Marco on aina elänyt taloudellisesti perusturvallista elämää. ”Raha ei kiinnosta minua niin, että seuraisin pörssikursseja ja harrastaisin sijoittelua. Läheiset ihmissuhteet ovat tärkeämpi vauraus elämässä.”

Marco Bjurström on opetellut luopumaan ajatuksesta, että hänen kuuluu kantaa vastuu kaikesta itse. Suvun jatkamisen ja yhteisten ravintoloiden johtamisen hän on jo jättänyt veljelleen.

Täällä Marco Bjurström ei ole kaikesta vastaava pomo.

Helsingin Esplanadin varrella, ranskalaistyylisessä bistro Pompierissa Marco on tuttu näky nimenomaan salin puolella. Veljen kanssa omistetut ravintolat ovat seuramiehelle kuin toinen olohuone. Tänne kutsutaan kavereita ja kokoonnutaan perheen kesken. Omistajana Marco on ravintolan ideoiva konsultti.

Intiimien illanviettojen sijaan seuramies suunnitteli hiljattain vaihteeksi isompia kutsuja. Marcon 50-vuotissynttärit olivat koko kansan juhla.

Isojen juhlien isäntä

”En ole koskaan kriiseillyt iästäni tai kokenut sitä taakkana. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä merkityksettömämmäksi ikä käy. Täyttäessäni 50 vuotta huomaan olevani hämmästyttävän samanlainen kuin parikymppisenä, vaikka silloin en osannut kuvitellakaan itseäni tässä iässä.

Elämänkokemus tuntuu hienolta. Kronologisen pätevöitymisen takia katson maailmaa nyt toisin silmin: vuodet ovat lisänneet viisautta, selviytymisen taitoja sekä ymmärrystä ympäröivästä maailmasta.

”Jo lapsena halusin järjestää vähintään kahdet juhlat vuodessa.”

Rakentelen syntymäpäiväjuhlia, joista tulee kunnon show Helsingin Kulttuuritalolle. Lavalle nousee kaksisataa esiintyjää. Halusin järjestää bileet, joista kaikki pääsisivät nauttimaan.

Olen aina ollut isäntätyyppi, kova järjestämään juhlia ja kutsumaan ihmiset yhteen. Jo lapsena halusin järjestää vähintään kahdet juhlat vuodessa: keväällä syntymäpäivät ja joulukuussa Itsepäisyyspäivät. Ne pidettiin aina itsenäisyyspäivän aattona, mutta poikkesivat virallisesta juhlinnasta riehakkuudellaan. Taisin olla kolmasluokkalainen, kun ihmettelin, miksi itsenäisyyttä juhlittiin niin vakavina ja pönöttäen.

Vauraus näkyi arjessa

Elin melko yltäkylläisen lapsuuden Helsingin Veräjämäessä, joka oli 1960–70-luvulla hyvämaineinen ja turvallinen uusi kaupunginosa. Rauhalliset pikkukadut, yhteiset piha-alueet ja luonnon läheisyys tarjosivat hyvän kasvuympäristön. Samassa pihapiirissä asui laulaja Vieno Kekkonen, jonka tyttärestä Ellusta tuli kaverini. Keväisin saimme raivata tontin reunaan yhteisen kasvimaan.

Olen syntynyt Etelä-Haagassa, ja vanhempieni eron jälkeen muutimme äidin ja pikkuveljeni Janekin kanssa Veräjämäkeen isovanhempiemme naapuriin. Ukki ja mummi asuivat kahdestaan kaksikerroksisessa lukaalissa, jossa oli 450 neliötä ja uima-allas. Rivitaloseinän takana meilläkin oli allas ja puolet isovanhempien neliömäärästä.

”En syntynyt kultalusikka suussa mutta melkein.”

Ukkini oli menestynyt liikemies ja yrittäjä, mummi Riihimäen lasisukua. Vaikka meillä ei oltu superrikkaita, isovanhempien vauraus heijastui meidänkin arkeemme: vietin lapsuuden, missä lähestulkoon kaikki oli mahdollista. En syntynyt kultalusikka suussa mutta melkein.

Perheeni kaksikielisyydestä huolimatta kävin suomenkielisen koulun. Taustastani naljailtiin joskus koulussa, mutta minua ei kiusattu. Sain paljon kavereita, kun aloin järjestää bileitä. Aluksi äiti järjesti syömiset ja limpparit, myöhemmin limut vaihtuivat muihin juomiin.

