Amadeus Oilinki uskoi pitkään, että homous on synnynnäinen ominaisuus, joka ei muutu. Nyt hän on tullut toisiin ajatuksiin. Kuva Vesa Ranta

Amadeus Oilinki, 22, oli juhlimista rakastava homo, mutta nyt hän on naimisissa naisen kanssa ja pienen poikavauvan isä.

Elokuisena yönä kaksi vuotta sitten Amadeus Oilinki lojui säkkituolissaan ja tuijotti lasittunein katsein dvd:ltä teinisarjaa. Koko edellinen viikonloppu oli mennyt kosteissa merkeissä. Tai, jos ihan rehellisiä oltiin, koko kesä.

Kulunut kesä oli ollut takaiskujen sarjaa. Amadeus oli menettänyt oppisopimuspaikkansa parturi-kampaamossa. Hänet oli pahoinpidelty kaupungilla kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän oli menettänyt tajuntansa ja joutunut sairaalaan. Toisella kerralla oli katkennut etuhammas. Lisäksi paras ystävä oli tullut uskoon ja alkanut arvostella Amadeuksen elämäntyyliä, homosuhteita ja alkoholinkäyttöä.

Muistikuvat kuluneista vuorokausista olivat hataria. Amadeuksella oli nälkä. Hän ei ollut syönyt päiväkausiin, mutta jääkaappi oli tyhjä. Viimeiset rahat olivat huvenneet baariin. Amadeusta ahdisti ja hävetti: milloin hänen elämästään oli tullut tällaista sekoilua?

Tissit, yäk!

Kaksi vuotta myöhemmin oululaisen kerrostalokaksion keittiössä istuu muuttunut mies. Amadeuksen vaimo, Susanna Oilinki, 23, touhuaa kuppeihin kahvia. Pöytään on katettu itseleivottua mustikkapiirakkaa. Amadeus leikuttaa käsivarrellaan parin viisikuista poikaa, Jooa-Gabrielia.

Kyllä, vaimo. Amadeus on raitistunut, mutta yllättävintä on kuitenkin se, että nykyään hän elää heterosuhteessa.

– Olin voissa paistettu homo. Elin parikymppiseksi asti hyvin stereotyyppistä nuorenmiehen homoelämää, johon kuului irtosuhteita ja bilettämistä. Ajattelin homouden olevan asia, joka ei tule ikinä muuttumaan.

Amadeus oli ollut jo pienenä jotenkin erilainen kuin muut pikkupojat. Herkkä poika rakasti tanssimista ja kaikkea kaunista. Hän leikki mieluummin barbeilla kuin pikkuautoilla.Kavereina Amadeuksella oli lähinnä tyttöjä. Koulussa Amadeusta kiusattiin ja homoteltiin, vaikka vielä teininä hän yrittikin seurustella tyttöjen kanssa.

– En tuntenut heitä kohtaan mitään. Ajatus seksistä tai romantiikasta tyttöjen kanssa inhotti. Kun kuulin sanan tissit, aloin suurin piirtein kiljua.

Kun 15-vuotias Amadeus kertoi homoudestaan läheisilleen, se ei ollut tullut kenellekään yllätyksenä.

– Isosiskoni tokaisi ettei minun tarvitse tulla hänelle kaapista, koska seksuaalinen suuntautumiseni on ollut hänelle selvää suurin piirtein siitä lähtien, kun opin kävelemään.

"Olin helposti tunnistettava homo", Amadeus kuvailee. Kuvan ottamisesta on vain pari vuotta, mutta Amadeuksen on vaikea tunnistaa siitä itseään.

Parantava rukous

Mitä tuona elokuisena yönä kaksi vuotta sitten tapahtui, sitä Amadeus ei osaa oikein vieläkään sanoin selittää. Hetken mielijohteesta Amadeus päätti laittaa viestin entiselle parhaalle ystävälleen, vaikka oli vain muutamaa päivää aiemmin haukkunut hänet humalassa. Puhelu oli ollut itkuinen ja täynnä raivoa.

–  Olin varma, ettei hän edes vastaa minulle. Tultuaan uskoon jälkeen hän oli alkanut ajatella, että homouteni oli väärin ja se loukkasi minua. Olin vihainen, koska mielestäni hän oli hylännyt minut. Mutta nyt minulla ei ollut ketään muutakaan, johon ottaa yhteyttä.

Yllättäen ystävä lupasikin lähteä Amadeuksen kanssa ajelulle. Hän oli tehnyt Amadeukselle voileipiä evääksi kuultuaan ettei tämä ollut syönyt kolmeen vuorokauteen. Ystävykset ajelivat läpi yön ja juttelivat välinsä selväksi. Yö oli jo vaihtumassa aamuun, kun ystävä yllättäen kysyi, mitä Amadeus sanoisi, jos Jumala tarjoutuisi ottamaan homouden häneltä pois.

