"Kallio osoitti, ettei elämässä ole illuusioita", kertoi kirjailija Anja Snellman Me Naisille vuonna 2004 antamassaan haastattelussa syntymäkaupunginosastaan. Tänä vuonna Anja viettää taiteilijajuhlaansa, kun Sonja O. kävi täällä -kirjan julkaisusta on kulunut 30 vuotta.

"Kun on oikein hyvä
kun on oikein paha
minä tahdon Kallioon
sinne tuulisille kaduille
Hakaniemestä vähän
pohjoiseen"

Lapsuuden leikkikallio näyttää kutistuneelta. Se onkin kutistunut, Läntinen Brahenkatu ja Sturenkatu ovat rouhaisseet lisää kaistatilaa autoille. Kalliolla on Työläisäidin patsas, johon Anja Snellman nojaa.

Kun Anja oli pieni, patsasta ei vielä ollut. 1950-luvun tytöt istuivat kalliolla ja leikkivät rekkarileikkiä. Leikissä kerättiin rekkareiden numeroita ja autonmerkkejä, ja tuuli kantoi paahtimolta kahvintuoksua. Tuulen takana tuntui ratakiskojen terva.

Myöhemmin Anja oppi rakastamaan Työläisäidin patsasta. Siinä on Kallion mennyt henki ja osa Anjan omaa elämää.

– Sellaista köydenvetoa oli äidin ja minunkin suhde, ja lakanoita vedettiin oikeasti yhdessä ennen kuin ne mankeloitiin talon suuressa mankelihuoneessa.

Anja syntyi Helsingin Kallioon. Hän asui viisivuotiaaksi Viidennellä linjalla, josta perhe muutti Läntiselle Brahenkadulle,
suureen kerrostaloon numero kaksitoista, sen viidenteen kerrokseen, asuntoon, jonka olohuoneen ikkunoista näkyi Brahenkenttä ja keittiön ikkunasta vastapäisen talon yli Linnanmäen maailmanpyörä. Brahenkentän takana oli aikoinaan
Euroopan suurin kansakoulu, Aleksis Kiven koulu, jossa Anja aloitti ensimmäisen luokan 1961.

Kalliosta tuli kirjailijan ensimmäinen suunnannäyttäjä. Viisikymmentä vuotta syntymänsä jälkeen hän sanoo, että Kallio on ollut äidin ja isän ohella hänen kolmas kasvattajansa.

– Kallio antoi minulle loputtomat tarinat ja katuoivaltavuuden. Olen kirjoittanut paljon peloista, mutta Kalliossa opin olemaan pelkäämättä mitään. Se osoitti, ettei elämässä ole illuusioita
ja näytti kauneuden karheuden takaa.

Lapsuuden ja nuoruuden Kallio on Anjalle kuin Italian Rimini, eikä ole etäistä verrata sitä Fellinin elokuvien ihmisgallerioihin.
Yömajan asukit, vanhat huorat ja pullojaan korkkaavat puliukot kuuluivat Anjan maisemaan alusta alkaen.

Kellariin piiloon

"Jossain vaiheessa tajusin
että isä vaan lähti
Me jäätiin Kallioon
kahden kirkon väliin
Minä kävin pyhäkoulua
ja sain enkelinkuvia
Sisko piirsi ruusuja
vasemmalla kädellä
Äiti kuunteli radioasemia ja
poltti tupakkaa
Jossain vaiheessa tajusin
että isä tuli takaisin
Me juostiin kellariin piiloon"

Kallion kerrostaloissa oli paljon vaiettuja salaisuuksia. Monissa perheissä isät joivat, sodankäyneet, sielunsa menettäneet miehet, joiden oli vaikeaa olla aviomiehiä ja isiä.

Niin myös Anjan ja hänen kymmenen vuotta vanhemman sisarensa isä, Kivennavalta, Laatokan Karjalasta kotoisin ollut mies.

– Isä kuoli 30 vuotta sitten. Olen antanut hänelle myöhemmin paljon anteeksi. Hänen juomisensa oli ankaraa ryyppäämistä, ja hän muuttui humalassa  väkivaltaiseksi. Meitä isä ei lyönyt, mutta äitiä hän löi. Emme olleet harvinainen kalliolainen perhe, kun pakenimme isää yöllä kellariin tai lumihankeen.

Anja sanoo, että isän juominen sävytti kaikkia juhlapyhiä ja myös useita viikonloppuja. Hän kuuli, miten viinapullot kalisivat isän salkussa. Pullojen äänestä tiesi, millainen ilta ja yö oli tulossa.

– Isä ei koskaan sanonut olevansa alkoholisti, saati väkivaltainen alkoholisti. Äiti ei myöskään puhunut edes isän
kuoleman jälkeen tästä vaietusta salaisuudesta. Häpeä oli liian suuri. Vasta äidin ollessa elämänsä viimeisessä vaiheessa sairaalassa, sain kuulla lääkäreiltä, että hänen nenänsä oli joskus murtunut.

Anjan ensimmäiset omat juomiskokeilut tapahtuivat varhain. Hän oli 13-vuotias, kun tyttöporukassa kellarissa juotiin kertakulauksella pullo Bordeaux Blancia ja sitten oksennettiin.

– Olen omat leirini tässäkin asiassa leireillyt. Kokemukset olivat sen verran rajuja, etten voi oikein vieläkään sietää valkoviiniä. Muistan myös syyllisyyden, jota tunsin äidin takia. Ensin mies, sitten tytär. 1980-luvun alun villeinä vuosina minun oli itsenikin joskus vaikeaa saada juomista poikki ja otin siitä kyllä opikseni.

Vakuuttavan hirveä tarina

"saa kirjoittaa!
opettaja sanoo kuuluvalla
äänellä ja
napauttaa karttakepillä
taulua
ja kolmen kuukauden
kuluttua
vähän ennen joulua
minä saan kuulla
minä voitan
tarina juoposta perheenisästä
on niin vakuuttavan hirveä"

Anja oppi kirjaimet ja kirjaimista muodostuvat sanat Kallion kauppojen kylteistä neljävuotiaana. Jo vuotta aiemmin äiti oli vienyt hänet Kallion kirjastoon, josta tuli yksi Anjan majakoista. Hän sai alle kouluikäisenä käydä yksin kirjastossa, ja ensimmäisellä kerralla hän lainasi kaksi kauppakassillista kirjoja. Kirjastokorttia hänellä ei vielä ollut, mutta kirjastonhoitaja antoi pikkutytölle suuressa viisaudessaan pahvipalan.

– Esittelin sitä ylpeänä muka oikeana korttina. Äiti hankki minulle sitten oikean kirjastokortin.

Kotona luettiin paljon, ja kaikki myös kirjoittivat.

– Kasvoin kirjoittamiseen. Molemmat vanhempani kirjoittivat, ja isällä oli kunnianhimoisia haaveita julkaista joskus jotakin. Elämä ja työ vakuutusvirkailijana hautasivat haaveet.

Kallion kirjastossa Anja tutustui myös siihen poikaan, jonka kanssa hän eli yhden kesän ensirakkautta.

– Olin ujo lukutoukka ja aloin seurustella moniin tyttöihin verrattuna myöhään. Olin jo 17, mutta otin kyllä vahinkoa myöhemmin takaisin.

Siinä vaiheessa Anja oli Alppilan yhteislyseon lukioluokilla, pian olivat edessä englantilaisen filologian, soveltavan psykologian ja kotimaisen kirjallisuuden opinnot Helsingin yliopistossa.

– Alle kymmenvuotiaana ajattelin ryhtyväni aikuisena runoilijaksi ja niinpä sitten parikymppiseksi asti kirjoitinkin pääasiassa runoja. Nuoren Voiman Liiton leirillä vuonna 1974 Jussi Kylätasku ehdotti minulle, että mitäs jos kokeilisit proosaa. Ura meni näin päin, että vasta nyt sitten julkaisen ensimmäisen runokokoelmani.

Huutoon aukeavat jalat

"Minä vastaanotan
sivistyssanakirjan
johon on kultaisin kirjaimin
kirjoitettu nimeni
saa kirjoittaa
pakenen
jälleen kerran
vasta Tarkk´ampujankadun
peilisalin lattialla
avaan jalat huutoon"

Brahenkenttä ja Helsinginkadun uimahalli tulivat Anjalle tutuiksi paikoiksi. Liikunta oli osa hänen elämäänsä jo lapsena, ja kun moderni tanssi valloitti Suomen, Anja haaveili tanssijan urasta. Tanssijaa hänestä ei tullut, mutta liikunta jäi osaksi jokapäiväistä elämää.

Anja kutsuu itseään nykyisin liikunnan sekakäyttäjäksi. Lapsuuden ja nuoruuden tanssiharrastus ei ollut mitenkään itsestään selvää, sillä tunnit olivat kalliita.