Ihana, hankala äiti

Kemujen isännöimisellä oli syvempikin merkitys kuin vain hauskanpito. Se oli luottamuksen osoitus äidiltä meille pojille: totta kai saatte tehdä. Meitä kehotettiin jo nuorina pärjäämään arjessa itse.

Isoveljenä huolehdin myös Janekista. Meillä ei ojennettu valmiiksi voideltuja leipiä eteen eikä jääkaapissa odottanut ruoka-annos, kun palasimme koulusta kotiin. Uskon, että se on luonut meihin uskoa omiin mahdollisuuksiimme, uskallusta olla omanlaisiamme ja kokeilla.

Olen järkeillyt niin, että vapauksia antamalla äiti halusi rohkaista meitä itsenäisyyteen ja estää kokemasta samaa kuin hän itse oli kokenut. Äitini oli perheensä esikoinen, josta isoäitini ei koskaan oikein laskenut irti. Koska he asuivat naapureina, lieka pysyi tiukkana loppuun asti.

”Hän ei koskaan olisi saanut vuoden äiti -palkintoa, mutta meille hän oli hyvä äiti.”

Ulospäin on voinut näyttää siltäkin, että jouduimme kantamaan vastuun, koska äitimme ei sitä tehnyt. Avioeronsa jälkeen hän ei oikein saanut elämästä kunnon otetta, alkoi juoda eikä koskaan saavuttanut tyytyväisyyttä elämäänsä. Hän ei kuitenkaan ollut sellainen alkoholisti, joka olisi kadonnut viikoiksi tai ollut poissa arjestamme. En koskaan tuntenut turvattomuutta tai kokenut, että meitä olisi jätetty heitteille. Vaikka hän ei varmasti olisi koskaan saanut vuoden äiti -palkintoa, juuri meille hän oli hyvä äiti.

Tietysti oli jaksoja, jolloin olin todella turhautunut ja jollain tasolla vihainenkin. Sadattelin, että perhana, kun kaikki pitää tehdä itse. Ratkaisevaa on, että koin vastuun mahdollisuutena enkä uhkana. En tuntenut, että meidät olisi pakotettu siihen.

Ensi vuonna äidin kuolemasta tulee kymmenen vuotta. Jätimme hyvästejä pitkään, ja olen käsitellyt suhdettamme kauan. Sitä läpikäydessä opin viimeistään, miten tärkeää anteeksiantaminen on.

Viimeisinä aikoina sairaalassa sanoin hänelle: ’Annan sinulle anteeksi, ettet ollut sellainen äiti kuin olin toivonut.’ Sitä seurasi mieletön helpotus.

Positiivisuus kolahti

Myönteisyyteni on osaksi geeneissä tullutta, mutta se on myös tietoinen valinta. Olin kuudentoista, kun osallistuin Jari Samulinin tanssinopettajaseminaariin, jossa keskityttiinkin asenteeseen, kommunikointiin ja motivaatioon.

”Muistan viekäkin, miten päätin valita myönteisyyden elämänasenteekseni.”

En ole hurahtajatyyppiä, mutta nuo kaksi kurssiviikonloppua kolahtivat minuun huikeasti. Muistan vieläkin, miten oikein päätin valita myönteisyyden elämänasenteekseni.

Nyt ajattelen, että arkirealismin ja positiivisuuden yhdistelmä on pelastanut minut monelta – suurimpana kaikesta katkeruudelta. Nekin hetket, jotka ovat itkettäneet ja suututtaneet, olen voinut kääntää opiksi. Niiden ansiosta olen tällainen minä tänään.

Ei sokki sittenkään

Lapsuudenkodin arvona perin avoimen ja uteliaan asenteen. Suvussa matkusteltiin paljon, ja vaikka me emme lapsuudessamme hirveästi reissanneet, kansainvälisyys oli aina läsnä. Se näkyi musiikissa tai ruokina, jotka erottivat meidät einesmuodista innostuneista perheistä.

Ukkini oli Lions Clubin kihoja ja toi tuliaisia eri puolilta maailmaa. Yksi tätini muutti perheineen Brasiliaan, toinen tapasi Tansaniassa intialaistaustaisen miehen ja perusti tämän kanssa perheen Kanadaan. Serkkujani ja pikkuserkkujani on pitkin poikin maailmaa. Minulle suvaitsevaisuus ja erilaisuuden salliminenn ovat aina olleet itsestäänselvyyksiä.

