Anna Puustjärvi ja hänen siskonsa Emmy ovat parhaita ystäviä. Kohta Emmystä tulee myös isosiskon esikoisen kummi.

Kun Puustjärven Anna oli kahdeksan ja hänen siskonsa Emmy viisi, koko perhe lomaili yhdessä Rhodoksella. Tytöillä oli neonväriset lambada-mekot, toisella oranssi ja toisella keltainen. Siskot osasivat muotitanssin ulkoa ja esittivät sitä ravintolan muille asiakkaille sellaisella antaumuksella, että lopulta koko kuppilan väki seurasi perässä.
– Silloin minullakaan ei ollut estoja, Emmy, 24, naurahtaa 19 vuotta myöhemmin seuratessaan kallionpoukamalla keinahtelevaa isosiskoaan. Tuuli Helsingin merenrannassa on leuto, mutta Emmy kipristää hartioitaan ylemmäs. Häntä jännittää. Toisin kuin siskonsa, Emmy ei ole ennen esiintynyt lehdessä.

Anna, 28, jatkaa loikkimista kalliolla. Lähes kaksi vuotta sitten Idolsista ponnistaneesta laulajasta on kouliutunut tottunut esiintyjä, vaikka hän sanoo, ettei valokuvattavana olemisesta erityisesti nautikaan.
– Sun täytyy vain tehdä mutkia vartalolla, Anna opastaa ja venyttää vähän lisää omaansa, jota puoliväliin edennyt raskaus on jo muokannut. Annan masunseutu näyttä siltä kuin hän olisi piilottanut mekkonsa alle jalkapallon, jota kädet vähän väliä käyvät hipaisemassa. Se hieman jännittää, miten isoksi maha vielä kasvaa ja milloin kitara ei enää mahdu tuttuun asentoonsa vatsan päälle lepäämään.
Annan esikoisen odotus on sujunut hyvin. Vähäiset pahoinvoinnit ovat jo menneen kevään muistoja, eikä tilalle ole tullut outoja mielitekoja. Laulaja aikoo jaksaa lavoilla syksyyn asti tai niin pitkään kuin kunto kestää riskeeraamatta omaa tai pienokaisensa terveyttä. Fanit ovat jo lähettäneet ensimmäisiä vaatelahjoja.

Puustjärven siskokset ovat kasvaneet lambadamekoistaan ulos ja omiin suuntiinsa. Anna on luovassa ja epäsäännöllisessä musiikkimaailmassa kuin kotonaan, kun taas Emmy toteuttaa säntillisyyttään ja järjestelmällisyyttään numeroiden parissa taloushallinnossa. Mitä enemmän ikä korostaa siskojen välisiä luonne-eroja, sitä läheisemmäksi heidän suhteensa on muuttunut. Tapahtui mitä tahansa, siskolle siitä kerrotaan ensimmäisenä.

Kummisopimus pitää

Anna: Emmyn kanssa kerromme toisillemme kaiken. No, paitsi sen, kun olin menossa naimisiin. Menin Ollin kanssa salaa vihille Las Vegasissa, mutta palattuamme kerroin ensimmäisenä Emmylle.
Kerroin hänelle heti myös raskaudestani, vaikka siitä oli vielä liian aikaista intoilla. En muutenkaan tykkää hössöttämisestä. Tämä vauva on kuitenkin katraamme ensimmäinen lapsenlapsi, joten ymmärrettävästi hössötyksen rajoittaminen on tuottanut vaikeuksia eräille, lähinnä äidille. Isä on enemmän minun tyyliseni, asioista ei tehdä numeroa.

Emmy: Anna on aina ollut lapsirakas, ja oli selvää, että hän perustaisi perheen meistä ensimmäisenä. Itse en ole koskaan tuntenut siihen kiirettä ja olen joskus sanonutkin, ettei minusta tule äitiä alle kolmekymppisenä.
Teini-ikäisinä teimme sopimuksen, että ryhdymme toistemme esikoisten kummeiksi. Kun Anna kertoi odottavansa vauvaa, olin ensin vain tosi onnellinen. Myöhemmin soitin ja varmistin, että sopimuksemme on yhä voimassa. En usko, että uusi perheenjäsen muuttaa suhdettamme. Siskonlapsen kummina saan olla vieläkin läheisempi.