– Oli jotenkin hävettävää, että sain olla tanssistudiossa vapaaoppilaana eli hienommin ilmaistuna ammattioppilaana. Se oli kuitenkin ainoa vaihtoehto perheessä, jossa vain isä ansaitsi. Tanssitunnit olivat aikoinaan myös pako- ja levähdyspaikka, jossa pystyi unohtamaan kodin ja arjen ristiriidat.

– Tanssimisesta jäi elämääni fyysisyys ja myös aiheita kirjoihini. Keväällä 1973 Anja ei enää haaveillut tanssijan urasta. Hän tiesi pyrkivänsä kirjailijaksi, mutta halusi myös akateemisen loppututkinnon.

– Gradu jäi viimeistään vuonna 1981, kun esikoisromaanini Sonja O. kävi täällä ilmestyi, vaikka vielä myöhemmin 1980-luvulla haikailin loppututkinnon perään.

Tutkijan intohimoaan Anja on myöhemmin hyödyntänyt kirjoissaan, joista moni on vaatinut laajan taustatyön. Esikoisromaaniksi Anja oli jo kirjoittanut kuitenkin toisen tarinan
kuin Sonja O:n. Sitten ilmestyi Pirkko Saision Elämänmeno.

– Ensimmäinen versioni lapsuudesta Kalliossa oli Saision kirjan ilmestyessä jo valmis, mutta Saision kirjasta toivuttuani tajusin, ettei kukaan voi viedä toisen aihetta. Aiheita riittää jokaiselle, ja minun tehtäväni oli kirjoittaa se 1980-luvun tarina Kalliosta.

Kaksin käsin kiinni tuulesta

"nyt riittää
että aurinko paistaa
vuoret odottavat meri aaltoilee kohti
tuulen vatsasta pitelen kaksin käsin”

Anja jäi aikuistuttuaan vielä vuosiksi Kallioon. Hän asui eri osoitteissa, kun 1980-luvun huumassa vuokra-asuntoja myytiin vauhdilla alta pois.

1984 hän muutti pitkäaikaisen miesystävänsä, toimittaja Juha Kulmasen kanssa Tuusulan Rusutjärvelle.

– Minä, täysin kaupunkilainen, muutin suoraan Helsinginkadulta maalle. En tiennyt maalla olemisesta mitään, koska perheellämme ei ollut koskaan kesämökkiä. Muutto oli pakoa 1980-luvun citykulttuurista ja yhtäkkiä trendikkääksi muuttuneesta Kalliosta. Rusutjärvellä, keskellä metsää heräsi uteliaisuuteni maata kohtaan.

Neljän vuoden kuluttua oli edessä muutto Viikinmäkeen ja ero. Uusi elämä alkoi toimittaja Saska Snellmanin, tuolloin vielä Saska Saarikosken, myötä, Saskan, josta tuli Anjan aviomies Kreetalla tapahtuneen vihkimisen jälkeen.

– Alma syntyi 1989, Elsa 1991. Elämä oli ottanut aivan uuden suunnan. Nyt olemme asuneet 12 vuotta Käpylässä.

Anja kokee jotain samaa kuin lapsuutensa Kalliossa Kreetalla, jossa perheen toinen koti on ollut jo vuosia. Saarella Snellmanin perhe viettää kaikki lomansa, ja siellä Anja oleilee paljon myös yksin. Kirjoittamassa, keskittymässä.

– Kreetalla aika muuttuu. Jos uskoisin sielunvaellukseen, voisin kuvitella eläneeni Kreetalla joskus aikaisemmin, niin voimakkaasti Kreeta ja kreikkalaisuus Saskaan ja minuun jysähtivät ensimmäisellä Hanian-matkallamme. Ihmisten outo, intohimoinen hulluus, saaren villi, kaunis luonto, meri ja vuoret, ruuat ja juomat, kaikki ikivanhat myytit ovat vanginneet minut.

Kallioon Anja tulee kuitenkin yhä kuin kotiin, ja karheana kukkiva, tämän kaupunginosan erityinen slangi tarttuu pian hänen puheeseensa.

Ajan helma hulmahtaa hetkeksi pois silmien edestä. Anja nousee käsi kädessä äidin kanssa Hakaniemen hallin portaita.

Tänään tehdään silakkalaatikkoa, huomenna ehkä lihakeittoa.

Runositaatit Anja Snellmanin kokoelmasta Saa kirjoittaa, Otava 2004.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.