhteiden sijaan pojat voivat aina turvautua toisiinsa.

– On ihana ajatus, että kaksosista on aina seuraa toisilleen.

Keikkaympäristössä heistä takuulla kasvaa joviaaleja, muiden kanssa toimeentulevia ihmisiä. Tärkeintä on, että kiertämisessä säilyy turvallisuuden fiilis ja tunne, että vanhemmat ovat läsnä.

Erja tietää, että perheen elämäntapa varmasti herättää hämmästelyä, mutta hän suhtautuu kritiikkiin maltillisesti.

– Jokaisella on elämänsä ja jokainen tekee siitä perheelleen sopivan. Onneksi olen saanut lähinnä vain tukea faneiltani ja lähipiiriltäni.

Hädässä isovanhemmat tunnetaan

Perillä Kuusankoskella bändi raijaa soitto­kamojaan ja kokoaa näyttävän ­lavasetin Voikkaasaliin. Sillä aikaa Erja syö kebabravintolasta noudetun pippuri­pihvin, vaihtaa vauvoille vaipat ja imettää heidät ahtaassa pukuhuoneessa. ­Rintamaitoa ei riitä molemmille, joten Erja turvautuu lisäksi pullomaitoon ja Pirjon syöttöapuun.

Ennen Erjakin osallistui roudaamiseen, mutta nykyään hän vain astelee soundcheckiin, pistää piuhan kiinni ja alkaa soittaa. Se on hänelle luksusta.

– Tähän mennessä olen yrittänyt tehdä sen minkä muutkin, mutta nyt energia säästyy lavalle. Onneksi loistava tiimi ymmärtää tilanteeni ja laittaa kaiken valmiiksi.

Kotioloissa Erja ja Dave ovat jakaneet lastenhoidon niin, että Erja on ottanut vastuulleen yövuorot. Neljän tunnin unien rinnalla auttavat ”mammahormonit ja keikkojen jälkeiset adrenaliiniryöpyt.”

Erja ja italialaissyntyinen Davide Floreno ovat olleet yhdessä yli 10 vuotta. ”Olemme kuulleet, että kaksosten kanssa alku on infernaalista, mutta sitten helpottaa.”

– Muusikkona olen tottunut valvomaan. Olen monesti vetänyt keikkoja kahdenkin tunnin yöunilla, eikä minua edes nukuta ennen puoltayötä. Nyt olen kai jaksanut myös rakkaudellani, joka etenkin alussa oli ylitsevuotavainen. Olen minä tunnekuohun vallassa vieläkin, Erja nauraa.

Mutta kun väsymys ja stressi vyöryvät päälle, Erja tarvitsee päivän pari omaa aikaa. Silloin apuun rientävät lapsenvahti tai isovanhemmat. Erja saa rauhassa tehdä musiikkia, köpsötellä kaupungilla ja hankkia esiintymisasuja.

– Oman jaksamiseni vuoksi vien pojat hoitoon joskus arkenakin. Minulla on sentään kaksi pientä lasta, jotka tarvitsevat jatkuvaa huolenpitoa. Heidän kanssaan on paljon kivempi olla, kun olen levännyt. Olen kyllä joutunut kovettamaan itseni voidakseni olla heistä erossa.

Ensimmäisistä viikoista Erja selviytyi juuri tiiviin tukiverkoston avulla.

– Kun lapset olivat syntyneet, olin ihan pihalla ja väsynyt. Onneksi olin itselleni ­armollinen ja suostuin ottamaan vanhempieni ja anoppini avun vastaan. ­Ilman heitä emme olisi pärjänneet.

Äitinä lavallakin

Äitiys on saanut Erjan höllentämään perfektionismiaan: enää hän ei välitä pienistä vastoinkäymisistä.

– Olen saanut itsevarmuutta. Kaksosten saaminen oli niin iso kokemus, etten enää stressaa pikkujuttuja. Jos vaikka soittokuvio ei mene juuri kuten olin ajatellut, en ota siitä enää pultteja.

