Malli- ja mainosmaailmassa uraa luoneen Anne Kukkohovin ja hänen aviomiehensä Jonin arki muuttui, kun vaimo perusti oman yrityksen.

Joskus tie pariskunnaksi kulkee mutkien kautta, kuten Huippumalli haussa -tuomarina tunnetun Anne Kukkohovin (ent. Laaksonen), 39, ja hänen aviomiehensä Jonin, 39, tapauksessa. Rakkaus sai odotella kaksi vuotta, sillä kun Anne ja Joni vaihtoivat ensisilmäykset helsinkiläisessä yö­kerhossa vuonna 1998, mallina menestynyt Anne oli vielä edellisessä suhteessa.

– Yhteinen tuttavamme esitteli meidät, mutta kertoi samalla, että Anne on varattu. Annen huumorintaju ja avoimuus tekivät lähtemättömän vaikutuksen, myös hänen matala äänensä jäi mieleeni. Kohtaaminen pyöri ajatuksissani, joten rohkaistuin pyytämään Annea kahville, Joni muistelee.

– Minä taas pidän persoonallisista, vahvoista ja karismaattisista miehistä. Joni oli kaikkea tuota. Lisäksi hän on älykäs ja kiinnostava, Anne kuvailee.

Parin vuoden ajan Anne ja Joni törmäilivät kemuissa, vaihtoivat kuulumisia sekä pitkiä katseita. Kun Annen suhde päättyi, parin välillä alkoi tapahtua vauhdilla. He muuttivat yhteen, ja parin kuukauden kuluttua raskaustestikin näytti positiivista.

Annen ja Jonin häitä vietettiin Helsingin Vanhassa kirkossa, kun morsian oli seitsemännellä kuulla raskaana.

– Hääyön vietimme hotelli Kämpissä ja kymmenen päivän häämatkan Mauritiuksella. Onneksi Anne pystyi vielä lentämään raskaudeltaan, Joni muistelee.

Parasta aikaa yhdessä

Kun esikoispoika Miska syntyi vuonna 2001, pariskunnan arki alkoi keskittyä kotiin. Anne ja Joni olivat valmiita muutokseen; molemmat olivat jo saaneet tarpeekseen pintaliitoelämästä.

Vanhempien työ on niin sosiaalista ja kiireistä, että kotona arki pyhitetään yhdessäololle. Nykyään Anne ja Joni järjestävät mielellään illanistujaisia. Silloin pääosassa ovat rento meininki, hyvät ystävät, ruoka ja juoma. Lapset ovat aina tervetulleita mukaan.

Kukkohovit muuttivat hiljattain Helsingin keskustasta kaupungin itäosaan meren rantaan. Uudessa kodissa parasta on juuri meren läheisyys, kotiovelta rantaan on kymmenen metriä. Miska voi kalastaa laiturilla nakupellenä. Ja miksei äitikin.

– Meillä voi rehellisesti vain olla möllöttää, Anne nauraa.
Kukkohovien yhteisiä traditioita ovat koko perheen sunnuntaibrunssit ja kaupunkireissut. Perhe rakastaa matkustelua, ja aina kun kukkaro ja aika antavat myöten, he nostavat kytkintä.

– Reissaamme kahden kesken sekä Miskan kanssa. Viihdymme todella hyvin yhdessä kolmeen pekkaan. Japanissa perhe ei ole vielä käynyt, vaikka Jonilla on siellä sukua. Jonin japanilainen isä ja suomalainen äiti erosivat, kun poika oli hyvin pieni. Miskan syntymä on taas lähentänyt Jonin ja hänen isänsä välejä.

Irtiotto ravistelee suhdettakin

Anne työskenteli hektisessä mainosmaailmassa yli kymmenen vuotta. Viime keväänä hän tunsi kaipaavansa muutosta. Päätös irtiotosta oli vaikea, sillä Anne oli kokenut alan omakseen. Toukokuussa hän perusti viestintäalan yrityksensä Supersuperin.

