"Lukijani ovat avautuneet minulle raadollisen rehellisesti omista kokemuksistaan ja ongelmistaan. Aallon pohjassa itsekin vuosia rypeneenä tiedän tarkalleen miltä heistä tuntuu ja kuunteleminen ja niistä kirjoittaminen ovat auttaneet monia." Näin kertoo Leena Juoperi, Lihavan naisen markkinat -blogin pitäjä. Kuvat: Kotialbumi

Lihavat ihmiset nähdään tyhminä ja laiskoina vätyksinä, joiden sairastelu tulee kalliiksi yhteiskunnalle ja yrityksille, sanoo suorasanainen bloggaaja.

”Erityisesti yksi teema on noussut vahvasti esille saamistani kommenteista. Viesti on se, että läskin on Suomessa pidettävä turpansa kiinni. Läski, kuten minä, on vain tyhmä ja katkeroitunut ääliö. Kaikki epäoikeudenmukaisuudet on hänen omasta asennevammastaan johtuvia. Läski on toisin sanoen ansainnut kohtelunsa itse.”

 Kun Leena Juoperi, 41, oli aloittanut Lihavan naisen markkinat -bloginsa, kului vain kaksi viikkoa ja kommentointi kävi jo vilkkaana. Osa lukijoista kiitteli Leenan suorasukaisuutta, toiset suosittelevat terapiaa ja laihduttamista.

Leena kertookin lihavuudesta ja siitä seuraavasta syrjinnästä silottelematta menaiset.fin lukijablogissaan. Hän ei säästele sanojaan, kun hän kirjoittaa esimerkiksi postauksen Tällaista on olla läski Suomessa.

– Vaikeista ja vaietuista asioista pitää puhua sekä tabuja täytyy rikkoa. Blogissani kiteytyvät turhautumiseni yhteiskuntamme epäkohtiin ja ihmisluonteen kummalliseen ilkeämielisyyteen.

Blogissa omakohtaiset kokemukset niin lihavuudesta kuin ylipainoisuudesta työmarkkinoilla solahtavat julkkishaastatteluiden ja sairauskertomusten sekaan. Leenan raja kulkee hänen miehensä ja lapsiensa yksityisasioissa: niistä hän ei postauksissaan kerro. Sen sijaan henkilökohtaisista asioistaan Leena on kolmen kuukauden aikana avautunut ja sanoo avautuvansa tulevaisuudessakin hyvin rehellisesti.

– Minulla on paljon lihavuuteen liittyviä kauhukokemuksia, alkaen koulukiusaamisesta syömishäiriön puhkeamiseen. En soisi kenenkään tuntevan Itseinhoa, joka riistäytyy käsistä ja purkautuu lopulta oman hyvinvoinnin tietoisena riskeeraamisena mitä järkyttävimmin keinoin.

Minulla on paljon lihavuuteen liittyviä kauhukokemuksia, alkaen koulukiusaamisesta syömishäiriön puhkeamiseen.

– Ymmärrän hyvin heitä, joilla vääristynyt kehonkuva on johtanut äärimmäisten tekojen kautta hautaan. Ilman lastani minulle olisi saattanut käydä samoin.

”Syrjintää on vaikeaa todistaa”

”Karmeaa. Olen keski-ikäinen, lihava nainen vailla työpaikkaa. Mitä sitten? Sitä sitten, että lihavana, keski-ikäisenä naisena ei ole helppoa päästä takaisin työmarkkinoille. Ei siitäkään huolimatta, että takataskussa on useampi ammattitutkinto, lukuisia sertifikaatteja ja CV täynnä mittavia urasaavutuksia.”

Projektipäällikkö. Kouluttaja. Elokuvakäsikirjoittaja. Ruokakirjailija. Bloggaamisen ohella Leena on ehtinyt tehdä paljon muutakin. Nyt hän etsii parhaillaan uutta työtä. 

