”Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä”, Anne sanoo. Kuvat: Jouni Harala
”Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä”, Anne sanoo. Kuvat: Jouni Harala

Anne Kukkohovi ei ole vielä kokonaan ymmärtänyt, että ystävä Teri Niitti on poissa. Parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys oli Annen elämän henkireikä. – Hän tulee vaikuttamaan minuun koko loppuelämäni.

Anne Kukkohovi, 46, muistaa elävästi viimeinen kohtaamisensa ystävänsä, stylisti Teri Niitin, 43, kanssa.

Oli joulunalusruuhka, ja Anne seisoi Jari-veljensä kanssa Stockmannin-tavaratalon sisäänkäynnin kellon alla. Sisarukset odottivat puhelua lääkäriltä saadakseen lisätietoa omaisensa vakavasta sairaudesta. Sattumalta paikalle pelmahti kummankin hyvä ystävä Teri. Keskellä ihmisvilinää ystävät vaihtoivat kuulumisia ja heittivät herjaa. Kuullessaan sisarusten huolesta Teri lohdutti heitä.

– Ihmisten pitäisi nähdä enemmän kuolemaa ja syntymää, sillä ne kuuluvat osaksi elämää. Minä en ainakaan pelkää kuolemaa, Teri sanoi tuolloin.

Viikon kuluttua kohtaamisesta, joulupäivänä, Anne sai tietää, että Teri oli joutunut sairaalaan vakavien sydänongelmien vuoksi. Kun Terin Tuija-sisko soitti tapahtuneesta, Anne oli viettämässä joulua äitinsä luona Vaasassa ja halusi olla tämän edessä reipas. Vasta autossa, matkalla Helsinkiin, hän purskahti itkuun.

– Kotona koko tilanne tuntui epätodelliselta. Kuin sumussa yritin hoitaa työni, Anne kuvailee.

”Minä mietin, miten te voitte jatkaa elämistä, kun Teri on kuollut.”

Pyhien jälkeen hän joutui lähtemään sovitulle työmatkalle Englantiin. Joni-puoliso näki Annen ahdistuksen ja pakkasi vaimonsa matkalaukut, varasi matkaliput ja kertoi, missä Annen pitäisi milloinkin olla. Lontoossa, Edinburghissa ja Manchesterissa Anne astui yleisön eteen itsevarmana ja edustavana. Takahuoneessa hän itki.

Seuraavalla viikolla, 9. tammikuuta, Teri menehtyi.

– Kun Teri kuoli, tuntui että minun aikani pysähtyi. Kaikki ympärillä tulivat ja menivät niin kuin ennenkin, ihmiset matkustivat ja postasivat ruokakuvia. Minä mietin, miten te voitte jatkaa elämistä, kun Teri on kuollut.

Arjen yläpuolella

Järkyttävästä uutisesta on nyt kulunut reilu kuukausi. Anne hypistelee studiossa farkkuliiviä ja naureskelee.

– Tässä pitäisi olla niittejä! Niitit eivät mene koskaan muodista.

Annen hyväntuulisuus ja nauru tarttuvat. Työtilanteissa hän saa pidettyä kyyneleet aisoissa.

Suru menetyksestä tulee aaltoina. Teri ja Anne ehtivät olla ystäviä 20 vuotta ja olivat yhteydessä viikottain.

– Teri edusti minulle vapautta, spontaaniutta, onnellisuutta. Sellaista luonnonlasta ei minulla enää elämässäni ole.

1990-luvulla parikymppinen Anne oli yksi Suomen kysytyimmistä malleista, joka lensi vähän väliä maailmalle kuvauksiin. Teri oli nouseva stylistinimi muotipiireissä, ja hän suunnitteli myöhemmin oman vaatemalliston. Kaksikko teki töitä yhdessä, mutta suhde tiivistyi, kun Annen Miska-poika syntyi. Pikku-Miska tykästyi Teriin niin, että ei halunnut enää isona naimisiin äidin vaan Terin kanssa: Niitti oli hänen mielestään niin hieno sukunimi.

– Ystävyys Terin kanssa liiteli aina arjen yläpuolella. Töitä tehtiin studiovaloissa, näytöslavoilla ja maailmalla, Anne kertoo.

Niin kuin Pariisissa vuonna 2005, kun kaksikko joi italialaisen asiakkaan kuvausten jälkeen liikaa samppanjaa. Lopulta Teri työnsi Tokion-lennolle lähteneen Annen aspiriinipurkin kanssa taksiin.