– Kävin mielessäni kovaa kamppailua, mutta lopulta minun oli myönnettävä, että elämäni olisi niin paljon helpompaa, jos en olisi homo.

Seuraavaksi ystävä kysyi, haluaisiko Amadeus rukoilla. Ehdotus huvitti Amadeusta.

–  Olen pienestä lähtien uskonut Jumalaan, mutta en ollut silti koskaan rukoillut. Ajattelin, että minulla ei ole mitään menetettävää, kokeilen. Mutta rukoilen tasan tämän yhden kerran. Että jos olet Jeesus olemassa, tämän on parasta nyt toimia!

Lausuttuaan aamenen, Amadeus tunsi jotain merkillistä.
– Oli kuin möykky olisi otettu rinnastani pois. Minut valtasi rauha, jollaista en ollut koskaan ennen kokenut.

Aivopesua?

”Silloin kun annoin elämäni Jeesukselle, Pyhä Henki rupesi näyttämään tiettyjä asioita synneiksi, ja en pystynyt enää nauttimaan miesten katselusta seksuaalisessa mielessä. Olen ollut hyvin seksuaalinen aina. Seksuaalisuuteni alkoi kerralla eheytyä. Heitin pois kaikki seksilelut ja muut siihen viittaavat asiat. Tajusin, että ansaitsen jotain enemmän, kuin vain alkoholin täytteisiä viikonloppuja kolmen miehen kanssa kimppaa harrastaessa.”

Näin Amadeus kirjoitti Mootsartti-blogissaan syksyllä 2011, vain muutama viikko uskoon tulonsa jälkeen. Hän alkoi pitää blogia, koska halusi osoittaa muille nuorille, että homoseksuaalisuudesta eheytyminen on mahdollista.

Eheytymispuheilla on paha kaiku, sillä nykyään homoseksuaalisuuden ajatellaan kuitenkin olevan synnynnäinen ominaisuus. Suomessa on toiminut jo 90-luvun alusta kristillinen eheytysliike Aslan, jonka toimintaa on pidetty lähinnä aivopesuna ja henkisenä väkivaltana. Vuosi sitten myös kristillinen nuortenmedia Nuotta järjesti Älä alistu! -kampanjan, jossa julistettiin mahdollisuutta parantua homoseksuaalisuudesta. Kampanja sai arkkipiispa Kari Mäkisen ärähtämään, että kyseessä ei todellakaan ole evankelis-luterilaisen kirkon virallinen kanta.

Amadeus kuitenkin vakuuttaa, ettei häntä pakottanut kukaan eheytymään.

– Tein sen vapaasta tahdostani. En edes tiennyt aiemmin, että sellainen olisi mahdollista. Eheytysliikkestäkin kuulin vasta sen jälkeen, kun olin jo itse muuttunut.

Susanna ja Amadeus tutustuivat Vapaakirkon nuortenillassa elokuussa 2011. Joulukuussa vaihdettiin kihloja ja häitä juhlittiin heti vuoden 2012 alkajaisiksi.

Viehättävät naiset

Lokakuussa 2011 Amadeus kirjoittaa blogiinsa:

“Olen mietiskellyt tässä pitkään jo, että mitä jään eniten kaipaamaan homoelämästä. Armoton biletys pikkutunneille asti, ketjupolttaminen, krapulamättö, takapuoli hellänä kävely, toisten vaatteiden arvostelu, bloggaaminen eri meikkivoiteiden koostumuksesta? Ei.
Luopuminen mistään kyseisistä asioista ei kyllä ole jättänyt kovin suurta aukkoa. Se mitä jään kaipaamaan, on läheisyys miehen kanssa.”

Ystävänsä kautta Amadeus löysi Vapaakirkkoon. Vapaakirkon kanta homouteen on se, että homoseksuaalisuus ominaisuutena ei ole syntiä, mutta samaa sukupuolta edustavien parien väliset seksisuhteet ovat. Siksi Amadeuskin ajatteli aluksi viettävänsä loppuelämänsä yksin, ja vain pidättäytyvänsä seksistä.

Amadeuksen yllätykseksi naiset alkoivat pikku hiljaa näyttää hänen silmissään erilaisilta kuin ennen: viehättäviltä. Ajatus suhteesta naisen kanssa oli alkanut tuntua mahdolliselta, mutta Amadeus epäili, ettei kukaan nainen voisi ikinä kiinnostua hänestä hänen menneisyytensä takia.

Sitten Amadeus kohtasi Vapaakirkossa Susannan.

– Välillämme oli heti jokin yhteys. Toisen kanssa oli heti helppoa ja luontevaa.

Amadeuksen blogin lukijoista löytyy paljon niitä, jotka uskovat miehen vain huijaavansa itseään.

