Bettina Sågbom ja Tomas Ek olivat ensin vuosia työtuttuja, ennen kuin rakkaus syttyi.

Toimittajan uusperheessä kaikki tietävät, että äidin saa rauhoittumaan kupillisella kuumaa teetä. Tomas Ek ihastui puolisossaan tämän temperamenttiin.

Tanssii tähtien kanssa -kilpailu on täyttänyt kiireisen toimittajan, kolumnistin ja kahden kouluikäisen pojan urheilullisen äidin kalenterista joka tunnin, mutta onneksi kotijoukot ovat hengessä mukana. Bettina Sågbomin,43 aviomies, radiotoimittaja Tomas Ek, 52, kannustaa puolisoaan niin tanssilattialla kuin muutenkin.

Mihin hänessä ihastuit?

TOMAS: Luonteeseen ja temperamenttiin. Bettina räjähtää salamana ja leppyy yhtä nopeasti, kuten minäkin. Hän on on-off -ihminen.

BETTINA:
Pidän miehissä matalasta äänestä ja isoista käsistä. Tomaksella on molemmat. Hän soittaa kitaraa ja laulaa, ja minusta on kiva kuunnella, kun hän harjoittelee kotona. Siitä tulee kodikas olo.

Miten jaatte kotityöt?

TOMAS: Minä teen skruudin, siis ruuan, ja Bettina loput. Tykkään käydä kaupassa ja tehdä ruokaa. Kun Bettina saa vaihteen päälle, hän tekee kaiken yhtä aikaa: vaihtaa lakanat, pesee ikkunat ja lattiat tai imuroi koko kämpän ja käy välillä töissä.

BETTINA:  Tomas väittää, että hän siivoaa välillä, mutta minä vain en huomaa sitä. Arkisin hän käy ostoksilla, sillä inhoan ruokakauppoja. Omalla vuorollani ostan kontin täyteen. Kun alan siivota, teen sen niin maan perusteellisesti, että kaikilta menee hermot.

Millaisia vanhempia olette?

TOMAS: Bettina on tiukempi. Yritämme pitää yllä jonkinlaisia sääntöjä esimerkiksi kotiintuloajoissa. Olen stand by -faija: vaikka olen ollut poikien kanssa heidän lapsuudestaan, välillä kuvittelen heidän ajattelevan, että kuka minä olen heille sanomaan. Luultavasti niin ei kuitenkaan ole.

BETTINA: Sopivan tiukkoja. Toivon, että kaikesta voi puhua ja tunnenkin, että voin kysyä pojilta mistä asiasta tahansa. Tomas ei ole Davyn ja Leen biologinen isä vaan ilkeä stepfather – tai siltä Tomaksesta kai välillä tuntuu. Luulen, että hänen on vaikea joskus tietää omaa rooliaan kasvattajana muttei kuitenkaan ”oikeana” isänä.

Missä asioissa olette erilaisia?

TOMAS: Tarvitsen enemmän omaa rauhaa kuin Bettina. En myöskään käsitä hänessä tai naisissa sitä, että aina kiireessä ja myöhässä ollessaan hän vielä alkaa tyhjentää astioita ja laittaa pyykkiä pesukoneeseen, silittää paitoja ja imuroida.

BETTINA: Haluan, että asiat tehdään nyt eikä huomenna. Tomas ei yhtään tykkää hoputtamisesta eikä hän innostu spontaanisti. Mikään yllätysmatka ei ikinä onnistuisi meiltä. Joskus sanonkin, että hänellä on iso ”nej” kirjoitettuna otsaan.

Miten hemmottelette toisianne?

TOMAS: Ihan pienillä asioilla, esimerkiksi tuomalla teetä sänkyyn. Pojatkin tietävät, että tee toimii, sillä Bettina saattaa istua teekeittimen vieressä ja huutaa: ”äidille teetä”. Ja sen pitää olla kuumaa.

BETTINA: Tomasta ei saa yllättää, hän ei tykkää siitä. Jos olen hermostunut, Tomas kysyy, haluanko teetä. Hän taas arvostaa, jos hänen antaa nukkua rauhassa sunnuntaisin.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.