Terhi Alanya nähdään Nelosen Matkaoppaat-tosi-tv-sarjassa.

Terhi Alanya paimentaa turisteja Matkaoppaat-ohjelmassa.

Vuosia sitten parikymppinen Terhi Hiilinen oleili Turkin-lomallaan hotellin vastaanotossa kirja kädessään. Lukutoukka ei viihtynyt rantabileissä vaan vietti mieluummin aikaa omissa oloissaan, kunnes hänen ympärillään alkoi pyöriä turkkilainen mies. Terhi ei aluksi kiinnitänyt tähän huomiota: hän luuli miestä siivoojaksi, koska tämä kulki jatkuvasti nyppimässä roskia ja oikomassa sohvia. Mies oli kuitenkin sinnikäs, ja pari päätyi juttusille. Silloin Terhille valkeni, että hän puhui hotellin omistajan kanssa.

Leventistä teki jo alusta asti erikoisen se, että hän innostui asioista kuten minäkin eikä ollut jämähtänyt löysis. Hän oli päämäärätietoinen ja älykäs. Matkasin lomaltani takaisin Suomeen, kunnes vaistoni sitten ilmoitti, että tämä juttu pitää katsoa, Terhi muistelee.

Pian tapaamisen jälkeen Terhi muutti miehen perässä Turkkiin ja aloitti työt matkaoppaana. Pari avioitui muutaman vuoden kuluttua ensitreffeistään, ja nykyään Terhi ja Levent Alanya ovat kahden pienen lapsen vanhempia.

Terhi, 37, työskentelee yhä turismin parissa Alanyan kaupungissa, ja pian hänen työtään voi seurata myös televisiosta. Maanantaina Nelosella alkaa pyöriä Matkaoppaat-tosi-tv-ohjelma, jota kuvattiin Turkissa viime syksynä 40 jakson verran.

Kulttuurieroja

Terhi ja Levent ovat olleet naimisissa noin 13 vuotta. Pariskunnan kahdelle lapselle Terhi puhuu suomea ja Levent turkkia. Kotona vanhemmat juttelevat keskenään englanniksi, jotta lapset oppisivat kolmannenkin kielen.

Perhe asuu vuorotellen Suomessa ja Turkissa turistikauden mukaan, joka kestää Turkissa noin huhtikuusta lokakuuhun. Lapset reissaavat Terhin mukana maailmalla, ja Suomessa ollessaan he asuvat Vantaalla.

Suomen ja Turkin välillä vuorottelu ei suju aina täysin sutjakkaasti. Terhi kuvailee sitä sanalla osa-aikaelämä, koska aina on ikävä juuri siihen toiseen paikkaan. Myös sopeutuminen suomalaisiin tapoihin tuntuu Turkin jälkeen kummalliselta – ja toisinpäin.

– Helsingissä hymyilen ihmisille bussissa ja moikkaan, jos istun heidän viereensä. He ovat aivan järkyttyneitä. Turkissa taas saatan automaattisesti lähteä viemään roskapussia, jolloin talonmies juoksee kauhuissaan perääni ja ottaa sen kädestäni. Olen koko ajan hieman sekaisin siitä, miten pitikään käyttäytyä.

Törtöt turistit

Työssään Terhi on paljon tekemisissä ihmisten kanssa, sillä turistikohteessa kommellukset ovat arkipäivää. Hän työskentelee sekä Matkaoppaat-ohjelmassa että Detur-matkatoimiston kohdepäällikkönä ja oppaiden esimiehenä. Terhin kontolla on ratkoa ongelmia aina kosinnoista haljenneisiin silmämuniin.

– Oppaat soittavat minulle, kun he eivät enää tiedä, mitä tehdä. Olen jatkuvasti yhteyksissä poliisiin, sairaaloihin ja vakuutusyhtiöihin. Minä olen se, jolle soitetaan, jos turisti on esimerkiksi loukkaantunut tai kuollut.

Turistit utelevat jatkuvasti matkaoppailta heidän työstään. Terhi ja alaiset saavat usein selittää, miten asiat todellisuudessa tehdään.

– Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja turismityötä kohtaan. Olen ottanut missiokseni niiden murtamisen. Oppaiden esimerkiksi ajatellaan olevan koko ajan lomalla, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, Terhi kuittaa.

Tv-ohjelmassa nähdään suomalaisturisteja rellestämässä alkoholin kanssa, mutta ihan täysin kotimaa ei kasvojaan menetä. Terhin mukaan suomalaiset käyttäytyivät kuvausten aikana yllättävän hyvin.

– Monessa jaksossa saa olla ylpeä siitä, että on suomalainen. Esimerkiksi ruotsalaisia nähdään juopottelemassa naama verissä. Suurin osa turisteista toki on hyvin käyttäytyviä, mutta kyllä heillekin tapahtuu kaikenlaista.

Terhi Alanya

– 37-vuotias, omaa sukua Hiilinen. Syntyi Helsingissä, asuu Turkissa Alanyassa ja Suomessa Vantaalla.

– ?Naimisissa turkkilaisen Levent Alanyan kanssa, joka omistaa Kleopatra-hotellin. Parilla on kaksi lasta.

?– ?Matkaoppaat alkaa Nelosella 25.1. ”Olenkin ihmetellyt, miksei ammatistamme ole tehty vaikkapa kirjoja.”

KOMMENTOI: Oletko ollut matkaoppaana? Kerro kokemuksistasi!

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.