Käsikirjoittaja Katri Manninen ihmetteli vuosia, miksei suoriudu tavallisista arjen askareista, vaikka pystyy kirjoittamaan kirjan viikossa. – ADHD-diagnoosin jälkeen tunsin helpotusta, mutta myös vihaa ja katkeruutta, Katri kertoo.

Kumpuilevan kylätien varrella tönöttää talo, jonka remontti on kesken. Veranta huojuu vinossa ja ulkomaalit rapisevat seinistä, mutta se ei haittaa ovesta ulos ryntäävää emäntää Katri Mannista, 40, tai kintereillä pyörivää koiranpentua.

– Laitoimme talossa ensin rakenteet kuntoon. Sen takia peseydymme toistaiseksi koiran pesupaikassa ja pyöritämme pyykkimme äidin pesukoneessa, Katri kertoo.

Tänne Mäntsälään, lapsuudenkotinsa naapuriin, Katri muutti nelihenkisen perheensä kanssa viime kesänä. Äidin luo on nytkin helppo piipahtaa, sillä välimatkaa on vain muutama sata metriä.

Katrin äidin Kirsti Mannisen ja hänen puolisonsa talossa kuistin ruokapöytä tuntuu jatkuvan ikuisesti. Tyttärensä tavoin Kirsti on ammatiltaan käsikirjoittaja ja kirjailija, ja pitkälle pöydälle käsikirjoitusliuskat on kätevä levittää. Sen äärelle mahtuu myös kerralla 26 ruokailijaa. Se voi kuulostaa paljolta, mutta pöytä täyttyy nopeasti Katrin ja hänen neljän sisaruksensa perheillä.

Yhtä veljeä lukuun ottamatta he kaikki asuvat nykyään toistensa naapureina. Arki on helppoa, kun serkut voi kuljettaa yhdellä kyydillä kylälle päiväkotiin ja kouluun.

– Isommat serkut katsovat pienempien perään. Kun on riittävästi porukkaa, kaikki huolehtivat toisistaan. Tein kaikkeni, jotta sain Katrinkin muuttamaan tänne maalle, koska näin, miten lapset nauttivat yhdessäolosta, kun he kävivät mummolassa, aamupalalle saapunut äiti Kirsti kertoo.

– Tuntuu hienolta, että voin ikkunasta katsoa, kun esikoiseni kävelee yksin tietä pitkin mummon luo, Katri sanoo.

Äiti hukassa

Vielä viisi vuotta sitten ajatus maalla asumisesta oli Katrille kauhistus. Hän oli niin helsinkiläistynyt, että oli kauan sitten myynyt lapsuudenkotinsa vierestä omistamansa talon veljelleen. Kaupungissa olivat työt, ystävät ja aina auki oleva Alepa.

"Ennen lapsia ongelmaa ei ollut, koska sain elää omassa rytmissäni."

Mutta sitten syntyivät lapset, ja vähän yli vuosi sitten Katri sai diagnoosin. Kumpikaan muutoksista tuskin olisi yksin saanut Katria muuttamaan maalle, mutta yhdessä ne olivat hyvä syy. Katri kärsii tarkkaavuushäiriö ADHD:sta, jonka oireet alkoivat toden­teolla häiritä vasta, kun hänestä tuli äiti.

– Silloin homma karkasi totaalisesti käsistä, Katri kertoo.

– Äitiyden kannalta tarkkaavuushäiriö on tosi hankala, sillä minulle puuduttava rutiini on vaikeaa. Ennen lapsia tätä ongelmaa ei ollut, koska sain elää omassa rytmissäni.

Katrille lapsiperhearjen pyörittäminen on tuskaa. Rutiinit eivät pysy päässä, eikä hän muista, mitkä kolme asiaa on viimeksi hoitanut. Katrin on vaikea hahmottaa ajan kulumista sekä sitä, missä järjestyksessä kaikki kannattaa tehdä.

– Jokaisella meistä on toiminnan­ohjausjärjestelmänsä, eräänlainen sisäinen sihteeri, joka kertoo tämän ja myös muistuttaa tehtävistä. Minulla se ei toimi kuten keskivertoihmisellä. Kaikki siirtymät ovat vaikeita, Katri kertoo.