Anna: Muutamalla läheisellä ystävälläni on jo lapsi, ja joka kerta, kun lähipiiriin on syntynyt vauva, se on ollut muistutus nuoruuden loppumisesta. Halusin perheen nuorena. Oma äitini oli 27-vuotias, kun minä synnyin. Uralla elän kiireistä aikaa, mutta en näe sitä ongelmana. Tekeväthän muutkin töitä ja saavat lapsia.
Jos alkaisin laskelmoida täydellistä hetkeä perustaa perhe, tilaisuus voisi mennä ohi, sillä lapsi ei tule sormia napsauttamalla. Äitinä oleminen on niin luonnollinen ja samalla elämää suurempi juttu, että työ saa mukautua siihen eikä päinvastoin. Opin jo lapsuudenkodissa, ettei ison uran luominen ole järin tärkeää. Sen sijaan perhe ja rakkaus ovat.

Emmy: Meillä on aina voinut kääntyä vanhempien puoleen. Ei ole mitään, mitä heille ei voisi kertoa. He voivat olla pettyneitä, jos teemme typeryyksiä, mutta eivät tuomitse. Lapsena kodin oppeja ajatteli käytöstapoina tai käsienpesuna, mutta aikuisena on oivaltanut, mitä kaikkea kotoa on saanut. Tiiviit ja läheiset välit ovat meille tärkeintä.

Anna: Olemme hyviä ystäviä vanhempiemme kanssa, ja toivon, että osaisin luoda samanlaisen suhteen omiin lapsiini. Meillä on aina kannustettu tekemään omia valintoja. Kerrottu kyllä, jos ollaan eri mieltä, mutta ei koskaan estetty lähtemästä omalle tielle. Myös rehtiys ja rehellisyys ovat olleet tärkeitä arvoja. Ja se, että asioiden eteen pitää nähdä vaivaa. Kukaan meistä kolmesta ei ole muuttanut kotoa uusavuttomana.

Lauri Tähkä esittelee parratonta leukaansa Instagramissa.

Muusikko Lauri Tähkä ehti kasvatella muhkeaa partaa pitkän aikaa, mutta tuore Instagram-päivitys kertoo, että mies on joutunut luopumaan metsuriseksuaalityylistään.

Syynä on vedonlyönti, jonka Lauri hävisi noustessaan Suomen virallisen listan ykköseksi. Hän julkaisi myös kuvan todisteeksi.

– Kiitos kuuluu ehdottomasti sinulle, hän kirjoittaa kuvatekstissä faneilleen.

– Olette parasta.

Fanit ovat menestyksestä iloisia, mutta lyhentynyt parta jakaa mielipiteet.

– Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. Toivottavasti tapaamme partasi pian uudelleen, kommenteissa muun muassa kirjoitetaan.

Kummasta tyylistä tykkäät enemmän?

Heidi Sohlbergin avoimuus sairauden suhteen ei miellytä kaikkia.

Rintasyöpää sairastava Heidi Sohlberg on raportoinut avoimesti sairastumisestaan niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Heidi on totuttu näkemään sosiaaliseen mediaan postaamissaan kuvissa iloisen ja reippaan näköisenä, mutta viikonloppuna hän julkaisi Instagram-tilillään päivityksen, jossa kertoi viettävänsä päivän visusti vuoteessa aikakauslehtipinon kanssa.

– Näillä pääsee varmasti alkuun. Nyt oli aika kuunnella kroppaa ja olla itsekäs. Tämän päivän Sembalot jää mun osalta väliin, päivän pyhitän ihanille lehdille ja varmistan että tyyny on hyvin. Veikkaan että nukun myös muutaman tunnin päikkärit. Niskaa ja päätä juilii, aftat suussa... Heidi kuvaili oloaan ja jatkoi hiukan myöhemmin viestiketjussa:

”Tiedän että niitä pahoinvointipäiviä on vielä tulossa lukuisia, siksi nautinkin aina niistä päivistä kun voi olla jalkeilla ja tehdä välillä töitä ja urheilla.”

– Ja olenkin kiitollinen joka ikisestä kivuttomasta päivästä. Tiedän että niitä pahoinvointipäiviä on vielä tulossa lukuisia, siksi nautinkin aina niistä päivistä kun voi olla jalkeilla ja tehdä välillä töitä ja urheilla.

Kaikkia ei voi miellyttää

Viime viikolla Heidi julkaisi Instagramissa koskettavan videon, jossa hän kertoi sadoista saamistaan tsemppiviesteistä. Hän kertoi lukevansa ja säilyttävänsä kaikki viestit, vaikkei kaikkiin ehdikään vastata. Samalla hän kertoi tietävänsä, että varmasti joitakin ärsyttää hänen avoimuutensa.

– Mutta mä ite ajattelen sen niin, että mitä enemmän näistä asioista puhutaan, sitä useampaa suomalaista voidaan auttaa ajoissa, hän kertoo videolla.

Heidi kertoo olevansa kiitollinen myös suomalaiselle sairaanhoidolle sekä syöpä- ja geenitutkimukselle, joita ilman hän ei edes tietäisi sairastavansa syöpää.

Huomiohakuisuutta?

Osa ikävistä kommentoijista on ollut sitä mieltä, että Heidi haalii itselleen vain huomiota sairaudellaan. Myös Heidin taisteluhenki ja reippaus ovat herättäneet joissakin ärsytystä. Kuin vastaukseksi heille Heidi julkaisi maanantaina Instagram-tilillään englanninkielisen mietelauseen: I sometimes smile and act like nothing is wrong. It's called dealing with shit and staying strong.

Eli ”toisinaan hymyilen ja olen kuin kaikki olisi kunnossa. Sitä kutsutaan vahvana pysymiseksi.”

 

Yks sana... #kiitos 🙏🏻💕 #taistellaanyhdessä #kiitollinensiunattuonnellinen #perikseianneta #soturi #fuckcancer

A video posted by Heidi Sohlberg (@heidisohlberg) on

 

Mikko Kuustonen kertoo Yhden illan juttu -ohjelmassa, että alkoholista tuli hänelle aikoinaan ongelma salakavalasti.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen kertoo Maaret Kallion Yhden illan juttu -ohjelmassa alkoholiongelmastaan.

– Siihen ei sisältynyt glamouria, eikä mitään boheemia taiteilijahommaa. Varmaan siihen sisältyi jonkin verran kivaa biletystä ja paljon hyvää: monta vuotta leppoisaa ja kivaa, ja oli se varmaan yhteisöllistäkin, Kuustonen kertoo psykoterapeutti Maaret Kalliolle. 

”Huomasin rupeavani ajattelemaan juomista vaivaannuttavan paljon.”

Kuustosen mukaan jossain vaiheessa hän alkoi puhua alkoholinkäytöstään muille, mutta moni sanoi, ettei hänellä mitään ongelmaa ole.

– Se, milloin juttu muuttui mun kohdalla ongelmaksi, tapahtui ikään kuin pään sisällä ja salakavalasti. Se johti yksinäiseen tissutteluun ja elämänpiiriin, jossa huomasin rupeavani ajattelemaan juomista vaivaannuttavan paljon.

2754012

Mikään ei tuntunut miltään

Maaret Kallio kysyy jaksossa Kuustoselta, mihin tämä oikein joi?

– Mulle yksi pelottavimpia kokemuksia omassa mielen järkkymisessä on se, kun tulee tilanne, että mikään ei enää tunnu miltään. Unelmat rupeavat häviämään tai häviää mielenkiinto ja uteliaisuus. Luulin lääkitseväni tuota oloa, mutta koin jälkikäteen, että olen pahentanut tuota kehää, Kuustonen selittää.

Yhden illan juttu keskiviikkoisin klo 21.00 Livillä. Mikko nähdään myös Vain elämää -ohjelmassa. Hänen päivänsä on 21.10.

