Me Naisten tuoreessa jutussa Raakel Lignell sanoo puolisonsa Nicken liikenneonnettomuuden elämänmuutoksensa käännekohdaksi. Vuonna 2007 Raakel kertoi Me Naisille, kuinka onnettomuus vaikutti perheeseen.

Katso arkistojuttu kuvineen täällä.

Pari päivää sitten näyttelijä Nicke Lignell, 40, käveli lähikauppaan, osti sieltä ruokatarpeet ja yllätti perheensä kokkaamalla koko joukolle mahtavat blinit.

Se, että Nicke laittaa ruokaa, ei ole mikään ihme, sillä ruuanlaitto on hänen ja Raakel-puolison, 40, yhteinen harrastus. Ihme se on kuitenkin siksi, että vain runsas kolme viikkoa sitten Nicke loukkaantui vakavasti rattijuopon aiheuttamassa liikenneonnettomuudessa. Kallonmurtuma ja
siitä seurannut verenvuoto olivat viedä hänen henkensä.

– Nickellä oli matkassaan ainakin pataljoona suojelusenkeleitä, niin suurena ihmeenä hänen henkiinjäämistään ja nopeaa toipumistaan voi pitää, Raakel Lignell sanoo.

Vaikka hän on helpottunut miehensä selviytymisestä, katse on poikkeuksellisen vakava, eikä hän purskahda rehevään nauruun niin usein yleensä. Silmiin nousee väkisinkin kyynel, kun hän kertaa viime viikkojen dramaattisia tapahtumia.

Uudenvuoden aatonaaton aamuna Lignellin perhe sai suruviestin: Nicken isä oli yllättäen kuollut edellisenä iltana. Nicke lähti alakuloisissa tunnelmissa yhdessä äitinsä kanssa Tammisaaren Bromarvihin jättämään isälleen viimeisiä jäähyväisiä.

Raakel jäi kotiin viiden lapsen, Poujoun, 15, Joelin, 13, kaksosten Edithin ja Gretan, 12, sekä Elielin, 8, kanssa.

– Iltapäivällä istuimme sohvalla lasten kanssa ja katsoimme elokuvaa.

Samaan aikaan, 170 kilometrin päässä Lignellien Talman kodista, rattijuoppo törmää Nicken autoon, jossa matkustaa myös hänen äitinsä. Nicke lyö päänsä ja menettää tajuntansa. Vieressä istunut äiti sen sijaan kykenee toimimaan. Hän ryhtyy sairaanhoitajan ammattitaidollaan antamaan pojalleen ensi-apua ja saa herätettyä Nicken. Paikalle tullut sivullinen soittaa ambulanssin. Nicken äiti tarttuu puhelimeen ja soittaa puolestaan Raakelille, joka vastaa puheluun kesken hupaisan elokuvan.

– Famu sanoi, että on tapahtunut onnettomuus ja piti sitten puhelinta Nicken korvalla niin, että hän sai sanottua: päähän sattuu, tule Tammisaareen sairaalaan.

Siinä vaiheessa Raakel ei vielä käsittänyt, miten pahasta onnettomuudesta oli kyse. Tilanteen vakavuus iski vasta, kun hän sai viestin, ettei Tammisaareen kannata ajaa, vaan suoraan Töölön sairaalaan.

– Ymmärsin, ettei ollut kyse mistään pikkutöyssystä.

Töölössä Nickelle tehtiin nopeasti tutkimukset ja päätös välittömästä leikkauksesta.

– Aivojen verenpurkauma oli saatava poistettua heti. Kysymys oli muutamasta tunnista, jonka jälkeen tilanne olisi voinut muuttua kohtalokkaaksi, Raakel sanoo.

Uusivuosi ei unohdu

Leikkaus onnistui hyvin, se Raakelille kerrottiin heti operaation jälkeen. Seurasi puolen vuorokauden odotus ja uudet kuvat, ennen kuin mies herätettiin narkoosista.

Kun Raakel sitten soitti sairaalaan ja kuuli hoitajan sanovan ohi luurin, että Nicke, täällä Raakel soittelee, ja sai miehensä langan päähän, helpotus teki hänet heikoksi.

