Etäisten vuosien jälkeen Ellen ja Ida Jokikunnas löysivät toisistaan sydänystävät ja maailman parhaan remonttitiimiin.

No miten olis Pirkko Liinamaa?” maskeeraaja Ida Jokikunnas, 31, heittää ehdotuksen siskolleen, juontaja Ellen Jokikunnakselle, 39.

Aamukahvilla mietitään nimiä Ellenin kesäkanoille. Hänen työkaverinsa ovat ehdotelleet Virpi Hämeen-Anttilaa ja Ripsa Papunen-Koskista. Yksi on kuitenkin varmaa: lauman kukko on pöyhkeän esikuvansa mukaan Freddie Mercury. Se on hollantilaista kääpiörotua, kun taas kanat ovat puolet kookkaampia amerikkalaisia plymoutheja.

– Punaisine kaulahelttoineen ne näyttävä ihan kalkkunoilta. Kun näin ensimmäiset kuvat linnuista, olin varma, että Elleniä on huijattu, Ida muistelee.

Ellen on kanoista täpinöissään. Hän kunnosti niille Röykän-kotinsa pihapiiristä reilun kokoisen lampolan tarhoineen, kiikutti sinne orsia, olkia ja herkkuja. Jo ensimmäisen yönsä jälkeen kanat alkoivat munia ja kukko kiekua.

– Nykyisin olen kanafarmari ja ylpeä juntti, Ellen esittäytyy.

– Kukaan ei vain ymmärrä innostustani. Kun selitin Ranskassa taksikuskille kanoistani, hän katsoi kuin jotain kahelia.

Mutta on Ellenillä saman hurahduksen kokeneita lajitovereitakin: Facebookin Munanetti-ryhmässä hänen ensimmäinen munavideonsa sai hetkessä 650 tykkäystä.

Kiusaamismateriaalia

Kun Ellen vuonna 2007 hankki vanhan juna-aseman ja päätti kunnostaa siitä itselleen kodin, ensimmäisenä hän valjasti Idan remonttikaverikseen. Pikkusisko oli jo kokenut remontoija.

– Eikä minulla olisi ollut varaa palkata työmiehiä. Kukaan ei usko, että aseman remontti on lattiasta kattoon meidän kahden tekemä, Ellen sanoo.

Vanhassa rakennuksessa oli kamalasti tekemistä. Ida sadattelee tuhansia katon pinkopahvien alta paljastuneita kannattomia nauloja, jotka hän nyki irti hohtimilla yksi kerrallaan.

– Etkö sä vieläkään ole päässyt yli niistä? Ellen kiusoittelee.

Ennen remonttia Ellen ja Ida eivät olleet koskaan riidelleet keskenään, mutta urakan alussa he olivat varmoja, että jossain vaiheessa toinen tulee tapetuksi.

– Välillä olimme niin väsyneitä ja kipeitä, että pystyimme vain kikattamaan. Naulasimme jalkaamme ja putosimme rakennustelineiltä, mutta kertaakaan emme tapelleet, siskot muistelevat.

– Siinä auttaa, kun pitää Ellenin kylläisenä, Ida tietää.

– Olen ihan hirveä nälkäisenä.

– Mutta sut on helppo pitää säyseänä, kun vain tumppaa lihapiirakan tai kylmän nakin suuhun, Ida virnistää.

Tai sitten siskojen sopuisuus johtuukin siitä, ettei heillä ole keskinäistä riitelyhistoriaa. Kun Ida ehti teini-ikään, kahdeksan vuotta vanhempi Ellen oli jo kaukana kotoa: asui au pairina Sveitsissä tai muutti poikaystävänsä perässä Turkuun, josta työt veivät myöhemmin Helsinkiin. Sisarukset tapasivat lähinnä perhejuhlissa.

”Erot ulkonäössämme olivat parasta mahdollista kiusaamismateriaalia.”

– Se oli sellaista ”moi, mitä kuuluu, ihan hyvää” -olemista. Oikeasti en tiennyt Idan elämästä mitään, Ellen kertoo.

– Ellen oli se cool ja aikuinen isosisko, joka oli aina poissa, Ida muistaa.

Ellen ei tiennyt, että Idaa kiusattiin, kun isosisko nousi missikisoista julkisuuteen. Ida rämpi teinivuosissaan, totutteli kehonsa muutoksiin ja ihaili sivusta, kun sisko edusti upeana maailmalla.

– Se oli ristiriitaista aikaa. Pikkukylässä monilla oli vahvoja mielipiteitä Ellenin menestyksestä. Erot meidän ulkonäössämme olivat parasta mahdollista kiusaamismateriaalia, Ida kuvailee.