Arjen kaaosta ei auttanut edes eteisen ulko-oveen teipattu muistilista. Eihän Katri muistanut aina sitä lukea.

– Aamulähtö ilman lääkitystä oli paha. Että nyt ensin haet lompakon ja kännykän ja lasten vaatteet valmiiksi, ja sen jälkeen pissatat ja syötät lapset. Pienten lasten äitinä minulla oli myös jatkuvasti univelkaa, mikä ei ainakaan auttanut asiaa.

Ympäristönvaihdos on tehnyt Katrille hyvää.

– Maalla on vähän aistiärsykkeitä. Luonto ja liikunta ovat myös parasta terapiaa tarkkaavuushäiriöiselle, Katri kertoo.

Siihen olikin syy

Aivojensa erityisyydestä Katri oli aiemmin autuaan tietämätön. Vielä pari vuotta sitten hän kyllä ihmetteli, miksi arki tuntui takkuavan tai miksi kaikki oli koko ajan kadoksissa.

– Mietin, olenko laiska vai saamaton. Miksen pysty tekemään yksinkertaisia asioita, vaikka pystyn kirjoittamaan kirjan viikossa? Katri kuvailee.

– Ajattelin myös, etten ole siisti, koska olen kasvanut epäsiistissä kodissa ja tullut äitiini. Meidän molempien on vaikea pitää paikkoja järjestyksessä. Tosiasiassa meillä on molemmilla sama ominaisuus. Minusta on ihanaa, että olen perinyt sen äidiltäni, koska naisen mallin odotukset tulevat usein juuri omalta äidiltä.

Hoitoa Katri tajusi hakea vasta, kun tilanne kärjistyi vuosi sitten keväällä kihomatoepisodin jälkeen.

– Esikoiseni sai hoidossa kihomatoja, minkä takia siivosin viisi päivää. Siinäkään ajassa en saanut kämppää kondikseen. Ajattelin, että ei saatana, tämä ei voi mennä näin, Katri kertoo.

Vuotta aiemmin Katrin blogin seuraaja oli huomauttanut, että Katrin käyttäytyminen voisi viitata ADHD-häiriöön. Sitä ennen Katri oli ajatellut, ettei se ole mahdollista. Hänhän päinvastoin ylikeskittyy.

– Silloin kuulin, että ylikeskittyneisyys on myös yksi tarkkaavuushäiriön oire. Tein huvikseni muutaman ADHD-ominaisuuksia mittaavan testin ja sain niissä korkeat pisteet, Katri kertoo.

"Minulle oli vuosia sanottu, että mikset sä yritä."

Katri varasi ajan lääkärille, jolla oli kokemusta ADHD:sta, neurologiasta ja psykiatriasta. Jo ensimmäisen käyntikerran jälkeen vaikutti siltä, että Katrin oireet sopivat ADHD:hen. Lopullinen diagnoosi – Katrin kohdalla tarkasti ottaen tarkkaavuushäiriö ilman hyperaktiivisuutta eli H:ta – oli helpotus. Muitakin tunteita se herätti.

– Helpotuksen jälkeen iskivät jäätävä katkeruus ja viha. Minulle oli vuosia sanottu, että mikset sä yritä. Että kaikki johtuu vain siitä, etten tsemppaa tarpeeksi. Ja olen ajatellut, että minun pitäisi olla niin kuin muut, hallita samalla tavalla elämää. Se on ollut ihan turhaa, Katri sanoo.

– Aina, kun yritän tietoisesti keskittyä tylsään asiaan, tulee sumea olo. Aivojeni aktiivisuus vähenee, päässä pimenee.

Nykyään Katri syö tarkkaavuushäiriöönsä kahta lääkettä, jotka saavat aivot toimimaan aktiivisemmin. Aamulääke vaikuttaa vartissa, päivälääke parantaa toimintakykyä 6–8 tunnin ajan.

Katri muistaa, miltä lääkkeen vaikutus ensimmäisellä kerralla tuntui.

