Ohjaaja Antti Jokinen on luopunut arkiaskareista, että voisi keskittyä luovaan maailmaan.

Antti Jokinen, 38, saapuu paikalle kaksi vuotta ja viidet treffit myöhässä. Ei, hän ei ole unohtanut tai ollut piittaamaton. Tässä nyt vaan on ollut kaikenlaista.

Tärskyjemme lykkääntymisen takana ovat olleet muun muassa Rolling Stones (tekstari: sori. palaveri rollarien kanssa. neuvottelen videosta. sori.), Shania Twain (sori. tuli äkkilähtö pariisiin. shanian video. sori.) ja viimeksi toissapäivänä Uma Thurman (sori. nyt tää näyttelijä, jota tulin tapaamaan, onkin kipeä. palaan maanantaina. soitan sit.). Jokinen käy neuvotteluja Thurmanin pestaamisesta elokuvadebyyttiinsä, ja kun stara on kipeä, häntä odotetaan. Me puolestamme odotamme Jokista ja etsimme toivoa tekstiviesteistä.

30% intohimoa

Antti Jokinen on seitsemänvuotias, kun hän käsikirjoittaa, ohjaa ja näyttelee pääosan ensimmäisessä elokuvassaan Tarzan. Se kuvataan Nurmijärven-kodin olohuoneessa, jonka karvalankamattoesittää merta, äiti alligaattoria, isä leijonaa, sisko Janea ja perheen Tähti-kissa yössä vaanivaa eläintä. Kaitafilmi alkaa plakaatilla, jossa lukee vain Tarzanin ja Antti Jokisen nimet.

Idea on saanut alkunsa Nurmijärven Kino Juhassa, missä pellavapäinen Antti ja hänen urheilutoimittajaisänsä Juha ovat kanta-asiakkaita. Elokuvista on tullut Antille intohimo.

Toinen intohimo löytyy, kun teini-ikäinen Antti kuuntelee Deep Purplea ja ryhtyy hevirokkariksi. Kaveriporukalla perustetaan bändi Lead, jonka demot tuottaa Antin musiikinopettaja

Risto Asikainen. Pitkässä tukassaan Antti näyttää täydelliseltä hevarilta. Hän antaa biiseilleen legendaariselta kuulostavia nimiä kuten Hit Me, I Want You ja Ocean Priest.

On vain yksi ongelma: Antti on törkeän huono laulamaan ja vielä surkeampi soittamaan. Jokisen perhe käy katsomassa keikkoja hammasta purren. He myös maksavat pojan matkat maailmalle, kun muusikonalku lähtee Los Angelesiin katsastamaan mahdollisuuksiaan. Kultalevyt vilahtelevat päässä.

– Soittomme oli kauheaa. En ollut ainoastaan huono, vaan ihan paska. Se osoittautui todelliseksi handicapiksi rokkarin urallani. Onneksi huomasin nopeasti, että nämä hanat kannattaa laittaa kiinni. Tunnistan yhä Sunset Boulevardilla puhelinkopin, josta soitin isälle ja sanoin haluavani kotiin, Jokinen muistelee nyt 20 vuotta myöhemmin.

Kaitafilmi-Tarzan ja tuhoon tuomittu bändiura niputtuvat ahaa-elämykseksi, kun Antti on kirjoittanut ylioppilaaksi. Siihen saakka hän on opinto-ohjaajien painajainen: nuori, jonka tulevaisuudesta kukaan ei tiedä.

Antti ilmoittaa hakevansa elokuvataiteen laitokselle. Vanhemmat ehdottavat, että vesa opiskelisi ensin lakimieheksi tai ekonomiksi. Jos leffataide yhä kiinnostaa, hän voisi opiskella sitä harrastuksekseen. Elokuvat päivätyönä kuulostavat utopistiselta.

Antti valitsee elokuvat ja hakee kouluun Yhdysvaltoihin. Hän haluaa jonnekin, missä oppikirjat on kirjoitettu hänen syntymänsä jälkeen.

10% pitkäjänteisyyttä

Etelä-Carolinan yliopistossa Jokinen kahlaa puolentoista vuoden ”pelto-osuuden” kerraten lukion perusaineita. Vasta sitten hänellä on mahdollisuus valikoitua filmikoulun ohjaajalinjalle. Jokinen ei laadi varasuunnitelmaa, sillä hän aikoo onnistua. Tentit sujuvat ja hän valmistuu kurssinsa priimuksena. Kolmestasadasta opiskelijasta valitaan kaksi tulevaisuuden käsikirjoittajaa jakaksi ohjaajaa, Jokinen on yksi heistä.

Hänellä on vaalea heviletti, koripalloilijan kroppa ja pollea olo, kun hän marssii ensimmäistä kertaa studioille. Professori ojentaa Jokiselle luudan ja käskee siivota studion.

– Olin siinä, että poikki, poikki, tämä on väärinkäsitys. Minä tulen tänne ohjaajaksi, en luuttuamaan.

Hän odottaa pääsevänsä tositoimiin näyttelijöiden, lavastajien ja isojen kameroiden kanssa, mutta professorilla on toinen suunnitelma. Ensimmäisen vuoden aikana Jokinen siivoaa, etenee rakentamaan ja suunnittelemaan lavasteita, äänittämään, avustamaan valaisijaa, valaisemaan ja leikkaamaan.

– Se oli nerokasta. Tein niiden töitä, joista tulisi myöhemmin sotureita oman visioni toteuttamisessa.

Lomillaan Suomessa Jokinen pääsee Yleisradioon ohjaamaan Urheiluruutua ja suoria kisalähetyksiä. Vastaanotto on nihkeä. Yleläisten ohimoita kuumottaa, kun parikymppinen kloppi jakelee ohjeita.

– Oli valtava etu, että isä työskenteli samassa putiikissa. Se auttoi samaan ovea auki. Itsestäni oli kuitenkin kiinni, miten matkani kuljin.

Jokinen on ärsyttävyyteen asti perfektionisti. Parin minuutin juttua hierotaan leikkauspöydällä kuin kokoillan elokuvaa. Ylellä hän tekee kaikkea, ohjaa, leikkaa ja käsikirjoittaa.