Leena on puhunut blogissaan moneen kertaan työelämän syrjinnästä, joka kohdistuu ylipainoisiin, etenkin naisiin. Leenan mukaan lihavat ihmiset nähdään yleisesti tyhminä ja laiskoina vätyksinä, jotka eivät tuota mitään, mutta jotka tulevat sairasteluillaan kalliiksi yrityksille ja yhteiskunnalle.

On täysin käsittämätöntä, että erilaisuutta on nykyäänkin niin vaikea hyväksyä, Leena toteaa.

– Lihavuutta ajatellaan välinpitämättömyytenä ja selkärangattomuutena, eikä ymmärretä, että ylipainon taustalla voi olla muitakin asioita, kuten sairauksia.

Leena on ikäviä kokemuksia myös työelämästä.

– Syrjintää on hyvin vaikeaa todistaa, mutta onhan niitä omia päätelmiä tullut tehtyä vuosien varrella. Kun työnäytöt ja työstä saatu palaute eivät riitä ylennyksiin tai palkankorotuksiin, vaikka muita on huomioitu sellaisilla vähemmästäkin, niin kieltämättä on käynyt mielessä, josko se johtuukin siitä, että olen nainen tai koska en täytä tiettyjä ulkonäkövaatimuksia.

”Olen oppinut olemaan armollinen”

”Lihavuus koskettaa jo joka viidettä suomalaista ja yli puolet aikuisista on ylipainoisia. Ylipaino ei ole aina tervettä, vaikka ylipainoinenkin voi olla terve. En kannata lihavuutta, mutta puolustan lihavien oikeuksia olla ja elää. Puolustan tasa-arvoa ja vastustan syrjintää.”

Leena Juoperi tietää omasta kokemuksestaan, että ylipainoinen voi olla täysin terve ja hyvinvoiva.

Kontrolloimaton painonnousuni alkoi parikymppisenä, ja näin jälkikäteen olen melko varma, että sairastuin jo tuolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Hän sanoo itse olleensa kahdesti elämässään normaalipainoinen. Väliin mahtuu enemmän ja vähemmän lihavia vuosia. Sellaista perinteistä jojottelua, Leena mainitsee.

– Kahden ikihoikan vanhemman pullukasta lapsesta kasvoi lihava aikuinen. Sinänsä se on omituista, koska perimän piti olla puolellani ja kaikki me söimme samaa ruokaakin. Kontrolloimaton painonnousuni alkoi parikymppisenä, ja näin jälkikäteen olen melko varma, että sairastuin jo tuolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Silloin asiaa ei tutkittu, vaikka hain lihomiseeni apua niin lääkäriltä kuin ravitsemusterapeutilta.

Kahdeksan vuotta sitten Leena sai diagnoosin kilpirauhassairaudesta. Lääkitys helpotti hänen oireitaan, mutta ne eivät poistuneet kokonaan.

– Läskit jäivät. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa aineenvaihdunta hidastuu jopa puolella, joten laihduttaminen on työn ja tuskan takana. Olen kuitenkin oppinut olemaan itselleni armollinen.

Hänen mielestään vain oma terveys ja hyvinvointi ovat aiheellisia syitä laihduttaa. Kenenkään ei ole syytä ryhtyä dieetille ulkopuolisten paineesta! Mutta jos liikapaino haittaa liikkumista ja tavallisista arkiaskareista on hankala selviytyä tai jos ylipainosta on selvää terveydellistä haittaa, kannattaa asialle ehdottomasti tehdä jotakin, Leena sanoo.

Parhaillaan Leena työstää ruokakirjaa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille. Haaveissaan Leena herkuttelee ajatuksella, että vielä joskus hän pääsisi toteuttamaan myös isokokoisten naisten tyylikkään alastonkalenterin – jolla hän osoittaisi, kuinka kaunis ja viettelevä suurempikin nainen voi olla.

Leena toivoo, että joskus vielä näkisimme elokuvissa isoja naisia rakkauden ja himojen kohteena tai vakavasti otettavina toimintasankareina.

