Pauliina Rantanen piti itseään tyhmänä, kadehti hoikkaa siskoaan ja piilotti itsensä tunikoihin. Mikä muuttui, kun hän laihdutti yli 40 kiloa?

Alastomasta peilikuvasta se ehkä lähti. Viitisen vuotta sitten Pauliina Rantanen havahtui katsoessaan vartaloaan, joka oli tummanpunaisten juovien kirjoma.

– Olin lihonut niin paljon, että ihoni repeili, tamperelainen Pauliina, 26, muistelee.

– Se tuntui järkyttävältä. Olin vältellyt vaakaa vuosia, ja kun sitten hyppäsin sille, itkuhan siinä tuli.

Vaaka näytti lukemaa, joka tarkoitti vaikeaa ylipainoa. Tarkemmin sanoen 106:ta kiloa.

Oikeastaan kaikki oli alkanut jo aikaisemmin. Pauliina oli ollut pyöreä lapsesta lähtien ja tottunut jo nuorena siihen, että hänen peräänsä huudeltiin.

– Usein mietin ennen kotoa lähtöä, että kukakohan tänään pilkkaa.

Pauliinasta tuntui, että ylipaino oli rusentanut alleen kaiken sen, mitä hän oli ja halusi olla. Hän halusi olla sinut itsensä kanssa.

Hän halusi myös saada rauhan muiden huutelulta. Pauliina päätti laihduttaa.

– Ykkössyy laihdutukseen oli ulkonäköni kohentaminen ja sitä kautta vähitellen uudenlaisen elämän saaminen. En halunnut katua kiikkustuolissa, että elämä meni voivotellessa, Pauliina kertoo nyt, 43 kiloa kevyempänä.

Hän sanoo suoraan, että laihtuminen on tehnyt hänen elämästään onnellisemman.

Tylyä painostusta

Lihava – sehän on se yhteiskunnan silmätikku. Siitä kertoo esimerkiksi Pekka Hiltusen Iso-kirja, joka synnytti äänekkään keskeustelun pari vuotta sitten. Kirjan päähenkilö, ylipainon takia työmarkkinoilta syrjäytetty nainen, päätti alkaa kapinaan, olla tyytyväinen yli sadassa kilossaan ja elää normien vastaisesti isona.

Pauliina ei innostu kapina-ajatuksesta.

– Ihailen lihavia, jotka ovat todella itsevarmoja isossa koossaan, mutta minä en ollut yksi heistä.

Pauliina muistaa inhonneensa jo lapsena lääkärissä käyntiä, sillä paino tuli aina puheeksi. Niin kuin se tuli myös ala-asteen terveydenhoitajan luona ja myöhemmin alusvaatteisillaan fysioterapeutilla.

– Kaikki ovat painostaneet, että laihduta. Se on sanottu tosi tylystikin, mutta kukaan ei ole sanonut, että miten. Ohjaus ja tuki siihen on puuttunut. Joskus mietin, että ulkonäön lisäksi laihdutan siksi, ettei kukaan enää sanoisi mitään.

– Koin painetta laihtumiseen, sillä yhteiskunta suosii laihoja ihmisiä. Lihaville huomautetaan aina, että laihduta. Viesti voi olla hyvä, mutta se sanotaan usein todella rumasti.

15-vuotiaana Pauliina keksi, että hoikaksi tulee, jos lopettaa syömisen. Hän laihtui nopeasti 20 kiloa.

Liialla liikunnalla ja syömättömyydellä kadotettu paino humahti vauhdilla takaisin lukiossa. Sadan kilon raja meni rikki. Sen jälkeen Pauliina ei mennyt enää vaa’alle.

Sisarkateutta

Pauliina keksi painolleen tekosyitä ja väitti itselleen olevansa lihaksikas, koska oli vuosia aiemmin urheillut.

– Taisin olla maassa. Lohduttauduin ruualla ja söin lisää.

Välillä tuntui, ettei syömisellä ollut mitään rajaa. Itsetunto laski entisestään.

– Pidin itseäni jopa tyhmänä, koska olin lihava. En uskonut, että minäkin voin olla fiksu.

Pauliina kadehti kaksi vuotta vanhempaa siskoaan Karoliinaa, joka oli hoikka.

– Hän oli kaunis ja todella fiksu. Minulla oli alemmuuskompleksi hänen takiaan, ja taisin olla hänelle siksi vähän ilkeäkin.

Vei vuosia uskoa, että hän on itse ihan yhtä älykäs.


Kaunis vain kasvoista?

Yhtä lausetta Pauliina vihasi yli kaiken.

”Onpa sinulla kauniit kasvot.”

Niin lihavia Pauliinan mukaan kehutaan – ja tarkoitetaan, että vartalostasi ei voi sanoa samaa.

– Se on lause, joka sanotaan vain lihaville. Kukaan muu ei kuule sitä. Nykyään minulle sanotaan, että ”olet kaunis”.

Pauliina puhuu onnistumisen kierteestä, joka alkoi, kun hän laihtui ensimmäiset kymmenen kiloa. Kohoava itsetunto alkoi näkyä muillakin elämän osa-alueilla.

– Aloin saada huomiota. Uskomatonta, että se oli vain kymmenestä kilosta kiinni, että miehet huomasivat minut.

– Aikaisemmin en uskonut, että olen nätti tyttö. Sanomiset olivat myös ristiriitaisia: eräskin ihminen totesi, että älä anna kilojen estää kauneuttasi. Hän varmasti tarkoitti hyvää, mutta minulle se tarkoitti sitä, että en ollut lihavana kaunis.

Uusi huomio ruokki entisestään Pauliinan halua onnistua laihdutusprojektissa.

– Aloin tykätä itsestäni, ja se varmasti näkyi olemuksessani.

– Sain vihdoin alkaa pukeutua normaaleihin vaatteisiin enkä piiloutunut leggingseihin ja tunikoihin. Oli uskomatonta päästä vaatekauppaan ja löytää vaatteita, jotka mahtuvat päälle! Mahduin kokoon 44. Sitten 42.

Ystäväpiiri uusiksi

Pauliinalle laihduttaminen oli onnen­tavoittelua. Ikävin yllätys oli se, että kilojen karistessa hän huomasi menettäneensä myös ystäviään.

Pauliinasta syy on se, että hän halusi urheilla, ystävät istua baarissa, jolloin yhteys katkesi. Pauliina sanoo paenneensa aikaisemmin pahaa oloaan bilettämiseen.

– Elin aiemmin viikonloppuelämää eli viikot piilouduin kotiin ja viikonloppuisin lähdin bilettämään. Kun aloinkin kieltäytyä baarikutsuista, huomasin, että jossain vaiheessa minua ei enää kutsuttukaan. Sanottiin vain, että ”sä et kuitenkaan lähde mihinkään”.

– Se tuntui kurjalta. Olisin halunnut itse olla se, joka päättää, lähdenkö ulos, ja mietin, että eikö minun kanssani ollutkaan muuta tekemistä kuin bilettäminen.

Kotiin jäämiseen oli nyt kolme syytä: Pauliina halusi välttää alkoholin kaloreita, mennä pää kirkkaana seuraavana päivänä salille ja jättää krapularuuat syömättä.

– En minä niistä ystävistä lenkkiseuraa saanut, mutta olisinhan minäkin toki voinut soitella enemmän heidän peräänsä, Pauliina myöntää.

– En ole oikeastaan enää vanhojen ystävieni kanssa tekemisissä, kun ei meillä ole oikein yhteistä. Minä kuntoilen, he tekevät jotain muuta. Siinä meni muutama läheinenkin ystävä, mitä en olisi ikinä uskonut.

Pauliina on mielestään itsekin muuttunut uuden ulkonäkönsä myötä.

– En tunnista sitä vanhaa ihmistä enää lainkaan. Se en ollut minä.

Nykyinen ystäväpiiri löytyi kuntoilun maailmasta.

– Jaamme saman ajatusmaailman ja kiinnostuksen kohteet. Kai ystäväpiirin vaihtuminen on silloin luontevaakin.

Yhden aivan erityisenkin ihmisen Pauliina on elämäänsä löytänyt.

– Ajattelin aina, että olisi ihanaa saada poikaystävä, mutta minulle ei ollut tullut mieleenkään, että saisin isompana ketään.

– Tuomasta ei haitannut 80 kiloani. Hän oli hoikka, mutta hänkin innostui kanssani opettelemaan syömään oikein ja treenaamaan.

Pari on ollut yhdessä nyt kolmisen vuotta, joista saman katon alla puolitoista. Pauliina on saanut houkuteltua Tuomaksenkin salille, ja uusi elämäntapa on hitsannut heitä yhteen.

– Kuntoilu on tehnyt hyvää mielenterveydelleni. En enää mökötä sisällä, vaan käyn lenkillä, Pauliina nauraa.


Kateellisten puheita

Vaikka laihuutta yhä ihannoidaan, sen vastavoimaksi on viime vuosina noussut vahvasti itsensä hyväksyminen juuri sellaisena kuin on.

– On nykyajan paradoksi, että sanotaan, että ole tyytyväinen itseesi, mutta laihduta silti. Jokainen nainenhan haluaa aina laihtua viisi kiloa.

