Armi Toivanen kärsi pitkään epävarmuudestaan. Nyt hän kannustaa muitakin voittamaan pelkonsa.

Kuntosali on rakennettu maan sisään, rouhean betonikaton alle. Täällä ei soi rytmikäs popmusiikki eivätkä päivän radiohitit. Salista kuuluu vain napakka mäjäys ja jokaisen iskun jälkeen hampaiden välistä puhaltava henkäys: sshhh.

Näyttelijä Armi Toivanen, 34, on taltuttanut tukkansa kasvoilta ponihännälle nähdäkseen tarkasti, mihin iskee. Potku lähtee voimalla ja ulottuu treeniparia kylkeen. Sshhh.

– Olen jäänyt koukkuun siihen tunteeseen, jonka treenaaminen synnyttää. Voimaan, ryhtiin, jaksamiseen, Armi puhisee potkunyrkkeilytuntinsa jälkeen.

Liikunnasta on tullut Armille samanlaista hyvää huumetta kuin näyttelemisestä aikoinaan. Teatterin hän löysi 15-vuotiaana ilmaisutaidon kurssilla, jolle oli lähtenyt kahden kaverinsa kylkiäisenä. Yksin hän ei olisi uskaltanut.

– Olin arka ja pidättyväinen ja kuvittelin, että minun pitäisi olla ihmisenä toisenlainen, rohkeampi ja rempseämpi. Vielä kurssilla tunsin, etten olisi saanut olla mukana. Innostuin kuitenkin teatterista niin, että minun oli pakko saada tehdä sitä lisää.

Armi tunnisti, että hänellä olisi mahdollisuuksia näyttelijäksi. Epävarmuutensa kanssa hän paini kuitenkin pitkään. Lopulta halu voitti pelon.

Nyt Armi välittää samaa viestiä puhuessaan nuorille Valtaajat.fi-projektin kummina. Häntä pyydetään mukaan moneen, mutta Armia ei kiinnosta olla pelkkä mainoslärvi. Suoraan nuorten kanssa tehtävä työ tuntui omimmalta.

– Meidän yhteiskunnastamme on helvetin helppo pudota jo nuorena. Ilman kannustusta arvottomuuttaan alkaa uskoa itsekin, Armi sanoo.

Syyskuussa käynnistyvä projekti yllyttää nuoria käyttämään valtaansa ja toteuttamaan ideoitaan, isoja ja pieniä.

– Usutan menemään kohti omia pelkoja ja yli rajojen. Jos vesi on liian kylmää, juuri silloin pitää mennä uimaan. Tai jos ajattelen, etten jaksa enää yhtään punnerrusta, pakotan itseni punnertamaan kymmenen lisää, Armi sanoo.

– Kuka sanoo, etten juuri minä voisi olla hurjapää. Jälkeenpäin voin sitten todeta, että en tee tuota enää koskaan. Mutta tuli kokeiltua!

 

Kaj Stellberg vastaa Armin kuntoiluohjelmasta. ”Hirveä päivä on monille hyvä syy potkunyrkkeilyyn, se purkaa stressiä. Armi potkii usein vain koska se on hauskaa. Hänen thai boxing -tausta näkyy harjoittelussa.”

 

Voimaa liikunnasta

”En yhtään kestä sitä fiilistä, kun olen uupunut. Erityisesti työssä väsyminen ärsyttää, sillä silloin en pysty parhaimpaani: pää menee blurriin ja puhe alkaa staaplailla. En haluaisi tehdä yhtään ookoota vaan aina parhaani.

Pari vuotta sitten aloin urheilla säännöllisesti vähän pakon kautta. Kiire oli alkanut tuntua stressinä kropassa ja jumitti ajatuksiani. Tunsin olevani niin väsynyt, että tarvitsin apua pitääkseni huolta jaksamisestani. En ollut oikein viihtynyt salilla, mutta päätin aloittaa kuntoilun personal trainerin kanssa, jotta hommasta tulisi säännöllistä ja päämäärätietoista.

Ideal Fit -salilla trainerini Kaitsu, Kaj Stellberg, on jalat maassa -tyyppi eikä mikään solariumin ruskettama pumpattu peilaajamies. Hän on pitänyt treenaamiseni monipuolisena niin, etten kyllästy, ja näkee, milloin vain narisen väsymystäni ja milloin en oikeasti jaksa. Muut harjoitukset vaihtelevat, mutta potkunyrkkeilyä treenaan kerran viikossa. Se on tehokas aerobinen liikuntamuoto ja samalla hyvä tapa purkaa turhaumat. Kaitsu on siinä loistava sparraaja. Voi kuulostaa julmalta, mutta mieluummin kohdistan iskuni oikeaan ihmiseen kuin potkin tylsästi säkkiä.

Näin lomalla käyn salilla kolme–neljä kertaa viikossa, ja töiden aikaan vähintään kerran viikossa. Osaisin jo treenata itsekseni, mutta Kaitsusta on höpöttelyseuraa. Kun kalenterissa lukee sovittu tapaaminen, on vaikeampi jättää menemättä. Laiskottelusta tykkäävä ihminen on hyvä selittelemään itselleen, miksi ei tarvitsisi mennä.

