"Pyrin eroon keikkojen addiktoivasta vaikutuksesta ja muistutan itseäni, ettei itsetuntoni saa riippua suosiostani", Anna Eriksson sanoo. Kuva Andreas Janett

Muusikko Anna Eriksson ei tee enää niin kuin käsketään, vaan niin kuin itse haluaa. Konserttisalien ohella koti on hänelle nykyään tärkeä paikka. "Tietäisivätpä ihmiset, miten tavallista elämää elän", tuore äiti sanoo.

Helsingin Hieta­lahdenrannassa puskee tuuli ja tihuuttaa vettä. Laulaja Anna Eriksson, 36, on saapunut paikalle kevyesti pukeutuneena ja vaatii saada lounaan jälkeisiin kuvauksiin taksin, vaikka matka studiolle on vain sata metriä. Kävely sateessa ei käy, eivätkä aikataulut jousta.

Annalla on hankalan naisen maine. Laulajan terävät mielipiteet ovat nousseet usein otsikoihin, ja Turun Sanomien kolumnistina hän on suominut niin naisten bimboilukulttuuria, median murrosta kuin kaiken viihteellistymistäkin. Viimeksi hän kuohutti musiikkipiirejä arvostelemalla alan kaupallisuutta ja sisällöttömyyttä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Ravintolan lämmössä Annan varautunut olemus kuitenkin sulaa, ja hänestä alkaa pilkahdella sydämellisempi puoli. Kun toimittajan kynä katoaa pöydän alle, sinne katoaa myös Anna, joka kuulemma ehtii sitä paremmin etsimään. Hän tarjoutuu noutamaan ruuan ja jakaa sushipaloja lautaseltaan.

– Tiedän, että minulla on vaikean ihmisen maine ja ihmettelen miksi. Siksikö, etten yritä miellyttää ketään?

Anna miettii hetken ja puistelee sitten päätään.

– Ei se siitä voi johtua. Koko alku-urani tein juuri niin kuin tahdottiin ja yritin miellyttää kaikkia, eikä se siltikään kelvannut.

– Sen täytyy johtua tavastani sanoa asioista kaunistelematta todellisuutta. Jos kaikki viihteellisyys on mielestäni paskaa, sanon sen myös ääneen. Siitä on helppo repiä otsikoita. Kai minulla on oikeus arvostella elämää, jonka olen elänyt läpi? Tiedän todella, mistä puhun.

Enää hän ei tee niin kuin käsketään, vaan päättää itse, miltä näyttää, millaista musiikkia tekee ja milloin esiintyy.

– Minkä ihmeen takia mun pitäisi nuolla jonkun takamusta ja olla tietynlainen, kun ei sillä ole edes mitään taloudellista merkitystä. Eikä suosiollakaan ole merkitystä, koska ei levynmyynti elätä. Minä työskentelen koko vuoden, sävellän ja sanoitan ja teen levyn. Sitten se myy ehkä 10 000 kappaletta. Ei vuoden työstä jää minulle kovin suuria summia käteen. Mitä hyötyä on ylipäänsä yrittää miellyttää ketään tai olla väkisin suosittu? Paljon parempi on vain tehdä täysin omaa juttua ja katsoa, mihin se johtaa.

Illaksi kotiin

Anna Eriksson on monella mittapuulla yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisartisteja. Hänen levyjään on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Hänen biisinsä Kun katsoit minuun ja Kaikista kasvoista ovat kaikkien tuntemia hittejä. Viimeisin levy Mana myi kultaa kolmessa viikossa, ja viimevuotinen konsertti Helsingin Musiikkitalossa haltioitti sekä yleisön että kriitikot.

Vaikka suosittu laulaja nähdään mediassa tiuhaan, Anna ilmoittaa kärsivänsä julkisuudesta ja välttävänsä itsestään puhumista.

– Jos tämä ei olisi työni, en missään tapauksessa pyrkisi julkisuuteen. Varmasti laulaisin, koska sitä rakastan, mutta koen hyvin raskaana sen, että yksityisasiani kiinnostavat ihmisiä.

– Ja tietäisivätpä ihmiset, miten tavallista elämää elän. Rakastan kotona oloa, hän hymähtää.

