Michelle Obama on opiskellut Princetonin ja Harvardin huippuyliopistoissa. Kuvat: Reuters
Michelle Obama on opiskellut Princetonin ja Harvardin huippuyliopistoissa. Kuvat: Reuters

Ei ole ihme, että Yhdysvaltain presidentin puoliso on huippusuosittu.

”Voi kunpa hänestä tulisi presidentti!” moni hehkuttaa nyt sosiaalisessa mediassa ja lounaspöydissä. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman 52-vuotias juristipuoliso Michelle Obama on kovassa nosteessa.

Miksi Michelle-buumi jyllää juuri nyt? Yksi selitys on, että Michelle voi nyt puhua vapaammin ja irrotella mediassa, kun hänen puolisonsa presidenttikausi lähenee loppuaan. Ei ole paineita siitä, että suututtaa väärät ihmiset – joskin Michelle myös kampanjoi Hillary Clintonin puolesta. Paineet lienevät kuitenkin pienemmät kuin presidentin puolisolla.

Ehkä merkittävämpi syy on Donald Trump. Älykäs, tilannetajuinen ja empaattinen Michelle on täydellinen vastapari törkeyksiä toistensa perään laskettelevalle öykkäriehdokkaalle. Toinen puhuu tasa-arvon puolesta, kun toinen retostelee kourimisella. Samat ihmiset, jotka ovat kyllästyneet Trumpin törkyilyyn ja huolissaan hänen suosiostaan, näkevät Michellessä toivoa.

Erityisesti Michellen viime viikolla pitämä puhe, jossa hän teilasi Trumpin asiallisesti ja napakasti, älykkäästi, mutta tunteisiin vetoavasti, on ihastuttanut. On arveltu jopa, että puhe ratkaisi presidentinvaalit Clintonin eduksi.

Summa summarum: Michelle on mahtava, ja toivottavasti hän jatkaa politiikassa. Keräsimme asioita, joiden vuoksi hän on loistava esimerkki:

1. Lopetetaan potaskan puhuminen

Barack Obama on toki taitava puhuja, mutta kun Michelle puhuu, huomaa, ettei hän ole valtapeleissä marinoitunut, laskelmoiva poliitikko. Hänen suustaan ei koskaan kuulla latteuksia tai kiertelyä ja kaartelua. Michelle vaikuttaa puhuvan sydämestään.

2. Itseään ei pidä ottaa liian vakavasti

Tänä vuonna Michelle on hurmannut kerta toisena jälkeen julkisilla esiintymisillään. Muistatko esimerkiksi, kun presidenttipari tanssi 106-vuotiaan Virginia McLaurinin kanssa Valkoisessa talossa?

Michelle ja Barack Obama eläytyivät, kun he lukivat lapsille viime pääsiäisenä Valkoisessa talossa järjestetyssä munanmetsästystapahtumassa.
Michelle ja Barack Obama eläytyivät, kun he lukivat lapsille viime pääsiäisenä Valkoisessa talossa järjestetyssä munanmetsästystapahtumassa.

Viime kesänä Michelle heittäytyi James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä Stevie Wonderin, Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. 45 miljoonaa kertaa YouTubessa katsotulta videolta käy selväksi, että läppää heittävä Michelle on yksinkertaisesti mainiota seuraa. Rento, huumorintajuinen ja välitön.

Luonnollisesti presidentin puoliso puhui auton kyydissä myös tärkeinä pitämistään aiheista, kuten tyttöjen koulutuksesta. Hän liittyi Snapchatiinkin voidakseen puhua aiheesta nuorten suosimassa palvelussa – terveellisen elämän markkinoimisen ohella. Michelle snäppää nimellä MichelleObama.

Jos et ole vielä nähnyt hauskaa autokaraokevideota, katso se heti. Tulet takuulla hyvälle tuulelle.

3. Rauhallisuus vie pidemmälle kuin räyhääminen

Michelle puhuu tiukkaa asiaa eikä pelkää puolustaa arvojaan, mutta hän tekee sen ihailtavan tyynesti – mikä toimii usein tehokkaammin kuin pää punaisena paasaaminen. Eikä Michelle sorru alatyyliin tai mene henkilökohtaisuuksiin, vaikka ne olisivat vastapuolen, kuten Trumpin, vakioase.

– Hän on tehokas, koska hän ei koskaan kaiva verta nenästään – sen tiedämme hänestä. Hän toimii, kun hän haluaa puolustaa jotakin, New York Timesin politiikan toimittaja Frank Bruni pohtii.

4. Nykyisestä ja menneestä syrjinnästä pitää puhua

Mustien oikeuksia ahkerasti esillä pitävä Michelle on alkanut puhua entistä rohkeammin Yhdysvaltain orjien historiasta. Michellen isovanhemmat ovat orjien jälkeläisiä. Viime kesänä sosiaalisessa mediassa kuhisi, kun Michelle piti yhden voimakkaista puheistaan.

”Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat.”

– Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat. Katson, kun tyttäreni, kaksi kaunista ja älykästä mustaa nuorta naista leikkivät koiriensa kanssa Valkoisen talon nurmella, kuului puheen kuuluisin kohta.

5. Tosimies on feministi

Michelle tunnetaan varsinkin työstään naisten ja tyttöjen hyväksi.

– Vahvojen miesten, jotka ovat todellisia roolimalleja, ei tarvitse alentaa naisia tunteakseen itsensä voimakkaaksi. Ihmiset, jotka ovat todella vahvoja, ylentävät muita. Ihmiset, jotka ovat todella voimakkaita, tuovat muita yhteen, hän sanoi hehkutetussa puheessaan viime viikolla.

”Voin kertoa teille, että minun elämäni miehet eivät puhu näin naisista.”

Michelle korosti, ettei Donald Trumpin käytös ole vain vitsailua tai normaalia ”pukuhuonepuhetta”, kuten jotkut ovat kourimiskommentit kuitanneet.

– Voin kertoa teille, että minun elämäni miehet eivät puhu näin naisista.

6. Öykkäreille on näytettävä, että tämä ei ole okei

Viimeviikkoisella puheellaan Michelle teki selväksi, ettei Trumpin tai kenenkään muunkaan naisia halventavaa käytöstä pidä hyväksyä.

”Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa.”

– Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa. Tämä on epäkunnioittavaa ja sietämätöntä, Michelle sanoi.

– Nyt on aika meidän kaikkien sanoa, että liika on liikaa. Tämän on loputtava heti.

7. Rakkaus on kunnioitusta

Michelle ja Barack Obama tunnetaan myös ihanteellisena parina, joiden yhdessäolo tihkuaa kipinää, molemminpuolista arvostusta ja syvää rakkautta. He puhuvat toisistaan kunnioittavasti, mutta unohtamatta huumoria – varsinkin Michelle on kuuluisa mahtavan sarkastisista heitoistaan.

”55 vuotta nuori, ja tuo hymy edelleen uppoaa minuun jokaikisenä päivänä. Hyvää syntymäpäivää, Barack. Rakastan sinua”, Michelle kirjoitti Instagram-tilillään miehensä syntymäpäivänä 4. elokuuta.

 

55 years young and that smile still gets me every single day. Happy birthday, Barack. I love you. -mo

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

8. Terveys on tärkeintä, mitä meillä on

Tasa-arvon ohella Michelle on puhunut väsymättömästi terveellisten elämäntapojen puolesta. Hän on huolissaan varsinkin maansa ylipaino-ongelmasta. Michelle on esimerkiksi kannustanut lapsia ja nuoria liikkumaan Let's Move -kampanjalla.

Treenatuista käsivarsistaankin kuuluisa Michelle näyttää tietenkin itse esimerkkiä liikkumalla aktiivisesti.

9. Jokainen pukeutukoon niin kuin haluaa

Michellellä on lyömätön tyylitaju, ja sekin tuntuu aidolta. Hän ei pukeudu ensimmäisen naisen roolia varten, vaan kuten haluaa.

Yhdysvaltain presidentin puolison tyylivalinnoilla on myös valtaa. Michelle on käyttänyt sitä esimerkiksi edustamalla tuntemattomien nuorten suunnittelijoiden vaatteissa.

– Kun hän pukeutuu nousevan suunnittelijan asuun, siitä syntyy tunne, että mikä vain on mahdollista. Tästä presidentin puoliso puhuu paljon nuorille. Kuinka tärkeää on seurata unelmiaan ja paiskia töitä, vaikka tiellä olisi esteitä. Halusin tuoda tätä viestiä esille hänen vaatteillaan, Obaman stylisti Meredith Koop kertoo Harper's Bazaar -muotilehdelle.

Michelle Obama tyttäriensä Sashan ja Malian kanssa Milanossa vuonna 2015.
Michelle Obama tyttäriensä Sashan ja Malian kanssa Milanossa vuonna 2015.

Perinteisesti poliitikkonaiset ja vallanpitäjien puolisot ovat pukeutuneet konservatiivisesti ja klassisesti. Michelle sen sijaan ei pelkää erottuvia värejä, kuoseja ja leikkauksia. Tässäkin voi nähdä poliittisen viestin.

– Ennen naiset ”miesten maailmassa” ja varsinkin politiikassa pelkäsivät ilmaista feminiinisyyttään, koska he pelkäsivät, ettei heitä oteta vakavasti tai että he eivät näytä ammattimaisilta, muotisuunnittelija Jason Wu sanoo Telegraphille.

– Michelle on tuonut poliittiselle kentälle sen, että voi pukeutua feminiinisesti ja vähän seksikkäästi ilman, että vaarantaa älynsä tai valtansa.

Michelle herätti huomiota, kun hänellä oli vuonna 2009 presidentinvirkaanastujaisissa päällään taiwanilaislähtöisen, vain 26-vuotiaan, Jason Wun upeaan punaiseen iltapukuun. Ennen tätä hetkeä Wu oli tuntematon suunnittelija.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.