– Ohjaamisen oppii ainoastaan ohjaamalla. Juttujaan voi mainostaa pää punaisena, mutta kun kuva ilmestyy screenille, lopputulos on alastomana kaikkien arvioitavana.

10% asennetta

Jokinen valmistuu yliopistosta loistavin arvosanoin, tekee dokumentteja sekä lyhytelokuvan, joka voittaa eräillä festareilla opiskelijafilmipalkinnon. Se poikii pestin Music Televisioniin, missä Jokinen viihtyy vuoden kunnes kypsyy työmäärän ja liksan kehnoon suhteeseen. Hän palaa Suomeen, tutustuu Markus Seliniin ja perustaa tämän kanssa Solar Filmsin.

Jokinen saa ohjattavakseen Leningrad Cowboysien musavideon, joka poikii lisää töitä Euroopassa. Seuraava tavoite on saada Yhdysvalloista agentti.

– Ylivoimaisesti kovin oli FM Rocks. Sain tapaamisajan väliportaan hepun kanssa ja tein vaikutuksen.

Viikkoa myöhemmin Jokinen istuu taas FM Rocksin tiloissa. Pöydän toisella puolella istuu pieni armeija firman päätuottajia. Vastapäätä nököttää tyynen rauhallinen Jokinen aseenaan Seitsemästä veljeksestä omittu suoraselkäisyys. He kysyvät, millä asioilla Jokinen on Losissa. Hän vastaa rehellisesti lentäneensä rapakon ja mantereen yli vain tätä palaveria varten.

– Pomoista näki heti, että tilanteessa oli magiaa. Neuvotteluissa en ollut mikään jees jees -mies. Mitä suurempi pamppu, sitä kovempi kädenpuristus.

FM Rocks tekee Jokisesta Antti J:n ja myy häntä täydellä teholla. Puoleen vuoteen ei kuitenkaan tapahdu mitään ja Jokinen pitää ohikulkeneita asiakkaita idiootteina, koska nämä eivät älyä valita häntä.

Jokinen päättää parkkeerata Valtoihin ja jäädä odottamaan tilaisuuttaan. Kaikki on yhden kortin varassa. Jokinen on kirjoittanut satoja sivuja käsikirjoituksia ja maleksinut puoli vuotta kahviloissa.

– Seisoin kirjakaupassa Marina Del Rayssa, kun kännykkä soi ja sain keikan. Mikä helpotus!

Jokinen sijoittaa kaikki rahansa Toyan videoon. Siitä tulee hitti, mutta miehelle ei jää mitään. Hiljaiseloa kestää kuukausia, kunnes Wyclef Jean pestaa Antin ja kaasupoljin painuu pohjaan.

Jokinen ohjaa liudan tärkeitä artisteja: Run DMC, City High feat. Eve, Wyclef Jean ja Céline Dion. Sitä mukaa kun artistit muuttuvat nimekkäämmiksi, budjetit rikkovat miljoona dollaria. Vahva naiskatras Shania Twainin ja Beyoncén johdolla pitää huolen, että hype Antti J:n ympärillä paisuu.

– Suomalaisen on vaikea myydä itseään. Agentin tehtävä on kertoa maailmalle, kuinka loistava olen.

15% nopeaa reagointia

Sana Antti J:stä kiirii Will Smithille. Hän haluaa 1000 kisses -videonsa ohjaajaksi Antin ja sen pääosaan vaimonsa Jada Pinkett-Smithin, joka on Sydneyssä kuvaamassa The Matrixia.

Niinpä Willin väki soittaa Antin väelle, joka herättää simahtaneen sankarimme hotelli Kämpistä.

– Puhelimessa sanottiin, että Will Smith haluaa jutella kanssani just nyt. Ajattelin, että oho, onpas hyvät kännit. Kuuntelin läppää Australiasta ja Los Angelesista, tuumasin okei ja nukahdin uudelleen, Jokinen muistelee.

Myöhemmin hän herää karmeaan jytinään. Se ei kuulu päästä vaan ovelta, missä hotellin pikkolo takoo kuin viimeistä päivää. Hän on luvannut herättää Jokisen ja lykkää lentoliput kouraan. Auto odottaa alhaalla ja kone kentällä. Kuvaukset alkaisivat ylihuomenna. Aikataulu on ”katastrofaalinen”, mutta Jokiselle kerrotaan, että artistilla on idea videon kulusta.

– Sängyn vieressä oli hujan hajan lappuja, joissa luki Australiaa ja Will Smithiä. Olin fiilareissa, jippii, tämä ei ollutkaan unta. Lennolla soittelin ympäriinsä, palkkasin tiimin ja tein 7 000 dollarin puhelinlaskun.

Sydneyssä on sunnuntai-ilta, kun Jokinen saapuu Will Smithin sviittiin.

– Hotellin käytävää tepastellessa tuli ensimmäistä kertaa olo, ettei enää auttanut muistella Seitsemää veljestä tai Nummisuutareiden Eskoa. Olo alkoi olla kuin isännällä.

Miehet juttelevat lämpimikseen, kunnes päästään asiaan. Will Smith pamauttaa kämmenensä yhteen ja kysyy: ”Well, mikäs se sun idea olikaan?”

Jos Jokinen olisi hitusenkin hermostuvampaa sorttia, hän laskisi alleen. Hän on tullut neuvotteluun ilman hahmotelmaa käsikirjoituksesta, jota maailman kuumin stara odottaa häneltä nyt. ”Öö, mulle kerrottiin, että sulla on idea”, Jokinen hapuilee.

Storyline valmistuu yön aikana ja parin päivän päästä tavara on purkissa.

10% laaduntarkkailua

Jokinen tekee videoita sarjatulella ja huolestuu työnsä laadusta. Hän alkaa etsiä omaperäisiä ideoita. Kornin videoissa soittajien pärstät liimataan koirien vartaloihin. Video nostaa Jokisen rohkeampaan kastiin.

