Aira Samulin täytti hiljattain 85 vuotta. Aira kertoo, mitkä numerot hänen elämässään ovat merkittäviä.

Kuva Henna Aaltonen

85 vuotta

Sain hyvät geenit, mutta en ole toisaalta myöskään pilannut niitä huonoilla elämäntavoilla. Lisäksi minulla on innostumisen lahja. En ajattele, että olisinpa vielä 20-vuotias. Tuntuu, että edessä on kiinnostavia asioita. Sanon iäkkäille ihmisillekin, että lähtekää liikkeelle. Aina löytyy tekosyitä jäädä paikoilleen, mutta kuten Arvo Ylppö neuvoi: tehkää vaikka tikusta asiaa, kunhan lähdette.

1/2 tuntia aikaa

Kun talvisota syttyi, olin 12-vuotias. Asuin silloin äidin ja pikkusiskojen kanssa itärajan lähellä, ja meillä oli puoli tuntia aikaa lähteä. Äiti ei pystynyt puhumaan eikä toimimaan, minä tajusin hakea valokuva-albumit mukaan. Pääsimme viime hetkellä hevosen kyytiin. Tykkien ääni kuului läheltä ja olin varma, että meidät tapetaan pian. On uskomatonta, miten rauhallisesti ihminen suhtautuu, kun hengenlähtö on lähellä. Olimme kaikki hiljaa, tunnelma oli ihmeellinen.

Pääsimme kuitenkin pakoon. Jatkosodan aikana tulimme Helsinkiin, jossa oli jo muita sukulaisia, Viipurista tulleita. Viipuri jäi minulle haaveeksi, ja päätin, että Helsinki saa nyt olla minun Viipurini. Täältä en lähde ikinä minnekään.

Toki sota ja muut raskaat kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, miten asioista ajattelen. Ilo on tullut tärkeäksi, monessa asiassa näen kiittämisen aihetta. En osaa päivitellä asioita tai tuomita ihmisiä kovin herkästi. Huonojenkin ratkaisujen taustalla on aina jotain, ja jotenkin näen sinne taakse selvemmin.

80 vanhainkotia

Järjestin ison 85-vuotissyntymä­päivädiskon oikeastaan siksi, että kerään rahaa perustamalleni vanhus- ja mielenterveystyön säätiölle. Käyn Pirkko Lahden kanssa vanhainkodeissa naurattamassa, laulattamassa ja tanssittamassa ihmisiä. Yli 80 vanhainkotia on jo kierretty, ja meillä on ollut hirveän hauskaa.
Ihmiselle on tärkeää saada nauraa ääneen. Jätämme vanhainkoteihin laulu- ja toimintavihkoja, jotta siellä voidaan jatkaa. Tulee hyvä mieli, kun tapaa hienoja, elämää kokeneita ihmisiä. Se tuntuu myös tarpeelliselta. Vanhuksia pitäisi käydä katsomassa enemmän, ei hoitajilla ole aikaa. Monet ajattelevat, että yhteiskunta huolehtii, mutta kun yhteiskunta ei ole ihminen.

2 suuntaa

Tanssi ja muoti, niihin minulla oli jo pienenä lahjoja. Perheeni ajatteli, että minut koulutettaisiin, mutta sota sotki suunnitelmat. Isä kaatui jatkosodan alussa, koti jäi rajan taakse, ja lapsuus loppui siihen. Jouduin heti töihin tienaamaan.
Kun koulutusta ei ollut, piti vain käyttää kekseliäisyyttä. Olen ollut ikäni pätkätöissä. Ensin vaatebisneksessä, sitten yhdistin muodin ja tanssin ja syntyi kuin itsestään tanssikoulu. Olen rakentanut aina uutta entisen perustalle kuin kivitaloa ja päässyt tekemään tosi mielenkiintoisia töitä. Sen takia en ole halunnut lopettaa työntekoa.

2 avioliittoa

Ensimmäinen avioliittoni oli vaikea: oli väkivaltaa, miehen alkoholi- ja mielenterveysongelmia. Oli pelottavaa lähteä liitosta, jossa toinen on niin riippuvainen, mutta otin riskin ja pääsin lasten kanssa pois. Tunsin alle kolmekymppisenä itseni vanhaksi ja uupuneeksi. Ajattelin, että elämä oli nyt tässä. Yhteen aikaan en nähnyt oikein värejäkään.

Välissä olin yksitoista vuotta sinkkuna, kunnes tapasin Ekku Peltomäen. Hän tuli ensin mannekiiniksi, kun tarvitsin  näytökseen vähän gangsterimman näköisen miehen. Pyristelin pitkään suhdetta vastaan ja vetosin siihen, että olin oikeastaan vain asumuserossa. Mutta kun yhdessä kuitenkin oltiin, niin annoin periksi. Ajattelin, että hän on niin nuori ja niin tosissaan, että pitäähän hänenkin tahtoaan kunnioittaa. Olimme Ekun kanssa yli kolmekymmentä vuotta naimisissa.

1 ylämummo

Pojallani Jarilla on kolme lasta, ja minulla on jo kaksi lapsenlapsenlastakin. He sanovat minua ylämummoksi. Kun ajattelen perhettäni, tuntuu, että muu ei oikein merkitsekään mitään. Täytyy tosin olla tarkkana, että saan pidettyä itseni aisoissa. Mummona ei saisi liikaa tyrkyttää neuvojaan ja olla suuna päänä. Kaikki tarvitsevat omaa rauhaa.

1. kaikessa

Olen tykännyt tehdä asioita ensimmäisenä. Toin ensimmäisenä Euroopassa muotitansseja Suomeen, aloin järjestää isoja muotinäytöksiä, keksin laittaa mannekiinit tanssimaan... On ollut pakko käyttää kekseliäisyyttä, kun on ollut lapset elätettävänä.
Vastustusta on tullut aina paljon. Minua arvosteltiin kaikesta, kuten siitä, että käytin 35-vuotiaana minihametta. No, käytän vieläkin. Yhtenä vuonna minut valittiin sekä Suomen parhaiten että Suomen huonoiten pukeutuvaksi naiseksi. En itse arvostele koskaan ihmistä sen mukaan, miten hän pukeutuu. Ei sitä pidä ajatella. Näen omasta kokovartalopeilistäni, mikä sopii minulle, ja muiden osalta parasta on, että kukin on oma itsensä.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.