Teatteri- ja elokuva-alalla tarvitaan hyvää itsetuntoa. ”Palkka-asioissa olen pitänyt huolen siitä, että saan vähintään samaa palkkaa kuin miehet. Naiset voisivat enemmänkin pitää toistensa puolta.”

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko pelkäsi kolmikympisenä, ettei ikinä tapaa sopivaa kumppania. Sitten kohdalle tuli 26 vuotta vanhempi Kari Heiskanen, ja nyt parilla on pieni tytär. – Muut asiat yhdistävät meitä enemmän kuin ikä erottaa, tuore äiti sanoo.

Vain yksi asia ärsyttää näyttelijä Anna-Maija Tuokkoa, 34, äitiyslomalla: oman kaupunginosan ruma keskusta.

– Eihän siellä ole mitään paikkaa, minne vaunujen kanssa mennä, palkitusta Koukussa-tv-sarjasta ja lukuisista Helsingin Kaupunginteatterin päärooleista tuttu näyttelijä puuskahtaa.

– Ainoa kahvilakin on ostoskeskuksen käytävällä. Alueelle sopisivat hyvin ekologisia ja terveellisiä tuotteita myyvät yritykset, kuten Lontoon Hampsteadissa. Olisi ihanaa kahvitella hyvässä ravintolassa tiiliseinien suojassa, hän maalailee.

Harva se päivä Anna-Maija kärrääkin hänen ja näyttelijä-ohjaaja Kari Heiskasen 7,5 kuukauden ikäisen vauvan Oulunkylän asemalle. Sieltä pääsee paikallisjunalla vartissa Helsingin keskustaan, missä on paljon mukavampi hengailla äitikavereiden kanssa. Anna-Maija kertoo olleensa menossa koko äitiyslomansa ajan.

– Sosiaalinen elämäni on varmaan vilkkaampaa kuin koskaan aikaisemmin, hyväntuulinen nuori äiti kertoo.

Anna-Maija Tuokko haaveili äitiydestä vuosia ennen tyttären syntymää.

Kahviloita ja vauvajoogaa

Kun pieni tytär, Anna-Maijan esikoinen ja Karin neljäs lapsi, syntyi viime toukokuussa, täyttyi Anna-Maijan pitkäaikainen haave. Vaikka vauva välillä valvottaa, onnea se ei himmennä.

– Elän nyt elämäni onnellisinta aikaa, Anna-Maija kertoo.

– Yöunet ovat mitä ovat, mutta pärjään vähän unen kanssa. Näen myös, miten tytär nauttii kaikesta, mitä yhdessä teemme.

Jo raskausaikana Anna-Maija päätti ottaa erityisestä ajasta kaiken ilon irti. Hän kolusi joogakoulun synnytysvalmennukset ja toivoi kunnon vauvabileitä. Ne hän myös sai: kun laskettu aika lähestyi, ystävät järjestivät periamerikkalaiset baby shower -kutsut.

– Pihalla minua odottivat ilmapallot, ja itkin koko sen kolme tuntia, kun juhlat kestivät, Anna-Maija kertoo.

Äitiyslomalla äiti ja tytär ovat jatkaneet vilkasta elämänmenoa. Tähän mennessä he ovat osallistuneet jo äiti-vauvajoogaan ja vauvauintiin.

Paras vertaistuki äitiydessä ovat näyttelijäkollegat. Noin puolen vuoden sisään lapsen ovat saaneet myös Krista Kosonen, Laura Birn, Emmi Parviainen ja Helena Vierikko. Näinä päivinä nuorten äitien joukkoon liittyy vielä Kreeta Salminen.

– Tapaamme toisiamme kotona tai kävelyllä. Meillä on hirveän hauskaa; kaikki kysymykset, liittyvät ne sitten lastenhoitoon, synnytykseen tai mihin ikinä tahansa, ovat sallittuja, Anna-Maija kertoo.

Yksin yksiössä

Jos on painanut 16-tuntisia työpäiviä, osaa arvostaa vauvan mukanaan tuomaa elämänmuutosta.

Pari vuotta sitten Anna-Maija näytteli samaan aikaan Viulunsoittaja katolla -musikaalissa, harjoitteli Hamletin Ofelian roolia ja kuvasi Ainoat oikeat -elokuvaa.

– Kun sain lapsen, olin jo 34-vuotias ja potenut vauvakuumetta monta vuotta. Mikään työ ei enää mennyt sen edelle, Anna-Maija sanoo.

Ennen äidiksi tuloaan Anna-Maija oli reissannut maailmalla ja keskittynyt oman uran luomiseen valmistumisensa jälkeen.

– Parikymppisenä minulla oli kova kunnianhimo eikä mitään perhehaaveita, mutta nyt olin jo monta vuotta kaivannut sitä, että fokus siirtyisi oman navan ympäriltä jonnekin muualle. Onneksi elämä ei enää pyöri siinä, Anna-Maija sanoo.

Vauva ei ollut itsestäänselvyys. Jos elämä olisi mennyt toisella tavalla, lapsi olisi saanut tulla aikaisemminkin.

