Surffaamisesta pitävä Tomi toivoo ehtivänsä urheilemaan aiempaa enemmän. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Surffaamisesta pitävä Tomi toivoo ehtivänsä urheilemaan aiempaa enemmän. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Huippukokki Tomi Björck muutta perheineen pysyvästi Australiaan. – Unelmoin siitä, että saisin elämäni tasapainoon.

Perheensä kanssa Australiaan Sydneyyn muuttava ravintoloitsija Tomi Björck toivoo asuinpaikan muutoksen tuovan mukanaan myös elämänmuutoksen.

– Olen ollut kohta 20 vuotta kokkina, ravintoloitsijana ja keittiömestarina. Olen kuitenkin vasta 35-vuotias, ja minun on pakko opetella ajattelemaan, että elämässä on muutakin kuin työ.

Tomi sanoo, että hän on aina ollut kova tekemään työtä. Viimeisen kuukaudenkin hän on työskennellyt aamusta iltaan. Samalla Minka-vaimo on hoitanut perheen kahta lasta, 2-vuotiasta Joakimia ja 1-vuotiasta Oliveria, ja valmistellut perheen muuttoa.

– Lupasin vaimolle, että loppuvuoden otan rauhallisemmin, Tomi sanoo ja kertoo unelmoivansa siitä, että saisi muuton myötä elämäänsä uudenlaista tasapainoa.

– En oikein osaa sanoa ei. Unelmani onkin, että saan työ- ja vapaa-ajan järjestykseen ja sitä kautta lisää elämänhallintaa. Ja että ehdin vähän myös surffaamaan.

Sydney on perheelle tuttu ja turvallinen paikka.

– Mehän olemme asuneet siellä jo aiemminkin, ja Sydney on aina ollut meille kuin toinen koti. Meillä on siellä paljon ystäviä ja poikien kummejakin. Tuntuu vähän siltä kuin muuttaisimme toiseen Helsinkiin – vähän trooppisempaan vain.

Perhe muuttaa lähellä merta sijaitsevaan omakotitaloon.

– Me on aina asuttu kaupungin vilskeessä, joten nyt on kiva asettua keskustan ulkopuolelle rauhaan. Meri on meille tärkeä. Olemme sellainen lämpimästä pitävä surffiperhe.

"Olemme sellainen lämpimästä pitävä surffiperhe."

Päätös muuttamisesta syntyi jo kaksi vuotta sitten. Pojillekin on ehditty jo hankkia tarhapaikat.

Australiassa Tomia kiehtoo erityisesti maan rento meininki.

– Koko elämäntyyli on siellä vähän rennompaa. Toisaalta australialaisilla on myös aika paljon yhteistä suomalaisten kanssa. Sielläkin asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, ollaan rehellisiä ja kunnioitetaan luontoa.

Tietysti myös maan ruokakulttuurin laajuus viehättää Tomia. Hänen mukaansa Sydney ja Melbourne ovat nousevia ruokakaupunkeja, joissa on saatavilla hienoja raaka-aineita. Maan monikulttuurisuus näkyy ruokakulttuurissa.

Luvassa uusia konsepteja

Vaikka Tomi onkin luvannut niin itselleen kuin perheelleenkin, että hän ottaa aiempaa iisimmin, hautuu päässä jo monta uutta ideaa.

– Alan hiljalleen haistella mahdollisia liiketiloja. Mulla on jo valmiiksi mietittynä 4–5 konseptia, jotka voisi toteuttaa missä vain. Lisäksi keskityn kehittämään Suomessa sijaitsevien ravintoloidemme ruokalistoja. On sydämeni asia, että ravintolassani saa minun suunnittelemaani ruokaa.

Lisäksi tv-työt jatkuvat Suomessa. Australiastakin Tomille on jo tarjottu televisioon liittyviä töitä.

Mutta ihan ensimmäiseksi Tomi aikoo viedä poikansa mereen uimaan.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.