Kun Anja Snellmann sai kuulla olevansa erityisherkkä, moni asia selvisi ja pelot saivat selityksensä. ”Puolisonikin sanoi ymmärtävänsä minua eri tavalla.”

Kirjailija Anja Snellman kasvoi 1950- ja 60-lukujen Kalliossa, isän alkoholismin ja väkivallan varjossa. – Ilman kodin ristiriitoja en ehkä olisi mennyt pöydän alle runoja kirjoittamaan.

OPPI 1: MEITÄ ON JOKA LÄHTÖÖN

”Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Helsingin Kalliossa. Se oli kirjava asuinpaikka, hurjat kulmat. Kun sain lapsia, en halunnut heidän kasvavan samoilla kulmilla.

Ensimmäisinä viitenä ikävuotenani ehdin nähdä puukotuksia ja ammuskelua. Kavereiden vanhemmista joku ampui itsensä, toinen löi lastaan lihamyllyllä päähän niin, että tämä kuoli.

Myöhemmin olen miettinyt, kuinka monen lapsuudessa tällainen oli tavallista. Kallio antoi sellaisen kasvualustan, että jo pienenä ymmärsin meitä olevan joka lähtöön. Elämässä tallaa kirjavaa porukkaa.”

OPPI 2: PÖYDÄN ALLE PIILOON

”Isäni oli alkoholisti. Hän oli Karjalan evakkoja eikä koskaan oikein sopeutunut elämään täällä. Minulla on muistikuvia, miten isä paiskoi äitiä, siskoakin. Minua ei koskaan.

”Suhteeni isään päättyi tappeluun.”

Lapsuuttani varjosti isän väkivallan pelko, ja äitini sairasteli paljon. Strategiani oli pysyä poissa. Olin arki-illat urheiluharrastuksissa tai kavereiden kanssa Linnanmäen kallioilla. Lopulta myös minun suhteeni isään päättyi konfliktiin, tappeluun. Välien parantelemisesta ei tullut enää mitään.

Siskollani oli kitalakihalkio, jota ei koskaan kunnolla korjattu. Hänen puheestaan oli vaikea saada selvää. Äidin ohella olin ainoa, joka kunnolla ymmärsi häntä. En vieläkään tarkkaan tiedä, mitä kaikkia vammoja ja vaikeuksia siskollani oli. Ihmissuhteita ei ainakaan, hän eli hyvin traagisen elämän ja kuoli vuonna 2011. Olin hänen omaishoitajansa, kuten sitä ennen äidinkin.

Kirjat ja kirjoittaminen olivat minulle tärkeimpiä pakopaikkoja. Ilman kodin ristiriitoja en ehkä olisi mennyt pöydän alle runoja kirjoittamaan. Tavallaan vaikea lapsuus oli siis kirjailijalle onni.”

OPPI 3: PELOT SAAVAT SELITYKSENSÄ

”Muutin kotoa 19-vuotiaana. Alku yliopistossa oli huumaavaa ja löysin valtavasti asioita, jotka kiinnostivat. Vihdoin uteliaisuuteni sai kukoistaa ja olin vapaa, kun kukaan ei kysellyt perääni.

Olin pärjännyt koulussa ihan hyvin, mutta kokenut sosiaalisia vaikeuksia. Olin introvertti lapsi, pelokas ja ujo. Moni peloistani sai selityksen muutama vuosi sitten, kun tajusin kantavani synnynnäistä neurologista ominaisuusrykelmää, joka tekee minusta äärimmäisen erityisherkän.Erityisherkkyyden ymmärtäminen on selkiyttänyt asioita. Kun puolisoni Jukka Orma luki alan perusteoksen Erityisherkkä ihminen, hän sanoi, että palat loksahtelivat sivu sivulta paikoilleen. Että nyt hän ymmärtää minua ihan toisin.

Erityisherkkyys ei aina ole tehnyt ihmissuhteistani helppoja. Sen hyviä puolia ovat kuitenkin intuitiivisuus ja suuri empatia. Minulla on yhä läheiset suhteet eksiini ja jopa heidän sukulaisiinsa. Olen sillä tavalla orpo, ettei omaa sukuani ole enää jäljellä.”

OPPI 4: HYLKÄÄMINEN SATTUU

”Aloin kirjoittaa runoja kahdeksanvuotiaana. Lähettelin niitä milloin Parnassoon, milloin Nuoren voiman liittoon. Vanhempani olivat verbaalisesti lahjakkaita. Isä kirjoitti työpaikkansa lehtiin ja haaveili kirjailijan ammatista, äiti piti koko elämänsä päiväkirjaa ja kirjoitti runoja.

Kirjoittajaleirillä opettajani Jussi Kylätasku sanoi näkevänsä runoissani narratiivia, tarinaa. Kirjoitin esikoisteostani Sonja O. kävi täällä (1981) seitsemän vuotta.

Lähetin sen käsikirjoituksen usealle kustantajalle. Olin kirjallisuuden opiskelija ja tiesin, ettei kustannussopimusta voinut pitää itsestään selvänä. Silti hylkäyskirjeet sattuivat, erityisesti WSOY:ltä saadut.

Jälkikäteen ajatellen sen kustannusjohtaja oli lempeän ankara ja kannustava, mutta silloin näin vain hylkäämisen, epäonnistumisen.

Muistan edelleen, miten pahasti silloin kolahti: olin toimintakyvytön muutaman viikon. Itkin vain ja ajattelin, että jos en saa ensimmäistä kirjaani läpi, ryhdyn psykologiksi ja alan auttaa muita elämän suurissa pettymyksissä. Muita, joiden unelmat eivät ole toteutuneet.”

OPPI 5: MINULLA ON NOMADIN LUONNE

”Palasin tähän B-suunnitelmaani viisi vuotta sitten, kun näin yliopistolla ilmoituksen psykoterapiakoulutuksesta. Se oli hyvin intuitiivinen päätös. Hain nelivuotiseen koulutukseen, enkä kertonut asiasta kenellekään.

”Minulla on hyvin vähän läheisiä.”

Nyt työskentelen myös terapeuttina. Itselleni se on luonnollista: kirjoittamisessa ja terapeutin työssä on kysymys samasta asiasta, ihmisen mielestä. Välillä kyllästyn kirjailijan työhön ja siihen, miten kirjallisuus, kustantaminen, kirjakauppalaitos ja kirjallisuuden arvottaminen on muuttunut. En pidä kaikista alan trendeistä, brändäämisestä ja viihteellistymisestä.Välillä väsyn kirjailijan itsekeskeisyyteen ja siihen vaanivaan tunteeseen, että pitäisi kirjoittaa, koska rahat loppuvat tai jotta en unohtuisi lukijoiltani.

Pelkään jämähtämistä, elämältä kuolemista. Olen levoton, luonteeltani nomadi.”

OPPI 6: NAISILLE ON ERI SÄÄNNÖT

”Ihmisillä on muistikuva, että Sonja O. kävi täällä oli heti valtava menestys. Ei se niin mennyt. Kirja sai myös ennakkoluuloisia, kauheitakin arvioita.

Kirjassa Sonjalla on suhde toiseen naiseen ja hän ihastuu myös mieheen, jolla on mieskumppani. Silloin näitä sai selitellä, vastata kysymykseen, olenko lesbo tai bi. Sitäkin sain jatkuvasti selittää, miksi ­kirjassa kuvattiin miehiä niin kuin mieskirjailijat olivat kautta aikojen kuvanneet naisia. Minusta oli käsittämätöntä, että moiseen reagoitiin niin voimakkaasti ­vielä 1980-luvulla.

Mietin, voisiko yksi kirja nyt herättää sellaisia reaktioita kuin Sonja O. 35 vuotta sitten. Että saisi uskovaisilta piireiltä ­paskaa paketissa.”

OPPI 7: OLEN SARANAPUOLEN KULKIJA

”Kirjat eivät ole minulle yksittäisiä taideteoksia, vaan etappeja urallani, matkallani. Kirjoitan erilaisista aiheista eri tyylilajeilla. Olen vaihtelunhaluinen, haluan ottaa riskejä. Olen vaihtanut kustantajaa ja nimeäkin.

Olen kirjoittanut omaelämäkerrallisia teoksia sekä romaaneja, joissa on hyvin vähän jos ollenkaan aineksia elämästäni. Kirjailija kirjoittaa kuitenkin aina itsensä kautta. Pidän voimakkaimpina teoksia, joissa aistin taiteilijan läsnäolon. Tunnustuksellisuus olisi siihen väärä sana, läsnäolo on parempi.

En halua olla itsestäänselvyys enkä halua itse ottaa asioita itsestään selvinä. Kapinamieleni ei ole haihtunut: olen ikuinen saranapuolen kulkija, kyseenalaistaja. Ajattelen nyt, että olisin voinut antaa itseni eksyä harhapoluille useamminkin.”

OPPI 8: OLEN KEIKKUVA YSTÄVÄ

”Minulla on hyvin vähän hyvin läheisiä ihmisiä enkä kaipaa enempää.

Viihdyn yksinäisyydessä ja erakkona pitkiäkin aikoja. Siinä mielessä olen vähän keikkuva ystävä, eivätkä kaikki kanssakulkijat ole tätä ymmärtäneet. Siihen on saattanut jäädä moni orastava ystävyys.

Olen kyllä loputtoman utelias ja tykkään ihmisistä pieninä annoksina. Minun on helppo tutustua toisiin. Tänäänkin Uimastadionin saunassa kävin taas intensiivisen keskustelun, jota jäin miettimään.”

OPPI 9: ONNISTUIN MUUTTAMAAN VANHEMMUUDEN KETJUA

”Minulla oli nuoresta iso halu saada lapsia. Kun tulin äidiksi, katkaisin tietoisesti joitakin sukupolviemme ketjuja. En halunnut jatkaa sukujeni puhumattomuutta, salaisuuksia ja katkeruutta. Myös väkivaltaisuuden kierre katkesi minuun.

”En ole pohtinut. olenko hyvä vai huono äiti.”

Työssäni näen usein, miten lasisen lapsuuden kokeneet naiset valitsevat isänsä kaltaisia miehiä. Hakevat miehiä, jotka dokaavat ja vetävät turpaan. Minulla ei tätä tendenssiä ole ollut koskaan.

En halunnut toistaa äitini ylihuolehtivuutta, mutta taisin astua siihen ansaan. Yllätin kuitenkin itseni olemalla rauhallisempi äiti kuin olin kuvitellut. ­Koskaan en ole pohtinut, olenko hyvä vai huono äiti.

Olen yrittänyt tarjota lapsilleni rauhallisen ja turvallisen mutta sopivasti liikkuvan lapsuuden. Lasten ollessa pieniä elimme pitkiä aikoja Kreetalla. Käpylän-
talomme pihalla lapset pyörivät vapaasti kavereineen. Se oli kieltämättä aika idyllistä.”

OPPI 10: KREIKKANI ON NYT TOINEN

”Muistan hyvin, miten ensimmäisen kerran päädyin Kreetalle 23 vuotta sitten. Äitini oli juuri kuollut, ja kevät oli ollut raskas. Rengastin kartalta Kreetan Hanian ja ilmoitin silloiselle miehelleni Saskalle, että tuonne mennään.

Lentokoneesta astuessani haistoin kukkuloiden oreganon, rosmariinin, timjamin ja näin Kreetan valon ja värit. Se oli sillä selvä. Tunnen olevani adoptiokreetalainen.

Tulevassa Lähestyminen-romaanissani lähestytään Kreetaa meriteitse. Kirjani päähenkilö on tottunut sukeltamaan Välimeren rannoilla ja näkemään minolaisia palatseja, vanhoja kaleereja ja uponneita kyliä.

Nyt Välimeri on eri meri. Sen syvyyksissä on hylkyjä, kumiveneitä, lasten ruumiita. Kreikka, josta nyt kirjoitan, on eri Kreikka kuin se, jossa olen asunut ja joka on edelleen yksi kotimaani.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Anja Snellman-Orma
  • Kirjailija, terapeutti, journalisti syntyi 23.5.1954 Helsingissä, missä yhä asuu muusikko Jukka Orman kanssa.
  • Kaksi tytärtä liitosta toimittaja Saska Saarikosken kanssa.
  • 24 romaania ja kolme runokokoelmaa, aluksi nimellä Anja Kauranen. J. H. Erkon palkinto 1981, Pro Finlandia 2007.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.