Oopperauralle tähtäävä Kaisa Makkonen menetti aivoinfarktissa puhekykynsä ja opetteli uudelleen kävelemään. Sisukas nainen aikoo vielä tehdä paluun estradeille.
– Suremisen sijaan keskityn taas elämiseen.

Savonlinnassa, lapsuudenkotinsa pihamaalla laulaja Kaisa Makkonen, 28, tulee vieraita vastaan. Hän kävelee linkaten, oikea jalka laahaa ja kättely hoituu vasemmalla kädellä. Kaisa puhuu vain muutaman sanan ryppäissä, mutta hymyilee ja nyökkäilee sitä enemmän. Aivoinfarkti vei puhekyvyn ja halvautti oikean puolen kehosta puolitoista vuotta sitten.

Kaisa kuvailee sairastumistaan ja sitä seurannutta sokkia suoksi, josta nouseminen on vaatinut ponnisteluja ja yhteen hiileen puhaltamista koko perheeltä. Tänäänkin Kaisan vanhemmat Marja ja Markku Makkonen toimivat tulkkeina. Poikaystävä Tim Ng avustaa Skype-yhteyden päässä Wienissä. Kaisa vastailee enimmäkseen yhdellä sanalla ja hakee usein katsellaan apua äidiltään.

Laulaminen sen sijaan onnistuu lähes entiseen malliin. Schuman kajahtaa komeasti keittiön pöydän ääressä.

Vielä puolitoista vuotta sitten Kaisa eli todeksi lapsuudenaikaista unelmaansa. Hän asui Wienissä kivenheiton päässä oopperatalosta Timin ja koiransa Lumin kanssa, opiskeli oopperalaulua yksityisessä yliopistossa ja esiintyi ympäri Eurooppaa. Tavoitteena oli kansainvälinen oopperatähteys.

– Leijuin kaiken aikaa ilmassa. Olin päässyt opiskelemaan hyvien opettajien kanssa, ja alku kansainväliselle oopperauralle oli kaikin puolin lupaava, Kaisa kertoo.

Rakkaus oopperaan oli löytynyt jo Kaisan ollessa kolmevuotias. Tyttö kulki mukana, kun uimari-isä myi uimaseuransa hyväksi pinssejä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tauoilla Kaisa karkasi linnaan kuuntelemaan esityksiä.

– Linnan tunnelma ja ulkomaiset kuuluisuudet tekivät suuren vaikutuksen. Aloitin oopperakuorossa, koska halusin itsekin tähdeksi.

Lastenlaulujen sijaan esiintymishaluinen Kaisa hyräili ihailemansa Whitney Houstonin balladeja ja järjesti lauluesityksiä naapurustolle. 13-vuotiaana hän nousi ensimmäisen kerran lavalle Savonlinnan torilla ja keskeytti isänsä rokki­bändin keikan.

– Hyppäsin lavalle ja vaadin, että vedetään jazzahtava Bye Black Bird. Siinä meni bändillä suunnitelmat uusiksi.

Myöhemmin isän ja tyttären yhteisiä esiintymisiä tuli lisää.

Kaisa kävi taidelukion ja eteni Turun konservatorioon. Siellä, koulun aloitusviikolla hän huomasi Timin, komean belgialaisen vaihto-oppilaan, ja marssi esittelemään itsensä. Muutama vuosi myöhemmin pari muutti yhdessä Kaisan unelman perässä Itävaltaan.

Pakokauhua

Vuoden 2014 tammikuussa Kaisa oli matkustanut Müncheniin erään oopperaproduktion koelauluihin. Siellä laulu ei oikein kulkenut, Kaisan päätä ja oikeaa kättä särki. Kaisa palasi kotiin ja kun herätyskello kotona seuraavana aamuna soi, kaikki tunto kehon oikealta puolelta oli kadonnut. Hän purskahti itkuun ja yritti huutaa apua, mutta ääntä ei tullut.

– Olin varma, että kuolen. Ahdisti, koska en tiennyt, mitä minulle tapahtui ja olin yksin.

Kaisa kurkotti puhelimeen, mutta putosikin sängyltä. Hän raahautui takaisin petiin ja sai vasemmalla kädellään valittua puhelimesta Timin numeron. Hän tärisi ja itki, mutta ei saanut muodostettua sanaakaan.

Tim oli töissään kokouksessa ja ajatteli ensin, että pedanttia Kaisaa varmaan harmitti huonosti mennyt koelaulu. Nyyhkypuheluita tuli kuitenkin niin monta, että lounastauollaan Tim päätti käydä kotona. Mies kauhistui: Kaisa makasi sängyllä itkuisena myttynä, oikea puoli kehosta velttona.

– Kun näin Timin, tiesin olevani turvassa. Ne olivat viimeisiä hetkiä, kun olin tajuissani.

Kaisa kiidätettiin tajuttomana sairaalaan leikkauspöydälle ja tehohoitoon. Lääkärit halusivat varmistaa, ettei hänen aortansa ollut repeytynyt. Avosydänleikkauksessa selvisi, että harvinainen reumatauti, takayasun arteriitti oli aiheuttanut aivoinfarktin.