Kolmikymppisenä Anna-Maijan elämä oli sekaisin. Hänen pitkä parisuhteensa päättyi klassiseen erilleen kasvamiseen – juuri samaan aikaan, kun kaverit ympärillä alkoivat perustaa perheitä.

– Yhtäkkiä olin sinkku. Tuntui kuin olisin ottanut askeleita taaksepäin ja joutunut luopumaan jo saavutetuista eduista. Biologia on naiselle niin julma, että tajusin selvästi, ettei aikaa perheen perustamiselle ole loputtomiin, Anna-Maija kertoo.

Näyttelijäporukoissa seurasta ja juhlista ei ollut pulaa, mutta Anna-Maijaa bilettäminen ei enää kiinnostanut. Koko ajan jossain takaraivossa kummittelivat toisenlaiset ajatukset.

– Välillä tuntui, että seinät kaatuvat päälleni punavuorelaisessa yksiössäni. Onneksi ystäväni huolehtivat minusta. Kun kurssikaverini Helena Vierikko huomasi, ettei minulla mene hyvin, hän soitteli perääni ja vei minua kävelylle.

Tavallisesti Anna-Maija oli nauttinut yksinolosta ja matkustellut paljon, mutta nyt yksinolo tuntui ahdistavalta.

– Olen ehdottomasti parisuhdeihminen. Mutta minun oli pakko miettiä, mitä haluan ja mikä minulle riittää. Tuntui pelottavalta ajatella, että mitä jos kohdalleni ei ikinä tule ihmistä, joka kolahtaa ja jonka kanssa jaan samankaltaisen tavan elää.

Sielunkumppani löytyy

Mutta tulihan sellainen.

Helsingin Kaupunginteatterissa Anna-Maija oli tehnyt paljon töitä Kari Heiskasen kanssa. Joissakin produktioissa Anna-Maija ja Kari olivat näyttelijäkollegoita, joissakin –vaikkapa Hamletissa ja Kukkaistytössä – kokenut Kari ohjasi Anna-Maijaa.

– Meillä on hirveän hyvä ja hauska, riemullinen, työsuhde. Koin Karin kanssa heti sielunkumppanuutta, vaikka se onkin kauhea klisee, enkä olisi viisi vuotta aikaisemmin ikinä käyttänyt sellaista sanaa, Anna-Maija kertoo.

– Kari on tosi hyvä ohjaaja, ja näyttelijänä olen saanut häneltä paljon hyviä ohjeita. Hän haastaa ja on tarkka. Varmasti kaikki hänen kanssaan töitä tehneet ovat samaa mieltä siitä.

Kun työsuhde syveni seurusteluksi, Anna-Maijaa ei hirvittänyt Karin kokemus, miehen nauttima arvostus tai 26 vuoden ikäero.

– En tiennyt, minkä ikäinen Kari oli, enkä miettinyt sitä. Muut asiat yhdistävät meitä enemmän kuin ikä erottaa. Tärkeintä varmaan on, että meillä on samanlainen draivi elämää kohtaan, Anna-Maija sanoo.

Spontaaniksi heittäytyjäksi itseään kuvaileva nainen ei halua pelätä elämää tai sen mukanaan tuomia yllätyksiä. Kaikenlaisille turhille hierarkioille hän viittaa kintaalla.

– Meillä asiat vain loksahtivat kohdilleen. En ikinä laita muita ihmisiä ylä- tai alapuolelleni, en ole yhtään herrapelkoinen. Mielestäni on ainoastaan hienoa, että Kari niin hyvä työssään, koska arvostan myös omaa uraani ja saavutuksiani, Anna-Maija kuvailee asennettaan.

– En tiedä, miten Kariin voisi olla ihastumatta. Hänhän on ihan mahtava ihminen!

Kari Heiskanen ja Anna-Maija Tuokko Linnan juhlissa 2014.

Kaikki on mahdollista

Anna-Maija kasvoi 5 000 asukkaan Viialassa Tampereen kupeessa. Perheeseen kuuluivat kaksi pikkuveljeä, äiti ja rehtori-isä, jonka takia ”Tuokon tyttö” ei voinut sekoilla teininä julkisilla paikoilla.

Energinen Anna-Maija oli superharrastaja, ja 15-vuotiaana hänet palkittiin vuoden viialalaisena. Koska pienellä paikkakunnalla ei ollut tanssikoulua, Anna-Maija perusti ystäviensä kanssa tanssiryhmän. He opettelivat koreografioita telkkarin musiikkivideoilta ja kävivät välillä Tampereella Marco Bjuströmin kursseilla. Lisäksi Anna-Maija soitti pianoa musiikkiopistossa, touhusi bändeissä, urheili ja lauloi.

– You name it, I have done it, ainakin viikon tai yhden kurssin verran, näyttelijä nauraa.

– Pikkupaikkakunnan lapsuudesta jäi asenne, että kaikki asiat, jotka haluaa tehdä, ovat mahdollisia, jos vain itse niihin ryhtyy.