– Jos työni olisivat kenkiä, ne muuttuivat ensin lenkkareista hip hop tossuihin, sitten naisten iltakenkiin ja nyt omaperäisin buutseihin. Taiteilija minussa pääsi esille ja se oli vapauttavaa.

Jokinen saa hullutella ideoissaan, käyttää isoa koneistoa ja mielettömästi rahaa. Taide menee markkinoinnin edelle. Jokisesta tulee tinkimättömämpi, kuten myös uusista asiakkaista. Missy Elliottin ohjaaminen on kuin saisi Manolo Blahnikit jalkoihinsa.

Jokisella on amerikkalaisittain outo tapa asioida ohjattaviensa kanssa: hän puhuu heille henkilökohtaisesti.

– Amerikassa ei ole kuninkaallisia, sen sijaan heillä on filmi- ja musiikkitähtiä. Heitä paapotaan ja pelätään, ja julkkisten ympärillä hyrrää iso koneisto. Minulle paras asiakas on sellainen, jolla on kokemusta ja itsevarmuutta.

Ideointivaiheessa Jokinen pelaa mielikuvilla ja myy jotain, mitä ei ole konkreettisesti olemassakaan. Artistin on luotettava ohjaajan näkemykseen.

– Myyn heille näkemykseni, jonka on oltava pomminvarma. Odotusten ja lopputuloksen on vähintään kohdattava. Vielä mieluummin ylitän ne.

10% joukkuepeliä

Jokinen vakuuttaa, ettei maine ja tähteys ole kiinnostanut häntä enää Tarzan-filmin jälkeen. Hänestä on tullut kelpo joukkuepelaaja.

– Odotan palkkaamani tyypin hoitavan alueensa minua paremmin. En ole se perussuomalainen markkinointipäällikkö, joka ei potkujen pelossa palkkaa ketään itseään parempaa.

Jokisen työryhmässä on selvät säännöt: aina pitää voida sanoa, ettei tiedä, ettei osaa ja tässä on ideani.

– Henkilökunnalta voi ostaa aikaa ja näennäisen kiinnostuksen, mutta lojaliteetti täytyy ansaita. Se on tärkeää, jos homma alkaa lipsua päin helvettiä.

Vähentäessään videopestejään Jokinen supistaa myös tiimiään. Assistentistaan hän ei kuitenkaan luovu.

– Olen vapauttanut itseni arkiaskareista, jotta pystyn keskittymään luovaan maailmaan, Jokinen muotoilee.

5% täydellistä ajoitusta

Jokinen tekee hienoimmat työnsä kalliiden musavideoiden viimeisessä aallossa. Nyt niitä tehdään vähemmän ja koko ajan kapenevalle kohdeyleisölle. Jokista se ei haittaa, sillä hän on hyvän matkaa menossa kohti todellista päämääräänsä, elokuvia.

– Alun alkaen en halunnut mainos tai musavideoita ohjaamaan, mutta lähdin tälle tielle, koska se on ohituskaista leffaohjaamiseen. Elokuvayhtiöt tietävät, että osaamme käyttää isoa koneistoa ja ymmärrämme budjetteja.

Jokiselle tarjotaan kassamagneetteja Resident Evil III ja Alien vs. Predator II, joista hän kieltäytyy, vaikka voisi kerralla tienata enemmän kuin koskaan. Hän perustelee sitä ”sisällöllisen minän voimistumisella”. Tehtyään omaperäisiä videoita, hän aikoo tehdä omaperäisiä elokuvia.

– En tiedä, pystynkö siihen, mutta aion yrittää. Actionleffat eivät kiinnosta eikä minun ole pakko tehdä Hollywood-elokuvaa. Sen status ei merkitse mitään.

Jokisen takana on maailman suurin elokuva-agentti ICM, luottoa Los Angelesissa ja valtavasti kontakteja. Hän on pitänyt ”poliittisesti hyvää huolta” urastaan, ollut monille tiukka, mutta ei kenellekään tosi mulkku. Oikea leffa kyllä onnistuu, mutta milloin? 38-vuotiaana ohjaaja käy kärsimättömäksi.

– Ohjaajaksi voi kutsua ketä tahansa, mutta elokuvaohjaaja on toinen juttu. Se on ainoa titteli, johon pyrin. Se on myös ammatillisesti viimeinen chapterini, elokuvaohjaajathan menevät eläkkeelle hautaan.

Jokisen fiiliksissä on jotain tuttua alkuvaiheen tuntua, vaikka mies on muuttunut.

– Ohjaajauran alussa olin naiivi, täynnä hormoneja ja itsetunnon arvoa. Nyt olen realistisempi, minulla on kokemusta ja turvaverkko allani.

10% kaaosta

Tämä on jälleen yksi vuosi, jolloin Jokinen ei toteuta suunnitelmiaan sapatista. Hän epäilee motivaationsa olevan annos sisäistä vimmaa ja kunnianhimoa lyötynä hänen dna:hansa.

– En vain pysty olemaan ilman ohjaamista. Rakastan sitä, kun laitan filmin kameraan, miten se rutisee ja miten kuvatessa iso kone surisee korvan vieressä. Niinä hetkinä mietin, että on tämä hienoa hommaa. Oman työn jäljen näkee välittömästi. Sitä paitsi, mitä muutakaan osaisin?

Jokinen kokee olevansa jatkuvasti töissä. Ideointi kun ei onnistu tiettynä aikana, vaan ideoita kertyy koko ajan, missä sattuu. Työhuone on täynnä tuhansia hiirenkorvilla olevia kirjoja ja lehtiä, post it -lappuja roikkuu kaikkialla.

– Kun tulen lentokoneesta ja avaan kassini, sieltä räjähtää lehdistä repäistyjä sivuja ja lapunpalasia, joille on rustattu ideoita. Poikani ja kihlattuni inhoavat sitä kaaosta.

Ainoa toistuva rutiini Jokisen työtavoissa on viimehetken inspiraatio. Valmista syntyy vasta kun on aivan pakko, tai pian sen jälkeen.

– Onhan se vähän uhkarohkeaa, mutta minusta ei ole järjestelmällisyyteen. Kaaoksesta syntyvät parhaat ideat.