Idan vähäinenkin tyttömäisyys vaihtui punk-tyyliksi, synkäksi grungeksi ja lopulta poikamaiseksi pukeutumiseksi.

– Halusin neutralisoida kaiken vertailun välillämme.

Jokainen Ellenin esiintyminen oli kiusaajille kuin bensaa liekkeihin.

– En tiennyt, missä kotona mentiin. Ajattelen myös, etten voi kantaa taakkaa ammatillisista valinnoistani, vaikka perhe kuuleekin niistä, Ellen pohtii.

– Sitä paitsi olimme värikäs rytmiryhmä ja aina pikkupaikkakunnan silmätikkuja, Ida loiventaa.

Ahdas ilmapiiri ajoi Idan opiskelemaan muualle, ensin Hämeenlinnaan ja 17-vuotiaana Turkuun. Ellen houkutteli Idan muuttamaan hänen vanhaan asuntoonsa. Se oli kuin uusi avaus siskojen suhteelle.

– Tutustuimme toisiimme ja ystävystyimme vasta silloin aikuisina.

”Oli siistiä huomata, miten hyvin viihdyimme yhdessä. Että Ida olikin niin hauska tyyppi.”

Ellen muistaa vieläkin, miltä välien lähentyminen tuntui.

– Oli siistiä huomata, miten hyvin viihdyimme yhdessä. Että Ida olikin niin hauska tyyppi, parasta kaveriainesta ja kaiken päälle vielä siskoni. Se tuntui jotenkin tosi hienolta oivallukselta.

 

Ida ja Ellen ovat remontoineet Ellenin kodin alusta asti itse. Vasta vuosien myöhemmin Ellen tajusi, miksi rakastui vanhaan asemaan. ”Röykkä muistutti lapsuuteni rakkaimmasta paikasta. Teen yhä pyhiinvaelluksia lapsuudenkotiini ja vollotan sen pihapiirissä.”

 

Räiskyjä ja sovittelija

Ellen syntyi vuosi isoveljensä jälkeen, kun nuori perhe asui Janakkalassa, Mallinkaisten vanhassa koulussa. Idan syntyessä perhe oli jo muuttanut Turenkiin, ja tyttöjen välissä oli syntynyt toinen veli lisää.

– Me muut synnyimme suomalaiseen tyyliin Kekkosen näköisinä, kaljuina ja värittöminä, mutta Ida oli maailman suloisin vauva. Hänellä oli paksu, musta tukka ja tumma pigmentti, Ellen muistaa elävästi.

– Hän oli myös superkiltti. Kun minä tappelin veljien kanssa pesäpallomailoilla, Ida pilasi riitamme tepastelemalla paikalle päivänkakkara kädessä ja halausta vaatien.

Ellen keksi siskolleen nimenkin. Tosin virallisiin papereihin kirjattiin lyhyesti vain Ida, mutta perhe käyttää yhä litaniaa Ida Linda Lotta Matleena Jokikunnas.

– Varsinkin, jos olen tehnyt jotain pahaa, Ida käkättää.

Niitä tilanteita tulee harvoin, sillä Idan rooliksi jäi olla perheen sovittelija. Jos sisarusten välille tulee erimielisyyttä, Ida setvii ja sopii. Jos jollain on sydänsuruja, Ida kuuntelee ja tukee.

– Meillä ollaan temperamenttisia, ja törmäyksiä tapahtuu usein. Niissä tilanteissa kaikki kaatavat murheensa Idan niskaan, Ellen kuvailee.

Joskus Ida kokee roolinsa rankaksi, varsinkin kun muiden konfliktien setviminen vie aikaa omasta arjesta.

– Minulla on kuitenkin pakonomainen tarve selvittää asiat. Usein jään märehtimään muiden huolia.

Omat murheensa Ida pitää sisällään.

– Ida on simpukka. On ihan hirveä duuni saada hänet puhumaan, Ellen katsoo siskoaan.

– Simpukassa on hyviä piirteitä, kuten sataprosenttinen luotettavuus. Ida ei ikinä lavertele muiden asioita eteenpäin. Mutta joskus mietin, miten hän jaksaa.

Idan mielestä kehitys on jo käynnissä.

– Avaudun jo enemmän. Odota vain, viiden vuoden kuluttua et jaksa vastata soittoihini, kun ajattelet, että taas se Ida tilittää asioitaan.

Kahvipöydässä soi taas siskosten käheä nauru.