Tuleva ammatti selvisi yläasteikäisenä, jolloin Anna-Maija näytteli Elämän suola -televisiosarjassa. Sen jälkeen muita vaihtoehtoja ollut.

– Se oli minun 15 minuuttiani kuuluisuutta, sillä television mahti 90-luvulla oli vielä suuri. Elämän suolaa seurasi 700 000–800 000 katsojaa. Kun lähdin Tampereelle shoppailemaan, fanit piirittivät minut Koskikeskuksessa, hän muistelee.

Lapsinäyttelijä rakasti kuvauksia, koko työryhmää ja ihaili oikeita näyttelijöitä.

– Tajusin silloin vahvasti olevani näyttelijä. Koin sen jo ihan osaksi omaa identiteettiäni, vaikka aiemmin olin ajatellut, että olen muusikko.

Helsingin Teatterikorkeakouluun Anna-Maija pääsi toisella yrittämällä. Valmistuminen jälkeen hän teki läpimurtonsa Helsingin Kaupunginteatterin musikaalissa The Producers. Sen jälkeen Anna-Maija on nähty monen näytelmän ja suurmusikaalin päärooleissa. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt noitamusikaali Wicked, jossa hän näytteli yhdessä ystävänsä Maria Ylipään kanssa. Suvaitsevaisuuden ja ystävyyden sanomaa levittäneestä tarinasta tuli hitti, jota samat ihmiset kävivät katsomassa uudestaan ja uudestaan.

– Fanien takia esityksistä muotoutui ihan rockkonserttifiilis. Wicked kolahti erityisesti nuoriin homoihin ja lesboihin. Sain kymmeniä kirjeitä, joissa kerrottiin, miten se oli vaikuttanut jonkun nuoren elämään, Anna-Maija kertoo.

Oikeudenmukaisuutta ja suvaitsevaisuutta hän haluaa nostaa esiin muutenkin. Kuukausi sitten Anna-Maijan oli pakko pysäyttää autonsa keskustassa ja veivata ikkuna auki, kun näki humalaisen pariskunnan häiritsevän romanikerjäläistä.

– Heilutin niille nyrkkiä ja käskin painua muualle ihmisiä kiusaamasta, hän puhisee.

– En voi käsittää, miten kadoksissa perusarvot, kuten toisten ihmisten kunnioittaminen, tuntuvat tällä hetkellä Suomessa olevan. Jos jotain, niin niitä haluan lapsellenikin opettaa.

Tommi Eronen ja Anna-Maija Tuokko näyttelevät palkitussa Koukussa-tv-sarjassa.

Äiti palaa töihin

Äitiysvapaastaan Anna-Maijan on ollut helppo nauttia, koska hän on koko ajan tiennyt, mihin rooliin palaa töissään.

Kaupunginteatterin ensi syksyn musikaalissa Anna-Maijalla on naispääosa, mutta kaksoismiehityksen ansioista hänellä on esityksiä ainoastaan kolmena iltana viikossa.

– Se oli elinehto tässä elämäntilanteessa. Onneksi meillä on isovanhemmat, jotka auttavat meitä tarvittaessa vauvan hoidossa, hän kertoo.

Sitä ennen Anna-Maija ja Kari kokeilevat, miltä tuntuu jakaa yhtä aikaa vanhemmuus ja työpaikka. Heidän pieni perheensä muuttaa kesäksi Heinolaan, jonka kesäteatterin Voi veljet -komediassa molemmilla on rooli.

– Näytelmän ohjaa Jaakko Saariluoma, ja siitä tulee tosi hauskaa. Kaikki näyttelijät haluavat aina Heinolaan, koska siellä vain on niin kivaa, Anna-Maija sanoo.

– Ja kun Karin kanssa näyttelemme yhdessä, olemme tietenkin tasa-arvoisessa asemassa.

Äidin rooli on Anna-Maijalle yhä suloisen uusi. Omassa lapsessa riittää ihmeteltävää loputtomiin.

– Lapsi muuttuu joka päivä, ja häneen tulee uusia ulottuvuuksia. Juuri vähän aikaa sitten hän otti ensimmäiset konttausaskeleensa.

– Side meidän välillämme on niin voimakas, että tunnen vauvan tunteita, enkä aina tiedä, mihin Anna-Maija loppuu ja missä lapsi alkaa.

Anna-Maija Tuokko

Näyttelijä syntyi 14.3.1981 Viialassa.

Rooleja muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin Producers- Witch- ja Tohtori Zivago -musikaaleissa sekä Hamlet- ja Vanja-eno -näytelmissä.

Päärooli Ainoat oikeat -leffassa, joka esitetään televisiossa perjantaina 22.1.

Tuttu neljällä Kultaisella Venlalla palkitusta Koukussa-sarjasta, joka nähtävissä Yle Areenassa parin viikon ajan, sekä Ihon alla -sairaalasarjasta.

Asuu Helsingissä puolisonsa Kari Heiskasen ja tyttövauvan kanssa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.