Me Naiset ja Liv kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kippis

Mikko "doright" Kuustonen. Veikkaisin että suurin ongelma sinulla oli tuo doright. Näin sinut joskus kavereittesi kanssa huoltoasemalla. Taisin olla jotain kolme vee n. vuonna 79. Teitä oli siellä Dave "terävä" Lindholm, Sinä Mikko Matias "nohnoh" Kuustonen, Tommi "Aika Hyvä" tai "Niin on" Läntinen, Pelle Miljardi, jonka oikea nimi oli niin tylsä että se aiheuttaa narkolepsiaa lausuttaessa. Sinä ja Tommi mietitte, että perustaisitte tahoillanne bändit kunhan vaan keksisitte niille nimet. Taisit lausua minulle muutamaan kertaan silloin nohnoh. Löin Pelleä leukaan silloin. kaikkein oudoin muistikuva on, että 10 min myöhemmin Lemmy Kilmister oli huoltsikan pihassa, kun olin lähdössä vanhempien kanssa pois sieltä. Taisin jutskailla Lemmylle silloin, Dave tulkkasi. Siitä tuli silloin "terävä", kun se osas Lontoota. Lemmy oli herkkämies ei pitänyt yhtään, kun sanoi hänelle, että hän soittaa bassoa hassusti. Olisinko lyönyt häntäkin? Tosin vain reiteen. Leukaan en ylettynyt. Muutamaa vuotta myöhemmin taisin nähdä siluettisi Orivedellä pimeässä illassa. Jossain rokkisaaren lähellä tai sitten vähän kauempana. Siellä oli niitä retkuja, jotka meinas tehdä TV2:lle kusipää televisiosarjaa. Kerros onks tää Mikko unta? En ole ihan varma enää. Sä olet drinkkisi ansainnut. Anna mennä vaan.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo uutuuskirjassa rakastuneensa mieheensä Tom Gustafssoniin päätä pahkaa. – En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni.

Hiihtäjä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen, 37,  kertoo Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -uutuuskirjassa suhteestaan mieheensä Tom Gustafssoniin, 39,  Aikku kertoo huomanneensa entisen ammattilaiskoripalloilijan jo vuonna 2000 luentosalissa. Molemmat opiskelivat tuolloin Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Pitkänhuiskea koripalloilija Tom Gustafsson osui viereiseen pulpettiin, ja urheilijoina löysimme heti yhteisen sävelen. Komea kaveri paljastui hyväkäytöksiseksi, älykkääksi ja analyyttiseksi, A1-luokan saaliiksi, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aikku tiesi jo tuolloin, ettei valmistu koulusta, mutta muistaa miettineensä päänsä puhki, miten pääsisi viettämään Tomin kanssa kahdenkeskistä aikaa. Hän keksi, että kopiot luentojen muistiinpanoista on helppo keino lähestyä. Aikku kun joutui olemaan paljon pois luennoilta leirien takia. Erään maajoukkueleirin jälkeen kaksikko tapasi kaakaolla.

– Siinä vierähti neljä tuntia. Lopuksi Tom kaivoi kassistaan pinon siistejä opintomuistiinpanoja, mutta kieltäydyin niistä. Kuule, ei musta tietokoneinsinööriä tule. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin oikeastaan tein vähän tikusta asiaa, halusin tutustua sinuun paremmin, Aikku sanoi.

Elämän paras päähänpisto

Aikun mukaan kaakaotreffit eivät heti johtaneet sen kummempaan. Mutta vappuna 2001 hän soitti Tomille hetken mielijohteesta.

– Se oli elämäni paras päähänpisto.

”En ole hetkeäkään ole joutunut katumaan.”

Kaksikko sopi, että he käyvät muutamilla treffeillä ja katsovat, miten suhde etenee. Ja nopeastihan se eteni. Kesällä kaksikko alkoi seurustella, ja syksyllä 2001 Aikku pakkasi kamansa vanhempiensa kotoa, ja pari muutti yhteen.

– Rakastuin Tomiin päätä pahkaa enkä hetkeäkään ole joutunut katumaan. En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni. Minun on turha pelata enää lottoa, sillä seitsemän oikein napsahti jo syksyllä 2001. 

Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen
Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen

Aikku ei katselisi sohvaperunaa

Naimisiin pari meni vuonna 2012. Aikku myöntää kirjassa, ettei välttämättä ole ollut aina helppo kumppani personaanansa, vahvan tahdon ja ammattinsa takia.

”Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla.”

Aikun mukan Tom on silti ollut hänen rinnallaan valittamatta. Tuki on ollut pyytetöntä.

– Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla. Haluan elää juuri tällaista elämää juuri sinun
kanssasi, Tom on sanonut Aikun mukaan useasti.

Tom on kulkenut Aikun mukana arvokisoissa vuosia. Tämän lisäksi Aikku arvostaa Tomissa sitä, että tämä on pitänyt itsestään huolta myös aktiiviuran jälkeen.

– Sohvaperunaa en katselisikaan, Aikku kertoo.

Aikun mukaan moni kuvittelee, että hän määrää heidän kotonaan kaapin paikan.

– Ei se todellakaan niin mene. Kovin harva tietää, miten meillä eletään, ja se sopii oikein hyvin.

Parin ensimmäinen lapsi, Amanda Ellen, syntyi toukokuussa 2016.

Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirjoittanut Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.