Oppi rahan arvosta

Lapsuudenkodissa opittiin tekemään kaikkea itse. Ida on 12-vuotiaasta leikannut perheensä hiukset ja tekee niin edelleen. Siskot tienasivat taskurahaa puutarhoilla, lapsia hoitamassa, siivoojina.

Isossa perheessä arki oli tiukkaa.

– Jos halusi omaa rahaa, piti mennä töihin. Aamuisin kuurasin räkälöiden ja kauppojen lattioita ja koulumatkalla laskin, montako aamua pitää vielä tehdä, että saan uudet farkut, Ellen kertaa.

– Teininä oivalsin, etteivät kaikkien lapset käykään juurikaspelloilla kitkemässä. Joskus se korpesi, mutta aikuisena olen ollut kiitollinen työtä arvostavasta kasvatuksestamme.

Ellenin ura vei televisioon, radioon ja juontamisen ammattilaiseksi.

– Urani on aina humpsahtanut eteenpäin. En oikein vieläkään tiedä, mikä minusta tulee isona. Haluaisin opiskella puusepäksi, mutta taloni pitäminen vaatii tiivistä töissä käymistä.

Ida opiskeli ravintola-alaa ja pestattiin ravintolapäälliköksi vain 18-vuotiaana.

– Jo silloin CV:ni oli ihan älytön. Vuotta myöhemmin, 19-vuotiaana, aloitin kaiken alusta.

Ida muutti Helsinkiin töihin vaateliikkeisiin, teki töitä aamusta iltaan ja opiskeli visualistiksi. Työt laajenivat puvustuksiin ja stailauksiin.

Vuonna 2006 Ida ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

– Siihen aikaan stylistejä ei juuri ollut. Vanhemmat vähän nostelivat kulmiaan.

Mutta Ida pärjäsi, niin kuin aina. Pitkäjänteisellä suunnittelijalla oli periaate: tavoitteet eivät toteudu heti.

– Kaiken eteen pitää tehdä pitkään töitä ennen kuin asiat palkitsevat, Ida sanoo.

Jotain vähän nitisevää

Asenteessa näkyy siskojen suurin ero. Siinä missä Ellenin elämässä asiat tapahtuvat tsädäm, Idan ratkaisut syntyvät pitkän suunnittelun tuloksina.

– Minä olen impulsiivinen idiootti ja huithapeli, Ida on harkitseva järjen ääni, Ellen luonnehtii.

Niin kuin nämä talokaupat: Ellen löysi Röykkänsä sunnuntai-Hesarin pikku­ilmoituksesta ja oli yhtäkkiä elämänkestoisen taloprojektin omistaja.

Ida etsi sitä oikeaa neljä vuotta.

– Se oli pitkä aika laahata asuntonäytöissä joka viikko. Olin päättänyt ostaa vasta, kun tulisi vahva tunne oikeasta.

Ellen kuvailee Idan taloa mielenvikaiseksi, niin ihana se on. Ja vain kymmenen minuutin päässä Röykästä.

Tilan nimi on Kulkula, kenties siksi, että kiinteistö toimi sodan aikana kulkutautisairaalana. Tosin Ellen kutsuu sitä Käymäläksi, koska käy siellä niin usein.

Nuorina siskoilla oli kiire kaupunkilaisiksi, mutta nyt kumpikin on vanhan maalaistalon emäntä. Ida sanoo kummankin rakastavan jotain vähän nitisevää. Ellenin mukaan junttius ei lähde ihmisestä.

– Tajusin vasta vuosia Röykän löydyttyä, että olin alitajuntaisesti rakastunut siihen, mikä muistutti lapsuuden rakkaimmasta paikasta. Teen yhä pyhiinvaelluksia lapsuudenkotiini ja vollotan sen pihapiirissä, Ellen tunnustaa.

– Viimeksi lastenhuoneessa oli vielä tapetit, joihin olin pyyhkinyt räkääni, ja tallessa oli pulpettikin, jonka pohjaan olin kaivertanut EL-LEN.

 

 

Suoraa puhetta miehistä

Ida säästi taloaan varten kuusi vuotta. Iso käsiraha oli saatava kasaan.

– Kun tein 18-tuntisia päiviä minuuttiaikataululla, ystävät kommentoivat, että olen sairastunut säästämiseen. Olen työ­narkkari, mutta se on hyvää huumetta.

Ellen on toista mieltä: vaikka hänkään ei tee hommia vasurilla, kalenterissa on aina myös vapaa-aikaa. Joskus Ellen on huolissaan Idan jaksamisesta.

