Isä ja poika ovat nykyään hyviä ystäviä. Kuva Ville Juurikkala

Ruokakirjailija Christer Lindgren teki raittiuspäätöksen vasta kun oli riittävän pohjalla. Raitistuminen on lähentänyt isän ja muusikkopoika Tommy Lindgrenin välejä. – Kun homma oli pahimmillaan, yritin tukea äitiä, Don Johnson Big Bandin keulakuva kertoo.

Tommy Lindgren, 35, sipaisee Christer Lindgrenin, 67, päälakea, jossa sojottaa muutama tuulen sekoittama hius. Sitten he rutistavat toisiaan.

Isää ja poikaa yhdistää se, ettei kumpikaan juo alkoholia. Christer on toipuva alkoholisti, hän on ollut raittiina seitsemän vuotta. Tommy taas ei ole ikinä käyttänyt alkoholia.

– Seitsemän vuotta olemme olleet läheisiä, mutta pari vuotta ennen sitä olivat aika perseestä, Tommy kertoo.

Jatkuva huoli

Christerin ongelmat kärjistyivät 90-luvun laman aikana. Hän oli työskennellyt 30 vuotta mainosalalla. 80-luvulla Christerin firmalla meni lujaa, mutta laman aikana yritystoiminta muuttui helvetiksi.

– Aloin turruttaa tunteitani alkoholilla. Ja sitten masennuin, Christer tiivistää tapahtumia.

Tommy oli usein huolissaan Christeristä, vaikka hän ei enää asunutkaan vanhempiensa luona.

– Kannoin huolta myös siitä, miten juominen vaikutti vanhempieni suhteeseen. Yritin tukea äitiäni silloin, kun homma oli pahimmillaan, Tommy muistelee.

Pahimmalta Tommystä tuntui silloin, kun Christer yritti peittää päihtymyksensä. Tommy muistaa useita puheluita, kun isä yritti skarpata ja esittää selvää, vaikka oli niin humalassa, ettei kieli tahtonut taipua selkeisiin lauseisiin.

– Se oli helvetin raskasta ja ennen kaikkea rasittavaa. Tuli olo, että ’haloo, etkö sä tosiaan tajua, että minua on turha vedättää’. Alkoholistista tulee väistämättä patologinen valehtelija, Tommy sanoo.

Vasta maksakirroosi pysäytti

Christer muistelee, että Tommy reagoi hänen juomiseensa usein piikikkyydellä – ja syystä. Eräänä jouluna Christer käveli perheen yhteiseltä aattoaterialta, vaimonsa luota Herttoniemestä omaan pieneen yksiöönsä Kulosaareen.

– Minä ja vaimoni asuimme silloin erillään juomiseni takia. Olin juonut liikaa ’glögiä’ ja itkin koko kotimatkan, koska Tommy oli ollut minulle ilkeä. Hän pyöritti minua älyllisesti kuusi–nolla aina, kun olin juovuksissa, Christer kertoo.

– Olen varmasti ollut piikikäs ja ilkeä. Mutta se johtui rakkaudesta ja siitä, että joskus juominen tuntui sietämättömältä, Tommy selittää.

Se joulu oli viimeinen, jonka Christer vietti humalassa. Hän joutui sairaalaan ja edessä oli valintatilanne.

– Vasta maksakirroosi pysäytti minut. Pystyin tekemään raittiuspäätöksen sitten, kun olin riittävän pohjalla, Christer sanoo.

Alkoholismi geeneissä?

Oman alkoholisminsa takia Christer on joskus ollut huolissaan siitä, että Tommyllä on samoja geenejä kuin hänellä.

–  Olen kiitollinen siitä, ettei Tommy käytä lainkaan alkoholia. Alkoholistiksi kun ei voi tulla muuten kuin juomalla alkoholia. Jos ei juo, geeneillä ei ole väliä, Christer on päätellyt.

Tommy teki valinnan olla absolutisti jo teininä. Kun suurin osa murrosikäisistä vietti aikaa ostarilla ja kotibileissä, Tommy viihtyi yksinään.

– Absolutismista tuli tapa, jota on kestänyt aikuisikään saakka. Krisan alkoholismilla ei ole ollut suoranaista vaikutusta siihen, mutta tietysti kannattaa ottaa perinnöllisyystekijät huomioon, Tommy sanoo.

Christerin Parasta maatiaisruokaa -kirja ilmestyi 16.11. Don Johnson Big Bandin Fiesta-albumi ilmestyi syyskuussa.

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 47/2012.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!