Soundcheckissä Erja tarttuu vaaleanpunaiseen, glitterillä koristeltuun kitaraan ja sormet alkavat vipeltää soittimen kaulalla. Bändin treenatessa Pirjo nukuttaa vauvoja kaksosrattaissa lavan takana.

– Pojat itkivät aluksi, mutta kun toin heidät tänne taakse, he rauhoittuivat. He nukahtivat, kun kuulivat bluesia ja Erjan ääntä, Pirjo kertoo.

Koesoiton jälkeen Erja kiiruhtaa ­pukuhuoneeseensa. Esitykseen on enää parikymmentä minuuttia. Neule ja ­trikoot vaihtuvat harmaaseen miesten pukuun, violettiin hattuun ja kravattiin. Legendaarisen blueskitaristi Elmore ­Jamesin tribuuttilook on valmis. Vielä hieman huulipunaa, varjostuksia luomille ja tummemmat silmärajaukset.

– Jännä fiilis olla täällä soittamassa tänään. Meikäläisestä tuli vuoden alussa kaksosten äiti, joten voitte oikeasti ­sanoa mua bluesmamaksi, Erja sanoo yleisölleen ja sali puhkeaa aplodeihin.

Valokiilan keskellä, punaisen maton päällä Erja laulaa vahvalla, tummalla ­äänellään. Jännitys on tiessään ja Erjasta on kuoriutunut tähti. Dave soittaa ­vieressä kitaraa, ja vauvat nukkuvat ­takahuoneessa.

Ennen Erja pystyi keskittymään täysillä soittamiseen, nykyään ajatukset harhailevat helposti.

– Lapset ovat jatkuvasti mielessäni, kun soitan. Eroikävä iskee varsinkin ­silloin, jos he ovat yötä muualla enkä näe heitä moneen tuntiin. Silloin sanon itselleni, että älä ala nyyhkiä, keskity soittamiseen ja pysy skarppina. Kyllä ne muksut siellä odottavat.

Konserttinsa väliajalla Erja ja Dave käyvät kurkkaamassa pienokaisia, ja keikan jälkeen perhe siirtyy hotelliin. Biletys on vaihtunut yhteisiin perheiltoihin.

– Glamour ei tarkoita minulle timantteja ja samppanjaa. Glamour on nykyään sitä, että saan muuttua meikittömästä äidistä viimeistellyksi tähdeksi. Sitä, että olen hyvä siinä mitä teen ja olen onnellinen. Elämässäni kaikki on hyvin.

Erja Lyytinen

– Laulaja-kitaristi syntyi vuonna 1976 Kuopiossa.

– Asuu Helsingissä kitaristimiehensä Davide ”Dave” Florenon ja tammikuussa syntyneiden kaksospoiki­ensa kanssa.

– Julkaisi maaliskuussa kahdeksannen albuminsa The Sky is Crying, joka on tribuuttilevy blues-kitaristi ­Elmore Jamesille.

Näyttelijä Alina Tomnikov uskoo, että luvassa on enemmänkin rooleja Venäjällä.

Muun muassa Rölli-elokuvista tuttu näyttelijä Alina Tomnikov on rakentanut viime vuodet menestyksekästä uraa Suomessa. Hiljattain suomalais-venäläinen näyttelijä sai näkyvän roolin myös isosta venäläistuotannosta. Hän pääsee mukaan keisarinna Katariina Suuresta kertovaan tv-sarjaan, joka sijoittuu 1700-luvulle. 

