Uusperhekuvio kävi liian raskaaksi Nilüfer Asikaiselle, kun ihminen miehen menneisyydestä teki kaikkensa, ettei hän kuuluisi joukkoon. – Lasteni perheen rikkominen oli varmasti elämäni kipein päätös, Nilüfer sanoo.

Kauneusyrittäjä Nilüfer Asikaisen, 31, aamu on käynnistynyt tutulla lempeän taistelun taktiikalla. Sitä tarvitaan ekaluokkalaisen tyttären, Dilaran, 7, herättelyssä. Nilüfer käy paijailemassa lasta valveille ja laittaa soimaan tämän suosikkikappaleet Vain elämää -sarjasta. Kun tyttö on vihdoin tolpillaan, äiti patistelee tätä varovasti vauhtiin.

– Olin lapsena ihan samanlainen, herääminen oli vaikea laji, Nili muistelee.

– Muistan, kuinka äiti aina napsautti radion päälle, se auttoi, ettei aamu startannut raivokkaasti.

Viime elokuun jälkeen aamut ovat auenneet Nilüferille uudenlaisina. Silloin hän haki avioeroa miehestään, nyrkkeilijä Amin Asikaisesta neljän avioliittovuoden päätteeksi ja muutti tyttärensä kanssa pois perheen yhteisestä kodista. Aminin omakotitaloon jäivät parin kaksi yhteistä lasta, pojat Amir, 4, sekä Gabriel, 2.

Pojat viettävät äitinsä luona puolet viikostaan, ja välillä Nilüfer käy Aminin luona heitä hoitamassa. Kivisen alun jälkeen järjestely toimii jo hyvin.

– Ymmärrän, että Aminin oli vaikea käsittää lähtöäni. Se varmasti loukkasi, olinhan luvannut rakastaa häntä lopun elämääni, Nilüfer sanoo.

– Mutta olemme jo hyvissä väleissä, vietimme yhdessä Amirin synttäreitä ja usein istahdamme kahville, kun vaihdamme poikia kodista toiseen.

"60 prosenttia eroomme johtaneista syistä löytyivät muualta kuin kotoamme."

Nilüfer puhuu Aminista niin kunnioittavin sanoin, ettei sellaista odota kuulevansa vastaeronneen suusta. Lojaali ystävä, ihana mies, loistava isä – käsi pystyyn, kuinka moni kuvailee tuoretta eksäänsä noin?

– Liittomme ei todellakaan päättynyt siihen, ettemmekö olisi rakastaneet toisiamme. Tulen aina rakastamaan Aminia lasteni isänä ja ihmisenä. Mutta joskus rakkaus yksin ei vain riitä.

Vaikka Nilüfer oli se, joka lähti, hänen äänessään on tappion sävy, lannistuneen kaiku.

– Koen hävinneeni tämän taistelun. Päätin laskea aseeni, kun en jaksanut enää.

Mahdoton hyvä äitipuoli

Avioero on Nilüferille toinen ja siksikin kova pettymys. Ratkaisua seurasivat epäonnistumisen tunteet: ei voi olla totta, taasko tässä käy näin?

Jos ensimmäinen liitto katui Nilüferin mielestä suhteen sisäisiin vaikeuksiin, tällä kertaa hän kokee, että ihminen Aminin menneisyydestä torpedoi tarkoituksellisesti perheen tasapainoa ulkopuolelta.

– Sanoisin, että 60 prosenttia eroomme johtaneista syistä löytyivät muualta kuin kotoamme, Nilüfer sanoo.

Mennessään vihille Aminin kanssa Nilüfer oli kolmivuotiaan tyttären äiti ja odotti parin ensimmäistä yhteistä vauvaa. Aminin tytär oli kahdeksanvuotias.

Nilüfer maalaili mielessään kuvaa onnellisesta uusperheestä: miten iloisen lapsikatraan kanssa leivottaisiin pullaa, ja miten pikkutyttöjen kanssa voitaisiin tehdä leikkimeikkejä ja tyttöjen juttuja. Uudessa perheessään Nilüfer halusi olla sekä hyvä äiti että hyvä äitipuoli.

Toimiva uusperhekuvio osoittautui kuitenkin ylivoimaiseksi haasteeksi.

– Aika pian aloin huomata, että minut nähtiinkin pahana. Vilpittömyyttäni ei otettu todesta. Kun tein jotain kilttiä tytärpuolelle, lapselle selitettiin toisaalla, että tavoittelen omaa etuani. Tytärpuolelle ostamani tavarat tulkittiin lahjonnaksi, Nilüfer kuvailee.

– Tunsin, ettei minulla ollut minkäänlaista mahdollisuutta päästä tytön sydämeen. Koin, että lapsi olisi halunnut tykätä minusta, mutta kotimme ulkopuolella sitä ei pidetty hyväksyttävänä.

Lapsen tasolle

Mitä pidempään Nilüferin ja Aminin suhde jatkui, sitä tukalammaksi Nilüfer koki roolinsa äitipuolena.