– Välillä on turhauttavaa joutua todistelemaan uudestaan ja uudestaan ihmisille, että tämä ei ole mikään ohimenevä vaihe.

Mitä Amadeuksen vaimo ajattelee miehensä menneisyydestä? Entä miten perhe suhtautui, kun Amadeus tuli uudestaan kaapista, nyt heterona?
Lue koko juttu Me Naisten numerosta 36/2013

Maisa Torppa kertoo Instagramissa olevansa ylpeä rakkaastaan Jari-Matti Latvalasta.

Rallitähti Jari-Matti Latvala kertoo kotisivuillaan olevansa sinkku, mutta tosi-tv-tähti Maisa Torpan Instagram kertoo muuta. Torppa on nimittäin julkaissut kuvan, joka lisää hänen ja Latvalan välillä olleita suhdehuhuja.

Kuva on otettu Jyväskylässä Nesterally 2016 -tapahtumassa. Hashtageissa Maisa kertoo kuuluvansa Jari-Matin faniklubiin.

Paljastavin on hashtag #soproudofmylove, suomennettuna niin ylpeä rakkaastani.

 

@jmlatvala fanclub 🇫🇮 #nesterally2016 #rallyfinland #soproudofmylove #jyväskylä

A photo posted by Maisa Torppa (@maisatorppa) on

Torpan ja Latvalan välejä alettiin pohtia keväällä, kun Seiska uutisoi asiasta. Pariskunta on nähty yhdessä muun muassa lentokentällä.

Kesäkuussa puolestaan Ilta-Sanomat kertoi, että Torppa oltiin nähty rallikisojen jälkeen Italiassa kanniskelemassa palkintopokaalia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Nuorena nukkuneen näyttelijälupauksen isä kertoo nyt, että hänen on ollut hyvin vaikea hyväksyä poikansa kuolemaa.

Kahdeksan vuotta sitten kuollut näyttelijä Heath Ledger jätti vahvan muiston elokuvarooleillaan, joita ehti tehdä lukuisia nuoresta iästään huolimatta.

Nyt Ledgerin isä Kim Ledger kertoo yöstä, jolloin 28-vuotias näyttelijä otti reseptilääkkeiden yliannostuksen.

Viimeiset sanansa Heath Ledger sanoi puhelimessa siskolleen, kertoo Kim Ledger Daily Mail Australialle.

Heathin sisko oli varoittanut näyttelijää tämän kuolemaa edeltävänä iltana unilääkkeiden ja kipuun määrättyjen opiaattien sekoittamisesta. Sisko oli yrittänyt sanoa Heathille, ettei pidä sekoittaa pillereitä, joista ei tiedä mitään.

– Katie, ei mitään hätää. Pärjään kyllä, oli näyttelijän vastaus.

Heath Ledger voitti parhaan miessivuosan Oscarin Jokerin roolistaan Yön ritari -elokuvassa. Sitä hän ei ollut enää itse hakemassa, sen sijaan lavalle astelivat Heath Ledgerin äiti Sally, isä Kim ja sisko Kate.
Heath Ledger voitti parhaan miessivuosan Oscarin Jokerin roolistaan Yön ritari -elokuvassa. Sitä hän ei ollut enää itse hakemassa, sen sijaan lavalle astelivat Heath Ledgerin äiti Sally, isä Kim ja sisko Kate.

”Vaikea hyväksyä”

Isä kertoo, että hänen on ollut hyvin vaikea hyväksyä tapahtunutta, koska hän pitää sitä Heathin omana vikana.

– Se oli täysin hänen omaa syytään, ei kenenkään muun. Hän otti lääkkeet käteensä ja nielaisi ne. Tapahtuneesta ei voi syyttää ketään muuta, Kim Ledger sanoo.

Hän lisää, että asian sanominen näin suoraan tuntuu pahalta.

– Rakastin häntä ja olin hyvin ylpeä hänestä.

Heath sairastui kuvauksissa

Heath Ledgerin isä otti asian esille julkisuudessa sen jälkeen, kun paljastui, että neljännes australialaisista käyttää kipulääkkeitä vähintään kerran kuukaudessa.

Daily Mail Australian jutussa todetaan, että harvat myöntävät olevansa lääkkeistä riippuvaisia. Samalla asiantuntijat kuitenkin varoittelevat, että ongelma on kasvava.

Kim Ledger pitää kipulääkkeistä annettavaa valistusta niin tärkeänä, että hän johtaa nykyään asialle omistautunutta voittoa tavoittelematonta järjestöä nimeltä ScriptWise.

Järjestön teettämän tutkimuksen mukaan kipulääkkeille riippuvaisiksi tulleet ihmiset eivät tahdo myöntää addiktiotaan tuomitsemisen pelossa.