– Kyseessä on ihan jäätävän suuri rooli, jonka sain sen ansiosta, että puhun venäjää toisena äidinkielenäni. Reissasin koko kesän ja alkusyksyn Venäjällä, ja sarjasta tuli minulle tosi rakas. Oli ihanaa, että pääsin viimein käyttämään toista äidinkieltäni työssäni, Alina kertoi Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Alina näyttelee sarjassa katalaa ja manipuloivaa prinsessa Wilhelminaa, joka oli naimisissa Katariina Suuren pojan Paavali I:n kanssa ja kietoi hovin jäsenet nopeasti pikkusormensa ympärille.

”Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi.”

Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013 valmistunut Alina on jo pidemmän aikaa havitellut ulkomaille ja erityisesti Venäjälle. Hän uskoo, että läpimurto poikii tulevaisuudessa enemmänkin töitä itänaapurista. 

– Olen aivan varma, että luvassa on muitakin rooleja. Ensimmäinen työ on aina kaikkein vaikein saada, mutta sen jälkeen sen pitäisi käydä helpommaksi. Agentilleni on jo tullut useita kyselyjä, ja olen tosi hyvällä ja luottavaisella fiiliksellä.

Temperamentti ja kiihko pinnassa

Vaikka näytteleminen on pääosin samanlaista Venäjällä kuin Suomessa, sikäläinen kulttuuri lyö Alinan mukaan leimansa myös näyttelijäntyöhön. Venäjällä näyttelijällä on lisäksi takanaan paljon isompi tiimi ja taustaorganisaatio. 

– Temperamentti ja kiihko ovat Venäjällä paljon enemmän pinnassa kuin Suomessa. Tunteet käyvät kuumina ilman, että niihin liittyy minkäänlaisia aggressioita. Se on aivan mahtavaa!

– Venäjällä minulla oli myös omat vankkurit ja neljä assistenttia koko ajan käytössäni. Se tuntui aluksi oudolta, sillä Suomessa olen tottunut siihen, että huolehdin hyvin itsenäisesti omista aikatauluistani, Alina hämmästeli.

Koko ikänsä Suomessa asunut Alina tunnistaa itsessäänkin monia venäläisiä piirteitä.

– Uskon, että minussa on paljonkin venäläistä. Olen itsekin aika temperamenttinen ja tunnen monet asiat ja tunteet hyvin vahvasti ja kehollisesti. Varsinkin silloin, kun olen paikalliskielen ja -kulttuurin ympäröimänä, minusta tuntuu, kuin olisin kokonaan eri ihminen. Se on ihana tunne!

Mikael Gabriel ja Triana Iglesias hempeilevät yhteiskuvissa ja hehkuttavat toisiaan avoimesti.

Tämän illan Vain elämää -jakson jälkeen räppäri Mikael Gabriel, 26, nousee viimeistään kansansuosioon, mutta jotain ohjelmassa jää myös kertomatta. Kuka on se upea nainen, joka on viime aikoina kulkenut Mikaelin rinnalla?

Triana Iglesias Holten, 34, on norjalainen näyttelijä, juontaja ja malli – ja Instagram-kuvapalveluun kirjoittamansa ansioluettelon mukaan myös dj, burleskiartisti ja täyspäiväinen merenneito. Iglesias-sukunimi tulee Trianan espanjalaisen äidin puolelta.

Kotisivujensa mukaan Triana on poseerannut sekä Playboyn eri maiden kansissa että muissakin miestenlehdissä. Viime vuosina Triana on myös juontanut Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa.

Mikaeliin nainen törmäsi töiden merkeissä.

– Tapasimme vuosi sitten Gumball-rallissa Tukholmassa, ja kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin, Mikael kertoi tuoreessa haastattelussamme.

”Kai voi sanoa, että olen rakastunut päästä varpaisiin.”

Myös Triana on puhunut Mikaelista ja parin suhteesta kauniisti norjalaislehdissä ja kehuu rakastaan avoimesti Instagramissa.

– Hänen mielensä ja sielunsa ovat yhtä kauniita kuin ulkokuorensa, hän kirjoittaa tänään julkaisemassaan kuvassa Mikaelista.

Lue myös: Mikael Gabriel: ”En ole ikinä hajonnut niin pahasti kuin Vain elämää -kuvauksissa”

Eilen Mikael ja Triana edustivat yhdessä Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Räppäri näyttelee lähiönuorista kertovassa elokuvassa, jonka on ohjannut Antti J. Jokinen.

Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Triana Iglesias ja Mikael Gabriel poseerasivat onnellisen näköisinä eilisessä kutsuvierastilaisuudessa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vaikka suhde on kestänyt vasta vuoden verran ja kaksikolla on eri kotimaat, on Triana ehtinyt jo muuttaa Mikaelin elämää.

– Triana on vaikuttanut maailmankatsomukseeni muun muassa sillä, että hän on kasvissyöjä. Kun hän tulee, meillä on kasvisviikot. Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta, Mikael kehui haastattelussamme.

”Kaveritkaan eivät erota Trianan tekemää pastakastiketta bolognesesta.”

Kun pari ehtii olla yhdessä, söpöläiset myös jakavat silloin tällöin rakkaudentäyteisiä kuvia faneilleen sosiaalisessa mediassa.

 

THIS... ❤️ #LoveSpam

Kuva, jonka Triana Iglesias (@trianaiglesias) julkaisi

Triana nähdään myös hempeissä tunnelmissa Mikaelin kanssa miehen Helium-musiikkivideolla. Maaliskuussa julkaistu video on kuvattu räppärin kotona.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Prinsessa ihastutti kaikki paijaamalla kaneja ja lausumalla ensimmäiset sanansa kameroiden läsnäollessa.

Herttuatar Catherine ja prinssi William edustavat parhaillaan Kanadassa. Pääministeri Justin Trudeau kutsui perheen vieraakseen juhlimaan Kanadan 150-vuotissynttäreitä.

Herttuaparin lapset, kolmevuotias prinssi George ja reilun vuoden vanha prinsessa Charlotte, ovat päässeet tällä kertaa mukaan reissuun. Viime keväänä lapset jäivät kotiin, kun William ja Catherine olivat edustusmatkalla Intiassa ja Bhutanissa.

Matkalta julkaistuista kuvista päätellen George ja Charlotte nauttivat reissusta täysillä. He esimerkiksi osallistuivat torstaina armeijan perheille järjestetyille lastenkutsuille Victorian kaupungissa.

Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.
Charlotte ihastui kutsuilla Smores-nimiseen pupuun.

Brittilehti Telegraphin mukaan Charlotte lausui kutsuilla ensimmäisen sanansa julkisesti. Ilmapalloihin ihastunut pikkuprinsessa huusi innoissaan ”Dada” isälleen Williamille.

Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.
Charloten virne kertoo, että simppelit asiat, kuten ilmapallot, ilahduttavat myös prinsessaa.

Jos näistä ilmeistä ei tule hyvälle tuulelle, niin mistä sitten?

Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.
Pupun lisäksi lapset hurmasi kuusivuotias kultaisennoutajan ja villakoiran sekoitus Moose, joka on terapiakoira syöpäpotilaille.

Moosesta oli varmasti apua, jos pikkukuninkaallisilla oli ikävä omaa koiraansa Lupoa.

Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.
Georgen yllä oli pikkuprinssin tavaramerkki eli sortsit.

Prinssin ja prinsessan tyyli on tullut jo tutuksi. Charlotte edustaa useimmiten leveähelmaisessa mekossa ja neuletakissa.

Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.
Ilmeistä päätellen myös herttuatarparilla oli hauskaa lastenkutsuilla.

Juhlien kohokohta eläinten lisäksi oli ilmapalloista hahmoja puhaltava taikuri.

Myös herttuaparin asuinpaikan Kensingtonin palatsin virallisella Instagram-tilillä jaettiin suloisia kuvia juhlista. Yhdessä niistä George intoilee saippuakuplista.