– Lähdimme koko perhe sairaalaan Nickeä katsomaan. Kokemus oli hurja ja täynnä tunnelatausta. Ilon keskellä lapsille oli järkytys nähdä isänsä niin heikkona ja avuttomana, kaikissa niissä letkuissa ja pää siteissä. Minä yritin pitää itseni kasassa, mutta oli vaikeaa nähdä lasten hätä.

Nyt Raakelia jo vähän hymyilyttää miehensä suurin huolenaihe tilanteessa. Oli uudenvuoden aatto, jota perinteisesti vietettiin lasten kanssa hyvää ruokaa syöden. Traditioihin ei ollut aiemmin kuulunut rakettien ammunta, mutta tänä vuonna pojat olivat ostaneet ilotulitteita omilla rahoillaan.

– Muistakaa pyytää naapurin sedältä apua rakettien kanssa, Nicke huolehti sairasvuoteeltaan.

Uudestavuodesta tuli ikimuistoinen, mutta eri tavalla kuin oli suunniteltu. Raketit ammuttiin, ja joka kerta kun ne ampaisivat taivaalle, Raakel toivoi ja rukoili.

Hyvät uutiset seurasivatkin toisiaan. Raakelille kerrottiin, että normaalisti näissä tapauksissa teholla vietetään viikko ja osastolla pari viikkoa operaation jälkeen.

Kun Nicke siirrettiinkin jo parin päivän päästä tavalliselle osastolle, Raakel tuli melkein vihaiseksi – eivätkö ne hoidakaan miestäni.

Kotona sydän pomppasi kurkkuun joka kerran kun puhelin pärähti. Tuleeko nyt huonoja uutisia? Näin kävi myös kuusi päivää onnettomuuden jälkeen, kun puhelin varhain aamulla soi.

Langan päässä olikin Nicke, joka ilmoitti, että Raakel voisi tulla hakemaan hänet kotiin.

– En ole varmaan ikinä siivonnut ja vaihtanut lakanoita niin vauhdilla ja niin euforisissa tunnelmissa, Raakel sanoo.

Sairaalasta lähtiessä hoitohenkilökunta totesi, että on mahtavaa nähdä, että joskus asiat voivat sujua näin hienosti.

– Ja miten hienosti sairaalahenkilökunta huolehti meistä läheisistä.

Suojelunhalu iski

Lignellien perheen arki on jo alkanut hiukan normalisoitua.

– Aluksi seurasin Nickeä kotona kuin hai laivaa. Tuli suojelunhalu – ettei nyt vaan väsytä itseään. Nyt luotan, että hän pärjää.

Lapsetkin inttävät hänelle jo vastaan. Se on merkki siitä, että he tuntevat olonsa aika turvalliseksi. Nickellä on kahden kuukauden sairausloma, jonka aikana häneltä on kielletty autolla ajo. Muutoin hän voi toimia voimiensa mukaan.

Sairausloman jälkeen hän jatkaa Claes Olssonin ohjaaman
elokuvan Colorado Avenue keskeytyneitä kuvauksia.

– Mitään jatkotoimia tai lääkitystä Nickellä ei ole. Hän ottaa korkeintaan aspiriinia, jos päätä pakottaa. Silmäkulma on vielä aika hurjannäköinen ja turvoksissa, mutta pikkuhiljaa sekin paranee. Arkielämämme on nyt sellaista yhdessä tossuttelemista, Raakel sanoo.

Hän ei voi olla kuin kiitollinen siitä, että onnettomuus ei aiheuttanut vammautumista ja siihen liittyvää kuntouttamista.

– Tilanteemme olisi aivan toinen, jos joutuisimme odottelemaan vaikkapa puhe- tai liikuntakyvyn palautumista.

Nicken pelastivat hänen äitinsä ensiaputaidot ja ambulanssihenkilökunnan asiantuntemus. Oli oikea päätös viedä hänet suoraan Töölöön, jossa on Pohjoismaiden paras asiantuntemus tällä alueella. Erikoissairaanhoidosta kannattaa maksaa, sen tämäkin tapaus osoitti.