Urheilu on konkreettinen tapa asettaa itselleni haasteita sen sijaan, että vain miettisin, pitäiskö. Hikoilu, sykkeen nostaminen, fyysisen voiman kohdistaminen johonkin ovat tapa ylittää itseni. Aluksi sitä ajattelee, että en jaksa, en jaksa, kunnes alkaa vituttaa: miten niin en jaksa. Miten voisin ylittää itseni missään muussakaan, jos en yhdessä kuntoharjoituksessa?

On mahtava tunne, kun kropassa on voimaa. Jaksan paremmin, kävelen suorassa enkä hengästy portaissa. Olo ei tunnu raskaalta eikä löysältä. Tykkään tunteesta, kun voin vetää leukoja ja tehdä miesten punnerruksia helposti.

Ainoa miinus on, että paitani ovat käyneet pieniksi, kun selkäni on alkanut levitä. Minulla on kuulemma lahjakkaat lihakset. Ne vain tuppaavat kasvamaan, vaikka en erityisesti pumppaa kehoani tai muokkaa lihaksiani. Nyt on pitänyt katsella isompaa rotsia päälleni.

Hiljaisuus antaa virtaa

Näyttelijänä minulla on sosiaalinen työ, mutta vapaalla viihdyn mainiosti itsekseni ja rauhassa.

Hiljaisuudesta löydän energiaa tekemisiini. Rauhoittuminen onnistuu parhaiten vaihtamalla maisemaa ja ajamalla tutulle mökille. Siellä laitan janssoninkiusausta ja hyppään järveen aina kun mahdollista. Mökillä ei ole pakko tehdä mitään toisin kuin kaupungissa, jossa ääni pään sisällä koko ajan muistuttaa, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Jos jatkuvasti toteuttaa oletettua kuvaa arjesta, elämä käy väsyttäväksi. Siksi on hyvä välillä mennä paikkaan, jossa en voi ryhtyä mihinkään.

Kesäisin uin plakkariin eli varastoon. Ajattelen, että kesä on onnistunut, jos olen uinut paljon luonnonvesissä. Mökillä se onnistuu monta kertaa päivässä. Tänä vuonna heitin talviturkkini pääsiäisenä. Oli pimeää ja vesi oli kolmeasteista, hyi helvetti. Mutta mikä fiilis siitä seurasikaan!

Haluaisin ylläpitää tätä mä voin -ajattelua hamaan loppuun. Se tarkoittaa, että menen kohti pelkoja, haastan itseni päivittäin ja teen juuri sen, mihin en kuvittele pystyväni. Se vasta päräyttävää onkin.

Tukipaketti Varpu

Kun Varpu tuli meille tasan kaksi vuotta sitten, se oli pieni ja viemäristä vedetyn näköinen otus.

Olin nähnyt monirotuisesta koiranpennusta yhden valokuvan ennen kuin se saapui Kreikasta Suomeen Finnmatkojen lomalennolla. Olen kutsunut sitä tukipaketiksemme, sillä Varpulla on pennusta asti ollut tapana nojailla ihmisten jalkoihin. Se tekee sitä ohikulkijoille puistossa ja Kallion terasseilla. Joskus se ojentaa tassunsa olkapäälle ja tuijottaa suoraan silmiin kuin sanoen, että kaikki on okei. Varpu on pieni hyväntekijä.

Olen ollut paljon iloisempi siitä lähtien, kun Varpu muutti meille. On piristävää katsoa koiraa, jolle jokainen päivä on paras. Vaikka olisi miten kiire duuniaamu, Varpu lähtee lenkille sen näköisenä, että vittu miten siisti maanantai.

Kun tulemme kotitalon porttikongista kadulle, lähdemme lenkille aina samaan suuntaan pieneen loivaan ylämäkeen. Varpu nostaa kuononsa pystyyn ja tuuli tarttuu sen korviin. Se kääntyy minuun päin, ottaa leikkiasentonsa ja päästää pienen riemu-ulvahduksen. Jestas, että siitä voi tulla hyvä fiilis.

Sen jälkeen, kun Varpu teki tv-debyyttinsä sarjassa Hinnalla millä hyvänsä, se on kahdesti tunnistettu kadulla. Varpu esiintyi sarjassa omalla nimellään ja esitti siinä roolihenkilöni koiraa. Taisin vähän porata, kun se sarjan loppupuolella kuoli.

Meitä yhdistää aamu-unisuus, jossa Varpu on minuakin pahempi. Se kuorsaa äänekkäästi ja kömpii sängystään vasta kun olen jo aamutouhuissani.

 

Hakaniemen tori on kävelymatkan päässä kotoa. ”Hyvä, puhdas ruoka on tapa kunnioittaa kehoa.”

 

Eläköön hyvä ruoka

Olisi hienoa syödä useammin ulkona, mutta Suomessa se on aika tyyristä. Toisaalta niin on ruuan ostaminen kaupastakin. Kesäisin ostan vihannekset mieluiten torikauppiaalta, ja jos haluan herkutella, käyn Hakaniemen hallissa ostoksilla.