– Olisi hienoa, jos me isokokoiset saisimme oman radio- tai tv-ohjelman, jossa ylipainosta ja lihavuudesta puhutaan avoimesti. Vielä hienompaa olisi, jos saisimme yksinomaan ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä roolitetun, laadukkaan kotimaisen tv-sarjan, josta nousisi uusiksi seksisymboleiksi upeita, kauniita ihmisiä.

”Kaikki ihmiset ovat seksikkäitä”

”Itsetunto on upea työväline, silloin kun se on kohdallaan. Hyvä itsetunto on kuin loton päävoitto, joka avaa ovia ja saa tuntemaan, että kaikki on mahdollista. Murentunut itsetunto, sitä vastoin, voi eristää ihmisen kotiinsa ja estää häntä elämästä elämäänsä.”

Vaikka Leenaa on ollut ylipainoinen lapsuudesta saakka ja kokenut kovia itsetunto-ongelmia muun muassa koulukiusattuna, on hän esimerkki selviytyjästä. Oman kehon tyytymättömyydestä ja ylipainon häpeilemisestä pääsee eroon, hän vakuuttaa.

– Tärkeintä on, ettei kukaan vahingoita itseään, koska ei juuri nyt viihdy kehossaan. Tyytyväisyys omaan itseen ja kehoon lähtee korvien välistä sekä siitä, että löytää ja tiedostaa oman kauneutensa sekä haluttavuutensa.

Itse hän sai apua aikanaan ennen kaikkea aviomieheltään.

Mieheni sai minut ymmärtämään, että jos hän näkee minut haluttavana ja seksikkäänä ja rakastaa minua tällaisena kuin olen, miksi ihmeessä en kelpaisi itselleni?

– Mieheni sai minut ymmärtämään, että jos hän näkee minut haluttavana ja seksikkäänä ja rakastaa minua tällaisena kuin olen, miksi ihmeessä en kelpaisi itselleni? Hän on saanut minut tuntemaan itseni naiseksi ja rakastettavaksi, mutta jos jostain syystä avioliittomme joskus päättyisi, se tunne ei enää muuttuisi mihinkään. Kyse on siis itsevarmuudesta ja itsensä hyväksymisestä.

Leena ei usko, että seksuaalinen haluttavuus on kiinni ulkoisista seikoista. Se ei myöskään liity millään tavalla ruumiinrakenteeseen, vaan sisältä huokuvaan karismaan, hän toteaa.

– Kaikki ihmiset ovat omalla, persoonallisella tavallaan kauniita ja seksikkäitä, vaikka joskus ne ominaisuudet vaativatkin esiin houkuttelua.

Kursivoidut sitaatit ovat Lihavan naisen markkinat -blogista.

Leenan 2 yllättävää paljastusta, jota kukaan ei ole aiemmin kuullut

1. ”Tällä hetkellä kirjoitan ensimmäistä teatterikappalettani. Se on monologi vanhenemisesta ja esityksen aloittamista kaavaillaan ensi vuoden kesäkuulle. Monologin tilasi ja tulee esittämään näyttelijä-ohjaaja Minna Kangas ja esityksen voi nähdä ainakin jossain päin Pirkanmaata. Työstän myös elokuvakäsikirjoitusta parisuhdeväkivallasta ja suhteessa tapahtuvista raiskauksista.”

2. ”Kirjoitin ylioppilaaksi kahdessa vuodessa. Vuosi oli 1995, ja kirjoitusten aikaan kärsin valtavasta raskauspahoinvoinnista. Ylioppilastodistukseni ei siis ole häävi, vaan keskinkertainen, mutta ainakin minä tein jotain, mitä kukaan muu ei ollut aikaisemmin tehnyt.”

Courtney Cox kertoo, että voisi hankkia lapsen yli viisikymppisenä toisen naisen munasolun avulla.

Näyttelijä Courteney Cox, 53, kertoo New Beauty -sivuston haastattelussa haaveilevansa toisesta lapsesta.

– Tiedän, että se olisi hullua, mutta ehdottomasti tekisin sen, Courteney kertoo.

