Isyys on muuttanut Aku Hirviniemen elämää positiivisesti. "Muuten riekkuisin kapakassa kavereiden kanssa."

Putous-ohjelman Marja Tyrninä naurattanut näyttelijä on siviilissä perheenisä, jonka parisuhde on kestänyt teini-iästä asti.

– Jännitän sosiaalisia tilanteita, näyttelijä Aku Hirviniemi, 26, ilmoittaa. Sitä on vaikea uskoa, sillä mutkattoman oloinen mies on juuri pudotellut hulvattomia lausahduksia niin, että vatsa- ja poskilihaksia kolottaa. Verbaaliakrobaatin sanoille ei voi olla räkättämättä, vaikkei hän edes erityisemmin yritä naurattaa.

Luonnostaan esiin pulpahteleva huumori lienee syy siihen, että Akun roolihahmo Marja Tyrni palkittiin juuri MTV3:n Putous-ohjelmassa vuoden sketsihahmona. Marja Tyrnin suosiosta kertoo myös se, että hahmolla on Facebookissa lähes 60 000 fania, ja hänelle vaaditaan omaa ohjelmaa.

Aku on yhtä aikaa imarreltu ja kummastunut huomiosta.

– Onnittelut hämmentävät, koska minähän tein vain työtäni enkä itse tunne voittaneeni mitään. On hassua, että ihmiset tulevat tippa linssissä kertomaan, kuinka he kannustivat minua alusta asti. Mutta toki olen kehuista otettu, kyllä ne narsistia hivelevät, Aku kiittelee.

Ei hinkua alttarille

Näyttelijäksi päätyminen ei ollut Akulle itsestäänselvyys. Lapsena hän oli ujo, eikä lähipiirissä Riihimäellä ollut omanikäistä seuraa. Harrastusten hankkiminen oli hankalaa, koska nuori Aku vihasi liikuntaa. Yläasteella kukaan ei syöttänyt pienikokoiselle pojalle pesäpalloa ja kun kerran syötti, pallo osui ohimoon. Kun Aku sitten teininä kokeili nuorisoteatteria, hinku näyttämölle heräsi.

– Vasta Teatterikorkeakoulussa tajusin, että voin kamppailla itseäni, en toisia vastaan.

Teini-iässä alkoi myös seurustelu näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtisen kanssa. Suhde on kestänyt kymmenen vuotta.

16-vuotias Aku ja 20-vuotias Niina tapasivat toisensa Riihimäen nuorisoteatterissa. Teinipojan silmissä ikäero tuntui aluksi suurelta ja hämmensi puolin ja toisin.

– Niina opiskeli Turun taideakatemiassa, ja häntä takuulla hävetti esitellä nuorta pojankloppia muille. Yritin esittää vanhempaa kuin olin ja liimata viiksiä naamaan, Aku velmuilee.

Pari ei ole sinetöinyt pitkää suhdettaan kihlauksella tai avioliitolla, sillä ajatus naimisiinmenosta ei innosta kumpaakaan.

– Häät ovat ahdistava juhla, jos ne osuvat omalle kohdalle. Saisin varmaan paniikkikohtauksen alttarilla. Ainut tapa, miten voisin nyt kuvitella meneväni naimisiin, olisi vitsillä Las Vegasissa Elviksen vihkimänä. Meillä on lapsi ja asuntolaina, se riittää.

Toinen tytär

Akun ja Niinan perhe kasvaa pian uudella jäsenellä, sillä 3-vuotias Annikki saa maaliskuun lopussa pikkusiskon.

Esikoisen syntymä oli erilainen kokemus kuin tuleva isä oli odottanut. Hän oli kuullut hehkutuksia siitä, kuinka vastasyntyneen kylvettäminen on isän elämän hienoin hetki. Akun kohdalla kävi toisin.

– Annikin synnytyksessä menin shokkiin. Hetki ei tuntunut miltään, eikä päässäni liikkunut yhtään mitään. En saanut edes kylvettää vauvaa, koska kätilö ei luottanut minuun. Ilmeisesti menin synnytykseen liian rennoin mielin ja järkytyin.

Alkuhäkellyksestä toivuttuaan Aku ymmärsi isyyden hyvät puolet. Sen jälkeen perhe-elämä on sujunut mutkattomasti.

– Kaikki hetket synnytyksen jälkeen ovat olleet elämäni parasta aikaa. Annikki on mahtava mukula. Odotan jo uutta tyttöä ja prinsessakekkereitä. On hyvä, että kotona on akkavalta.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.