Moniottelija Samuli Bryggaren isä Arto oli Suomen aitajuoksijahuippu 1980-luvulla. Kuva: Satu Kemppainen.

Samuli Bryggare on seurannut isäänsä kilpaurheilun maailmaan. Huippuosaavasta isästä on uralla hyötyä, mutta joskus sukunimen taakkaa on raskas kantaa.

Moniottelija Samuli Bryggare, 23, valmistautuu suoritukseensa. Kentän laidalla selostaja esittelee Samulin innokkaille penkkiurheilijoille: ”Tässä tulee Samuli Bryggare, Arto Bryggaren poika!”

Taas se isäpappa oli pakko mainita.

– Joskus tuollainen on todella rasittavaa, Samuli hymähtää.

Toisaalta isän mainitseminen ei ole ihme. Olympiapronssille 80-luvun puolessa välissä kirinyt Arto Bryggare on legenda. Olympiamitalin lisäksi hänen nimissään komeilee edelleen aitajuoksun Suomen ennätys.

Arto Bryggare on myös mies, jonka varjossa ei ole ollut helppoa luoda omaa kilpauraa. Kuuluisa sukunimi on tuonut Samulillekin suorituspaineita, sillä joillekin ulkopuolisille mikään ei riitä. Aina olisi yllettävä samoihin tuloksiin edellisen sukupolven kanssa. Samuli itse ymmärtää vertailun, mutta ei halua sen määrittävän tekemisiään.

– Jos en voita tai pärjääkään yhtä hyvin kuin faija, ihmiset ovat ihan ihmeissään, Samuli kertoo.

– Isä on edelleen Suomen menestynein pika- ja aitajuoksija. Vain yksi voi olla menestynein, joten on turha ajatella, että minun pitäisi pystyä samaan.

Ja jos kisassa ei sijoitukaan voittajan pallille, saattavat kanssakilpailijat hykerrellä voittaneensa olympiamitalistin pojan.

Yleisurheilua koko elämä

Yleisurheilu-ura on ollut Samulille luonteva valinta. Jo yksivuotiaana hän matkusti isänsä kanssa kisaleireille Yhdysvaltoihin ja Etelä-Afrikkaan. Kotona urheilu oli yksi tärkeimmistä yhteisistä mielenkiinnonkohteista.

– Olen elänyt koko elämäni yleisurheilukulttuurissa, joten laji on iskostunut identiteettiini jo nuorena. Minun on ollut vaikea ajatella muuta vaihtoehtoa kuin tämä, Samuli sanoo.

Yleisurheilukipinä ei iskenyt Samuliin pelkästään isän puolelta. Myös äiti Lotta on kilpaillut keskipitkillä juoksumatkoilla. Kun Samuli oli alle kouluikäinen, äiti alkoi valmentaa häntä.

Arton ja Samulin yhteinen vapaa-aika liittyi lapsuudessa melkein aina urheiluun. Toisinaan isä saattoi viedä myös McDonald’siin hampurilaiselle.

– Äidin kanssa siihen ei ollut mitään mahdollisuuksia, mutta faija saattoi joskus sortua, Samuli nauraa.

Vaikka vanhemmat kentille Samulin veivätkin, häntä ei ole koskaan pitänyt pakottaa harjoituksiin. Kilpauraa vanhemmat eivät ole pojalleen koskaan tuputtaneet.

– Olen aina lähtenyt ihan omatoimisesti treeneihin. Yksilölajit sopivat minulle kaikkein parhaiten.

Jos Samuli olisi saanut vapaasti valita, hän olisi lähtenyt kilpailemaan samassa lajissa kuin isänsä. Alunperin hän oli kiinnostunut pikajuoksumatkoista. Juoksu-ura kuitenkin kaatui pahoihin kantapääkipuihin kymmenisen vuotta sitten.

Kun juoksu ei luonnistunut, Samuli siirtyi heittolajeihin. Kymmenottelun hän valitsi tavallaan sattuman ja pakon edessä. Toisaalta se on ollut Samulin mielestä hyvä asia.

– Jos olisin isäni tavoin aitajuoksija, varmasti vertailisin itseäni enemmän häneen.

Raakaa kannustusta

Isän merkitys Samulin elämässä on vaihdellut eri elämänvaiheissa. Kun Samuli oli lapsi, ei isää paljon kotona näkynyt, koska illat menivät eduskunnassa. Jo varhain Samuli alkoi ymmärtää Arton urheilusaavutusten merkitystä.

– Kun pienenä sain kuulla, että hän on voittanut olympia- ja MM-mitaleja ajattelin, että varmaan monet muutkin ovat niitä voittaneet. Jossain vaiheessa tajusin, että ei niitä ihan hirveästi ole tullut, eivätkä kaikkien isät ole tuollaista tehneet. Olen tietenkin aina katsonut häntä ylöspäin, Samuli sanoo.

Nykyään Arto on toinen Samulin valmentajista, joten he viettävät paljon aikaa yhdessä. Lisäksi Arto on Samulille suuri taloudellinen tuki ja paras tsemppaaja.

– Hän kannustaa minua ottamaan itsestäni kaiken irti. Hän oli itsekin sellainen urheilija, joka antoi itsestään aina yli sata prosenttia. Kumpikaan meistä ei tee mitään puolivaloilla.

Päänsilittelyä Samulin on isältään kuitenkin turha hakea. Mieluummin isä viilaa pieniä teknisiä yksityiskohtia.

– Hän ei koskaan kannusta minulle pelkästään sanomalla, että yritä parhaasi. Se olisi hyvin kliseistä. Sellaista minä en tarvitse.

Lue lisää:

Juoksijalupaukset Nelli ja Noora Toivo sekä Emma Millard: Pää ei enää kestänyt

Onko seksikkyys taakka Suomen naisurheilulle?

Miss Suomi 2014 Bea Toivosen rallikuski-isä: Avioerossa olisi pitänyt ajatella enemmän tyttöjen tunteita

Samuli Bryggare

Moniottelija.

Syntyi 10.3.1991.

Asuu Helsingissä.

Kilpailee moniottelussa SM-tasolla. Opiskelee oikeustieteitä Helsingin yliopistossa.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.