Courteneylla on ex-miehensä, näyttelijä David Arquetten, kanssa 13-vuotias Coco-tytär. Toisen lapsen hän haluaisi uuden kumppaninsa, kitaristi Johnny McDaidin, 40, kanssa.

– Minusta olisi ihanaa, jos minulla olisi vauva. Voisin tulla raskaaksi jonkun toisen munasolun avulla. Olisin yksi vanhemmista ihmisistä, jotka hankkisivat lapsia, mutta minusta olisi ihanaa saada lapsi Johnnyn kanssa.

Johnny on 13 vuotta nuorempi kuin Courteney. Ikäero on kuulemma jossain vaiheessa mietityttänyt.

”Aikaisemmin olin huolissani ikäerostamme. Nykyään ajattelen, ettei sillä ole mitään väliä.”

– Aikaisemmin olin huolissani ikäerostamme. Nykyään ajattelen, ettei sillä ole mitään väliä.

Courteneyn mukaan heidän suhteessaan tärkeintä on sisäinen kauneus.

– Jonkun toisen miehen kanssa voisi olla ongelma, että minä olen vanhempi. Mutta Johnnylle ulkoisilla tekijöillä ei ole merkitystä. Hän arvostaa kauneutta, mutta sisin on hänelle tärkeämpi. Pidän itsekin syvemmästä kauneudesta, mutta on Johnny mielestäni myös upea ja uskomattoman seksikäs, hän kertoo.

Lue myös: 53-vuotias Frendit-tähti rehellisenä kasvojen pistoshoitojen koukuttavuudesta: ”Näytin feikiltä”

Ikä ei ole este äitiydelle

Iltalehti kertoo, että Suomessa on viime vuosien aikana ollut vuosittain vain muutamia yli 50-vuotiaita synnyttäjiä.

Vaikka 53-vuotias synnyttäjä on tilastollinen harvinaisuus, yli 50-vuotiaana raskaaksi tuleminen ei ole missään mielessä mahdotonta.

Hiljattain esimerkiksi kansanedustaja Antti Lindtman, 34, ja hänen puolisonsa Kaija Stormbom, 54, kertoivat odottavansa perheenlisäystä.

– Nyt hartain toiveemme on käymässä toteen. Kaijan sisällä kasvaa pieni ihme. Meille on tulossa syksyllä vauva. Sanat eivät riitä kuvaamaan, kuinka kiitollisia ja onnellisia olemme, Antti kirjoitti Facebookissaan pari viikkoa sitten. Lue lisää täältä.

Riisipeltoja ja jokimaisemia. Niistä on Obaman Balin-loma tehty.

Presidenttikautensa jälkeen Barack Obama on bongattu paikoista, joista hän ei ehtinyt virassaan välttämättä edes haaveilla. Hän on saanut rocktähden kohtelua Broadwayllä vieraillessaan sekä kokeillut monia presidentille vaaralliseksi luokiteltuja lajeja, kuten leijasurffausta Karibialla.

Nyt Obaman perhe on lomalla Indonesiassa, jossa he ovat innostuneet muun muassa harrastamaan koskimelontaa.

Uutistoimisto Reutersin kuvat paljastavat, että koko perhe oli yhdessä kumiveneessä Balilla maanantaina.

Kuohuvan kosken keskellä perheenjäsenet näyttivät nauttivan olostaan. Eikä ihme, Indonesian Bali tunnetaan jumalten saarena. Mukana koskenlaskussa oli myös useampi paikallinen opas.

Melat ylös ja hymyä! Kuva: Reuters
Melat ylös ja hymyä! Kuva: Reuters

The Jakarta Postin mukaan Barack ja hänen vaimonsa Michelle sekä tyttäret Sasha ja Malia majoittuvat Balilla Ubudin Four Seasons -resortissa. Esimerkiksi Conde Nast Traveler -lehti on listannut sen yhdeksi maailman parhaaksi lomahotelliksi.

Lue myös! Obaman perheen arki presidenttikauden jälkeen: varvaskuvia ja koirien ulkoilutusta!

