Laulaja Sanin ja kitaristi Samuli Erkkilän työsuhde kasvoi hitaasti rakkaudeksi. 17 vuoden ikäero on häkellyttänyt vain ulkopuolisia. – Samulin kanssa on valtavan helppo olla, Sani sanoo.

Sähkökitaraa ei ole kytketty vahvistimeen, joten sen sointi kantautuu eteiseen vain vaimeana tiluliluna. Soitto tulee laulaja Saija ”Sani” Aartelan, 44, keittiöstä, jossa Sanin uusi rakas, kitaristi Samuli Erkkilä, 27, treenaa sointukuvioita illan esitystä varten.

Puolisen vuotta seurustellut pari ei asu yhdessä, mutta Samulin kitaroita on kulkeutunut tänne Sanin tykö jo muutama.

– Osaan soittaa vain pari, kolme sointua, mutta nythän olen löytänyt hyvän opettajan, Sani heittää nauraen.

Samuli tunnetaan Tampereen bändi- ja teatteripiireissä lahjakkaana muusikkona. Miestä suositeltiin, kun Sani etsi kitaristia soolokeikoilleen puolitoista vuotta sitten. Sani kävi katsomassa Samulin keikan ja pyysi tätä soittajaksi omalleen.

Työtuttavuus kasvoi parisuhteeksi.

– Näköjään koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu, Sani sanoo nyt.

– Teimme yhdessä pitkiä keikkamatkoja. Ensin huomasimme ajattelevamme samoin musiikista, sitten muustakin elämästä. Lähdimme yhteiselle työmatkalle, mutta nyt tässä sitten ollaan vähän enemmänkin.

Rakastuneenakin Sani on vähäeleinen ja jalat maassa. Hän ei ole hehkuttajanaisia, jotka posket loistaen intoilevat uudesta ihastuksestaan.

– Nooh, kattellaan rauhassa, hämäläinen nainen tuumii.

Varovasti eteenpäin

Hidas eteneminen suhteessa on ollut Sanille tärkeää siksikin, että ensimmäistä kertaa elämässään hän on siirtymässä uuteen parisuhteeseen äitinä.

Viisivuotias tytär tulee kaikessa ykkösenä, ja Sani on halunnut varmistaa, että myös uusi kumppani hyväksyy sen.

– En ole koskaan tullut uuteen ihmissuhteeseen tällaisesta elämäntilanteesta. Siksi kaikki on nyt edennyt varovaisesti ja pitkän tapailun kautta. En usko, että minkäänlaisessa uusperhekuviossa voisi vain pasauttaa hynttyitä yhteen, Sani sanoo.

– Tuntuu hienolta, miten hyvin Samuli on kuunnellut ja ymmärtänyt minua tässä asiassa.

Sani erosi tyttärensä isästä, näyttelijä Turkka Mastomäestä, pian kaksi vuotta sitten. Hän muutti Hämeenlinnasta Tampereelle paitsi töiden perässä myös perhesyistä: tyttären toinen koti isänsä luona on kävelymatkan päässä ja isovanhemmatkin lähellä.

Lapselle eron jälkeinen elämä on pyritty esittelemään positiivisen kautta; että kaksi onnellista kotia onkin rikkaus.

"Toivottavasti jonakin päivänä lapsikin ymmärtää, että meidän vanhempien on parempi erillämme."

– Yritän nyt järjestellä elämän niin, ettei eron kokenut lapsi pelästy mitään tai koe hylkäämisentuntemuksia. Hän tarvitsee paljon syliä ja huomiota, Sani sanoo ja kiittelee tyttärensä reippautta.

– Meidän vanhempien oli pakko erota. Toivottavasti jonain päivänä lapsikin ymmärtää, että meidän on parempi olla erillämme. Vaikka tytär nyt joutuukin venymään, uskon, että hänestä on kasvamassa tasapainoinen ja itsenäinen leijonatyttö.

Rakkaus tuli yllätyksenä

Eroa seurannut arki vaati totuttelua Saniltakin. Hän oli viettänyt melkein koko aikuiselämänsä pitkissä parisuhteissa ja jäi pitkästä aikaa pyörittämään arkeaan yksin.

– Yksinolo oli minulle uusi kokemus. Se oli tiukkaa itsetutkiskelun aikaa, ihan kuin olisin tarkkaillut ja tuijotellut itseäni jostain kauempaa. Se oli myös tosi puhdistava kokemus. Vasta kun sain putsattua entisen elämän möykyt rinnastani, jaksoin keskittää katseeni tulevaan, Sani miettii.

– Nyt jälkeenpäin ajattelen, että yksin jääminen oli kuin tervetullut hapenottohetki.

Sani sanoo nauttineensa yksinolosta, mutta myös kokeneensa, miltä yksinäisyys oikein tuntuu.

– Vaikka ystävät olivat tukenani, yksinäisyys nappasi välillä kovasti. Opin itsestäni senkin, ettei minua ole tarkoitettu kulkemaan yksin. Olen onnellisempi, kun rinnallani on toinen.

Silti uusi rakkaus tuli Sanille yllätyksenä. Ei hän ollut haku päällä tai ainakaan odottanut löytävänsä sitä 17 vuotta nuoremmasta Samulista.

– Jokainen tarvitsee rakkautta, on se sitten kumppanuutta tai lähimmäisenrakkautta tai ystävyyttä. Mutta harvoin nämä jutut osuvat kohdalle noin vain odottamatta.

Se nuorempi mies

Sanin kodissa ensimmäiset kulta- ja platinalevyt tulevat vastaan eteisessä, jossa ne on nostettu kaapiston päälle näyttävän hattukokoelman taakse. Sani ei ole halunnut nakutella niiden takia reikiä seiniin, joten levyjä nojailee siellä täällä – yksi jopa vessan hyllyssä. Saavutukset muistuttavat eletystä. Harva uusi artistitulokas yltää triplaplatinamyynteihin kuten 20-vuotisen uran tehnyt Aikakone.

"Tiedän kyllä, että suhteemme herättää huomiota."

Sani väittää, ettei mieti ikää tai ikääntymistä. Ei, vaikka Aikakoneen tuoreessa biisissä pohditaan ”olenko mä liian vanha tähän touhuun”, eikä silloinkaan, kun vierelle löytyi 17 vuotta nuorempi mies.

– En ole miettinyt ikääni missään kohdin enkä ota siitä paineita. Haluaisin vain säilyttää lapsenmielisyyteni ikuisesti. Jos se minussa kuolisi, kuolisi myös luovuuteni, Sani miettii.

– Ehkä ikä ei ole korostunut siksikään, että minulla on aina ollut kaikenikäisiä ystäviä. Ennemmin kyse on siitä, mitä pään sisällä liikkuu ja millaisia elämän­arvoja edustaa.

Sani huomauttaa, että juuri siitä hänen nykyisessä parisuhteessaankin on kyse: keskinäisistä kemioista.

– On vain niin onnellista kohdata kaltaisensa ja tunnistaa, että toinen liikkuu samalla taajuudella. Samulin kanssa on valtavan helppo olla, saan olla aidosti oma itseni, Sani sanoo.

– Miksi pyristellä vastaan, jos joku tuntuu hyvältä?

Sanin korviin ei ole kantautunut kommentteja uuden suhteensa ikäerosta.

– Tiedän kyllä, että suhteemme herättää huomiota. Kukaan ei lotkauta korvaansa, jos vanhempi mies seurustelee nuoremman naisen kanssa. Mutta ans kattoo, kun nainen onkin suhteessa se kokeneempi!

Miehet vierellä

Siinä missä elämänkumppanit ovat joskus vaihtuneetkin, kaksi miestä on pysynyt Sanin vierellä jo 20 vuotta. Aika­koneen alkuperäisjäseniä Maki Kolehmaista ja Alex Ojastia Sani kuvailee veljikseen. Vain harva on tuntenut häntä yhtä pitkään.