Jokisen eväät ovat viittä vaille valmiit. Hän lisää joukkoon vielä heittäytymistä, uskallusta ja tuuria.

– Näyttää aika mutkikkaalta reseptiltä. Toisaalta Nurmijärveltä on älyttömän pitkä matka Hollywoodiin.

Kun laulaja Erin Anttilalla ei vielä ollut lapsia, niiden hankkimisesta udeltiin häneltä toistuvasti. – Inhoan normeja, joiden mukaan ihmisten pitäisi elää.

Erin Anttilan, 39, lounashetki ei tyssää tähän välikohtaukseen:

Pitkään, vaaleaan hiukseen on takertunut hyppysellinen kosteaa kuskusia, kun laulaja nykii sitä irti salaattiannoksestaan.

Erinin ilme tuskin värähtää.

– Ei mitään hätää, hän sanoo, tiputtaa suortuvan pöydälle ja jatkaa tyynesti salaattinsa haarukoimista helsinkiläisessä kahvilassa.

Sitten laulajaa alkaa naurattaa. Mieleen tulee pari ystävää, joista toinen säikkyy jo nähdessään puhdistamattoman hiusharjan.

– Ja se toinen olisi lähtenyt kiljuen tästä pöydästä, Erin kikattaa.

Hyvähän siinä on naureskella, kun ei itse kärsi edes hämähäkkikammosta.

– Taidan olla jotenkin antineuroottinen, Erin heittää.

– Kerran vastasin erityisherkkyystestiin. Yksikään sen aihe ei häirinnyt minua; ei meteli, eivät hajut. Hyvä, etten saanut testistä miinuspisteitä.

Samanlainen rentous on kuulunut Erinin luonteenpiirteisiin aina. Hänen äitinsä pani sen merkille jo, kun Erin oli pikkutyttö: lapsi ei hermostunut tai suuttunut edes silloin, kun olisi ollut syytä.

Erin selittää levollisuuttaan iltatähden osallaan; kolme vanhempaa sisarusta olivat jo pedanneet kaiken valmiiksi.

Aikuistuessa huolettomuus on jalostunut tietoiseksi elämänasenteeksi ja luottavaisuudeksi, että elämä kyllä järjestää.

– Jos satun hävittämään lompakkoni, menee kolme päivää ennen kuin alan toden teolla etsiä sitä. Jossainhan se kukkaro on, Erin kuvailee.

Tai niin kuin viimeksi, kun laulaja kadotti kalliit kuulokkeensa. Aluksi hän kyseli niiden perään studiolla ja kuukauden päästä penkoi hyllynsä työhuoneella ja kotitalon kellarissa, paikoissa, joissa yleensä tekee musiikkihommiaan.

Kun luurit lopulta löytyivät perheen toisesta autosta, nätisti siitä etupenkiltä, Erin saattoi todeta, että hermoilu olisikin ollut aivan turhaa.

– Sanon aina, etten ole perfektionisti, keskityn vain olennaiseen.

Raskas huolettomuus

Lungius on varmasti terveellisempää kuin stressaaminen, ja hyvä esimerkki myös Erinin ja muusikko Vesa Anttilan 3- ja 1-vuotiaille pojille. Mutta kaikki eivät siitä tykkää.

– Olen huomannut, ettei huolettomuuteni aina ole reilua muille. On raskasta olla tällaisen ihmisen lähipiirissä varsinkin, kun kaikki päätökset riippuvat minusta.

Erinin mukaan parhaat laulunaiheet löytyvät tavallisesta arjesta. ”En halua, ttä elämäni olisi pelkkää musahössötystä. Olen tosi iloinen, että minulla on muutakin.” Kuva Jouni Harala.
Erinin mukaan parhaat laulunaiheet löytyvät tavallisesta arjesta. ”En halua, ttä elämäni olisi pelkkää musahössötystä. Olen tosi iloinen, että minulla on muutakin.” Kuva Jouni Harala.

Rauhallisesti Erin on myös päätöksissään. Mieluiten hän antaisi asioille aikaa ja ratkaisujen syntyä omalla painollaan.

– Siksikin olen maailman huonoin johtaja. Olen saanut siitä palautetta niiltä, jotka joutuvat stressaamaan asioista puolestani.

Niin kävi nyt, kun Erin alkoi olla loppusuoralla kolmannen soololevynsä Seli selin tekemisessä. Projekti oli tarkoittanut muutaman kuukauden irrottautumista kaikista muista velvollisuuksista. Sillä aikaa päätökset esimerkiksi julkaisuun ja tulevaan kiertueeseen liittyvistä kysymyksistä pakkautuivat jonoksi. Suma kysyjiä ja palavereita odotti Erinin vastauksia.

”On loputon suo yrittää pitää kaikki tyytyväisinä.”

Paine oli sitä luokkaa, että heti levytyksen päätyttyä Erin järjesti palaveripäivän eräälle lauantaille omaan kotiinsa. Huoli kasautuneista asioista purkautui itkuna kesken kokouksen.

– On loputon suo yrittää pitää kaikki tyytyväisinä. En kriiseile juuri mistään, mutta tänä vuonna olen kriiseillyt riittämättömyyden tunteen kanssa. Yhtä aikaa tapahtui liikaa asioita, jotka kaikki olivat minusta kiinni: kesän keikat, levyn teko, konserttien suunnittelu ja pienten lasten hoitaminen, Erin kuvailee ruuhkavuottaan.

Miljoona asiaa mielen päällä alkoi näkyä myöhästelynä ja hajamielisinä välispiikkeinä lavalla.

– Tunnistin, että nyt on väsymystä ilmassa, eikä tilanne voi jatkua näin, Erin sanoo.

– Osaan kuitenkin keventää ajoissa enkä anna kiireen mennä niin pitkälle, että uupuisin. En ole koskaan yrittänyt puskea väkisin yksin.

Niinpä Erin ensimmäistä kertaa soolourallaan palkkasi itselleen managerin. Carla Ahonius on Erinin vanha työkumppani jo vuosien takaa ja tuttu tekijä muun muassa Cheekin, Chisun ja Jenni Vartiaisen taustajoukoissa.