Barack Obama on asunut lapsena muutaman vuoden Indonesiassa. Kymmenen päivän Indonesian-vierailustaan Obamat viettävät viisi Balilla. Ayung-joen melonnan lisäksi heidän ohjelmaansa on kuulunut muun muassa museo- ja riisipeltovierailuja.

Rakkaasta Lamby-koirasta luopuminen oli vaikea päätös.

Moni on ihmetellyt, minne rescuekoira Lambyn kuvat ovat kadonneet Girls-tähti Lena Dunhamin Instagram-tililtä.

Lena on koiraihminen koko sydämestään, mutta tuoreessa kirjoituksessaan hän paljastaa tehneensä raskaan päätöksen ja luopuneensa rakkaasta koirastaan. Lenasta on ollut sydäntäsärkevää puhua koko asiasta, mutta hän kirjoittaa Lambyn muuttaneen jo maaliskuussa Los Angelesiin, missä koiraa hoitavat ammattilaiset.

– Käytöshäiriöt ja aggressiivisuus jatkuivat neljä vuotta, emmekä voineet hoitaa niitä koulutuksella, lääkkeillä tai jatkuvalla, rakastavalla koiranomistajuudella, Lena selittää.

 

A lot of you have been asking where Lamby is these days since he's always been the star of my gram and I've been posting pics of my poodle girls. Well, you know honesty is my jam but this one has been really heartbreaking to talk about. But I feel I have to share that last March, after four years of challenging behavior and aggression that could not be treated with training or medication or consistent loving dog ownership, Lamby went to live at an amazing professional facility in Los Angeles @matt_thezendog where an awesome person named @therealdanishay (who is educated in a rescue dog's specific trauma) loves him so hard. Lamby suffered terrible abuse as a pup that made having him in a typical home environment dangerous to him and others- we needed to be responsible to ourselves, our neighbors and especially our beloved boy. Jack and I will miss him forever but sometimes when you love something you have to let it go (especially when it requires tetanus shots and stitches.) Someday I'll really write about the pain and relief of letting Lamby go off and really be Lamby, biting and peeing in his own mouth and all. There were so many lessons in it, about forgiving myself and loving with an open palm and giving in to a larger plan. Shout out to @jennikonner for listening to endless hours of Lamby pain, and especially my partner @jackantonoff for loving him even when he ruined floors and couches and our life. Jack knows what Lamby means to me and he let me come to the decision in my own time even when it made his days challenging. Susan & Karen will never be my first loves, but they are fuzzy and hilarious stuffing for the hole Lamby left and we cherish them deeply ❤️#lamby #thefirstcutisthedeepest #foreverlamb PS If you have a similar situation, please know its possible to responsibly re-home your rescue rather than sending them back into the shelter system. It can require patience, diligence and often a financial contribution but there are solutions that leave everyone happy and safe. You will always have been your dog's first stop outside shelter life and that's beautiful.

Henkilön Lena Dunham (@lenadunham) jakama julkaisu

Ennen kuin Lena adoptoi Lambyn, koiranpentu oli kärsinyt pahasta kaltoinkohtelusta. Traumojen vuoksi Lambyn käyttäytyminen oli vaaraksi sille itselleen sekä muille, joten Lenan mukaan ainoa vastuullinen päätös oli sijoittaa koira osaavaan hoitoon. Hän ei halunnut palauttaa sitä takaisin koiratarhaan.

– Tulemme kaipaamaan häntä ikuisesti, mutta joskus kun rakastaa oikein kovasti, pitää päästää irti (etenkin kun se vaatii jäykkäkouristusrokotuksia ja tikkejä).

Lena kiittelee tekstissään myös puolisoaan Jack Antonoffia, joka on antanut Lenan miettiä päätöstä rauhassa ja kestänyt Lambyn oikkuja.

Koirat pysyvät Lenan elämässä yhä, sillä hän otti viime vuonna kaksi pientä villakoiraa, Susanin ja Karenin.