– Katse kirkastui, näin maailman selvemmin. Huomasin, että pääni kääntyy nopeammin. Kuin olisin ajanut koko elämäni ilman ohjaustehostinta, ja nyt se meni ekaa kertaa päälle.

– En väitä, että kaikkien tarkkaavuushäiriöisten pitäisi syödä lääkkeitä. Olisi hienoa, jos selviäisin perhearjesta ilman lääkkeitä ja listoja, mutten selviä. Lääkitys pitää arkeni järjestyksessä.

 

 

Täysillä tai toisaalla

Kirstin kuistin suuren ikkunarivistön takaa alkaa metsä, jonka kallioilla Katri lapsena seikkaili. Ihan pienenä tarkkaavuushäiriöstä ei aiheutunut ongelmia. Kylän lasten leikeissä Katri sai olla oma itsenä. Vaikeudet alkoivat, kun Katri aloitti koulun.

– Koulussa olin joko tosi intensiivisesti läsnä, viittasin ja halusin tietää lisää, jolloin muut oppilaat kyllästyivät minuun. Tai sitten olin ihan tättädää omissa maailmoissani, Katri muistelee.

Lukiossa ongelmat kärjistyivät. Koska Katri oli nopea oppimaan eikä häirinnyt muita, hänen ongelmiinsa ei kiinnitetty huomiota. Katrin vanhemmat huomasivat kuitenkin lukiolaistytön pahan olon. Hän sai olla paljon pois koulusta, jos vain numerot pysyivät hyvinä.

– En ole hyperaktiivinen, mikä on tytöille tyypillistä ja jää siksi usein diag­nosoimatta. Pikemminkin olin hajamielinen professori -tyyppiä, Katri sanoo.

– Tarkkaavuushäiriöstä kärsivät pystyvät ihmesuorituksiin, koska heidän aivonsa menevät todella hyvin päälle silloin, jos he kiinnostuvat jostakin, hän jatkaa.

Eniten Katria harmittaa koulumenestys, joka jäi paljon omaa tasoa huonommaksi.

– 12 vuotta ihmettelin, miksen pärjää niin kuin tiedän, että minun kuuluisi pärjätä. Minulla olisi paremmat numerot, jos ADHD:ta olisi osattu epäillä jo lapsena.

Myöhemmin elämässä Taideteollisessa korkeakoulussa ja kirjoitushommissa poikkeuksellisesta keskittymiskyvystä oli sen sijaan vain hyötyä.

– Omaan maailmaan katoaminen oli hyvä piirre niin kauan, kun en ollut äiti ja minun ei tarvinnut huolehtia kuin itsestäni. Nykyiseen elämäntilanteeseeni se ei sovi, Katri sanoo.

Äkkivääriä päätöksiä

Katri on tajunnut, että ADHD on vaikuttanut osaltaan moneen elämänalueeseen. Impulsiivisuus sai hänet tekemään päätöksiä, joita olisi voinut harkita pidempään.

– Yksityiselämäni näyttäisi erilaiselta, jos olisin saanut lääkityksen aikaisemmin, hän kertoo.

– Olin äkkiväärä päätöksentekijä ja sitouduin asioihin, joihin en välttämättä pystynytkään. Nykyään en menisi niin nopeasti suhteeseen enkä lähtisi siitä. Mutta tunne-elämäni oli voimakkaampaa, enkä voinut sille mitään. Jos nyt kyllästyn tai innostun, en lähde toimimaan tunteen vallassa.

"Yksityiselämäni näyttäisi erilaiselta, jos olisin saanut lääkityksen aikaisemmin."

Nuorena sairastettua syömishäiriötäkin voi ymmärtää diagnoosin jälkeen eri tavalla. Tutkimusten mukaan ahmimishäiriö on selvästi yleisempi ADHD-tytöillä kuin terveillä.

– Se liittyy luultavasti impulsiivisuuteen ja siihen, että aivomme suhtautuvat hiilihydraatteihin eri tavalla, Katri sanoo.