Koti on Uudessakaupungissa, jossa Anna asuu aviomiehensä, valokuvaaja Matti Pyykön sekä toukokuussa syntyneen poikavauvansa kanssa. Koti toistuu Annan puheissa usein, ja kotoa lähtemisestä on tullut hänelle koko ajan vain vaikeampaa. Moni onkin kysynyt, miksi Anna edes keikkailee.

– Tämä ammatti on ristiriitainen, tähän on toisaalta palo ja intohimo, sillä rakastan laulamista, mutta toisaalta se on tavattoman raskasta.

Kapakkojen sijaan Anna esiintyy mieluummin konserttisaleissa, sillä haluaa, että häntä myös kuunnellaan. Hän ei myöskään matkusta kauas kotikaupungistaan. Syksyn konserttikiertue ei ulotu Jyväskylää pohjoisemmaksi, jotta laulaja ehtisi useimmiten illaksi kotiin.

– Pohjois-Suomen ystäväni eivät ole tyytyväisiä, mutta en aio heitä unohtaa, hän vakuuttaa.

Lastenhoito on tulevalla kiertueella jo järjestetty.

– Vauva kulkee keikoilla mukana, ja onneksi sekä mieheni että äitini pääsevät useimmiten mukaan.

Henkinen valmistautuminen kiertueeseen on alkanut jo loppukesästä.

– Joudun käyttämään paljon aikaa ja energiaa siihen, että saan esiintyjän itsestäni esiin. Ei minun ole helppo mennä ihmisten eteen vaan se on prosessi, jossa kerään rohkeutta ja itsetuntoa.

Armottomat keikkavuodet

Anna ei muistele kaiholla kiireisimpiä keikkavuosiaan. Ei etenkään niitä, jolloin hän asui yksin ja palasi keikoilta ja kiertueilta kotiin, jossa kukaan ei odottanut.

– Se hetki, kun kiertue on ohi ja palaat tyhjään kotiin tai hiljaiseen hotellihuoneeseen, on aika tuskainen hetki. Yhtäkkiä se kaikki loisto, säpinä ja touhu on poissa, ja oletkin yksin itsesi varassa. Ei olekaan ketään, Anna muistelee.

Syvänruskeat, hiukan surumieliset silmät katsovat kohti.

– Laskin matkalaukkuni lattialle, katselin ympärilleni, olin hirvittävän väsynyt ja mietin, että mitä varten mitään kannattaa tehdä. Aina tulee tämä tyhjyys. Olin antanut liian paljon itsestäni, ammentanut itseni tyhjiin, eikä yksityiselämään jäänyt mitään. Minulla ei ollut normaalia elämää tai tavallista arkea. Elin keikkoja varten ja kotona nukuin pois univelkoja, pesin pyykkiä tai huolsin vaatteita. Se oli väliaikaa oikeasta elämästä.

Anna vakuuttaa, ettei kaipaa kotona ollessaan esillä oloa tai aplodeja.

– Ei tule sellaista hetkeä tai tunnetta, että apua, nyt on päästävä esiintymään tai yleisön eteen. Olen niin onnellinen siitä, että arkikin on nyt täyttä elämää, enkä halua siitä pois. Ihaninta on, että elämä on läsnä sekä kotona että työssä.

Menestyksen vuosina Annalla ei ollut rahasta pulaa, mutta setelit katosivat elämän pyörteisiin. Lue uusimmasta Me Naisista 34/2013, miten Anna nykyään elää. 

Lue myös:

Anna Eriksson: "Olen sielultani mummo"

Anna Eriksson: "Nainen on nainen ilman äitiyttäkin"

Anna Eriksson

Laulaja on syntynyt 22.4.1977 Rauman maalaiskunnassa.

Asuu Uudessakaupungissa aviomiehensä, valokuvaaja Matti Pyykön, ja toukokuussa syntyneen poikavauvan kanssa.

Nousi pinnalle MTV3:n Kiitorata-ohjelmasta 1996.

Julkaissut 9 studioalbumia, joista Garden of Love oli englanninkielinen. Levyjä myyty puoli miljoonaa kappaletta.

Kokoelmalevy Annan vuodet ilmestyi juuri. Aloittaa lokakuun lopussa konserttisarjan Turusta. Kiertue päättyy itsenäisyyspäivän aattona Helsinkiin.

Laulujen teon ohella maalaa ja kirjoittaa kolumneja.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti