Amadeus Oilinki uskoi pitkään, että homous on synnynnäinen ominaisuus, joka ei muutu. Nyt hän on tullut toisiin ajatuksiin. Kuva Vesa Ranta

Amadeus Oilinki, 22, oli juhlimista rakastava homo, mutta nyt hän on naimisissa naisen kanssa ja pienen poikavauvan isä.

Elokuisena yönä kaksi vuotta sitten Amadeus Oilinki lojui säkkituolissaan ja tuijotti lasittunein katsein dvd:ltä teinisarjaa. Koko edellinen viikonloppu oli mennyt kosteissa merkeissä. Tai, jos ihan rehellisiä oltiin, koko kesä.

Kulunut kesä oli ollut takaiskujen sarjaa. Amadeus oli menettänyt oppisopimuspaikkansa parturi-kampaamossa. Hänet oli pahoinpidelty kaupungilla kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän oli menettänyt tajuntansa ja joutunut sairaalaan. Toisella kerralla oli katkennut etuhammas. Lisäksi paras ystävä oli tullut uskoon ja alkanut arvostella Amadeuksen elämäntyyliä, homosuhteita ja alkoholinkäyttöä.

Muistikuvat kuluneista vuorokausista olivat hataria. Amadeuksella oli nälkä. Hän ei ollut syönyt päiväkausiin, mutta jääkaappi oli tyhjä. Viimeiset rahat olivat huvenneet baariin. Amadeusta ahdisti ja hävetti: milloin hänen elämästään oli tullut tällaista sekoilua?

Tissit, yäk!

Kaksi vuotta myöhemmin oululaisen kerrostalokaksion keittiössä istuu muuttunut mies. Amadeuksen vaimo, Susanna Oilinki, 23, touhuaa kuppeihin kahvia. Pöytään on katettu itseleivottua mustikkapiirakkaa. Amadeus leikuttaa käsivarrellaan parin viisikuista poikaa, Jooa-Gabrielia.

Kyllä, vaimo. Amadeus on raitistunut, mutta yllättävintä on kuitenkin se, että nykyään hän elää heterosuhteessa.

– Olin voissa paistettu homo. Elin parikymppiseksi asti hyvin stereotyyppistä nuorenmiehen homoelämää, johon kuului irtosuhteita ja bilettämistä. Ajattelin homouden olevan asia, joka ei tule ikinä muuttumaan.

Amadeus oli ollut jo pienenä jotenkin erilainen kuin muut pikkupojat. Herkkä poika rakasti tanssimista ja kaikkea kaunista. Hän leikki mieluummin barbeilla kuin pikkuautoilla.Kavereina Amadeuksella oli lähinnä tyttöjä. Koulussa Amadeusta kiusattiin ja homoteltiin, vaikka vielä teininä hän yrittikin seurustella tyttöjen kanssa.

– En tuntenut heitä kohtaan mitään. Ajatus seksistä tai romantiikasta tyttöjen kanssa inhotti. Kun kuulin sanan tissit, aloin suurin piirtein kiljua.

Kun 15-vuotias Amadeus kertoi homoudestaan läheisilleen, se ei ollut tullut kenellekään yllätyksenä.

– Isosiskoni tokaisi ettei minun tarvitse tulla hänelle kaapista, koska seksuaalinen suuntautumiseni on ollut hänelle selvää suurin piirtein siitä lähtien, kun opin kävelemään.

"Olin helposti tunnistettava homo", Amadeus kuvailee. Kuvan ottamisesta on vain pari vuotta, mutta Amadeuksen on vaikea tunnistaa siitä itseään.

Parantava rukous

Mitä tuona elokuisena yönä kaksi vuotta sitten tapahtui, sitä Amadeus ei osaa oikein vieläkään sanoin selittää. Hetken mielijohteesta Amadeus päätti laittaa viestin entiselle parhaalle ystävälleen, vaikka oli vain muutamaa päivää aiemmin haukkunut hänet humalassa. Puhelu oli ollut itkuinen ja täynnä raivoa.

–  Olin varma, ettei hän edes vastaa minulle. Tultuaan uskoon jälkeen hän oli alkanut ajatella, että homouteni oli väärin ja se loukkasi minua. Olin vihainen, koska mielestäni hän oli hylännyt minut. Mutta nyt minulla ei ollut ketään muutakaan, johon ottaa yhteyttä.

Yllättäen ystävä lupasikin lähteä Amadeuksen kanssa ajelulle. Hän oli tehnyt Amadeukselle voileipiä evääksi kuultuaan ettei tämä ollut syönyt kolmeen vuorokauteen. Ystävykset ajelivat läpi yön ja juttelivat välinsä selväksi. Yö oli jo vaihtumassa aamuun, kun ystävä yllättäen kysyi, mitä Amadeus sanoisi, jos Jumala tarjoutuisi ottamaan homouden häneltä pois.

– Kävin mielessäni kovaa kamppailua, mutta lopulta minun oli myönnettävä, että elämäni olisi niin paljon helpompaa, jos en olisi homo.

Seuraavaksi ystävä kysyi, haluaisiko Amadeus rukoilla. Ehdotus huvitti Amadeusta.

–  Olen pienestä lähtien uskonut Jumalaan, mutta en ollut silti koskaan rukoillut. Ajattelin, että minulla ei ole mitään menetettävää, kokeilen. Mutta rukoilen tasan tämän yhden kerran. Että jos olet Jeesus olemassa, tämän on parasta nyt toimia!

Lausuttuaan aamenen, Amadeus tunsi jotain merkillistä.
– Oli kuin möykky olisi otettu rinnastani pois. Minut valtasi rauha, jollaista en ollut koskaan ennen kokenut.

Aivopesua?

”Silloin kun annoin elämäni Jeesukselle, Pyhä Henki rupesi näyttämään tiettyjä asioita synneiksi, ja en pystynyt enää nauttimaan miesten katselusta seksuaalisessa mielessä. Olen ollut hyvin seksuaalinen aina. Seksuaalisuuteni alkoi kerralla eheytyä. Heitin pois kaikki seksilelut ja muut siihen viittaavat asiat. Tajusin, että ansaitsen jotain enemmän, kuin vain alkoholin täytteisiä viikonloppuja kolmen miehen kanssa kimppaa harrastaessa.”

Näin Amadeus kirjoitti Mootsartti-blogissaan syksyllä 2011, vain muutama viikko uskoon tulonsa jälkeen. Hän alkoi pitää blogia, koska halusi osoittaa muille nuorille, että homoseksuaalisuudesta eheytyminen on mahdollista.

Eheytymispuheilla on paha kaiku, sillä nykyään homoseksuaalisuuden ajatellaan kuitenkin olevan synnynnäinen ominaisuus. Suomessa on toiminut jo 90-luvun alusta kristillinen eheytysliike Aslan, jonka toimintaa on pidetty lähinnä aivopesuna ja henkisenä väkivaltana. Vuosi sitten myös kristillinen nuortenmedia Nuotta järjesti Älä alistu! -kampanjan, jossa julistettiin mahdollisuutta parantua homoseksuaalisuudesta. Kampanja sai arkkipiispa Kari Mäkisen ärähtämään, että kyseessä ei todellakaan ole evankelis-luterilaisen kirkon virallinen kanta.

Amadeus kuitenkin vakuuttaa, ettei häntä pakottanut kukaan eheytymään.

– Tein sen vapaasta tahdostani. En edes tiennyt aiemmin, että sellainen olisi mahdollista. Eheytysliikkestäkin kuulin vasta sen jälkeen, kun olin jo itse muuttunut.

Susanna ja Amadeus tutustuivat Vapaakirkon nuortenillassa elokuussa 2011. Joulukuussa vaihdettiin kihloja ja häitä juhlittiin heti vuoden 2012 alkajaisiksi.

Viehättävät naiset

Lokakuussa 2011 Amadeus kirjoittaa blogiinsa:

“Olen mietiskellyt tässä pitkään jo, että mitä jään eniten kaipaamaan homoelämästä. Armoton biletys pikkutunneille asti, ketjupolttaminen, krapulamättö, takapuoli hellänä kävely, toisten vaatteiden arvostelu, bloggaaminen eri meikkivoiteiden koostumuksesta? Ei.
Luopuminen mistään kyseisistä asioista ei kyllä ole jättänyt kovin suurta aukkoa. Se mitä jään kaipaamaan, on läheisyys miehen kanssa.”

Ystävänsä kautta Amadeus löysi Vapaakirkkoon. Vapaakirkon kanta homouteen on se, että homoseksuaalisuus ominaisuutena ei ole syntiä, mutta samaa sukupuolta edustavien parien väliset seksisuhteet ovat. Siksi Amadeuskin ajatteli aluksi viettävänsä loppuelämänsä yksin, ja vain pidättäytyvänsä seksistä.

Amadeuksen yllätykseksi naiset alkoivat pikku hiljaa näyttää hänen silmissään erilaisilta kuin ennen: viehättäviltä. Ajatus suhteesta naisen kanssa oli alkanut tuntua mahdolliselta, mutta Amadeus epäili, ettei kukaan nainen voisi ikinä kiinnostua hänestä hänen menneisyytensä takia.

Sitten Amadeus kohtasi Vapaakirkossa Susannan.

– Välillämme oli heti jokin yhteys. Toisen kanssa oli heti helppoa ja luontevaa.

Amadeuksen blogin lukijoista löytyy paljon niitä, jotka uskovat miehen vain huijaavansa itseään.

– Välillä on turhauttavaa joutua todistelemaan uudestaan ja uudestaan ihmisille, että tämä ei ole mikään ohimenevä vaihe.

Mitä Amadeuksen vaimo ajattelee miehensä menneisyydestä? Entä miten perhe suhtautui, kun Amadeus tuli uudestaan kaapista, nyt heterona?
Lue koko juttu Me Naisten numerosta 36/2013

Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu Mikko Kekäläinen pyörittää tottuneesti perhearkea, kun Kristiina-vaimo on töissä Riossa.

Ylen toimittaja Mikko Kekäläinen ja hänen kuusivuotias Otto-poikansa viettävät pian erityisen paljon laatuaikaa miesten kesken, kun aviopuoliso Kristiina Kekäläinen lähtee paikan päälle Rioon selostamaan paralympialaisia.

– Olen lasten kanssa pari viikkoa kolmestaan, nuorimmaisemme Martta on kolmivuotias. Arjen pyöritys sujuu helposti, sillä Kristiina on aina reissannut paljon. Olen kokenut urheiluleski, Kekäläinen kertoi torstai-iltana Shrek-musikaalin ensi-illassa Helsingissä.

Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu Mikko kertoi, että yksin lasten kanssa haastavinta on oman pinnan lyhyys.

”Metatyöt koskevat myös miehiä, vaikka paljon muuta puhutaan.”

– Rutiinit ovat tuttuja, mutta pitää vain yrittää ottaa rennosti. Välillä silti räjähtää, ja saan kyllä yksinhuoltajien sieluntuskasta kiinni. Ja metatyöt koskevat myös miehiä, vaikka paljon muuta puhutaan.

Kuopustaan Marttaa Mikko kuvailee sangen omapäiseksi pikkuneidiksi.

– Jos nyt kysytään onko lapsiluku täynnä, sanoisin, että katsotaan ensin, selviämmekö näistä kahdesta. Sehän se pelottaa, että aika kultaa muistot, hän nauroi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sari Siikander on mielissään tyttärensä näyttelyharrastuksesta.

Näyttelijä Sari Siikanderin 14-vuotias Josefiina-tytär on seuraamassa äitinsä jalanjälkiä estradeille.

– Olen aloittamassa näyttelemisen nyt Klaukkalan nuorisoteatterissa, Josefiina kertoi eilen Shrek-musikaalin ensi-illassa Linnanmäen Peacock-teatterissa.

Sarin mielestä näytteleminen on hyvä harrastus, tuli siitä ammatti tai ei.

– Siinä oppii vuorovaikutustaitoja ja olemaan ihmisten kanssa. Näytteleminen myös kannustaa rohkeuteen ja on yleissivistävää.

Josefiinan isä on näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

Sari kertoi kaksikon viettävän parhaillaan Siikanderin likkojen juhlaviikkoja, sillä parivaljakolla oli jo takanaan Komisario Palmun erehdys -näytelmä, ja tulossa olivat Josefiinan syntymäpäivät.

”Puuhaamme paljon kaikkea yhdessä.”

– Puuhaamme paljon kaikkea yhdessä. Nyt kun Josefiina on kasvanut tuohon ikään, meillä alkaa olla esimerkiksi yhteiset leffaintohimot. Viimeksi kävimme katsomassa Bad Moms, se oli Josefiinan valinta, Siikander nauroi. 

Josefiinan mukaan kaksikko ottaa välillä yhteenkin.

– Mutta ihan kiva äiti on. Voin puhua hänelle kaikesta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kalle Palander avautuu vasektomiapäätöksestään Ilta-Sanomille.

Entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja hänen puolisonsa Riina-Maija Palander ovat päättäneet, ettei heidän perheeseensä tule enää lapsia. Kallen osalta se ei ole enää fyysisesti mahdollistakaan.

Kalle kertoo Ilta-Sanomille, että kun he elivät haastavaa pikkulapsiarkea, hän päätyi vasektomiaan.

– Vuonna 2012 päätin katkaista putket, sillä siinä vaiheessa hermot oli ihan riekaleina.

Lue myös! Riina-Maija Palander pahimmasta aviokriisistä: ”Itsetuntoni romahti täysin”

– Olin kuusikuisen lapsen kanssa Torniossa neuvolassa ja siellä kysyttiin, miten vanhemmat jaksavat. Silloin päätin, että tämän enempää en lapsia hanki ja ilmoitin, että putket katkaistaan nyt.

Perheeseen kuuluu kolme yhteistä lasta sekä poika Riina-Maijan aiemmasta suhteesta.

”Silloin päätin, että tämän enempää en lapsia hanki ja ilmoitin, että putket katkaistaan nyt.”

Riina-Maija kertoi avoimesti torstaina ilmestyneessä Me Naiset -lehdessä Kallen pettämisestä ja tunnekylmyydestä. Heidän pian kymmenen vuotta kestänyt avioliittonsa oli kariutua viitisen vuotta sitten, kun Kalle jäi kiinni uskottomuudesta.

Kallelta Riina-Maija ei pettämisestä kuullut. Syrjähyppy paljastui, kun toinen nainen soitti ja kertoi siitä hänelle. Puhelun jälkeen Riina-Maija ajautui tunteiden vuoristorataan.

– Ensin tuli raivo, sitten itsetuntoni romahti täysin, ja kun ei ollut enää raivoakaan, tuli suru, Riina-Maija sanoi haastattelussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Rokkari Sami Yaffa on kerrallaan yhden naisen mies.

Basisti Sami Yaffa kertoo avoimesti suhteistaan Tommi Liimatan toimittamassa elämäkertakirjassaan Sami Yaffa - Tie taipuu.

– Mun kanssa ei ole helppo elää, olen helvetisti poissa. Nainen joutuu ymmärtämään jatkuvaa matkustamista ja sitä, että palautuminen eri aikavyöhykkeeltä ottaa pari päivää, muun muassa Pelle Miljoona-, Hanoi Rocks- ja New York Dolls -yhtyeistä tuttu muusikko kertoo.

Silti Yaffa kertoo, että suhteeseen lähtiessään hän on aina sitoutunut siihen kokonaan ja ollut täysillä mukana.

– Kun olen suhteessa, olen suhteessa, rokkari toteaa ykskantaan kirjassaan.

”Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt.”

Exien kanssa ystävä

Rokkarin liitot ovat olleet pitkiä, ja välit exiin säilyneet hyvinä erojen jälkeen.

Esimerkiksi ex-vaimo Karmen Guy laulaa Samin kanssa Mad Juanassa. Yaffa myöntää, että töiden jatkaminen yhdessä ei ollut eron aikoihin helppoa, mutta lopulta ystävyys löytyi musiikin tekemisestä.

– Ehdimme olla neljätoista vuotta yhdessä. Mutta ihmissuhteet on vaikeita. Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt. Se oli tosi surullista, surullisinta, mitä mulle on käynyt, Sami kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2014.

”Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.”

Karmenin jälkeen Sami löysi uuden naisystävän, Minan, jonka kanssa asui New Yorkissa.