Seuraavana vuonna New Yorkissa Suvi Koposen ja Helena Christensenin kuvauksien jälkeen Anne ja Teri tanssivat yökerhossa aamuviiteen. Kun Teri lopetti tuolitanssinsa ja lähti Annen seuraksi baaritiskille, dj hihkaisi parin perään ”Don’t go! You are needed on the dancefloor!” eli ”Älä mene! Sinua tarvitaan tanssilattialla!

Nyt Anne on ajatellut painattaa tuon lentäväksi lauseeksi jääneen tokaisun t-paitaan, Terin muistolle.

”Kunhan näyttää hyvältä! Se oli Terin ja minun höpöhöpömotto.”

Vuonna 2009 Kapkaupungissa ystävykset valitsivat terassilla miehiä erään asiakkaan kuvauksiin ja pyysivät parhaimman näköisiä ottamaan paidat pois. Muutama vuosi myöhemmin Huippumalli haussa -ohjelman kuvauksissa Portugalissa Teri pakotti Annen ahtautumaan niin pieneen mekkoon, että tämä meinasi pyörtyä juontoja kuvatessa.

– Kunhan näyttää hyvältä! Se oli Terin ja minun höpöhöpömotto. Hän tunsi kroppani ja makuni tarkalleen ja kommentoi niitä ironiseen sävyyn. Teimme pilaa ja keksimme tarinoita toisistamme. Kukaan muu ei heitä sellaisia juttuja kuin Teri. Hän oli hervottoman hauska, ja huumori yhdisti meitä: Teri näki aina mahdollisuuden isommalle tukalle tai korkeammille koroille.

Kahden vuosikymmenen ajalta muistoja riittäisi loputtomiin. Terin paikkaa ei kukaan pysty korvaamaan.

– Teri oli minulle leikkikaveri, jonka kanssa oli lupa hölmöillä. Kun olin Terin kanssa, pääsin pakoon suorittamista, sellaista pohjalaista vakavuutta ja puurtamista, johon olen aikoinaan kasvanut. Hän oli kuin henkireikä, Anne sanoo ja alkaa kyynelehtiä.

Itkeminen auttaa ikävään.

– Kotona kuuntelen musiikkia, annan ajatusten tulla ja itken, kun siltä tuntuu. Tunnen, kuinka kyyneleet vapauttavat tuskaa. Joni kommentoi viimeksi nähdessään turvonneet silmäni, olenko taas kuunnellut melankolista musiikkia.

 


Anne on huomannut, että suru tulee aaltoina. ”En ajattele ikäviä asioita koko ajan.”

 

Raastava somekohu

Terissä oli myös vakavampi puoli. Hän oli ystävien kesken suorapuheinen ja saattoi kommentoida impulsiivisesti asioita tarkoittamatta loukata. Alkuvuodesta 2016 Teri oli matkalla New Yorkiin parantelemaan sydänsuruja. Lentokoneessa istui lastaan imettävä nainen, josta Teri postasi kuvan Instagramiin. Kun kone laskeutui New Yorkiin, Suomessa velloi somekohu, jossa Teri oli ehditty repiä riekaleiksi. Hän sai jopa tappouhkauksia.

Loanheitto ulottui Terin lisäksi tämän perheeseen, jopa äitiin. Myös Annelle tuli yhteydenottoja. Keskellä yötä joku vaati vieraasta numerosta tulleessa viestissä Annea kommentoimaan kohua. Seuraavana päivänä Anne kirjoitti Facebookissa, että Teri oli tehnyt virheen, mutta Anne rakasti hyvää ystäväänsä siitä huolimatta.

” Somekohun jälkeen Teri oli herkempi ja liikuttui useammin.”

Kohun keskellä Anne asteli Terin kanssa käsi kädessä Kultainen Venla -gaalaan kameroiden eteen.

– Teri otti kohun raskaasti. Hän murehti, etteivät ihmiset pitäisi häntä empaattisena, mikä ei todellakaan pitänyt paikkaansa. Somekohun jälkeen hän oli herkempi ja liikuttui useammin.

Viimeinen elinvuosi oli Terin elämässä poikkeuksellisen luova. Myös siksi hänen äkillinen kuolemansa tuntui Annesta niin järkyttävältä.

– Teri sai aikoinaan nyt edesmenneeltä isältään ohjeen nauttia elämästä. Sen jälkeen hän matkusteli paljon. Hänen oli pakko päästä välillä karkuun Suomen ilmapiiriä. Tunnistan itsessäni saman tarpeen, ja se yhdisti meitä.