Edustushommat, eivät aina mitään tylsää pönötystä. Ainakaan jos sattuu olemaan pikkukuninkaallinen.

Jutta Gustafberg kiittelee ex-miestään Harria siitä, että he ovat pysyneet ystävinä ja kasvattaneet lastaan onnistuneesti yhdessä.

Fitness-yrittäjä Jutta Gustafberg hehkuttaa Facebookiin kirjoittamassaan tuoreessa tekstissä yllättävää henkilöä: ex-miestään ja poikansa isää Harri Gustafsbergiä.

Hehkutukseen ja Harrille osoitettuun kiitoskirjeeseen on Jutan mukaan syynsä.

– Kiitos siitä, että olet ollut luottoystäväni kaikki nämä vuodet. Ystävyytemme ei päättynyt siihen, kun oma avioliittomme päättyi. Jos jostain olen ylpeä niin siitä, että olemme osanneet laittaa omat tunteet tarvittaessa järjestykseen niin, että lapsen etu on aina ollut etusijalla, Jutta kirjoittaa.

– Olemme mielestäni malliesimerkki siitä, miten avioero voidaan hoitaa hyvässä hengessä. Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan. Jopa se, että olemme etsineet asuntomme riittävän läheltä toisiaan pojan kulkemisen helpottamiseksi on mahtavaa. 

”Koskaan ei ole ollut vääntöä huoltajuudesta, lomista, rahasta tai mistään muustakaan.”

Jutan ja Harrin erosta on kulunut seitsemän vuotta. Harri ja leskeksi jäänyt Jutta olivat naimisissa 2007–2011. Harrista tuli silloin adoption kautta Maxin isä. Edelleen he kasvattavat teini-iän kynnyksellä olevaa poikaansa yhdessä.

– Kasvattamisessa edessä on tärkeät vuodet. Sanomasi ”poika tarvitsee positiivista pakkoa” monen asian suhteen pitää hyvin paikkansa, Jutta toteaa kirjeessään.

Jutta kiittelee myös Harrin nykyistä kumppania.

– Terveiset myös ihanalle elämässäsi vaikuttavalle naiselle J:lle, joka on ymmärtänyt sen, että exät voivat olla keskenään hyviä ystäviä.

Jutta nostaa kirjoituksessaan esille myös sen, että Harri on väittelemässä tohtoriksi mielenhallinnasta ja on ehdolla vuoden puhujaksi.

Petteri Jussilan eksät

Jutta on onnistunut muutenkin säilyttämään hyvät välit ympäröiviin ihmisiin, vaikka parisuhteet ovat vaihtuneet. Viime vuonna kerroimme haastattelussamme Jutan ystävyydestä Sari Peltoseen, joka oli avoliitossa Petteri Jussilan kanssa, ennen kuin Jutta ja Petteri tapasivat ja rakastuivat.

Lue myös: Jutta Gustafsberg ystävystyi miehensä exän kanssa: “En halunnut velloa katkeruudessa kuten äitini”

Naisten yhteinen taival alkoi ikävissä merkeissä, sillä Jutta oli toinen nainen ja Sari petetty puoliso ja pienten lasten äiti.

– Tiesin kyllä, että ero oli vain ajan kysymys, ja mietin, kuka on se ihminen, joka tulee tähän väliin. Aluksi reagoin Juttaan, että sekin lehmä, mutta ajan mittaan olen ollut iloinen, että Luojan kiitos Petteri valitsi juuri hänet, Sari kertoi haastattelussa.

Jutan ja Petterin lapsi Max oli vain kymmenkuinen, kun Petteri hukkui kotitalonsa rantaan vuonna 2004.

Menetys yhdisti naisia, ja Sari perheineen jopa muutti joksikin aikaa Jutan luo.

–Olemme edelleen toistemme ensimmäiset tukijat kriiseissä. Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin. Voimme aina purkaa toisillemme synkintä settiä, Jutta kertoi.

Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.
Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies.