Tuija Lehtisen taustamusiikkina on aina radion nostalgiakanava.

Mitä tekemistä kuoharikorkeilla, höyhenillä, vanhoilla päiväkirjoilla ja pehmokoirilla on menestyskirjojen kanssa? Kolme kirjailijaa paljastaa työhuoneensa salat.

Kirjatehdas insinööritoimistossa

Hyllyn päälle nostetussa maljassa on 110 kuohuviinipullonkorkkia. Aina, kun Tuija Lehtinen julkaisee uuden kirjan, hän korkkaa miehensä kanssa pullon kuohuvaa. Kesällä maljaan ropsahtaa 111. korkki, kun Tuijan huutokauppamaailmaan sijoittuva kirja Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta julkaistaan. Syksyllä on 112. kirjan vuoro.

– Se onkin sitten jännittävää, sillä Väärä vainaja on ensimmäinen dekkarini, Tuija kertoo.

 

Pian kulhoon kopsahtaa 111. korkki, syksyllä jo seuraava.

 

Tuijan kirjoitustahti on niin rivakka, ettei häntä suotta ole kutsuttu suomalaisen viihdekirjallisuuden kuningattareksi. 111. ja 112. kirja ovat molemmat aikuisille suunnattuja, mutta parhaiten Tuija tunnetaan nuortenkirjoistaan kuten Mirkka-, Laura-, Janne- tai Rebekka-sarjoistaan.

Pitkästä urasta kertoo myös työhuone, jossa riittää tutkittavaa. Yksi seinä on varattu hyllylle, jossa on vain Tuijan omia kirjoja. Toisella seinällä on kirjojen kansikuvitusten originaaleja kehystettyinä. Muistitauluun on kiinnitetty teinitytön koukeroisella käsialalla laadittuja fanikirjeitä. Kertoo aikojen muuttumisesta, että enää niitä ei tule.

– Nykyään otetaan yhteyttä sähköpostilla. Palautetta tulee vähemmän: ennemmin yhteydenotot ovat sellaisia, että nuori haluaa tehdä minusta esitelmän.

Tuija jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi, kun hänen esikoisensa julkaistiin 1984. Ennen sitä Tuija tehtaili novelleja muun muassa Reginaa ja Nyyrikkiä julkaisseelle Kolmiokirjalle.

– Siinä oppi reippaan tahdin!

Oma ovi ja vessa

Tuijan työhuone sijaitsee perheen omakotitalon yhteydessä Espoon Jupperissa. Työhuoneeseen on kuitenkin erillinen sisäänkäynti, ja siellä on myös oma wc. Lehtiset muuttivat taloon 90-luvun alussa.

– Erillisen työhuoneen takia me taloon ihastuimmekin. Entinen omistaja oli pyörittänyt tässä insinööritoimistoa. Mutta tuli lama ja konkurssi, ja he joutuivat tästä luopumaan.

”Nykyäänhän minulla on asiat hyvin, kun saan astella valmiiseen pöytään: mies on jo eläkkeellä ja kokkaa.”

Tuija viettää työhuoneella tunnollisesti normaalin työpäivän verran. Lounaalla hän pistäytyy kodin puolella.

– Nykyäänhän minulla on asiat hyvin, kun saan astella valmiiseen pöytään: mies on jo eläkkeellä ja kokkaa. Ennen tuli lämmitettyä eineksiä.

Samassa rakennuksessa oleva työhuone oli erityisen kätevä silloin, kun Tuijan lapset olivat pieniä. Kun lapset tulivat koulusta, Tuija saattoi käydä välillä lämmittämässä heille ruokaa ja palata sitten työhuoneelle. Välillä lapset saattoivat pistää päänsä oviaukosta ja kysyä jotain.

– Mutta heille kirjailijan ammatti on alusta asti ollut vain ammatti muiden joukossa, joten kyllä he ymmärsivät antaa minulle työrauhan.

 

Tuija keräilee pehmokoiria ja sammakkoesineitä. Jälkimmäiset tuovat onnea.

 

Petelle raksuja

Tuija ammensi aikoinaan paljon omista lapsistaan ja heidän ystävistään kirjoihinsa. Janne-sarja syntyi, kun poika vaati, että äidin pitäisi kirjoittaa myös jalkapalloilevista pojista. Oma poika esiintyi jopa sarjan kansikuvissa. Nyt kun lapset ovat aikuistuneet, Tuija yrittää säilyttää kosketuksen nuorten maailmaan seuraamalla sosiaalista mediaa, lukemalla lehtiä ja pitämällä korvansa auki.

– Mutta samoja asioita ja tunteitahan teinit käyvät läpi aikakaudesta riippumatta.

Lapset ovat muuttaneet kotoa, mutta nyt Tuijan työpäivän saattaa keskeyttää kääpiösnautseri Pete, joka vaatii päästä pissalle. Koira pitää Tuijalle välillä työhuoneella seuraa. Siksi työpöydällä on aina oltava koiranraksuja.

Radio on aina päällä, sillä pitäähän sitä nyt jotain taustahälyä olla.

Aina kun uusi kirja valmistuu, heti skumpan jälkeen on toisen perinteen vuoro. Tuija kaivaa esiin imurin ja pölyrätin ja siivoaa työhuoneensa.

 

Juha Itkonen on sisustanut työhuoneensa sävy sävyyn.

 

Omassa miesluolassa

Kun Juha Itkosen viisivuotias kuopus kävi hiljattain isänsä työhuoneella, hän oli kauhuissaan. Missä kaikki työkaverisi ovat, ovatko he kuolleet? poika kyseli.

– Hänellä oli kokemusta vain vaimoni työhuoneelta, jossa hänellä on ollut aina pelejä ja seuraa, Juha hymähtää.

Siksi pöydällä seisoo keltainen Kätyrit-ukko. Lapsi jätti sen Juhalle, ettei isällä olisi niin yksinäistä ja ankeaa.

– Oikeassahan hän oli. Ihminen on sosiaalinen eläin. Ei ole lajille luontainen tila kaikki päivät itsekseen muhitella.

 

Poika jätti Juhalle Kätyri-kaverin.

 

Viihtyvyydestä Juha on eri mieltä poikansa kanssa. Hänestä Helsingin Suvilahdessa sijaitseva työhuone on mukava.

– Siis minähän olen ihan sisustanut täällä, Juha kehaisee.

No, katsotaanpa. Pensseliä on heilutettu: Juha on maalannut yhden seinistä hennon vihreällä. Oranssi sohva siirtyi työhuoneelle kotoa, kun kotiin hankittiin uusi. Ikeasta Juha haki lampun, torkkupeiton ja pari sohvatyynyä mätsäämään yhteen kukkakuvioisen maton kanssa.

Työpöydän ylle on naulattu Petri Mularin valokuva Thaimaan Khao Lakin rannalta tsunamin jälkeen. Juha ja Petri olivat siellä juttukeikalla, ja myöhemmin kuva päätyi Juhan Kohti-romaanin kanteen. Vastapäisellä seinällä on ystävän ja Apu-lehden ex-kollegan Timo Pyykön valokuva Teksasista. Nurkassa on Lundian hylly täynnä kirjoja. Osa kirjoista on vielä laatikoissa; kotona alkaa jo tila loppua. Lisäksi Juha peri enonsa kirjallisen jäämistön pari vuotta sitten.

– Meillä on kotonakin työpöytä, mutta minulle on tärkeää, että minulla on kodista erillinen tila, joka on vain minun. Ikioma miesluolani.

 

Juhan työpöydällä ei ole liikaa tavaraa.

 

Johtajan huone

Rakennuksessa on ollut ennen kaasutehtaan konttoreita. Juha epäilee huoneensa kuuluneen jollekin tehtaan johtajista. Menneisyydestä muistona on yhä valonappulat, jotka kertovat, onko herra nyt varattu, vapaa vai täytyykö odottaa.

Johtaja Itkosen nappulaa ei kukaan paina (ei se kyllä enää toimisikaan), sillä käytävillä on nykyään hiljaista. Naapureihin törmää harvoin, vaikka niitäkin on, muun muassa kuvataiteilija Jaakko Mattila ja kirjailija Miika Nousiainen.

”Täällä en menisi kahvilaan kirjoittamaan.”

Luovien alojen ihmisillä on usein luovat työajat, mutta Juha tulee työhuoneelle tunnollisesti aina aamutuimaan ja lähtee kotiin neljän viiden maissa. Työhuoneelle tullessaan hän potkaisee aina ensimmäisenä kengät jaloista.

– Vaikeinta on se siirtymä arjen keskeltä oman todellisuuden pariin ja päinvastoin. Ja jos ei pidä varaansa, aamulla alkaa helposti tehdä aina kaikkea sälää: lukea meilejä, selata Facebookia.

Satunnaiseen seurantuskaan some on kyllä hyvä lääke.

Itkoset ovat välillä asuneet ulkomailla, ja siellä Juha on kirjoittanut myös kahviloissa. Münchenissa asuessaan hänellä oli oma vakiopaikkansa lähikirjastossa. Tuoreinta kirjaansa Palatkaa perhoset Juha kirjoitti Los Angelesissa, Hollywood Boulevardin pimeissä kuppiloissa.

– Ne olivat päiväsaikaan sinisävyisiä, pimeitä luolia. Niissä oli aina 30–40 muutakin tyyppiä hopeisten mäkkiensä valossa kirjoittamassa. Erona oli vain se, että he työstivät leffakäsiksiä. Täällä en menisi kahvilaan kirjoittamaan. Ei minulla ole harhoja omasta kiinnostavuudestani, mutta kuitenkin joku tunnistaisi tai sitten joku tuttu tulisi keskeyttämään.

Lääkettä tenkkapoohon

 

Suvilahden alue on kehittynyt kovasti viime vuosina, ja sen ympärille rakennetaan koko ajan. Silti Juhan työhuoneen ikkunasta saa seurata lähinnä vuodenaikojen vaihtumista.

– Kerran vuodessa alueelle levittäytyy Flow-festivaali, ja silloin alue on hetken totaalisen elossa. Se on mukavaa, varsinkin kun pääsee katsomaan bändejä ilmaiseksi.

Joskus, melko harvoin, Juha saattaa pötkötellä sohvalla ja lueskella, ottaa jopa päiväunet. Viimeksi sellainen hetki oli, kun hän tuli huoneelle flunssaisena ja huomasi, että on liian kipeä töihin.

– Se tuntui jotenkin tosi ylelliseltä, jopa vähän kielletyltä.

Kun tekstin kanssa tulee tenkkapoo, Juha nappaa askista Mynthonin. Niitä on oltava aina työpöydällä. Pastillin imeskely auttaa aina.

 

Iidan työhuoneessa on sähköpiano.

 

Ex-tyttöystävän perinnön äärellä

Kun Iida Rauma viime kesänä viimeisteli toista romaaniaan Seksistä ja matematiikasta, hän katseli usein ulos työhuoneensa ikkunasta ja kadehti ohi kulkevia koiria.

– Aloin olla jo ihan loppu ja mietin, että tulisipa joku ja veisi minutkin ulos lenkille, Iida naurahtaa.

Iida asuu yksin kaksiossa lapsiperheiden suosimassa turkulaislähiössä. Työmatka on lyhyt, sen kuin tassuttelee yhdistetystä makuu- ja olohuoneesta viereiseen huoneeseen.

Kirjoituspöydän lisäksi työhuoneessa on Iidan sähköpiano ja basso. 50-luvun työpöytä on entiseltä tyttöystävältä peritty. Sen Iida haluaa sijoittaa aina ikkunan eteen: kun viettää päivät omassa maailmassaan, tuntuu hyvältä säilyttää ainakin näköyhteys muuhun maailmaan.

 

Iidan kaikki päiväkirjat ovat hyllyssä sievässä rivissä. Hän on kirjoittanut päiväkirjaa intensiivisesti 11-vuotiaasta lähtien.

 

Iida myöntää olevansa silti vähän erakko. Hän ei ole edes Facebookissa.

– Kirjailijan ammatti on yksinäisyyden sietolaji.

Työpöydässä Iidalle tärkeintä on se, että siellä on tilaa levitellä asioita. Hän on keräilijäluonne: nytkin pöydälle on kasattu simpukankuoria (muisto viime kesän lomamatkalta Normandiasta) ja höyheniä (ne ovat kiehtoneet häntä aina). Ruukussa versoaa herneenversoja. Niitä voi napsia välipalana. Iida on ollut kasvissyöjä lapsesta lähtien.

Pitkään ja hartaasti

Iidalla on tapana kirjoittaa pitkään ja hartaasti: esikoistaan Katoamisten kirjaa hän työsti kolme vuotta, toista romaaniaan hän hioi neljä vuotta. Sitä varten Iida joutui tekemään paljon taustatyötä muun muassa ilmastonmuutoksesta ja matematiikasta. Nyt Iida taustoittaa kolmatta romaaniaan. Sen aiheesta hän ei ole vielä hiiskunut edes kaikille lähimmilleen, mutta uhkaavasti näyttää siltä, että siitäkin on tulossa pitkä projekti.

”Kirjailijan ammatti on yksinäisyyden sietolaji.”

Esikoistaan Iida kirjoitti Helsingin Lauttasaaressa, jossa hän työskenteli talonmiehenä kirjoittamisen ohessa. Silloin istumatyöläinen sai kerrankin kunnolla liikuntaa. Talvi oli luminen, ja lumet piti kolata tontilta päivittäin. Siitä huolimatta ensimmäisestä kirjasta jäi muistoksi tulehtunut ranne- ja kyynärpää.

– Nykyään istun pöydän ääressä kuin fysioterapeutin mallioppilas!

Iida yrittää pitää jumppatauon muutaman kerran päivässä. Siksi seinään on teipattu jumppaohjeita ja nurkassa tönöttävät voimavanne ja pilates-rulla.

 

Simpukoita, herneenversoja ja silmälasit, siinä Iida Rauman perustarvikkeita.

 

Kaiverruksia ja origameja

Vaikka Iida työskenteleekin kotona, hän yrittää pitää kiinni työajoista: aloittaa heti aamupalan jälkeen ja lopettaa suurin piirtein silloin, kun muutkin pääsevät töistä. Työpäivän jälkeen on pakko päästä usein ulos ja ihmisten ilmoille, vaikka vain pilates-tunnille.

Pää tyhjenee työasioista parhaiten käsillä tekemällä. Iidan työpöydällä on keskeneräinen linokaiverrus ja kasa paperista taiteltuja perhosorigameja. Jälkimmäisistä on syntymässä mobile lahjaksi nykyiselle kumppanille, kirjailija Matias Riikoselle.

Miltä sinun työpöytäsi näyttää?

Lähetä kuva työpöydästäsi tai työhuoneestasi alla olevasta kirjoita kommentti -kohdasta.
Kuvan voit ladata selaa-kohdasta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!