Minulla on muutama italialainen ystävät, jotka ovat opettaneet paljon ruuan kunnioittamisesta: siitä että pidetään kiinni ruoka-ajoista eikä keittiössä heitetä juuri mitään roskiin. Koulun kotitalous-
tunneilla pitäisi omistaa yksi kurssi italialaiselle keittiölle. Sen periaatteilla syntyy simppeliä ja hyvää ruokaa halvalla.

Olen suurpiirteinen kokki enkä osaa hienoja tekniikoita, mutta arvostan hyvää ruokaa ja saan kyllä aikaiseksi ihan ravintolatason annoksia. Hyvä illalliskokemus voi olla vaikkapa nakkikastike ja perunat.

Puhdas, laadukas ruoka ja säännöllinen syöminen ovat myös tapoja pitää itsestä huolta ja kunnioittaa kehoani. Syön aina, kun minulla on nälkä. En ole terveyshifistelijä, ja jos mieleni tekee, voin vetäistä kunnon korvapuustin. Kuntoilu on saanut aikaiseksi sen, että useimmin tulee himo sellaisiin aineksiin, joista saan voimaa treenaamiseen.

Jos ajatellaan, että on kuumia ja viileitä ihmisiä, minä kuulun jälkimmäisiin. Pidän kylmistä ruuista, ja jonkin lämpimän mätön sijaan mieleni tekee usein jugurttia. Kahvin ja teenkin juon mieluiten kylmänä. Minulla on perverssi tapa juoda poikaystäväni keittämät aamukahvin jämät jäähtyneinä päivän mittaan. Mutteripannuun jäähtynyt kylmä kahvi on aivan helvetin hyvää.

 

 

Kauniista vintagevaatteista innostuvia Armia ja Irja Nurua yhdistää esteettisyys. Erityisesti 1940-luvun leikkaukset istuvat Armille hyvin.

 

Ihana Irja

Vaikka puhuminen on hyvän olon kannalta tärkeää, en hirveästi pura elämääni laajalle piirille ihmisiä. Nurun Irjasta on kuitenkin tullut ystävä, jolle käyn jauhamassa asioitani säännöllisesti. Irja pitää vintagepuotiaan, Hoochie Mama Janea, naapuritalossa. Tutustuimme vuonna 2003, kun muutin Tampereelta Helsinkiin.

Irja on käsittämätön nainen. Hän voi konsultoida tyyliasioissa, asuntokysymyksissä ja duunijutuissa. Joulukuussa hain apua Irjalta, kun olin vetänyt itseni piippuun ja ylikierroksille. Olin tehnyt älyttömästi töitä, takana oli 55 kuvauspäivää putkeen ja edessä leffan ensi-ilta. Olin menossa kotiin aamutelevisiosta, kun käteni alkoivat täristä ja tunsin oloni sekavaksi ja neuvottomaksi. Menin Irjan luo ja sanoin, että nyt on nuppi sekaisin. Hän tunnisti yliväsymykseni ja patisti lepäämään. Siskoni tuli syöttämään minulle pinaattilettuja ja toinen ystäväni tuli pakkaamaan laukkuni seuraavan aamun reissua varten.

Kun väsymys menee yli, kroppa luovuttaa ennen kuin pää aavistaa vielä mitään.

Irjalle voi olla paska homma, että olen ottanut hänet tolkun äänekseni. Saatan käydä hänen liikkeessään parikin kertaa viikossa ja hänen on pakko ottaa minut vastaan, olenhan samalla maksava asiakas.

Irja on esteetikko kuten minäkin. Hypistelemme vanhoja leninkejä ja ihailemme niiden tarkkaa käsityötä ja kauniita leikkauksia. Kauniista vaatteista voi saada väreitä ihan kuten mistä tahansa taiteesta.

Olen mukana Irjan tekstariringissä: saan ilmoituksen, kun 40-luvun mekkoja tai japanilaisia kimonoja on tullut liikkeeseen. En tiedä, raaskinko koskaan muuttaa, sillä naapurissa olen kuin eturivipaikalla, kun nopeat syövät hitaat.”

Armi Toivanen

Helsinkiläistynyt näyttelijä syntyi Tampereella 19.6.1980.

Armilla on kaksossisko Alina.

Pääsi Teatterikorkeaan viidennellä yrittämällä vuonna 2004.

Tunnetaan mm. elokuvista 21 tapaa pilata avioliitto, Vadelmavenepakolainen, Päin seinää ja tv-sarjoista Putous, Kingi, Hinnalla millä hyvänsä sekä Nuoret nerot

Elokuvat Elämältä kaiken sain ensi-illassa 21.8.2015 sekä Kätilö 4.9.2015.

On mukana Valtaajat.fi-projektissa, joka starttaa syyskuussa. Kampanjan tarkoituksena on auttaa nuoria vaikuttamaan. ”Jos onnistun auttamaan jotakuta löytämään rohkeutensa ja innostumaan, se on paras palkintoni.”

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.