Alma erottuu joukosta paitsi äänensä myös hohtavan tukkansa ansiosta. Kuva: Liisa Valonen
Alma erottuu joukosta paitsi äänensä myös hohtavan tukkansa ansiosta. Kuva: Liisa Valonen

Alma on parasta, mitä suomalaiselle musiikille on pitkään aikaan tapahtunut. Tosifani kertoo, miksi.

Teininä en koskaan oikein päässyt mukaan fanityttöhuumaan. Ei vain löytynyt idolia, joka olisi ollut kaikin puolin tarpeeksi ihana.

Sitten koitti kevät 2016. Teini-ikä oli takana, mutta fanitus vasta edessä. Sain pyynnön kirjoittaa pienen jutun Almasta, laulajalupauksesta, jonka tuotanto koostui vierailusta Sini Sabotagen Muuta ku mä -kappaleessa ja lyhyestä Karma-hitin teaserista. Ei kuulostanut kovin kummoiselta CV:ltä, mutta ai että, miten mahtava kappale Karma on ja oli, myös Instagramista kuultuna pikkupätkänä. Ihastuin Almaan ikihyvikseni.

Alle vuodessa Alma on ottanut valtavia harppauksia popmusiikin maailman huipulle. Näistä syistä helsinkiläisestä 21-vuotiaasta on tullut Suomen kansainvälisesti menestynein poplaulaja kautta aikain, kuten Kuukausiliitteen jutun otsikossa todetaan.

1. Alma on enemmän kuin laulaja

Laulajista eniten arvostusta ovat perinteisesti saaneet ne, jotka kirjoittavat kappaleensa itse. Alma pistää paremmaksi: jo ennen kuin hänen oma uransa starttasi kunnolla, hän kirjoitti biisejä Sony/ATV:n artisteille

2. Almalla on Anna

Alma ja hänen kaksossiskonsa Anna kertovat Kuukausiliitteen haastattelussa olevansa aina yhdessä. Tämä ei jää epäselväksi, kun seuraa Alman (@cyberalma) ja Annan (@annacyber) Instagram-tilejä. Kaksosilla on totta kai identtisen neonväriset hiukset. 

 

#cybertwinz @cyberalma

Käyttäjän @annacyber jakama julkaisu

3. Alman napa ei näy

Paljaan pinnan näyttäminen musiikkivideolla voi olla ihan okei, mutta on silti todella virkistävää, että meillä on supermenestynyt poplaulaja, jonka tekemisestä nolla prosenttia on vilauttelua.

4. Alma ottaa rennosti

Alma on tunnettu kiroilustaan eikä esiinny aina tarkasti maalatussa meikissä ja stylistin miettimissä vaatteissa. Saliselfiet tai terveysruokapostaukset eivät myöskään kuulu Alman tyyliin. Me Naisten haastattelussa Alma toteaa, että hänellä on taipumusta möläyttelyyn.

– Olen joutunut kamppailemaan häpeän kanssa. Olen huomannut, että parhaiten siihen auttaa fuck it -meininki.

5. Alma arvostaa Suomea

Alma kertoo Demi-lehden haastattelussa itkevänsä melkein aina, kun näkee Suomen valot lentokoneen ikkunasta. 

– Rakastan pimeyttä, saunaa, kesää, talvea ja suomalaisten aitoutta.

6. Alma nauttii elämästään

Mitä tekisit, jos sinusta tulisi yllättäen tähti ja tulisit yhtäkkiä tempaistuksi tavallisesta elämästäsi Las Vegasin ja Los Angelesin viihdemaailman sykkeeseen? Yrittäisitkö esittää, että eipä tässä kummempaa, normipäivä? Alma ei yritä. Hän ottaa ilon irti matkustamisesta ja postailee Instagramiin kuvia itsestään polskimassa uima-altaassa, tsekkaamassa Hollywood-kylttiä ja makoilemassa hotellisängyllä kengät jalassa.

 

LA$ VEGA$

Henkilön ALMA (@cyberalma) jakama julkaisu

7. Alma vie Suomen maailmankartalle

Suomalaisten poptähtien sarjassa Alma on käsittämättömän menestynyt kansainvälisesti – varsinkin kun ottaa huomioon, että hän on tehnyt musiikkia varsin vähän aikaa ja julkaissut varsin vähän kappaleita. Esimerkiksi Alman Dye My Hair -hittiä on kuunneltu Spotifyssa pian 30 miljoonaa kertaa, eikä se ole vielä mitään, jos vertaa Alman Felix Jaehnin kanssa tekemään Bonfireen, jolla on yli 75 miljoonaa kuuntelukertaa.

8. Alma on omapäinen tyyli-ikoni

Kenellä oli neonkeltaisen ja vihreän kukertavat hiukset ennen Almaa? Ei kovin monella. Sininen tukka alkaa tulla suorastaan tavalliseksi, mutta Alman kummallinen hiustenväri on edelleen omalaatuinen. Samoin on Alman pukeutumistyyli, jota en edes yritä kuvailla. 

9. Almalla on tavoitteet korkealla

Meillä Suomessa riittää ihmisiä, joiden tavoitteena on tehdä parhaansa ja katsoa, mihin se riittää. Se on ihan kiva tavoite, mutta tässäkään asiassa vaihtelu ei ole pahitteeksi. Kun haastattelin Almaa ennen Karma-megahitin julkaisua, hän sanoi luottavaisesti, että tavoittelee kansainvälistä poptähteyttä. Almalla oli jo silloin merkittävä levytyssopimus ja muutenkin hyvät kansainväliset yhteydet, mutta silti heitto oli mukavan uskalias tyypiltä, joka ei ollut julkaissut oikein mitään. 

10. Alma on perhetyttö

Suomessa ollessaan Alma asuu kotona äitinsä, isänsä ja siskonsa kanssa ja pyrkii olemaan avuksi liikuntarajoitteisille vanhemmilleen.

– Perheen rooli on mielettömän iso. Olen feilannut elämässä miltei kaikessa muussa kuin tässä – nyt on tilaisuuteni tehdä vanhempani ylpeiksi minusta, enkä halua jättää sitä käyttämättä, Alma puhuu musiikkiurastaan Pirkka-lehdessä.

+ vielä yksi syy, se tärkein: Alma tekee loistavaa musiikkia

Tämä kohta ei selityksiä kaipaa.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.