– Mielelläni ulkoistan hommat, jotka eivät ole minusta riippuvaisia. Harrastan samaa ulkoistamista kodinkin pyörittämisessä: turvaudun säännöllisesti siivoojaan ja ruokakassipalveluun. Kenellä pienen lapsen vanhemmalla on joutilasta aikaa?

Lauluja eletystä elämästä

Marraskuussa ilmestyvälle levylle valikoitui yhdeksän uutta kappaletta. Teksteissä kuuluu Erinin tavaramerkki: tarkka tarttuminen arjen yksityiskohtiin.

Sydäntä särkee ilmestyi jo sinkkuna, ja toinen rakkauslaulu Kohta hänen kulkee matkan kirkon ovelta vihkialttarille. Kaikki eroaa -biisissä ”miehet on idareit, muijat väsyneit, kaikki eroaa, mutta älä sä lähde”.

Albumin avaava Seli seli taas kertoo kolmikymppisille naisille tutusta ilmiöstä, kun heiltä aletaan udella lapsen hankkimisesta. Ei siitä ole kauan, kun Erinkin toistuvasti löysi itsensä tilanteista, joissa oli pakotettu selittelemään lapsettomuuttaan.

– Olen diplomaattinen ja kohtelias ja hymyillen yritin puhua itseni pois niistä tilanteista. Kyseleminen tuntui epämiellyttävältä ja loukkaavalta, vaikka lapseton elämäntilanne oli silloin oma valintani eikä millään tavalla ongelma.

Erinillä oli tapana vastata, ettei ollut vielä varma, halusiko äidiksi ylipäätään. Se oli totta ja yleensä paras keskustelun lopettaja.

– Inhoan normeja, joiden mukaan ihmisten pitäisi elää. Varsinkin, jos et näytä täyttävän niitä normeja, aletaan kysellä ja kyseenalaistaa, Erin sanoo.

– Vielä enemmän ärsyynnyin niiden puolesta, joille lapsettomuus on kipeä asia eikä oma valinta. Miten kenelläkään on oikeus noin tökkiä toista henkisesti? Sellainen on supertörkeää.

Vaikka elämäntilanne on jo toinen, aihe oli vasta nyt valmis biisiksi. Erinin lauluille on tyypillistä perustua tosielämän kokemukseen tai kertomukseen, mutta kypsyä hitaasti alitajunnassa.

– Joissain arjen hetkissä saatan ajatella, että parin kolmen vuoden päästä tästä vielä syntyy hyvä biisi.

”Maailma on jo alkanut viestiä, että olen vanha. Mitä helvettiä!”

Normielämän vastakapina

Tulevien vuosien biisiaiheet voivat siis löytyä Erinin tämän päivän arjesta; ruuhkavuosista ja lähestyvästä nelikymppisyydestä. Sitäkin sivuaviin normeihin laulaja on jo törmännyt. Kaikki ”kun olet tuon ikäinen” -viittaukset särähtävät pahasti korvaan.

– Olen vasta 39-vuotias, mutta maailma on jo alkanut viestiä, että olen vanha. Mitä helvettiä! Jokainen tämän ikäinen tietää olevansa parhaassa vedossa, Erin sanoo.

– En ole koskaan miettinyt ikääni tai kriiseillyt siitä. Mutta nyt neljänkympin lähestyessä ulkopuolinen maailma on alkanut kertoa, millainen minun kuuluisi olla, miten pitäisi pukeutua tai millaisia sanavalintoja voin tehdä biiseissäni, hän puuskahtaa.

– Jopa uutta hiustyyliäni on selitetty iälläni. Jestas sentään, tukkani on vaihdellut pikimustasta pitkiin rastoihin, mutta nyt kampaus kuulemma johtuu iästäni.

Ikään liitettäviä normeja Erin ravisteli aiemmassa hitissään Vanha nainen hunningolla, jonka kuusikymppinen päähenkilö nauttii seksuaalisuudestaan yhden illan jutun kanssa. Samoin kappaleessa Kakkukahvit, jonka nainen ottaa paineita siitä, ettei osaa arkiaskareita kuten häneltä odotetaan.

” En mieti muiden ulkonäköä tai lihomista, miksi ottaisin paineita omastakaan? ”

– Ehkä en osaa ajatella ikääntymistä, koska olen aina ollut perheeni vauva ja sisaruksista nuorin, hän miettii.

– Mutta en noudata normeja muissakaan asioissa. Sellainen ajattelu saa minut kapinoimaan ja välittäisi väärää viestiä. En mieti muiden ulkonäköä tai lihomista, miksi ottaisin paineita omastakaan? Se ei ole pätkäkään kiinnostavaa tai tärkeää.

Työkaluna Maija Vilkkumaa

Kaksi edellistä albumiaan Erin kirjoitti suurimmaksi osaksi yksin, mutta tällä kertaa hän kutsui työparikseen Maija Vilkkumaan. Kummallakin on työhuone Grind Studios -yhteisössä Helsingin Kalasatamassa. Kustantamon, studion ja tuottajien lisäksi tiloissa työskentelee liuta eturivin artisteja Stigistä Kasmiriin ja Nopsajalkaan.

– Kirjoittaminen on yksinäistä puurtamista. Tuntuu mahtavalta irrottautua sen keskeltä muiden seuraan kahvitauolle tai koputtaa naapurihuoneen oveen ja kysyä, että mitäs olet tästä mieltä.

Erin kuvailee Maijaa ”työvälineekseen”. Sellaiseksi, jonka kanssa saattoi pallotella ideoita, joka auttoi terävöittämään näkökulmia ja joka rohkaisi kirjoittamaan aina vain henkilökohtaisemmin.

Nyt albumin valmistuttua fiilis on helpottunut ja onnellinen.

– Ratkaisuja tehdessä olen kova jahkailemaan, mutta kun työ on valmis, minun on helppo olla tyytyväinen. Moni kollega ei pysty kuuntelemaan omia biisejään, mutta minä kuuntelen uutta levyäni ihan hulluna ja olen siitä fiiliksissäni. Ajattelen, että kaikkien pitäisi tehdä tällaista musaa!