Kaisan vanhemmat ja sisko Hanna lensivät Suomesta Wieniin. Leikkausta seuranneet viikot sairaalassa olivat painajaismaisia. Lääkärit eivät antaneet toivoa, vaan arvioivat Kaisan jäävän loppuelämäkseen vuodepotilaaksi. Perhe ja Tim valvoivat vuorotellen Kaisan vieressä odottamassa ihmettä.

– Kooman aikana näin painajaisia, että kuolen ja kaikki läheiset jäisivät suremaan. Se oli kauheaa, Kaisa puistelee päätään.

Kun Kaisa kolme viikkoa myöhemmin palasi tajuihinsa, Hanna ja Tim olivat paikalla. Lääkärit yllättyivät, että Kaisa tunnisti läheisensä. Pikkuhiljaa selvisi, että sairauskohtaus ei ollut vahingoittanut Kaisan aivoissa muistia eikä esimerkiksi aluetta, missä laulamisen kyky sijaitsee, mutta puhekykyä se oli vahingoittanut.

Kaisa huomasi ensimmäisenä nenämahaletkunsa ja päässään happikypärän. Se aiheutti pakokauhun. Hän ymmärsi nopeasti, miten pahasti oli käynyt.

– Herääminen oli ristiriitaista. Olin onnellinen, että olin hengissä mutta erittäin surullinen, kun tajusin, missä jamassa olin.

 

 

Elämä ohi?

Kaisa oli epätoivoinen. Hän itki aamusta iltaan, miten paljon oli menettänyt. Isä kävi joka päivä kirkon portailla rukoilemassa. Hanna-sisko yritti auttaa kommunikoinnissa ja askarteli Kaisalle kortit, joissa luki kyllä ja ei.

Kaisa sinnitteli korttien kanssa viikkoja, kunnes kyllästyi ja paiskasi ne maahan.

– Halusin kertoa, että minua pelottaa. Olin turhautunut, kun en saanut sanottua, miltä minusta tuntui. Kaipaan puhumista edelleen.

Kaisalle alkoi valjeta, millaista elämästä jatkossa tulisi. Kun hän yritti nousta sängystä, hän mätkähti lattialle. Arki olisi toisten apuun turvautumista ympäri vuorokauden.

– Uskoin elämäni olevan ohi. En nähnyt itselleni tulevaisuutta.

Kaisa koki ensimmäisen toivonpilkahduksen, kun hänen ystävänsä Johanna tuli vierailulle sairaalaan. Johannan kanssa Kaisa lauloi ensimmäistä kertaa. Sairaus ei ollut vienyt kaikkein tärkeintä; kykyä laulaa.

– Vaikka eipä se silloin tuntunut laululta, sillä kortisoni turvotti kaula-aluetta. Päätin kuitenkin, että vielä jokin päivä laulan. Se olisi minulle kävelyäkin tärkeämpää.

Isä uskoo

Kun sairauskohtauksesta oli kulunut kaksi kuukautta, Kaisa siirrettiin hoitoon Suomeen. Hän tarvitsi apua kellon ympäri, ja Tim kävi töissä. Kaisa sai viettää yhden yön Wienin-kodissa – ja torui poikaystävänsä sekaisista vaatekaapeista. Etusormen heiluttelu oli ensimmäinen merkki vanhasta, tomerasta Kaisasta.

– Olen ollut aina tiptop ja rakastanut vaatteita. Harmittihan se, että kaikki oli miten sattuu, Kaisa nauraa nyt itsekin.

Kuopion keskussairaalassa Kaisa aloitti fysio-ja toimintaterapian, ja sai lastoja ja tukivälineitä tukemaan halvaantuneita raajojaan. Rintakehä oli leikkauksen jäljiltä kipeä. Kaisa häpesi uutta olemustaan: jalka ja käsi roikkuivat, ja hän yritti peittää isoa arpeaan turkoosilla huivilla.

– Tukosalue oli rinta-alueella. Ei ihme, että koelaulut eivät olleet sujuneet, Kaisa osoittaa arpeaan.

Kerran Kaisa karkasi siskonsa avustuksella sairaalasta kaupungille ja osti itselleen uuden hiusvärin.

– Eihän kukaan halua näyttää rumalta pyörätuolissakaan.

Sairaalajakson jälkeen Kaisa muutti vanhempiensa luokse Savonlinnaan. Isä kuskasi tyttärensä päivittäin Punkaharjulle kuntoutukseen. Hoitajiensa hämmästykseksi Kaisa tempaisi altaassa puolen kilometrin uintilenkin. Hiljalleen pyörätuoli vaihtui kävelykeppeihin.

Markku on ainoa, joka on alusta asti uskonut Kaisan täydelliseen toipumiseen. Isällä ja tyttärellä oli ollut yhteiset harrastukset ja läheiset välit. Kun Markku kesän sukutapaamisessa puhui tyttärestään, hän purskahti kyyneliin. Sairaudessakin isä on osannut tukea Kaisaa toisin kuin muut: Markku joutui 18-vuotiaana auto-onnettomuuteen ja opetteli uudelleen kävelemään.