– Ne eivät koskaan tule olemaan ensimmäisiä rakkauksiani, mutta ne ovat pörröisiä ja hupaisia täytteitä aukolle, jonka Lamby jätti.

 

back by popular demand

Henkilön Lena Dunham (@lenadunham) jakama julkaisu

Tekstinsä lopuksi Lena Dunham kannustaa muita samassa tilanteessa olevia miettimään, miten koiran saisi vastuullisesti uuteen kotiin.

– Se saattaa vaatia kärsivällisyyttä, määrätietoisuutta ja usein rahallista panostusta, mutta on olemassa ratkaisuja, joiden ansiosta kaikki ovat onnellisia ja turvassa.

 

❤️❤️❤️ (📸: @robin_schwartz outtake for the New Yorker magazine)

Henkilön Lamby Antonoff-Dunham (@lamby_antonoff) jakama julkaisu

Lambyn elämää voi seurata koiran omalla Instagram-tilillä.

Courteney Cox puhuu avoimesti siitä, kuinka otti niin paljon pistoshoitoja, ettei enää näyttänyt itseltään.

Frendit-sarjasta tunnettu näyttelijä Courteney Cox, 53, myöntää New Beauty-sivuston haastattelussa, että nuoruuden tavoittelu lähti hänellä käsistä. Nyt hän sanoo luopuneensa pistoshoidoista ja antaneensa kasvoihinsa laitettujen täyteaineiden liueta, sillä hän haluaa näyttää jälleen itseltään.

– Hollywood tekee siitä vaikeaa, tämä ala. Kasvoin ajattelemaan, että ulkonäkö on kaikkein tärkein asia. Niin kauan kuin näytin hyvältä, kaikki olisi OK. Se ajoi minut ongelmiin, näyttelijä tilittää.

– Yritin niin kovasti pysyä mukana, mikä vain pahensi asioita. Nyt olen niin luonnollinen kuin voin olla.

Cox kertoo haastattelussa koukuttuneensa pistoshoitoihin, kun lääkärit suosittelivat niitä. Ensimmäinen kerta oli onnistunut, koska kukaan ei hänen mukaansa hoksannut muutosta – Hollywoodissa lääkärin apuun turvautuminen ulkonäköasioissa on edelleen tabu. Sitten hän halusi lisää, ja joku kertoi uudesta huippulääkäristä, jonka tekemät hoidot ovat luonnollisen näköisiä. Kierre oli valmis.

Courteney Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters
Courteney Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters

– Tapaat heidät ja he sanovat, että sinun tarvitsee ottaa vain tämä. Seuraavaksi huomaat, että kasvoissasi on kerros toisensa jälkeen. Sitä ei tajua, koska kaikki tapahtuu vaihe kerrallaan, kunnes olet siinä pisteessä, että ei p*ska, tämä ei näytä oikealta.

Courteney Coxinkin kasvojen muuttumista on seurattu julkisuudessa, eivätkä ikävät kommentit ole jääneet näyttelijältä huomaamatta. Ensin hän kuitenkin ajatteli, että valokuvat vain saavat hänet näyttämään oudolta. Lopulta myös ystävät alkoivat huomautella, että nyt riittää.

Jo vajaa vuosi sitten Cox kertoi Vanity Fairille katuvansa joitakin asioita, joita hän on tehnyt kasvoilleen. Silloin hän totesi, että onneksi osa niistä liukenee pois. Aiemmin hän on kertonut myös turvautuneensa botoxiin. Nyt aineiden poistuttua kasvoista hän suhtautuu ulkonäköönsä lempeämmin.

– Asiat tulevat muuttumaan ja kaikki valahtaa. Yritin estää valahtamisen, mutta se sai minut näyttämään feikiltä. Kasvoissa pitää olla liikettä, etenkin jos iho on ohut kuten minulla.

Näyttelijä toukokuussa 2017. Kuva: Sansho Scott / BFA / REX / All Over Press
Näyttelijä toukokuussa 2017. Kuva: Sansho Scott / BFA / REX / All Over Press