Aiemmin Anne ja Joni olivat työskennelleet art directoreina kilpailevissa mainostoimistoissa. Vakaa arki heitti häränpyllyä,  kun Annesta tuli yrittäjä. Kaikki työajoista ja taloudellisesta turvallisuudesta alkaen muuttui.

– Joni osaa tukea uusien haasteiden edessä. Minulle on tärkeää sparrata hänen kanssaan asioista, joihin tiedän hänellä olevan näkemystä, Anne sanoo.

Joskus mies analysoi liikaakin, kun Anne tarvitsisi vain ”hyvin se menee” ­-taputtelua. Silloin rouva ärähtää.

– Irtiotto haastoi myös parisuhteemme. Välillä tulee eripuraa ja näkemys­eroja, mutta pääsääntöisesti annamme toisillemme tilaa. Olemme aina jakaneet kaiken ja haluamme että kumpikin menestyy, Anne sanoo.

Joni työskentelee mainostoimiston varatoimitusjohtajana. Työn vastapainoksi hän rentoutuu rullalautailemalla.

Arjen kiiresumat Kukkohovit järjestelevät tekemällä viikko­listoja. Silloin väännetään, kenen meno on tärkein.

– Listat selkeyttävät arkea, vaikka ovatkin varsin epäromanttisia, Anne nauraa.

Anne Kukkohovi
? 39-vuotias tuore yrittäjä.
? Kotoisin Vaasasta, mutta asui 1990–1998 kestäneellä mallinurallaan muun ­muassa Englannissa, Japanissa, Saksassa ja Ruotsissa. Asuu nykyisin Helsingissä perheineen.
? Tunnetaan myös tv-sarjan Suomen huippumalli haussa juontajana ja tuomarina. Sarjaa on esitetty Nelosella vuodesta 2008. Toisen kauden ­uusinnat pyörivät parhaillaan Liv-kanavalla.

Joni Kukkohovi
? 39-vuotias Helsingissä syntynyt mainosalan ammattilainen, joka työskentelee varatoimitusjohtajana mainostoimistossa FWD Helsinki.
? Harrastaa rullalautailua.
? Jonin isä on japanilainen ja äiti suomalainen. Joni ei ole vielä käynyt Japanissa, mutta hänen sukulaisiaan Hokkaidon-saarelta on vieraillut Suomessa.
? Naimisissa Anne Kukkohovin kanssa vuodesta 2000. Pariskunnalla on 8-vuotias poika Miska.

Mikko Kuustonen muistelee Yhden illan juttu -ohjelmassa äitinsä kuolemaa.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen, 56, kertoo keskiviikkoiltana esitettävässä Yhden illan juttu -ohjelmassa yhdestä elämänsä rankimmista elämänvaiheista. Mikon äiti kuoli syöpään, kun tämä oli 16-vuotias. Mikko jäi kahdestaan eläkeikäisen isänsä kanssa, koska vanhemmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

– Ihmettelen, kuinka paljon se on jättänyt psyykeeseen jälkiä. Äidin kuoleman jälkeen isäkin sai siihen päälle railakkaan sydärin. Tämä vaihe on ollut aika alakuloista, Mikko kertoo Maaret Kalliolle jaksossa.

Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv
Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv

”En muista saaneeni hellyydenosoituksia.”

Aikuisena Mikko on käynyt paljon läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Hän on miettinyt varsinkin sitä, millaisen rakastamisen mallin on saanut. Hänen isänsä syntyi vuonna 1915 ja vietti viisi vuotta sodassa. Mikon äiti taas jäi orvoksi 7-vuotiaana.

– En juurikaan muista saaneeni hellyydenosoituksia – tai  nähneeni koskaan, että isä ja äiti olisivat esimerkiksi suudelleet. Jos ajatellaan heidän parisuhdettaan, se oli lähinnä selviytymistä, Mikko miettii jaksossa.

Maaret Kallio kysyy Mikolta, onko hän itse pystynyt puhumaan vaikeista asioista.

– Joo, jostain syystä olen. Olen myös hakenut ammattiapua. Olen rampannut terapiassa parikymmentä vuotta. Aika paljon helpommalla pääsee monissa jutuissa, kun pääsee siihen ytimeen.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.