”Mitä hemmettiä, minähän rakastuin mieheen.”

Olen koetellut läheisteni suvaitsevaisuutta kahdesti. Ensin järkytin sukuani ryhtymällä tanssijaksi. Olin koulussa kympin oppilas, ja minusta oli toivottu jatkajaa suvun yritykseen.

Toinen kerta oli, kun kerroin homoudestani. Sen myöntäminen oli kova juttu itsellenikin: en koskaan löytäisikään elämäni naista ja saisi perhettä lapsineen. Mitä hemmettiä, minähän rakastuinkin mieheen. Sen toteaminen oli fundamentaalinen prosessi.

Aluksi kuvittelin, että asiasta kertominen olisi vaikeaa, mutta ei siitä seurannutkaan hirveä haloo. Broidini reagoi heti sanomalla jee, mikä oli helpotus, sillä hänen hyväksyntänsä oli minulle supertärkeää. Vanhoillisesta suvusta tulleen isoäitini kanssa asiasta ei juuri puhuttu, mutta olin edelleen yhtä tervetullut kuin aina. Äidille asia oli ehkä isompi sokki kuin hän antoi ymmärtää, mutta välillemme ei syntynyt siitä tragedioita. Äidillä oli muutenkin tapana kokea, että kaikki, mikä ei mennyt odotetusti vain lisäsi hänen pettymystään maailmaan.

Jotain oikeaa

Myöhemmin huomasin, miten hassuja ajatuksia mieliimme onkaan istutettu. Aloin murehtia esimerkiksi sitä, jatkuisiko Bjurströmin suku, jos en saisi lapsia. Onneksi pikkuveljeni on huolehtinut siitä. Olen hyväksynyt oman leiviskäni.

En ole koskaan kaivannut omia lapsia enkä ole kauhean taitava pienten lasten kanssa: puhun liikaa ja liian filosofisia asioita enkä ole parhaimmillani heidän kanssaan.

”Olemme Peterin kanssa samanlaisia asioissa, joissa minä tuppaan olla nihilisti.”

Ja onhan minulla perhe, vaikkei siihen lapsia kuulukaan. Olemme olleet Peterin kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Olemme onneksi samanlaisia sellaisissa asioissa, joissa minä tuppaan olla nihilisti: niin kuin siinä, että kotona on järjestys ja miten astianpesukone täytetään. Koska työni on aika kaoottista ja liikkuvaa, tarvitsen kodilta rauhoittavaa vastapainoa. Jotain oikeaa meissä molemmissa on, kun olemme näin pitkään viihtyneet yhdessä.

Ihmissuhteissa arvokkainta on, että saan olla sama minä kaikkialla. Minun ei tarvitse esittää tai teeskennellä kenenkään kanssa. On täysin muiden ihmisten ansiota, että he antavat minun olla omanlaiseni. Toivottavasti osaan kohdella muita samoin.

Minulla on edelleen paljon lapsuudenaikaisia ystäviä. On erityinen suhde, kun on tuntenut toisen jo ituna.

Sirkus alkaa

Kun perustimme StepUp Oy:n vuonna 1987, Tiina Kaivola, Ari-Pekka Saanio ja minä olimme parikymppisiä. Kirjanpitäjämme sanoi: ’Pitäkääkin huoli, että vuoden päästä ette ilmesty paikalle tuliterillä Bemareilla, kännykät kourassa ja kysellen, mihin rahat menivät.’ Sillä asenteella olemme hoitaneet yritystä kaikki vuodet. Jatkuvuus voi perustua vain rehellisyyteen.

En aina oikein jaksa yrittäjien itkuja siitä, miten kallista yrittäminen Suomessa on. Vakaassa maassa ei ole tulivuoria, maa ei juuri tärise emmekä ole sodassa. Onko tämä nyt niin vaikeaa?

Aloitin urani tanssijana, mutta jouduin jo alkuvuosina suureen polvileikkaukseen. Siitä alkoi roolini uudelleen pohdinta: esiintyjyys ei sittenkään ollut juttuni vaan olen parempi tanssinopettajana. Myöhemmin ammattinimikkeitä on tullut kamalasti lisää.

Muistan vieläkin syksyisen aamun, kun lähdin ajamaan Lahdesta Loimaalle pitämään yritysluentoa Ritva Enäkosken kanssa. Edellisiltana oli esitetty yksi BumtsiBumin ensimmäisistä jaksoista.