Aluksi en uskaltanut tuntea

Vaikka toipuminen on fyysisesti sujunut hyvin, onnettomuus on ollut sokki koko perheelle, ja siitä selviytyminen on vielä alkutekijöissään oleva pitkä prosessi.

– Kukaan meistä ei selviä tästä kokemuksesta entisellään. Tämä on suurin käännekohta, jonka perheenä olemme kohdanneet.

Jo nyt vastoinkäyminen on osoittanut, miten suuria voimia ihmisestä löytyy tiukassa paikassa.

Aivan akuutissa tilanteessa Raakel huomasi toimivansa konemaisesti uskaltamatta päästää tunteitaan pintaan.

– En halunnut uskoa, että voisi käydä huonosti tai miettiä seurauksia.

Raakelin oli keskitettävä kaikki tarmonsa siihen, että arkipäiväiset asiat sujuivat. Lapset piti ruokkia ja viedä balettitunnille, rutiinit täytyi pitää kasassa. Se antoi myös voimaa.

– Lasten lisäksi oli huolehdittava Nicken äidistä, joka asui meillä ja oli aika poissa tolaltaan. Olihan hän juuri menettänyt ex-puolisonsa ja oli vähällä menettää myös poikansa.

Lapset reagoivat kukin omalla tavallaan: nuorin leikki sairaalaleikkejä ja sitoi nallea kääreisiin, yksi näytti tunteensa aggressiivisesti ja toinen vetäytyi tiukasti kuoreensa.

– Taas kerran ihmettelin, miten erilaisia sisarukset voivat olla. Yritin olla lapsilleni avoin ja asiallinen, paljastamatta kuitenkaan suurimpia pelkojani.

Pelko tuli jäljessä

Raakelille sokki tuli vasta viikon viiveellä, silloin kun pahin oli jo ohi.

– Vasta silloin pystyin kunnolla tuntemaan ja tajuamaan, mitä oikein oli tapahtua. Kuoleman ja menettämisen pelot vyöryivät päälleni. Itkin, olin väsynyt ja masentunut, enkä jaksanut hoitaa kuin välttämättömän.

Raakel on vuosia sitten puhunut avoimesti masennukseen sairastumisestaan. Tuo kokemus antoi voimia kestää tämäkin elämäntilanne.

– Kun tietää, että vaikeistakin asioista selviytyy, ne eivät tunnu niin pelottavilta. Alakulo kuuluu elämään, varsinkin silloin, kun siihen on selvä syy, Raakel sanoo.

Hän ei vielä halua sanoa, että arvomaailma olisi nyt mennyt jotenkin uusiksi.

– Kokemus on kuitenkin muistuttanut meitä elämän hauraudesta ja korostanut perheen ja hetken merkitystä entisestään, vaikka nuo asiat ovat aina olleet meille tärkeitä. Olemme tinkineet urasta ja materiasta, jotta voisimme viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Olemme tehneet perhekeskeisiä valintoja. Itse olen valinnut perheenäidin roolin ja saanut siitä tyydytystä. Sitoutumisemme on aina ollut suurta. Ehkä se on nyt vielä astetta suurempaa.

Olemme pystyneet puhumaan

Läheisyys on auttanut myös tässä tilanteessa. Vaikeistakin asioista puhuminen on ollut luontevaa.

– Olemme Nicken kanssa käyneet paljon läpi tapahtunutta. Miten selvitä eteenpäin, kun on joutunut kasvokkain kuoleman kanssa? Kunnioitus ja nöyryys elämän edessä korostuvat väkisinkin. Keskeiseksi kiitoksen aiheeksi on noussut tuki, jota olemme saaneet tutuilta, ystäviltä ja kaukaisimmiltakin ihmisiltä. Vaikka välillä tuntuu, että maailma on kyyninen, tällaisessa
tilanteessa korostuu, että ihmiset ovat sittenkin inhimillisiä. Ihmisten yhteisellä energialla on suuri merkitys.

Suuri merkitys on myös perheen tuntemalla rakkaudella.

– Uskon, että se on olennaista Nicken lopullisen toipumisen kannalta.