Pauliina sanoo kuulleensa pahoja puheita selkänsä takaa vieläkin. Syy on sama kuin vuosia sitten: ulkonäkö. Hoikkuudessakin on joidenkin mielestä jotain väärää.

– Pahimpia ovat olleet puolitutut. Jotkut ovat päätelleet, että minulla on varmasti syömishäiriö, ja siskollekin on sanottu, että katso nyt sen Pauliinan perään.

– Ainahan on kateellisia ihmisiä, mutta minun on todella vaikea ymmärtää, miksi joku on kateellinen minulle, joka olen joutunut tekemään ison työn laihtuakseni, Pauliina ihmettelee.

Hän ei ymmärrä, miksi hänen elämänmuutoksensa olisi muilta pois.

– Laihtuminen on asia, johon melkein jokainen perusterve ihminen kykenee, jos haluaa. Itse pääsin elämässäni eteenpäin, kun vain lujasti päätin niin.

Pauliina korostaa, että laihtumisen nostaman itsetunnon voimin hän on uskaltanut tavoitella unelmiaan: päässyt opiskelemaan, löytänyt mieluisia töitä ja unelmiensa poikaystävän.

– Onnistumista seuraa uusi onnistuminen. Kun laihduin, aloin uskoa itseeni ja uskalsin esimerkiksi hakea kouluun, ammattikorkeakoulussa yrittäjyyttä opiskeleva Pauliina sanoo. Opiskelujen ohessa hän työskentelee kuntosalilla.

– Kun näen lihavia ihmisiä, en kehota ketään laihduttamaan enkä jakele ohjeita ennen kuin joku kysyy niitä. Ennemmin mietin, että voi harmi, onkohan tuolla paha olla, kun olen itsekin saman polun kulkenut. Edellisessä elämässäni minä surkuttelin.

– Yritin teini-iässä kompensoida lihomistani sillä, että vaalensin hiukseni ja aloin meikata reippaasti. En todellakaan ollut se porukan huomaamaton pullukka, vaan kyllä minut huomattiin. Halusin olla näyttävä. Tein sillä vain itselleni hallaa, Pauliina uskoo.

Tunnesyöpön itsetutkiskelu

Pauliina pääsi ihannepainoonsa, 63:een kiloon, lopulta kolmessa vuodessa. Sinä aikana koko pää piti puhdistaa siitä, mitä hän oli reilussa 20 vuodessa oppinut.

Pauliina kävi itsensä kanssa pitkiä keskusteluja siitä, miksi hän lohduttautui ruualla. Se oli välillä epämiellyttävääkin.

– 40 kiloa ei lähde ilman, että käy päässään läpi menneisyyttään ja etsii syitä omaan toimintaansa. Koska minä olin tunnesyöppö, piti tehdä paljon itsetutkiskelua.

– Minun on vieläkin vaikea muistella niitä aikoja, jolloin olin lihavimmillani. Mieleni tekee poistaa niitä muistoja, koska en ole millään tavalla enää se sama ihminen.

Hän on puhunut nuoruudestaan paljon siskonsa kanssa. Nykyään välit ovat erinomaiset.

– Lihavuuteen pitää suhtautua kuin alkoholismiin: ensin pitää myöntää, että minulla on ongelma. Onhan se ihan kamalaa todeta, että olen tosi lihava ja pahannäköinen ja minun pitää tehdä sille jotain.

– Kuuden viikon hömppädieetit kannattaa heittää kokonaan romukoppaan, sillä niihin ei pää ehdi mukaan.

Vaikka Pauliina on onnellinen uudesta elämästään, kehonkuva laahaa välillä perässä. Jos joku huutaisi kaupungilla ”läski”, Pauliina kääntyisi automaattisesti katsomaan, huudeltiinko hänelle. Hän myös saattaa tarttua kaupassa liian suureen vaatteeseen.

– Alkuaikoina myös mietin, että miksi joku tuijottaa. Peilinkin ohi mennessäni jouduin peruuttamaan ja katsomaan, että kuka tuo oikein oli. Muistin vasta sitten, että ai niin, minä.

Välillä Pauliina on mietiskellyt, olisiko elämä ollut helpompaa, jos hän olisi ollut aina hoikka.

– Uskon, että kaikella on tarkoituksensa ja minun elämäni on pitänyt mennä näin. Voi olla, että kilot ovat jopa suojelleet minua. Jos olisin nuoruudessani ollut suosittu miesten keskuudessa, olisin hyvin voinut joutua huonoihin suhteisiin. Olen välttynyt kaikelta sellaiselta. Nyt pääsin suoraan hyvään suhteeseen.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.