Äiti ja poika

Annella riitti viime vuonna muitakin huolia. Keväällä sekä Annen appiukko että hänen kummisetänsä kuolivat. Myös kuluva vuosi vaatii monia järjestelyjä, jotta Anne voi olla sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Vaikka Anne on joutunut kohtaamaan menetyksiä jo lapsena, on jokaisen läheisen kohdalla suru erilaista.

– Jokaisella ihmisellä on erilaisia merkityksiä elämässä. Jokainen menetys on omanlaisensa suru, kun erilainen paikka elämässä on tyhjänä. Tunsin Terin niin hyvin, että tiedän, mitä hän olisi sanonut ja missä hän olisi viihtynyt. Sellaisissa tilanteissa tunnen ikävää.

Viimeksi Anne kaipasi Teriä Tom of Finland -elokuvan ensi-iltahulinassa. Anne tiesi, että ystävä olisi rakastanut sitä: mustaa nahkaa, niittejä, hulluttelua ja kuplivaa ilmapiiriä.

”Jokainen menetys on omanlaisensa suru, kun erilainen paikka elämässä on tyhjänä.”

Terin kuoleman jälkeen Anne on tuntenut tämän läsnäolon usein musiikkia kuunnellessa, kerran jopa suihkussa.

– Olen tuntenut ympärilläni tuttua energiaa, Teri on ollut luonani. En osaa sanoa, uskonko jälleensyntymiseen, mutta uskon energiaan ja siihen, että jotkut ihmiset pystyvät aistimaan korkeamman taajuuden voimia.

Elämässä kohdatut surut ovat muokanneet Annea. Vasta aikuisena terapiassa hän ymmärsi, että on lapsuudesta asti kärsinyt kiltin tytön syndroomasta.

Surujen keskellä Anne onkin halunnut pitää huolta, ettei Miskan pidä olla huolissaan vanhemmistaan vaikka elämä riepottelisikin.

Miska on lahjakas piirtäjä, ja hän kanavoi usein tuntemuksensa paperille. Äidin ja pojan keskustelut yltyvät usein hyvinkin filosofisiksi. Kuolemasta he ovat puhuneet myös David Bowien Lazarus-albumin kautta. Miskasta, taiteilijasielusta, on ollut kiinnostavaa, kuinka Bowie teki kuolemastaan lopulta performanssin.

– Kerran purskahdin erään läheiseni hoitoreissun jälkeen autossa itkemään. Sanoin Miskalle, että minun täytyy vain purkaa tuntojani hetki. Miska otti olkapäästäni kiinni ja sanoi, että tunnen myötätuntoa. Se oli hienosti sanottu. Olin myös helpottunut. Vaikka meillä on ollut Jonin kanssa omat raskaat kantamuksemme, niin emme ole kaataneet niitä pojan niskaan.

Tärkeä vapaus

Perhe on Annelle tärkein tukijoukko surussa, Miska elämän valo. Anne on avoin luonne, ja ystävystyminen on aina ollut hänelle helppoa. Terin lisäksi hänellä on ollut kuitenkin vain kolme tärkeää ystävää, yksi heistä oma veli. Se riittää.

Laaja kaveripiiri on asia erikseen. Heitä on kertynyt eri elämänvaiheista: malliajoilta, mainostoimistosta ja nyt omn kosmetiikkayrityksen pyörittämisestä.

– Vapaus on voimakkain viettini. Jos joku yrittää minua sitoa, vedän jo tuolia taaksepäin. Sellaiset ystävät, jotka ymmärtävät vapauden kaipuutani, ovat pysyneet elämässäni. Olen ihminen, joka haluaa saada kutsuja mutta joka ei halua mennä juhliin. Haluan, että ihminen on lähellä, mutta samalla kaukana. Rakastan olla yksin, enkä pelkää sitä.

Pitkään matkassa pysyneet ystävät eivät vaadi Annelta sitoumuksia ja antavat hänen olla omissa oloissaan. Hyvän ystävän Anne tunnistaa siitä, ettei tämä esitä vaatimuksia.

– Minulla on joukko ihmisiä, joille voin puhua, jos on tarve. Uskon kuitenkin, että kukaan ei voi antaa voimaa tai korjata toista. Voin parhaiten auttaa itse itseäni. Tykkään olla yksin ja osaan parhaiten surra myös yksin.

