Arman Alizadin maailma muuttui mustavalkoisesta harmaaksi sen jälkeen, kun uskaltautui ulos kuplastaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Arman Alizad suosittelee, että jokainen kohtaisi joka päivä jonkin pelkonsa.

Olet haastatellut Riisuttu Suomi -kirjaasi kolmeakymmentä suomalaista. Aikaisemmin olet tv-ohjelmissasi kertonut tarinoita maailmalta. Miksi halusit nyt antaa äänen suomalaisille?

Täällä on paljon asioita, joista emme tiedä. Olen haastatellut kirjaan muun muassa haudankaivajaa, poliisia, seksityöläistä, salakuljettajaa, kolmoismurhasta tuomittua, taksinkuljettajaa, huumediileriä ja moottoripyöräkerholaista. Nämä kaikki ovat ihmisiä, joista monilla on ennakkokäsitys. Heidät on helppo lokeroida, kun ei tiedä riittävästi. Toivon, että näiden ihmisten tarinat murtavat ennakkoluuloja ja avaavat ihmisten silmiä – jokaisen roolin takana on ihminen.

Kirjassa on monia rankkoja ja koskettavia kohtaloita. Kenen tarina jäi erityisesti mieleesi?

Saattohoitopotilas kertoi, että vaikeinta elämän loppusuoralla on ollut se, kun joku on luvannut tulla käymään, muttei ikinä tulekaan. Haudankaivaja kertoi, että vaikka työssä joutuu turruttamaan tunteita, niin yhteen asiaan ei totu: lapsen arkkuun.

Lisäksi mieleeni jäi Cannonball-moottoripyöräkerhon jäsenten vahva kunniakäsitys. Vaikka he elävät täysin yhteiskunnan ulkopuolella, he pitävät omistaan huolta viimeiseen asti. Kaveria ei jätetä eikä petetä. Jos joku joutuu linnaan, hänestä ja hänen perheestään pidetään huolta.

"Jos pelkää turvapaikanhakijoita, kannattaa mennä tutustumaan heihin vastaanottokeskukseen."

Vielä kymmenen vuotta sitten sinut tunnettiin pröystäilevänä riikinkukkona. Milloin sinusta tuli nöyrä humanisti?

Kohtaamisten kautta. Kill Arman -ohjelma vei minut maailmalle ja jouduin epämukavuusalueelleni: kohtamaan eri kulttuureita ja ihmisiä. Kun olen uskaltautunut oman kuplani ulkopuolelle, mustavalkoinen maailma on muuttunut harmaaksi. Ymmärrys ja empatia ovat lisääntyneet. Nykyään minua ajavat eteenpäin uteliaisuus ja aito kiinnostus ihmisiä kohtaan. Suosittelen, että jokainen kohtaisi joka päivä jonkin asian tai ihmisen, joka pelottaa. Jos esimerkiksi pelkää turvapaikanhakijoita, kannattaa mennä tutustumaan heihin vastaanottokeskukseen.

Mitä sanoisit ihmisille, joiden mielestä Suomessa asiat ovat vain huonosti?

Yhtäkään ongelmaa väheksymättä Suomi on mielestäni paratiisi, utopia. En edes kehtaa puhua Suomesta ihmisille, joita olen tavannut maailman köyhimmillä alueilla. Olen haastatellut esimerkiksi parikymppistä bangladeshilaista nuorta naista, joka työskenteli tekstiilitehtaalla ilman vapaapäiviä. Häntä ei päästetty kotiin synnyttämään vaan pidettiin ylitöissä, kunnes hän synnytti lapsen sinne. Lapsi syntyi kuolleena. Ei tulisi mielenkään kertoa hänelle 4–6 viikon lomista, lomaltapaluurahoista, sosiaaliturvasta tai äitiysvapaista ja -pakkauksista. Millä tahansa mittarilla mitattuna Suomi on yhä hyvinvoinnissa top 10:ssä.

Arman Alizad & Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi (Docendo) ilmestyi juuri.

Armanoikeassa

Arman Alizad: "Suomi on paratiisi, josta ei edes kehtaa puhua maailmalla"

Vierailija kirjoitti: Arman voisi avata silmänsä ja tutustua suomen (syntyperäisiin kansalaisiin) köyhyyttä ja väkivaltaa riittää monessa kodissa PALJON. suomi ei ole mikään partatiisi. Arman juoksee omissa porukoissaan ja näkee vain pinnan. (ei sen alle) Et näköjään ymmärtänyt mitä luit, vai luitko edes koko juttua? Toki väkivaltaa ja köyhyyttä löytyy Suomessakin, mutta suhteessa valtaosaan maailman maista sitä on kuitenkin hyvin vähän. Meidän ei tarvitse pelätä joka kerta kauppareissulla...
Lue kommentti

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.