– Olen perinyt sisun isältäni. Hän tietää, mitä käyn läpi, ja se antaa voimaa.

Kaisa on ollut myös henkisesti äärirajoilla. Ei ole ollut helppoa palata lapsuudenkotiin ja olla avuttomana muiden passattavana. Kaisa on tarvinnut apua kaikkeen: pukemiseen, syömiseen ja tietokoneen käyttöön.

– Alussa olin todella turhautunut, kun en pystynyt tekemään itse muuta kuin käymään pöntöllä. Kiroiluksihan se meni.

Kaisalla nousi pala kurkkuun myös silloin, kun näki lenkkeilijätytön juoksevan ohitseen. Hän, entinen päivittäisurheilija, räpiköi itse eteenpäin sauvoillaan. Yksinäisyyden tunnetta lisäsi sekin, että vain harva lapsuudenystävä poikkesi kylässä, vaikka moni heistä asui naapurissa.

– Moni on pelännyt kohdata minut sairauden jälkeen, koska ei tiedä, mitä sanoa. Mutta en minä sääliä kaipaa, ihan tavallinen oleminen riittää.

Syyttely vaihtuu kiitollisuuteen

Vasta jälkikäteen Kaisa on tunnistanut, että oma vointi oli antanut merkkejä sairaudesta. Oli ollut huonovointisuutta, väsymystä ja puutumista. Mitään vakavaa ei kuitenkaan osattu epäillä; Kaisa oli hyväkuntoinen ja nuori. Takayasun tautia löytyy Suomessa vain muutama tapaus vuodessa. Kyseessä on nuorten naisten tauti, joka voi hoitamattomana johtaa aivoinfarktiin, aivan kuten Kaisalla.

– Aluksi etsin syyllisiä ja kysyin kerta toisensa jälkeen miksi minä? Enää en tuhlaa aikaani sellaiseen.

Kaisa on alkanut nähdä tulevaisuutensa valoisana. Hänestä on melkein ihme olla ylipäätään elossa. Sairaus on opettanut kirjaimellisesti elämään tässä ja nyt: sairaudelle ei ole ennustetta.

Viime kesänä Kaisa pääsi palaamaan Wieniin ja pärjää jo päivät omillaan. Tim on vastuussa ruuanlaitosta ja on opetellut värjäämään Kaisan hiukset. Kaisa hoitaa Lumin lenkitykset ja on harjoitellut tekemään esiintymismeikin vasemmalla kädellään.

– Lumi on alusta asti varonut halvaantunutta puoltani, ihan kuin se vaistoaisi sairauden. Kunpa ihmiset väentungoksissa olisivat yhtä huomaavaisia, tasapainoni on edelleen hutera.

Koska puhe ei vielä luista, Kaisa asioi Timin kanssa enimmäkseen elekielellä. Se tietää jatkuvia kommelluksia arjessa. Hiljattain Tim luuli, että Kaisa oli menossa oopperaan ystävänsä Suvin kanssa. Lopulta kuitenkin selvisi, että Kaisa odottikin Timiä ja miehellä oli lähtöön kymmenen minuuttia aikaa.

– Sairaus on syventänyt suhdettamme, koska olemme oppineet, että kaikki voi olla mennyttä yhdessä hetkessä. Vietämme nykyään enemmän aikaa yhdessä, nautimme ruuasta ja luonnosta. Joinakin päivinä pelkään, etteivät tuntoni tai kasvojeni ilmeet palaa, mutta silti, tärkeintä on olla elossa ja saada laulaa.

Viime jouluna Kaisa lauloi Ave Marian Wienin suomalaisessa kirkossa. Se oli Kaisan ensimmäinen julkinen esiintyminen sairastumisen jälkeen. Nyt heinäkuussa, vieraillessaan Suomessa, hän esiintyi oopperajuhlien aamunavauksessa Savonlinnan torilla. Lavalle nousu sai monen tutun savonlinnalaisen liikuttumaan.

– Olen edelleen onnellisimmillani, kun olen estradilla. Laulaminen on kuin hengittäminen, ilman sitä en ole olemassa.

Lue lisää:

Pysy kunnossa haistellen! Nenä paljastaa sairaudet

Nämä neljä merkkiä voivat paljastaa piilevän sairauden

 

Kaisa Makkonen

Oopperalaulun opiskelija syntyi 12.06.1987 Savonlinnassa. Asuu Wienissä avopuolisonsa Tim Ngn ja koiransa Lumin kanssa.

Opiskelee Vienna Private Universityssa. Laulunopettajiin kuuluu mm. Bojidar Nikolav.

Sairastaa Takayasun arteriittia. Länsimaissa harvinainen sairaus on tyypillisesti nuorten naisten tauti, joka ahtauttaa aorttaa ja sen päähaaroja.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.