– Viime talvena houkuttelin Idan kanssani lomalle Thaimaahan. Tai no, oikeammin painostin.

Hän oli tehnyt tyypilliset ellenit: ottanut äkkilähdön lämpöön heti, kun säästötilillä oli matkan verran rahaa. Lähtöä edelsi puhelinpommitus Idalle: ”Loma on voimavarojesi kartuttamista, kuin pistäisit rahaa pankkiin. Mieti rikkauksia, joita se antaa mielellesi ja sielullesi.”

– Päästelin hirveitä kliseitä vain, jotta sain Idan löhöämään viereeni.

Ida pähkäili vielä, kun Ellen jo istui koneessa kohti Thaimaata, mutta lähti lopulta. Tosin vain viikoksi, toinenhan olisi ollut sikailua.

”Ellen näkee, jos minua on kohdeltu huonosti.”

Ellen sanoo olevansa hyvä tiimi Idan avopuolison kanssa; yhdessä he ovat saaneet Idan löysäämään tahtiaan.

– Tunnen, että minulla on nyt aikuinen ja tasapainoinen parisuhde, jossa en ainoana huolehdi siitä, että katto pysyy pään päällä. Tämä ihminen on saanut minut irrottamaan töistä ja pistänyt ottamaan aikaa itsellenikin, Ida sanoo.

Miehiä siskot tapaavat kommentoida suoraan. Ellen tunnistaa, jos Ida on yrittänyt liikaa olla sovittelija suhteissaan.

– Ellen näkee, jos minua on kohdeltu huonosti ja sanoo, että nyt riittää.

Siitä siskot ovat kiitollisia, että vanhemmat ovat tukeneet ja antaneet jokaisen tehdä virheensä, vaikka olisivat aavistelleet, että mönkään menee.

– Vanhempamme menivät yhteen 15-vuotiaina, ja heidän suhdettaan kritisoitiin paljon. He päättivät jo varhain, etteivät tekisi samaa omille lapsilleen.

Vanhempiinsa Idalla ja Ellenillä on edelleen läheiset välit. Viimeksi Ellen soitti äidilleen ajaessaan kotiin Idan luota.

– Sanoin, että ruksi seinään, hain juuri Idalta ruusupapuja ja herneenalkuja. Ida puhuu vihdoin kukkaa!

Siinä missä Ellen hurahti puutarhailuun jo vuosia sitten, Ida ottaa vielä ensiaskeliaan istutusten maailmassa. Vielä viime kesänä Ida soitti Ellenille ja hehkutti istuttaneensa kukkia koko kuistin kaiteen mitalta. Ellen kysyi, mitä kukkia sisko oli valinnut. Luurissa tuli hetkeksi hiljaista, kunnes Ida sanoi: ”Tilanne on nyt sellainen, että ne ovat vaaleanpunaisia.”

– Ajoin sitten katsomaan, ja pelargonioitahan ne olivat. Tästä se lähtee! 

Meidän suhteessamme...

on erityistä, ettei meillä ole sisarriitoja. Tulemme hyvin juttuun juuri vaikeissa tilanteissa: matkustaessa ja remonttia tehdessä.

Olen ylpeä Idasta...

aina. Erityisesti hänen luonteenlujuudestaan ja kärsivällisyydestään. Saan usein todeta, vau, tosi erilaista mutta siistiä.

Olen ylpeä Ellenistä...

yleisesti. Erityistä ylpeyttä tunsin, kun Ellen ryhtyi taloprojektiinsa. Se muutti hänen elämäntyylinsä ja vihdoin juurrutti kulkijan johonkin pysyvään.

Merkittävin eromme...

on luonteessa: Ellen on impulsiivinen ja räjähtelijä, Ida pitkään suunnitteluun uskova sovittelija. Ellen on viihdyttäjä, Ida tarkkailija.

Olemme matkustelleet...

yhdessä ainakin Intiassa, Thaimaassa, Kreikassa, Turkissa ja Venäjällä.

Meitä yhdistää…

nostalgisuus ja kotoa peritty suvaitsevaisuus. Meillä on myös vahva moraali. Äiti joskus nauroi, mistä sekin on tullut: 70-luvun hippeinä heitä yllytettiin kokemaan ja elämään. Me olemme parisuhteissamme tarkkoja, ettei toista kohtaan saa tehdä väärin.

Vanhempamme ovat esimerkki…

siinä, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Molemmat ovat opiskelleet aikuisina uudet ammatit, äiti suorittanut pari korkeakoulututkintoakin yli nelikymppisenä.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.