– Tarjoan aina niin hyvää kuin pystyn tekemään ja olen onnellinen siitä.

Erinille tyytyväisyys omaan työnjälkeen onkin tärkeintä.

– En ole janonnut suurta menestystä, sillä se on jatkuvaa aallokkoa eikä kerro oikeasti mistään. Suosio ei ole se juttu vaan oman vision toteuttaminen, hän sanoo.

– Voi tietysti olla, että ääni muuttuu kellossa, kun kukaan ei enää tule keikoilleni.

Tosin senkin Erin on jo kokenut Nylon Beat -aikoinaan lapsuudenystävänsä Jonna Geagean (ent. Kosonen) kanssa. Nuoruuden bändiuralla oli loppuunmyytyjä keikkoja, mutta sellainenkin, jolle tuli tasan yksi kuulija.

– Jos ympärilläni hermoillaan, että sali täyttyi vain puolilleen, muistutan, että siellä oli kuitenkin tosi monta kuulijaa. Olen nähnyt jo niin paljon, että osaan olla iloinen puolikkaastakin.

Kolmas levy merkitsee Erinille yhden etapin saavuttamista. Soolouransa alussa hänellä oli suunnitelma, millaiset kolme levyä hän tekisi. Seuraavista ei sitten olekaan mitään hajua.

– En oikein osaa tehdä pitkäkestoisia urasuunnitelmia. Joskus asetin tavoitteekseni opetella soittamaan kitaraa seuraavan viiden vuoden aikana. No, enpä opetellut, Erin pyrskähtää nauruun.

– Oikeat ratkaisut eivät tule pakottamalla.

Unohdetut lahjat

Jo ennen uuden albumin ilmestymistä Erin bändeineen lähtee konserttikiertueelle. Laulaja on siitä täpinöissään, vaikka keikkailu merkitseekin poissaoloa kotoa. Lapset eivät kierrä mukana kaikilla keikoilla, mutta puoliso kyllä: Vesa on soittanut Erinin bändissä jo Nylon Beatin ajoilta.

– Bändi on minulle kuin toinen perhe ja henkinen koti. Uskon, että yhteen hiileen puhaltaminen kuuluu soitossakin, Erin sanoo ja kuulostaa kiitolliselta.

Muusikon työssä on myös se loistava puoli, että keikkailuun voi yhdistää hauskanpidon, johon pienten lasten vanhemmilla harvoin on aikaa.

– On luksusta istahtaa viinilasilliselle keikan jälkeen. Olisi siihen mahdollisuus kotoakin, mutta en tunne tarvetta lähteä.

Erin valahtaa noloksi kertoessaan saamistaan lahjakorteista, jotka vanhentuneet käyttämättöminä. On kauneushoitoa, hierontaa, ravintolalahjoja ja raakasuklaakurssia sekä liput Mariah Careyn konserttiin, jonne Erin ja Vesa unohtivat mennä.

– Ystävät ovat olleet älyttömän ihania hankkiessaan tällaisia lahjoja, mutta että juuri sinä vuonna, kun minulla ei ole ollut mitään jakoa ehtiä niihin!

Anttiloiden työarki pyörii tutun turvaverkoston avulla. Erinin äiti ja sisarukset perheineen asuvat viidensadan metrin säteellä samassa naapurustossa Itä-Helsingissä, ja ystävät lapsineen ovat usein seurana.

Hekin tietävät, ettei Anttiloilla nipoteta. Viimeksi Erin kuunteli, kun ystävä oli laskemassa lapsikatrasta pihalle.

– Hän oli sanomassa, ettei ulos pidä mennä ilman kenkiä, mutta keskeytti sitten ja mutisi itsekseen: ’paitsi että täällä varmaan saa’.

Erin Anttila
  • Helsinkiläinen laulaja, lauluntekijä syntyi 2.7.1977.
  • Asuu lapsuuden-maisemissaan Itä-Helsingissä muusikkomiehensä Vesa Anttilan sekä 3- ja 1-vuotiaiden poikien kanssa.
  • Erinin äiti on puoliksi irlantilainen, ja Erin aloitti koulunsa Irlannissa viisivuotiaana. Myös Anttiloiden lapset kasvavat kaksikielisiksi.
  • Julkaisee marraskuussa kolmannen soololevynsä Seli seli. Konserttikiertue alkaa Jyväskylästä 30.9.
  • Aloitti uransa 17-vuotiaana Nylon Beatissa.
  • Mukana Vain elämää -kaudella 2012.

Näyttelijä Renée Zellweger tarvitsi kuuden vuoden tauon työstään ja Bridget Jones -elokuvia seuranneesta humusta. Nyt hän palaa tuttuun rooliinsa – ehkä liian täydellisenä?

Näyttelijä Renée Zellwegerin kasvot ovat kuin kohujulkkis Kim Kardashianin takalisto: molempien muodonmuutoksia on seurattu viime vuosina ilmiöiksi asti.

Renéen rumba alkoi lokakuussa 2014, kun hän pitkän julkisuustauon jälkeen asteli Elle-lehden kutsuille Hollywoodissa. Bridget Jones -elokuvista, Jerry Maguiresta, Chicagosta ja Nurse Bettystä muistettu näyttelijä näytti jotenkin kovin erilaiselta, lähes tunnistamattomalta. Pian plastiikkakirurgit ja kauneusammattilaiset hälytettiin arvioimaan, mitä tähden kasvoille oli voitu tehdä: ”Botoxia! Kauneusleikkauksia! Kasvojenkohotuksia!”

Vaikka kauneusoperaatiot ovat ikärasistisessa Hollywoodissa arkipäivää, naisten sankarina pidetyltä Renéeltä sellaisia ei osattu odottaa.

Lopulta näyttelijä vastasi hälyyn kirjoittamalla vastineen People-lehteen.

– Olen iloinen, että ihmiset ajattelevat minun näyttävän erilaiselta. Vietän erilaista, onnellista ja palkitsevampaa elämää ja olen vain innoissani, jos se näkyy.