”Nyt mietin peläten, että onko tämä tässä toviksi vai onko vielä jotain tulossa.”

Surun ja huolen keskellä Anne on päättänyt etsiä apua myös terapiasta. Hän on jo varannut ajan tutulle terapeutille. Terapia auttoi aikoinaan nelikymppistä Annea tekemään itsekkäämpiä ja itselleen lempeämpiä ratkaisuja. Viisi vuotta sitten hän irtisanoutui vakituisesta työstä mainostoimistossa ja jäi miettimään, mikä olisi hänen seuraava juttunsa. Syntyi oma kosmetiikkamerkki, joka on vaatinut Annelta monen vuoden ajan ympäripyöreitä työpäiviä. Kaikki säästöt ja lainat ovat kiinni yrityksessä.

– Mutta sehän on vain rahaa. Minulle sisäiset asiat ovat tärkeämpiä. Työtäni teen sinnikkäästi. Nyt yritys on siinä pisteessä, että ongenkoukku on kiinni saaliin poskessa. En jätä sitä siihen repimään riekaleita vaan vedän kokonaan läpi.

Pakollinen tauko

Kovan työn tuloksena yritys on jo lähellä kansainvälistä läpimurtoa. Suru Teristä ja Annen läheisten traagiset kohtalot ovat pakottaneet hänet panemaan asioita tärkeysjärjestykseen.

– On sellainen olo, että nyt minua on vedetty oikeaa suoraa monta kertaa palleaan. Kuormitus oli kasvanut jo pitkään, ja olin odottanut, mikä katkaisee kamelinselän. Nyt mietin peläten, että onko tämä tässä toviksi vai onko vielä jotain tulossa.

Anne tietää, että hänen on oltava hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa, jos aikoo selvitä tästä vuodesta. Siihen hän aikoo löytää aikaa.

– Kun olen oikein vellonut tunteissani, kuulen Terin äänen: No niin Guccihovi, jo riittää!

– Huomaan kääntyneeni hieman sisäänpäin ja teen asioita enemmän niin kuin minä haluan. Se voi olla hyväkin asia. Myös sähläämiseni on vähentynyt. Minun on pysyttävä nyt vahvana, romahtamiseni ei auttaisi ketään.

”Itse haluan tällaisessa tilanteessa vain piikin takapuoleen.”

Menetykset ovat saaneet miettimään myös konkreettisesti kuolemaa. Annesta on tullut vahva eutanasian kannattaja, ja hän on tutkinut erilaisia hoitotahtoja.

– Siellä on hauskojakin kohtia. ”Haluan juoda aina ruuan kanssa lasin viiniä” -kohdan voisin ainakin raksia. En ymmärrä, miksi syöpää sairastavan ihmisen pitää odottaa niin kauan, että keho alkaa hylkiä ravinteita ja kuihtuu pois. Itse haluan tällaisessa tilanteessa vain piikin takapuoleen.

Ystävät ovat miettineet, miten voisivat kunnioittaa Terin muistoa. Suunnitteilla on ainakin Dinner of love -illallinen. Anne aikoo lävistää myös sydämen puolelle, vasemman korvan sisäpuolelle pienen sydämen.

Anne arvelee, ettei hän ole pystynyt vielä ymmärtämään, että rakas ystävä on kokonaan poissa. Hänen ja Terin viime kesänä kuvatun Vuosia nuoremmaksi -ohjelman jaksot pyörivät nyt televisiossa, mutta niitä Anne ei ole vielä halunnut katsoa. Sen sijaan Anne huomaa välillä selailevansa Terin Instagramia ja Facebookin päivityksiä. Ystävän numero on yhä tallessa kännykän muistissa.

– Jos olen viime aikoina tuntenut, että olen tehnyt jotain väärin tai olen epäsovinnainen, ajattelen Teriä. Hän sanoisi, että anna mennä! Hän tulee vaikuttamaan minuun ja elämänasenteeseeni koko loppuelämäni.

Anne Kukkohovi

Syntynyt 3.10.19070

Asuu Helsingin keskustan läheisyydessä puolisonsa Jonin ja Miska-poikansa, 15, kanssa.

Yksi Suomen tunnetuimmista malleista. Työskennellyt AD:na mainostoimistossa ja useissa tv-tuotannoissa juontajana. Tällä hetkellä hän työskentelee oma Supermood-kosmetiikkamerkin parissa.

Annen juontama Vuosia nuoremmaksi -sarja MTV3-kanavalla tiistaisin klo 21.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.