– Olin tuntenut mimmin jo jonkin aikaa, ja pikkuhiljaa hän alkoi tulla läheiseksi romanttisessakin mielessä, Yaffa kertoo ja lisää myös, ettei tuttavuus alkuun edennyt moikkailua pidemmälle, koska rokkari oli tuolloin vielä yhdessä Karmenin kanssa.

– Erottuani Karmenista päädyin juttelemaan Minan kanssa enemmänkin. Silloin tuli katsottua leidiä vähän eri tavalla. Hänellä on nuori poika, jota hän kasvatti yksin. Mina oli stydi mimmi, jossa aistin määrättyä tasaisuutta ja rauhallisuutta, Yaffa kertoo.

Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

Samin ja Minan juttu lähti hienosti ja pikkuhiljaa – ja sitten mentiin jo vauhdilla ja tosissaan. Rokkari paljastaa, että uuteen suhteeseen hyppääminen 14 vuoden avioliittovuoden jälkeen hirvitti alkuun.

– Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.

Nykyään valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa seurusteleva Yaffa toivoo, että pystyisi pitämään hyvät välit myös Minaan. Yaffa kertoo kirjassaan, että ero naiseen oli vaikea. Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

– Yritimme puolitoista vuotta saada sitä toimimaan, yritimme todella. Lopulta annoimme periksi ja lähdimme eri suuntiin, Yaffa kertoo kirjassaan.

Hän toivoo, että muiden exien tapaan myös ystävyys Minaan säilyy.

– Olen ollut todella lucky, että olen pysynyt ystävänä Nicken mutsin (Yaffan Nicholas-pojan äiti Anna) ja Karmenin kanssa. Toivon, että samanlainen side säilyy Minaan ja hänen perheeseensä. Aika näyttää, mies toteaa kirjansa loppupäässä.

Kamabändi

Yaffa puhuu kirjassaan paljon myös Hanoi Rocksin kamavuosista. Bändin vastaanotti valtava tyttöfanien joukko kaikkialla minne se meni, aina Jenkeistä Japaniin.

”Sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte.”

Silti Yaffa arvioi, että enemmän kuin mimmeihin vetoava yhtye, Hanoi Rocks oli "kamabändi".

– Elo-syyskuu oli vapaata, mikä tiesi bändille huonoa elämää. Annan kanssa oli ollut breikki, ja nyt suhde alkoi uudelleen. Siihen liittyi syyllisyydentunteita, ristiriitaisia fiiliksiä. En tiennyt kuinka lopettaa kumpaakaan, suhdetta tai hepoa, olin juuri täyttänyt 21. Koko ruljanssi rassasi toden teolla. Annakin huomasi ja sanoi: sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte, Yaffa muistelee huuruisia vuosia.

Hän kertoo myös, että niinä kultavuosina, kun Hanoi Rocksilla alkoi mennä kovaa, yhtyeen huumeidenkäyttö oli katkaista yhtyeen tien heti alkuunsa.

Yaffa kertoo kokeneensa itsekin läheltä piti -tilanteen pieleen menneen Euroopan kiertueen jälkeen vuonna 1983.

– Kun palasimme Lontooseen, oli niin pahat jälkkärit, että painuimme suoraan juna-asemalta diilerin kämpille. En malttanut väsätä blosseja, nuuskasin ison lainin heroiinia suoraan nenään. Huomasin heti, että nyt meni liikaa. Kaikki pimeni, hän kertoo.

Seuraavana vuonna yhtye julkaisi Two Steps From The Move -albumin tuottaja Bob Ezrinin kanssa. Lupaavasti alkanut Amerikan valloitus päättyi, kun rumpali Razzle menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa.

Yaffa soitti suru-uutisen silloiselle tyttöystävälleen Annalle Tukholmaan.

– Samassa puhelussa Anna kertoi olevansa raskaana. Ja että raskaus sai alkunsa sinä viimeisenä yönä ennen kuin lensimme Amerikkaan. Silloin, ennen bussiin hyppäämistä, Razzle oli juossut vielä kerran takaisin halaamaan Annaa, Yaffa muistelee.

Yaffan poika, nyt jo kolmekymppinen Nicholas, on saanut nimensä Razzlen ristimänimen mukaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.