”Sain paniikkikohtauksen, nappasin kahvin ja juoksin autoon henkeä haukkoen.”

Tiesin pikkutiet hitaiksi, joten lähdin aikaisin ja suunnittelin pysähtyväni aamiaiselle Forssan Autokeitaalle. Huoltoasemalla törmäsin lööppeihin: pärstäni oli molemmissa iltapäivälehdissä. Sain paniikkikohtauksen, nappasin kahvin, leivän ja lehdet ja juoksin autoon henkeä haukkoen: mitä minulle tapahtuu, tämähän on horroria!

Siitä päivästä alkoi sirkus, joka ei ole vieläkään loppunut. Suosio mahdollisti kaikkea ihanaa, mutta olihan meno välillä ihan perverssiä. Minulta kysyttiin, kuka voittaa jalkapallon maailmanmestaruuden, vaikka en ollut koskaan katsonut yhtään futisottelua.

Noista ajoista tahti on muuttunut, mutta pituuteni ja tapani liikkua tekevät minusta yhä tunnistettavan. En edelleenkään viihdy isoissa joukoissa tai toreilla.

 


Marco yllyttää ihmisiä hakeutumaan pois omasta kuplasta. ”Muut ihmiset ovat muovannet minua enemmän kuin minä itse. On mieletön onni, että olen saanut toimia niin erilaisten ihmisten kanssa.”
Marco yllyttää ihmisiä hakeutumaan pois omasta kuplasta. ”Muut ihmiset ovat muovannet minua enemmän kuin minä itse. On mieletön onni, että olen saanut toimia niin erilaisten ihmisten kanssa.”

Tyytyväisenä taustalla

Nykyään nautin asemastani taustajoukoissa. Yhteisessä ravintolayrityksessä veljeni on osaaja ja minä se, joka syö, ja kysyy tyhmiä kysymyksiä. Janek osaa kauniisti kuunnella eikä sano heti ’ei käy’.

Olen opetellut sitä, ettei minun tarvitse olla vastuussa kaikesta tai aina sanoa viimeistä sanaa. StepUpissa totuin olemaan primus motor, kunnes annoin itselleni potkut toimitusjohtajan paikalta 1997. Yrityksen kannalta olisi ollut huono ratkaisu pysyä jakkaralla, jota en ehtinyt täysillä hoitaa. Kaltaiseni persoona pomona johtaisi helposti siihen, etteivät kaikki uskalla sanoa ideoitaan tai ajattelevat, että tuo kun nyt on tietävinään, niin annetaan sen tehdä.

”Aina muka oikeassa oleminen on hirveän kuluttavaa.”

Persoonani ottaa edelleenkin valtaa, mutta olen harjoitellut pitämään suuni kiinni. Muillakin on mielettömiä ideoita. Aina muka oikeassa oleminen on hirveän kuluttavaa. Monet mokani todistavat myös, että en tosiaan ole aina oikeassa.

Seiskaan päättyvät vuodet ovat olleet merkittäviä aikoja. 1987 perustimme StepUpin, 1997 alkoi BumtsiBum, 2007 äitini kuoli rintasyöpään. Odotan jännityksellä ensi vuotta.

Ikä ei estä oppimasta uutta, mutta keho ei taivu enää kaikkeen. Uni ja fiksut elämäntavat ovat käyneet tärkeämmiksi. Kroppa lämpenee ja palautuu hitaammin.

Polvet ovat vieläkin heikko kohtani. Nopeat nousut ja rajut hypyt eivät enää onnistu, ja tanssitunneilla sanon oppilailleni, että tehkää te, minä katselen. Synttäribileissäni saatan kyllä jorata.”

Marco Bjurström
  • Tanssinopettaja, koreografi, viestintäkouluttaja, juontaja syntyi Helsingissä 31.5.1966.
  • Asuu Helsingissä avopuolisonsa näyttelijä-koreografi Peter Pihlströmin kanssa.
  • 50-vuotisjuhlat Helsingin Kulttuuritalolla 31.5. Tulot menevät säätiölle, jonka Marco perustaa tukemaan tanssia ja musiikkiteatteria Suomessa.
  • Omistaa veljensä kanssa kaksi ravintolaa: Pompier ja Pompier ESPA.
  • Televisiossa mm. BumtsiBum! 1997–2005, Me Kastelijat 1997, Tanssii tähtien kanssa 2006–2009, Dance 2010. Nelosen entinen uutisankkuri.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että hänen Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.