Salaojat kuntoon

Katri painottaa, että ADHD ei ole sairaus eikä vamma, vaan synnynnäinen ominaisuus, jonka kanssa täytyy oppia elämään.

– Joudun menemään näiden aivojen kanssa tilanteisiin, jotka eivät sovi niille. Ongelma on myös se, että on paljon naisia, jotka kärsivät tietämättään ihan samasta. Heidän oireitaan ei huomata, koska he eivät ole häiriöksi muille.

Nykyään Katri tiedostaa voimavaransa ja piirteensä paremmin kuin ennen. Ennen viimekesäistä muuttoaan hän perusti Facebookiin ryhmän, jossa kysyi ystäviltään neuvoja.

Hankit kunnon muuttolaatikot etkä mitään banaanilaatikoita! Pakkaat kaiken heti etkä ala rönsyillä! sisko opasti.

Sisko ja käly myös kiiruhtivat paikan päälle pakkausavuksi, samoin kuin tuotantoyhtiön assistentti, joka hälytettiin päiväksi muuttohommiin.

– Tiesin että kusessa ollaan, jos pelkästään mun logiikalla muutetaan, Katri kertoo.

1960-luvun alkuperäiskunnossa ostetun talon remontoimiseen Katri sen sijaan perehtyi insinöörin tarkkuudella. Kun muut vanhan talon ostajat usein selailevat tapettimallistoja, Katri selvitti talonsa rakenteet, eristeet ja tulevat salaojat.

– ADHD-nörtti opiskelee kaiken ja päättää, että näin tehdään. Löysin ruotsalaisen salaojittavan lämmön­eristeen, jolle muut vain tuhahtelivat. Mutta pommitin maahantuojaa kysymyksilläni ja viesteilläni, ja nyt meillä on sellaiset, Katri kertoo.

Skarppina ohjaajana

Kesken remontin Katri sai työtarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä, vaikka se tiesikin rankkaa kevättä.

Katria pyydettiin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan Nyt tai ei koskaan -tv-sarjaa, joka on juuri alkanut Ylen ykköskanavalla.

Kahdeksanosaisen sarjan jokaisessa jaksossa 15 toisilleen ventovierasta tavallista ihmistä alkaa ratkoa päähenkilön ongelmaa. Kun kotiäiti ei osaa päättää, panostaisiko työuraansa, parviäly selvittää asian hänen kanssaan. Toisessa jaksossa elähtäneessä parisuhteessa kärvistelevä nainen joutuu ihmisjoukon kuulusteluun.

– Jokainen päähenkilö koki kolmen päivän tutkiskelun todella hyödylliseksi. He olivat jo sokeutuneet omalle toiminnalleen, koska eivät osanneet tehdä päätöstä itse, vaan jumittavat asian kanssa, Katri kertoo.

– Ventovieraiden kanssa kipeistä asioista keskusteleminen myös toimii, sillä he eivät hyödy päätöksestä mitään. Heillä ei ole mitään syytä pitää valhetta yllä.

Tv-ohjelma oli monella tapaa vaikea projekti, mutta ennen kaikkea Katri haastoi siinä itsensä.

– Ajattelin aina aikaisemmin, ettei minusta voi tulla ohjaajaa. Siinä pitää liikutella 20 hengen ryhmää ja pysyttävä skarppina koko ajan. En olisi voinut ikimaailmassa lähteä siihen ilman lääkitystä, Katri kertoo.

– Diagnoosin ja lääkityksen jälkeen se oli mahdollista, sillä nyt voin saada seminormaalit aivot kahdeksaksi tunniksi. 

Lue lisää:

Elämäntapavalmentaja Katri Manninen: ”Luulin olevani nymfomaani”

Katri Manninen: ”Laihduttaminen ei ole tunneasia”

Katri Manninen
  • Kirjailija, käsikirjoittaja ja transformatiivinen valmentaja on syntynyt 9.1.1975 Mäntsälässä.
  • Kirjoittanut ja ohjannut parhaillaan televisiossa pyörivän Nyt tai ei koskaan -sarjan.
  • Asuu Mäntsälässä miehensä ja kahden poikansa kanssa.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!