Tutkimusretkiä

Nyt Renéen, 47, tuo esille kolmas Bridget Jones -elokuva.

Edellisestä elokuvaroolista on kuusi vuotta, kauneuskohusta kaksi, mutta kiinnostus tähden muotoihin ei ole hiipunut – eikä Renéen tympääntyminen koko kohuun.

”En ole koskaan pitänyt naisen kypsymistä negatiivisena asiana.”

– En ole koskaan pitänyt naisen kypsymistä negatiivisena asiana. En ole pitänyt negatiivisena sitäkään, kun nainen on löytänyt itsestään vahvemman puolen. Miksi me silti keskustelemme naisten ulkonäöstä? Miksi arvostamme kauneutta enemmän kuin vaikuttamista? Renée ihmetteli The Hollywood Reporterin haastattelussa elokuun lopussa.

Renée uuden elokuvansa ensi-illassa puolisonsa Doylen kanssa. Opiskeluvuosien tutut alkoivat seurustella neljä vuotta sitten. Kuva MV Photos.
Renée uuden elokuvansa ensi-illassa puolisonsa Doylen kanssa. Opiskeluvuosien tutut alkoivat seurustella neljä vuotta sitten. Kuva MV Photos.

Kuuden vuoden sapattinsa aikana Renée piti taukoa näyttelijäntyöstä, johon hän oli kadottanut palonsa. Jatkuvasti vaihtuvien kuvauspaikkojen sijaan hän vetäytyi merenrantakotiinsa Hamptoniin, maatilalleen Connecticutiin sekä kolmanteen kotiinsa Kalifornian Santa Barbaraan.

Renée matkusteli Thaimaassa ja Kambodžassa ja oli mukana hyväntekeväisyystyössä järjestössä, jonka hänen ystävänsä oli perustanut Liberiaan.

Oscar-palkittu näyttelijä osallistui myös käsikirjoituskursseille Kalifornian yliopistossa. Hänen ja hänen opettajansa kehittelemän tv-sarjan pilotti ostettiin myöhemmin Lifetime-kanavalle. Jos Renéen toiveet toteutuvat, hänestä kuullaan jatkossa enemmän kirjoittajana kuin näyttelijänä.

Välivuosiensa aikana Renée myös löysi rakkauden. Se on jo nyt kestänyt pidempään kuin näyttelijän aiemmat romanssit, kihlaukset tai avioliitto. Miesystävä, kitaristi Doyle Bramhall II, 47, oli tuttu opiskeluvuosilta Teksasista, ja kun pari kohtasi uudelleen vuonna 2012, yhteinen sävel löytyi helposti.

– Halusin kasvaa. Jos ei tee tutkimusretkiä, sitä havahtuu 20 vuoden päästä ja huomaa opettelevansa uusia asioita vain jotain roolia varten, Renée selitti välivuosiaan The Hollywood Reporterille.

Ja kuka onkaan isä?

Uudessa elokuvassa Bridget Jones on 42-vuotias, kummitäti ties monelle ystäviensä lapselle – ja taas kerran solmussa rakkauselämässään kahden miehen välissä. Colin Firthin esittämä vanha suola Mark Darcy sekä Patrick Dempseyn näyttelemä uusi jenkki-ihastus Jack voivat kumpikin olla Bridgetin esikoisen isiä. Elokuvalle kirjoitettiin kolme erilaista loppuratkaisua, ja vielä ennen ensi-iltaa näyttelijät vakuuttivat tietämättömyyttään siitä, miten filmi päättyisi.

Rooliinsa Renée valmistautui tälläkin kertaa huolellisesti. Kun hänet 32-vuotiaana valittiin Bridget Jonesiksi, ura-, ulkonäkö- ja puolisopaineissa kompastelevaksi lontoolaissinkuksi, hän opiskeli brittiaksentin, pestautui Bridgetin tapaan töihin kirjakustantamoon ja lihoi yli kymmenen kiloa näyttääkseen sohvaan unohtuneelta sipsien syöjältä.

Samalla otteella hän nytkin lähestyi roolinaistaan, joka tällä kertaa työskentelee television uutistuottajana ja huomaa yhtäkkiä olevansa raskaana. Renée seurasi englantilaisen aamu-tv:n tuottajaa työssään, tuijotti synnytysvideoita ja haastatteli kätilöitä.

Patrick Dempsey (kesk.) tuki Renéetä tämän kauneuskohussa. ”Hänen ei kuuluisi joutua tuollaiseen syyniin. Hollywood osaa olla julma, ja naisille se on aina pahempi.”
Patrick Dempsey (kesk.) tuki Renéetä tämän kauneuskohussa. ”Hänen ei kuuluisi joutua tuollaiseen syyniin. Hollywood osaa olla julma, ja naisille se on aina pahempi.”

Renée sanoo, ettei hän epäröinyt hetkeäkään paluutaan rooliin. Hän oli jo alkanut kaivata näyttelemistä ja tunsi kuuluvansa Bridget-perheeseen.

Biljardipallopakarat

Jos Renée kokee kasvaneensa ihmisenä, Bridget Jonesia vuodet eivät ole muuttaneet ihan niin paljon. Nokkeluus ja teräväsanaisuus ovat yhä läsnä, mutta niin ovat myös kohellus ja kompurointi sekä ikuinen sen oikean etsintä. Niihin piirteisiin fanit alun perin ihastuivat, ja samoista syistä Renéekin on sanonut rakastavansa roolihahmoaan.

– Bridget tekee epätäydellisyydestä hyväksyttyä.

Bridgetin uusi elämäntilanne löytää samastumispintaa nelikymppisistä naisista, jotka tasapainoilevat lapsettomuuden, yksinäisyyden ja sinkkuuden keskellä. Hahmon luonut kirjailija Helen Fielding uskoo kuitenkin, että Bridget löytää uusia faneja myös nuorista.

