Kuva Jouni Harala

Kun kiihtyvä britti ja viileä suomalainen päätyvät yhteen, heitä ei erota edes 16 vuoden ikäero, eri kulttuuri ja yhteinen työ. Muusikkopari Astrid Swan ja Nick Triani ovat pitäneet yhtä 12 vuotta – omista ja muiden ennakkoluuloista huolimatta.

Kun taiteilijapari Astrid Swan, 31, ja Nick Triani, 47, alkoivat seurustella 12 vuotta sitten, koko juttu alkoi hauskanpitona ilman pitkän tähtäimen suunnitelmia tai paineita. Nick oli vastaeronnut pienen tyttären isä, Astrid häntä 16 vuotta nuorempi ja vasta 19-vuotias.

– Emme koskaan suunnitelleet jäävämme yhteen. Ulkoapäin se varmaan näytti laastarisuhteelta. Pikkupiireissä meistä juoruttiin aika tavalla, Astrid sanoo.

– Meistä puhuttiin varsinkin ikäeromme vuoksi ja koska olin ulkomaalainen ja eronnut ja minulla oli pieni lapsi. Minuun suhtauduttiin vihamielisesti. Se tuntui hankalalta, vaikka oikeastihan asia ei olisi kuulunut kenellekään, Nick muistelee.

– Minä taas olin niin nuori ja piittaamaton, etten välittänyt muiden puheista, Astrid kuvailee.

– Ja tässä sitä nyt ollaan, 12 vuotta myöhemmin, pari hymähtää kuin ihmeissään.

Tulinen ja tyyni

Paria eivät ole haitanneet kulttuuri-, luonne- eikä ikäerot. Perusluonteeltaan Astrid on tyynempi ja tasainen, Nickin käytöksessä italialaisten vanhempien temperamenttinen perimä näkyy ja varsinkin kuuluu.

– Minun on vaikeampi ilmaista tunteitani, kun taas Nick on välitön ja dramaattinen. Hän itkee ja huutaa, tosin vuosien mittaan meteli on vähän lauhtunut. Nykyään hän lähinnä mutisee itsekseen keittiössä, kun kahvi läikkyy pöydälle, Astrid kuvailee.

Nick pitää ikäerokeskustelua turhanpäiväisenä, ja Astridkin sanoo jo unohtaneensa seikan arjessa.

– Nuorempana mietin sitä enemmän. Pohdin, että kun Nick alkaa vanheta, minä olen vielä menoiässä. Nykyään ikäeromme näkyy vain, jos puhumme vaikka teinivuosien kokemuksista. Nick saattaa muistella bändiä 70-luvulta, jolloin minä en ollut syntynyt.

Nick myöntää, että lähestyvä viisikymppisyys alkaa näkyä painona vyötäröllä tai siinä, ettei jaksa enää juosta yhtä kovaa.

– Mutta olen edelleen se suhteemme pöhkö teini. Astrid on aina ollut meistä kahdesta viisaampi ja kypsempi järjen ääni.

Astrid ja Nick ovat olleet naimisissa vuoden verran.

– Silloin tällöin Nick ehdotti naimisiinmenoa, mutta minusta ajoitus tai tapa kosia olivat aina jotenkin pielessä.

Kun Nick sitten kosi heti yhteisen pojan syntymän jälkeen, Astrid oli valmista naista.

– Lopulta ajatus avioliitosta tuntui kivalta. Tai ehkä minä vain oivalsin, ettei oikeanlaista romanttista kosintaa koskaan tulisi, Astrid tuumii.

Yhteistä työtä

Nyt pariskunta vie Astridin viimeisintä levyä, Astrid4, ulkomaille, levy julkaistaan ensimmäiseksi Iso-Britanniassa maaliskuussa. Vaikka Nickillä brittinä on sinne hyvät suhteet, harvoin pienten indie-yhtiöiden julkaisuista nousee supermyyntimenestyksiä.

– Menestystä voi mitata niin monella tapaa. Olen kokenut, millaista on tuottaa listaykkösiä, mutta silti jokin muutaman kappaleen myynyt levy on tuntunut itsestä suuremmalta onnistumiselta, Nick sanoo. Astridia marginaalissa paistattelu on joskus jurppinutkin.

– Siihen nähden, että levyni ovat saaneet loistavaa palautetta, ne olisivat voineet myydä enemmän. Se tuntuu joskus turhauttavalta ja on päiviä, jolloin huokaan, että olemme niin aliarvostettuja, Astrid kertoo.

Astrid4, joka on tekijänsä viides albumi mutta nimensä mukaisesti neljäs soololevy. Sen julkaisi Nickin levy-yhtiö, mutta toisin kuin aiemmilla kerroilla, puoliso ei enää vastannut albumin tuotannosta. Tällä kertaa ohjakset olivat kokonaan Astridin, ja Nick osallistui levyntekoon vain miksaajana ja äänittäjänä.

– Astridilla on taiteilijana vahva näkemys työstään. Nykyään olen onnekas, kun saan edes jonkin roolin hänen hommissaan, Nick vinoilee mutta selvästi ylpeyttä äänessään.

Lue Astridin ja Nickin koko haastattelu Me Naisten numerosta 5/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Lue myös:

Tommi Liimatainen myöntää suhteen Katri Helenaan: ”Mitä presidentti ensin, sitä pitkätukat perässä”

Kirjailijan ja rakkaan 19 vuoden ikäero: "Mieheni ystävä teitittelee sinnikkäästi"

Astrid Swan

■ Laulaja, lauluntekijä ja dj syntyi 1982 Helsingissä. Valmistunut sukupuolentutkimuksen maisteriksi.

■ Aloitti musiikkiharrastuksen klassisen pianonsoiton tunneilla.

■ Julkaissut neljä soololevyä sekä yhden coveralbumin. Pitää blogia astridswan.blog­spot.fi. Avioparilla on leffablogi My Lawyer Will Call Your Lawyer.

■ Astrid esiintyy seuraavaksi Vaasassa 7.2. ja Helsingin Tavastialla 12.2.

Nick Triani

■ Levy-yhtiö Solitin omistaja, tuottaja, muusikko ja dj syntyi 1966 Lontoossa, jonne vanhemmat olivat tulleet Italiasta.

■ Aloitti muusikon­uransa 17-vuotiaana bändissä The Bridge.

■ Muutti Suomeen 1998, tunnetaan indiemusiikin kummi­setänä.

■ Tuottanut muun muassa yhtyeitä Apulanta, Manboy, Sister Flo, Giant Robot.

■ Juontaa The New Music Show -ohjelmaansa ­Radio Helsingissä.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.