Kokemus on tuonut yllättäen rauhan ja vapautuksen.

– En kanna nyt niin hirveästi huolta asioista. Pienistä jutuista ei kannata marista. Ei kannata miettiä, mitä meiltä puuttuu, vaan iloita siitä, mitä meillä on.

Raakel sanoo, että vastoinkäyminen on lähentänyt heitä perheenä, mutta myös miehenä ja vaimona.

– Meillä on takana 15 vuoden yhteinen matka ja hämmästyttävän sopuisa liitto. Nicke oli minulle suurena voimana silloin, kun itselläni oli vaikeaa. Nyt on minun vuoroni tukea häntä. Taas tajuan, miten ylpeä olen Nickestä ja miten mahtavan kumppanin olen hänestä itselleni saanut. Hänessä on mieletön positiivinen energia, joka kantaa tässäkin tilanteessa.

Raakelin mielestä Nicke on heikkonakin vahva, paljon vahvempi kuin hän.

– Mutta minä olen sitkeä, Raakel sanoo.

Pahimpien hetkien ylitse Raakelia kantoi rukouksen voima. Hänellä on vahva helluntailainen lapsuudentausta, mutta nuorena hän kapinoi rankasti lapsuudenkotinsa arvoja vastaan.

– Inhoan edelleen kaksinaismoralismia ja raameihin sidottua uskonnollisuutta. Yritän vain tehdä asioita niin, että niissä on etiikka kohdallaan. Taustani näkyy kuitenkin lasten kasvatuksessa ja korostuu hädän hetkellä.

Unelmia pitää toteuttaa

Elämän haurauden tajuaminen vahvisti ajatusta siitä, että ihmisen on pyrittävä toteuttamaan unelmiaan. Nicken onnettomuuden jälkeen Raakel oli varma, ettei lähde maalisvaaleihin ehdolle kokoomuksen Uudenmaan ehdokkaana, kuten oli suunnitellut. Loppiaiseksi aiotun kampanjansa aloitustilaisuuden hän perui.

– Se oli pienimpiä murheitani sillä hetkellä.

Nicke sai Raakelin mielen muuttumaan.

– Hän kannusti minua jatkamaan ja aikoo voimiensa mukaan
osallistua kampanjaani.

Raakel on ollut mukana kunnallispolitiikassa Sipoon valtuustossa ja ajanut siellä muun muassa kulttuuriin, lapsiperheisiin ja koulutukseen liittyviä asioita, jotka ovat nytkin hänen teemoistaan tärkeimpiä.

Oma kaasujalka keveni

Liikenneturvan mukaan rattijuopon aiheuttamissa onnettomuuksissa kuolee vuosittain noin 80 henkeä ja vammautuu 1000. Ratsioissa jää kiinni vuosittain noin 27 000 rattijuoppoa.

– Millainen on yhteiskunta, joka ei jaa riittävän kovia rangaistuksia rattijuopoille. Ja mitä kertoo ihmisten moraalista se, että puskaradio varoittaa poliiseista, jotta rattijuopot osaisivat välttää virkavaltaa, Raakel miettii.

Nicken onnettomuus vaikutti myös Raakelin ajotapoihin.

– Nicke on aina ollut meistä rauhallisempi ajaja, minun kaasujalkani on ollut painavampi. En pelkää ajamista, mutta varmasti muutan tyyliäni.

Anteeksiannon kysymys on vielä liian suuri mietittäväksi.

– En ajattele onnettomuuden aiheuttajaa siitä näkökulmasta lainkaan. Siksi en voi sanoa olevani edes katkera. Emme ole vielä päättäneet, millaisiin juridisiin toimiin ryhdymme onnettomuuden vuoksi, Raakel sanoo.

Jos sokki tapahtuneesta tuli viiveellä, myös ilon ja helpotuksen käsittäminen ovat tulleet jälkijunassa.

– Ilo ja kiitollisuus pulpahtavat pintaan pieninä häivähdyksinä. Äsken tunsin suurta iloa, kun aurinko vihdoin paistoi ja tammikuisessa sulassa meressä lähelleni uiskenteli kaksi valkeaa joutsenta.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.