– Bridgetillä on jo paljon teini-ikäisiä seuraajia. Toivottavasti hän auttaa heitä muistamaan, että on tärkeämpää olla hyvä ihminen ja hyvä ystävä kuin omistaa luksuskäsilaukku ja biljardipallon muotoiset pakarat, kirjailija on sanonut.

Nähtäväksi jää, miten vanhat fanit suhtautuvat elokuvan Bridgetiin, jonka piirteet alkavat näyttää melkein liian täydellisiltä.

Renée Zellweger
  • Teksasissa 25.4.1969 syntynyt näyttelijä ja tuottaja. Seurustelee kitaristi Doyle Bramhall II:n kanssa.
  • Renéen isä on kotoisin Sveitsistä ja äiti Norjasta.
  • Palaa kolmannen kerran Bridget Jonesin rooliin elokuvassa Bridget Jones’ Baby. Ensi-ilta 16.9.
  • Voittanut yhden Oscarin sekä muun muassa kolme Golden Globea sekä yhden Baftan.

Chisu paljasti Vain elämää -jaksossaan, että Sama nainen kertoo ihmissuhteesta, jossa toinen ymmärtää loputtomiin ja antaa koko ajan anteeksi. 

Luvattu on paljon, rikottu enemmän. Vierelläsi valvon ja kauniina sut nään.

Sä oot se jonka löydän aina uudelleen. Taas tässä oon ja valmis uuteen kierrokseen.

Mä muistan kyllä ne kirosanat ja syyttelyn, anteeksi annan jopa sen pahoinpitelyn.

Näin kuuluvat Chisun Sama nainen -biisin sanat, jonka Anna Puu esitti Chisun Vain elämää -päivänä. Chisu mietti ennen esitystä, että kappale saattaa saada hänet tunnetiloihin.

– Toivottavasti pystyn edes jotenkin kasassa, mutta jos hajoo, niin eihän sekään haittaa. Se on ihan sallittua, Chisu sanoi jaksossa.

”Se oli vain kappale, joka oli kauhean helppo kirjottaa – hirveän totta.”

Näin kävikin, sillä Anna Puu sai akustisella versiollaan Chisun kyyneliin heti ensimmäisessä säkeistössä.

Raju teksti syntyi rankassa elämäntilanteessa

Chisu kertoi jaksossa myös tilanteesta, jolloin hän teki kappaleen.

– Mä muistan, että olin niin huonona. Mä makasin sikiöasennossa sohvalla, että tää on ihan paska, tää on ihan kakkaa koko biisi. Mä en tiiä, miten mä en uskonut siihen ite. Mä luulen, että kaikki käy läpi sellaista, että enhän mä nyt tällaista voi tehdä tai oliks se liian lähellä.

2750553

Jälkeenpäin Chisu on ajatellut, että biisi oli hänelle luonnollinen.

– Se oli vain kappale, joka oli kauhean helppo kirjottaa – hirveän totta.

”Olin tosi väsynyt ja vihainen.”

Lauri Tähkä kysyi Chisulta jaksossa, millainen tämän elämäntilanne oli tuolloin, sillä teksti on raju.

– Se oli sellaista aikaa, että painoin tukka putkella. Mä olin tosi väsynyt, yhtäkkiä tuli julkisuus, ja mä olin vihainen. Tein silloin rajuja biisejä, ja toi oli sen jälkeen sellainen kappale, että olin päässyt tietyn defenssin yli. Ja sitten siinä oli taustalla yksi ihmissuhde, joka oli on-off.

Chisu on kertonut, että hän ottaa biiseihinsä jonkun verran omasta elämästä, mutta käyttää myös värikynää.

Anna Puu kertoi rakastavansa tekstiä, koska siitä välittyy henkilökohtaisuus.

– Mulla on tapana kirjottaa jotain omaa ja pistän sinne sitä värikynää, mutta mä en myöskään tavallaan halua paljastaa sitä, mikä on totta ja mikä ei. Toi biisi käsittelee myös sellasta, että annat vaan anteeksi koko ajan ja ymmärrät – ja silti sä löydät ittes siitä tilanteesta kerta toisensa jälkeen, Chisu vastasi Annalle.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00.

Ruokakirjailija suunnittelee jo uusia työprojekteja.

Ruokakirjailija Hanna Gullichsen ja juoksuvalmentaja Joonas Laurila saivat elokuussa kaksoset. Pari meni naimisiin viime vuoden marraskuussa.

Vauva-arki viisiviikkoisten Antonin ja Emilin kanssa sujuu Hannan mukaan mainiosti.

– Voisi sanoa, että kaksi menee siinä missä yksikin, koska Joonas on myös osittain isyysvapaalla, hän selitti Lumenen uuden ilmeen lanseeraustilaisuudessa torstaina.

Hannasta on itsestäänselvää, että isä osallistuu vauvojen hoitoon tasapuolisesti äidin kanssa.

– Tuntuu oudolta, kun jotkut sanovat, että onpa sulla hyvä mies tuossa suhteessa. Jos mies haluaa lapsia, niin kyllä hänen mielestäni pitää olla valmis heitä hoitamaankin. Minulle oli itsestäänselvyys, että Joonaksesta tulee loistava isä.

Hannalla on myös kahdeksanvuotias poika aiemmasta liitostaan ravintoloitsija Alexander Gullichsenin kanssa. Vaikka kaksosvauvat pitävät nyt vanhempansa kiireisenä, on Hanna jo suunnitellut uusia työprojekteja.

– Meillä on Joonaksenkin kanssa kaikenlaisia suunnitelmia. Niistä lisää myöhemmin, hän virnisti.

”Kilot tulevat kaikki tarpeeseen, kun imetän.”

Ainoa asia, mitä Hanna arkeensa kaipaa, on kunnon hikiliikunta.

– Ensi viikolla jälkitarkastuksen jälkeen saan toivottavasti lääkärin siunauksen liikunnan aloittamiselle.

Muutamista raskauskiloistaan nainen ei stressaa.

– Ne tulevat kaikki tarpeeseen, kun imetän. Esikoispoikaani imettäessä painoni jopa laski liikaa, joten toivon, että muutamat ”liikakilot” säilyvät vielä hetken.