– Tunsin, miten koko kodin ilmapiiri muuttui sen mukaan, keitä meillä oli koolla. Enimmäkseen arki oli onnellista ja rakkauden täyttämää, mutta ulkopuolisten vaikutuksesta se saattoi muuttua todella tukahduttavaksi. Pahimmillaan tunnelma kärjistyi sellaiseksi, että tunsin olevani ulkopuolinen omassa kodissani."

"Välillä painostus oli niin kovaa, että se ajoi minut tekoihin, jotka yllättivät itsenikin."

Normaalisti Nilüfer on puhelias, nauravainen ja temperamenttinen nainen, mutta niissä hetkissä hän sulkeutui ajatuksiinsa.

– Kun koin torjumista ja vastustusta, menin tunnelukkoon. Ikään kuin blokkasin itseni ulos koko tilanteesta. Saatoin olla paikalla, mutta en oikeasti läsnä.

Nilüfer puri hammasta kuunnellessaan arvosteluja omien lastensa liian lepsusta kasvatuksesta. Hän yritti niellä kiukkunsa, kun hänen motiivejaan parisuhteessa epäiltiin.

– Välillä painostus oli niin kovaa, että se ajoi minut tekoihin, jotka yllättivät itsenikin. Olin heikko ottaessani solvaukset henkilökohtaisesti. Toimin vastoin omia periaatteitani ja arvomaailmaani.

Niinä hetkinä Nilüfer vajosi käytöksellään lapsen tasolle ja tuittuili takaisin samalla mitalla, ihan kuin pahasuisin teini.

– Millainen aikuinen sortuu riitelemään jonkun kaksitoistavuotiaan kanssa? Miten noloa ja lapsellista! Nilüfer harmittelee.

– Osasin sentään pyytää anteeksi, mutta tuollaisten päivien jälkeen menin nukkumaan itkien. Tunsin syyllisyyttä ja käytökseni kadutti. Koin täydellisesti epäonnistuneeni äitipuolena.

Ulkopuolinen omassa perheessä

Nilüfer yritti puhua tuntemuksistaan Aminille. Hän kertoi arvottomuuden kokemuksista, ahdistuksestaan yhteisten perheviikonloppujen alla ja jännityksestä: taasko riitely ja solvaukset alkavat.

Stressi alkoi heijastua parisuhteeseen. Nilüfer muistaa, että hän ja Amin kävivät ensimmäiset riitansa vasta viimeisen aviovuotensa aikana.

Jossain vaiheessa Nilüfer ehdotti, että perhe hakisi ammattilaisen apua. Hän itse myönsi kyvyttömyytensä korjata välejä yksin. Ehdotukset yhteisistä terapiakäynneistä kääntyivät lopulta häntä vastaan.

– Minun väitettiin vaatineen terapiaa lapselle, vaikka olin ehdottanut apua meidän kaikkien eduksi. Tuntui, että taoin päätäni seinään.

Vastoinkäymiset näkyivät myös Nilüferin elämänhalussa: hän ei jaksanut urheilla tai pitää huolta itsestään. Paino nousi, Nili tunsi voimiensa loppuvan, ja arjesta tuli selviytymistä päivästä toiseen.

– Kuljen hymyssä suin silloinkin, kun olen ahdistunut tai allapäin. Ehkä Aminkaan ei siksi käsittänyt, mitä todella kävin läpi. En saanut häneltä kaipaamaani tukea ja ymmärrystä. Harva tajuaa, miten kovilla äitipuolet voivat olla tasapainoillessaan asemassaan, Nili arvioi.

– Luulen, että asian vakavuus valkeni Aminille vasta, kun ilmoitin lähteväni.

Viimeisen aviovuotensa aikana Nilüfer lakkasi kutsumasta itseään äitipuoleksi. Omille lapsilleen hän oli äiti, muille vain turvallinen aikuinen.

– Etääntyminen tytärpuolesta oli kuin ensimmäinen askeleeni kohti luovuttamista. Ymmärrän, että kaikilla on isänsä ja äitinsä enkä yrittänyt korvata ketään siinä roolissa. Minua olisi silti voinut kunnioittaa. Pahinta oli jatkuva arvottomuuden ja ulkopuolisuuden tunne.

Nilüfer on käynyt läpi uusperheen haasteita muiden äitipuolien kanssa. Parhaimmillaan kokemukset ovat olleet ihania onnistumisia, joissa uusi puoliso oli otettu avosylin osaksi laajaa, muuttuvaa perhettä. Nilüfer ei saanut osallistua tytärpuolensa syntymäpäiville tai koulujuhliin.

"Lasteni perheen rikkominen oli varmasti elämäni kipein päätös tähän asti."

Nyt myös Nilüferin tyttärellä on äitipuoli. Nili sanoo sopeutuneensa tilanteeseen hyvin eikä pidä uutta perheenjäsentä uhkana.

– Miten voisi olla minulta pois, että lapsellani on kivaa ja hän saa hauskoja kokemuksia jonkun toisen kanssa? Eikö ole vain lapsen etu, että hänellä on paljon rakastavia ihmisiä ympärillään, Nilüfer ihmettelee.

– Oma kokemukseni oli päinvastainen. Koen, että minut päätettiin pelata tilanteesta ulos heti alusta alkaen. Olin ylimääräinen uusperheeni yhtälössä.