 Ledgerin mukaan hänen poikansa kuului kipulääkkeiden käyttäjien riskiryhmään.

– Suurimmassa vaarassa ovat esiintyjät ja ammattialat, joilla on kiire, Kim Ledger kuvailee ja viittaa aloihin, joilla tiukat aikataulut eivät jätä taukoja sairastamiselle.

– Esiintymiselle on niin suuri paine, että vaikka oma keho sanoisi, ettei se ole hyvä idea, otetaan vain kipulääkettä ja jatketaan.

Kim Ledgerin mukaan juuri näin kävi hänen omalle pojalleen. Hän kertoo Heathin tehneen yökuvauksia jäätävän kylmässä säässä, jonka seurauksena näyttelijälle tuli flunssa. Kuolemansa aikaan Heath kuvasi  elokuvaa The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Sairasvuoteelle Heath ei suostunut jäämään, sillä isän mukaan hän halusi saada elokuvan valmiiksi.

Elokuva valmistui lopulta vuonna 2009. Se kuvattiin loppuun ilman Heathia.

Näyttelijä Heath Ledger menehtyi reseptilääkkeiden yliannostukseen kahdeksan vuotta sitten. Hänet löydettiin tiedottomana kotoaan New Yorkista tammikuun 22. päivä. Rooli elokuvassa Yön ritari jäi miehen viimeiseksi. Kuva: Reuters
Näyttelijä Heath Ledger menehtyi reseptilääkkeiden yliannostukseen kahdeksan vuotta sitten. Hänet löydettiin tiedottomana kotoaan New Yorkista tammikuun 22. päivä. Rooli elokuvassa Yön ritari jäi miehen viimeiseksi. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

”Georgesta on kasvamassa erittäin hyvätapainen poika, kuten viimeisin tapaus osoittaa“, hehkuttaa brittilehti.

Nappisilmäisen ja kerrassaan syötävän suloisen prinssi Georgen ei tarvitse kummempia tehdä onnistuakseen ihastuttamaan brittejä. Tällä kertaa maan lehdistö on hurmioitunut pikku prinssin käytöstavoista, joita poika pääsi esittelemään kahvilareissulla äitinsä Catherinen kanssa.

Tuleva kuningas oli äitinsä kanssa vierailemassa Fakenhamin puutarhakeskuksessa lähellä perheen Norfolkin asuntoa.

Jossakin vaiheessa Catherine ja George pysähtyivät kahvilaan kakulle.

Tilannetta tarkkaan seuranneet sivulliset raportoivat brittilehdille, että Catherine oli neuvonut Georgea sanomaan mukavalle kahvilantädille tilauksensa.

Poika otti tilauksenteon tosissaan ja lausui kahvilan kassalle:

– Anteeksi, kiltti täti, voisinko saada... ja osoitti tiskissä olevaa kakunpalaa.

Tilanteesta kertoo muun muassa Hello Magazine.

Hemmoteltu?

Georgen hyvätapaisuus ilahduttaa brittilehdistöä, joka vain pari päivää sitten ehti tuskissaan pohtia, onko maan tulevasta kuninkaasta kasvamassa pilalle hemmoteltu pikkupoika.

Lue Me Naisten juttu Tuliko prinssi Georgesta hemmoteltu lapsi? Tietenkin!

Vettä myllyyn heitti isä-William, joka ei suostunut paljastamaan 3-vuotiaan syntymäpäivälahjoja.

– En kerro, hän sai liikaa kaikkea, hän on aivan liian hemmoteltu, prinssi William kommentoi edustustilaisuudessa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Shannen Dohertylla on paljon tukijoita. Nyt voimia taisteluun toivottaa entinen näyttelijäkollega Jason Priestley.

Beverly Hills 90210 -sarjan kollega Jason Priestley osoittaa tukeaan rintasyöpää sairastavalle Shannen Dohertylle. Priestley paljastaa seuraavansa vanhan kollegansa elämää sosiaalisessa mediassa.

– Lähetän hänelle rakkaita terveisiä. Uskon vahvasti, että Shannen selviytyy tästä ja voittaa syövän, Priestley sanoo  US Magazinelle.

Priestley kuvailee Dohertya vahvaksi taistelijaksi.

– Minulla on sydämessäni paljon rakkautta Shannenia kohtaan ja lähetän hänelle rakkautta ja valoa. Tiedän Shannonin voittavan tämän, Priestley sanoo.

Doherty paljasti viime vuonna, että hän on sairastunut rintasyöpään. Tänä kesänä hän jakoi Instagram-tilillään pysäyttävän kuvasarjan, jossa hänen päänsä ajellaan kaljuksi.

Tässä on viimeisin Shannonin Instagramissaan julkaisema kuva. Siinä tähti on ajellut hiuksensa. Ympärillä on rakkaita ihmisiä.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.