Kadonneen jäljillä -juontaja Antero Vartia ei pelkää kyynelehtiä kameran edessä. Vapaa-ajallaan hän valloittaa vuoria vaikka keskellä yötä. – Olen luonteeltani sellainen, etten koskaan kasva isoksi.

Kuva Karoliina Paatos

Laaja tuttavapiiri on syy siihen, miksi Antero Vartia, 31, päätyi Kadonneen jäljillä -ohjelman toiseksi juontajaksi Jenni Pääskysaaren rinnalle. Anterolla ei ollut juontamisesta aiempaa kokemusta, mutta pitkäaikainen ystävä, sarjan tuottaja Petteri Ahomaa kannusti häntä hakemaan koekuvauksiin.

Antero on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi ja hän on perustanut isänsä kanssa oman yrityksen, kahvila Mattolaiturin.

Itku herkässä

Kadonneen jäljillä -ohjelmassa etsitään  ihmisten kadonneita läheisiä maailmalta. Antero pääsi kuvausreissuilla Malesiaan ja Nepaliin asti moniin suurten tunteiden hetkiin. Hän myöntää, että matkoilla tuli itkettyä paljon.

– Itku oli herkässä ja kyyneleet virtasivat. Kun pääsee todistamaan, kuinka aikuinen poika ja isä tapaavat ensimmäistä kertaa, olisi ihme, jos siinä ei mitään tuntisi. Kuvauksissa itkettiin paljon enemmän kuin ohjelma antaa edes ymmärtää.

Arkielämässä Antero ei kuulemma juuri kyyneleitä vuodata. Hän myös toivoo, ettei ainakaan tahallaan itkettäisi muita.

– En tee ihmisille niin kauniita asioita, että niille itkettäisiin, mutten myöskään ilkeitä. Elämässä on silti tärkeää, että se tuntuu joltain, niin hyvässä kuin pahassa. Kaikista turhauttavinta on, jos ei tunne mitään.

Maailman tutkiskelija

Maailmanmatkailu on Anterolle tuttua, sillä hän on viettänyt viisi talvea on reissuissa ulkomailla.

Aina kun töiden ja rahan puolesta on mahdollista, hän matkustaa. Haaveena on päästä käymään ainakin Galapagossaarilla, Namibiassa ja Antarktiksella.

Reissunsa Antero rahoittaa puskemalla puolet vuodesta kovasti töitä. Matkustaminen voi hänen mukaansa tulla jopa halvemmaksi kuin kotimaassa asuminen.

– Matkoilla en asu hienoissa hotelleissa tai syö kalliissa ravintoloissa. Kun on yhdessä paikassa pidemmän aikaa, pärjää yllättävän vähällä. Käytänkin rahani ennemmin reissaamiseen kuin vaikkapa uusiin autoihin.

Yksi mieleenpainuvimmista matkoista suuntautui Japaniin.  Antero kiipesi maan korkeimman vuoren Mount Fujin huipulle vastaanottamaan auringonnousua. Ylös kapuaminen jyrkkää polkua pitkin kesti 12 tuntia, mutta alastulo väsyneenä ohuessa ilmassa oli sitäkin hankalampaa.

– Vuorelle kiipeäminen kuulostaa paljon romanttisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Fysiikkaa enemmän se vaatii henkistä kanttia. Mutta kun jälkikäteen katselin vuorta tasamaalta, oli mieletön fiilis ajatella, että tuonnekin on tullut kiivettyä keskellä yötä.

Monta lasta – sitten joskus

Nykyään suurin osa Anteron ajasta kuluu isän kanssa perustetun Mattolaiturin pyörittämiseen. Kesäisin auki oleva kahvila sijaitsee Helsingin Kaivopuiston rannassa. Isä ja poika ovat olleet käytännön hommissa alusta asti mukana – he heiluivat lapion kanssa montun pohjalla ja valitsivat jokaisen ovenkahvan.

Viime vuonna Mattolaituri alkoi jo pyöriä ilman Anteron täysiaikaista läsnäoloa. Se tuntuu jopa pelottavalta.

– Iski pieni paniikki, kun piti ruveta miettimään, mitä haluan tehdä aikuisena. Toisaalta olen luonteeltani sellainen, etten koskaan kasva isoksi. Minulla on aina monta rautaa tulessa, sillä haluan jatkuvasti rakentaa uusia juttuja, en vain ylläpitää olemassa olevia.

Oikeastaan ajatus isoksi kasvamisesta tuli toden teolla mieleen 28-vuotiaana, kun Anteron lähipiiri alkoi vakiintua ja saada lapsia. Elämän isojen päätösten tekeminen ja lähestyvä kolmekymppisyys tuntuivat hurjan suurilta asioilta, vaikka mies koki itsensä vielä nuoreksi.

– Ennen pidin 30-vuotiaita vanhoina, mutta nyt sen ikäisenä tuntee olevansa ihan keskeneräinen. Vielä en ole valmis asettumaan aloilleni ja perustamaan perhettä. Jonain päivänä haluaisin kyllä monta lasta, mutta pitää ehkä rauhoittua ennen sitä.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.