Tunne syrjityksi joutumisesta kolahti Nilüferiin lujaa: sillä oli tuttua kaikupohjaa lapsuudessa, jolloin kahdeksanvuotias Nili muutti perheensä mukana Turkista Suomeen. Suomea osaamaton tyttö aloitti toiselta luokalta koulun, jossa häntä kiusattiin koulussa erilaisuutensa, käkkärän tukan ja villin luonteen vuoksi.

– Nousen varpailleni tilanteissa, jotka muistuttavat minua tuosta ajasta menneisyydessäni. Reagoin panemalla kampoihin ja antamalla takaisin: minulle ei tehdä toiste niin, ylitseni ei kävellä enää. Vahvaluonteisuuteni on samalla heikkouteni, joissain tilanteissa on tyhmää reagoida niin ehdottomasti.

Heikkoutta vai viisautta?

Eropäätöstään Nilüfer kypsytteli liki vuoden. Päätös teki kipeää.

– Voidakseni jälleen hyvin minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko rikkoisin oman perheeni tai sitten rajaisin arjestamme Aminille tärkeitä ihmisiä. En yksinkertaisesti voinut elää saman katon alla hänen menneisyytensä kanssa. Samalla tajusin, etten ikinä voisi olla nainen, joka vaatisi miestään kääntämään selkänsä läheisilleen, Nili järkeilee.

– Siksi minun oli lähdettävä. Lasteni perheen rikkominen oli varmasti elämäni kipein päätös tähän asti.

"Kun voin hyvin, jaksan olla myös parempi äiti lapsilleni."

Nilüfer tietää, että häntä arvostellaan lähdöstään: millainen nainen jättää pienet poikansa, kuka hylkää miehensä, jota rakastaa? Häntä on syytetty itsekeskeiseksi ja kylmäksi.

– Tuntuuhan ero tyhmältä, sillä jätin todella ihanan miehen, Nilüfer aloittaa.

– En kuitenkaan usko, että ihmiset Aminin menneisyydestä olisivat koskaan antaneet meidän elää rauhassa, manipuloimatta elämäämme tai häntä. Onko siis heikkoutta, että luovutin vai viisautta, että valitsin mielenrauhan ja oman jaksamiseni?

Nilüfer uskoo valinneensa oikein. Hän voi paremmin, jaksaa suunnitella tulevaisuutta, nauraa ja pulppuaa taas.

– Kun voin hyvin, jaksan olla myös parempi äiti lapsilleni. Voin myös olla hyvä äiti, vaikka emme ole kokonainen perhe. Olen enemmän läsnä ja jaksan kolmikon rämäpäisyyttä paremmin.

Nilüfer korostaa myös, että Amirilla ja Gabrielilla on hyvä olla isänsä luona.

– Hehän ovat isällään, ei lapsilla mikään hätä ole. Aminilla on isompi talo sekä lähellä oma tukiverkostonsa. Minulla ei ole täällä ketään, Nili viittaa kotipaikkaansa Kirkkonummeen.

Nilüfer sanoo sopeutuneensa hyvin uuteen, vaatimattomampaan elämäntyyliinsä. Erossa omakotitaloarki vaihtui kaksioon kerrostalossa.

– Huomaan muuttuneeni ihmisenä niin, että elämänarvoni ovat nykyään muussa kuin materiassa. Ennen sitä mietti, mitä kaikkea olisi hienoa omistaa. Nyt olen valmis tinkimään paljosta mielenrauhani takia.

Nilüfer Asikainen

Kauneusalan yrittäjä syntyi Turkissa 7.12.1984 ja muutti 8-vuotiaana Suomeen. ”Silloin oli lokakuussa lunta. Lunta piti heti päästä tunnustelemaan.” Asuu ja työskentelee Kirkkonummella. Erosi elokuussa nyrkkeilijä Amin Asikaisesta neljän aviovuoden jälkeen. Pariskunnalla on 4- ja 2-vuotiaat pojat. Nilillä on ensimmäisestä avioliitostaan 7-vuotias tytär. Osallistui keväällä Inhimillinen tekijä -tv-ohjelmaan, jossa käsiteltiin äitipuolen asemaa. Isä on taidemaalari. Perintö näkyy myös Nilin työssä kynsitaiteilijana.

näinon

Avioeroa hakenut Nilüfer Asikainen: ”Huomasin pian, että minut nähtiin pahana”

Yleensä se on juuri näin että vaikka mies olisikin jättänyt ensimmäisen vaimonsa niin tämä exä on loppujen lopuksi aina se joka luulee olevansa joka asiassa oikeassa ja määräävänsä niin lastensa kuin entisen miehensäkin asioista ja valinnoista maailman tappiin. Ja mitenkään syyllistämättä mutta ..... ketä mies yleensä eniten kuuntelee valinnoissaan ja päätöksissään niin ..... ei nykyistä vaimoaan / tyttöystäväänsä vaan juuri tätä exää hän yleensä kuuntelee ja haluaa miellyttää. Pelkää jopa olla...
Lue kommentti

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.