– Tiedämme kaikki toistemme elämänkäänteet. Pojat ovat jaksaneet ymmärtää ja tukea vaikeissakin paikoissa.

– Vaikka en sitä heille toitotakaan, he kyllä tietävät olevansa minulle erittäin tärkeitä.

Kun yhtye on lähiviikot kasannut lokakuussa ilmestyvää juhlalevyään, nostalgia on pukannut pintaan monta kertaa. Viimeksi Maki lähetti Sanille hellyttävän tekstiviestin, jossa kutsui tätä rakkaaksi siskokseen.

– On mahtavaa, miten yhteytemme on säilynyt läpi vuosien. Yhteisillä keikkamatkoilla jaamme edelleen henkevimmät ja syvällisimmät ajatuksemme. Niin, ja kuuntelemme autossa Michael Jacksonia täysillä, Sani repeää nauruun.

Syksyllä yhtye starttaa 20-vuotiskiertueensa, joka jatkuu ensi vuoden kevääseen. Kesällä kiikarissa ovat isoimmat festarilavat, joille Aikakone toivoo nousevansa laajennetulla kokoonpanolla. Hyvässä lykyssä kitarassa saatetaan nähdä Samulikin.

– Jotkut pariskunnat välttelevät työskentelyä yhdessä, mutta meillä se on sujunut hyvin. Soittaminen ja laulaminen ovat sen verran sielukasta hommaa, että siinä läheisyys on vain hyväksi. Ja onhan se kiva, kun ei omia keikkamatkoja tarvitse painaa aina yksin vaan on toinen jakamassa kaiken, Sani sanoo.

– Tunnen olevani suhteessa, jossa toinen vilpittömästi välittää tekemisistäni.

Perushuolestujaäiti

Keikkamatkoille pääsee välillä mukaan Sanin tytärkin. Silloin syödään hyvin ja vietetään hotelliyö tyttöjen kesken.

Tytär on läsnä myös Aikakoneen tulevalla levyllä, sillä siltä lohkaistu sinkku Hopeasiivet on hänelle omistettu.

Laulun sanat syntyivät illalla lastenhuoneen sängyn laidalla: ”Lastenhuone täyttyy varjoista, sä niitä pelkäät. Mielikuvituksiin vie ja sinut nostaa selkään. Nyt hakee vielä turvaa, pientä piilopaikkaa, suojaa. Tyttö, jonka pian jo huomaan pesästänsä lentäneen.”

– Olen tällainen perushuolestujaäiti, joka näkee vaaroja liikenteessä ja miettii jo, millaisissa porukoissa lapsi kohta pyörii, Sani kuvailee.

– Tiedän kyllä, ettei niitä pidä kelata likaa. Välillä jätän televisiostakin uutiset katsomatta, kun paha olo alkaa pukata päälle.

Sellaisina hetkinä äiti ja tytär heittävät vaihteen vapaalle ja tekevät jotain kivaa, menevät vaikka kyläreissulle isovanhempien luo. Sani tunnistaa viisivuotiaassa paljon itseään.

– Ihan on tutut meiningit: hän komentaa meidät yleisöksi paikalle ja polkaisee konsertin käyntiin. Tytär on Sanninsa kuunnellut ja vetää biisit tunteella, Sani virnistää.

– Monesti mukavinta on vain rauhoittua ja nauttia toistemme läsnäolosta. Luulen, että se on nyt arvokkainta, mitä voin lapselle antaa.

Sani Aartela
 • Laulaja Saija Aartela syntyi Hämeenlinnassa 8.6.1971. Aikakone-yhtyeen solisti vuodesta 1995.
 • Asuu Tampereella viisivuotiaan tyttärensä kanssa. Seurustelee muusikko Samuli Erkkilän kanssa.
 • Kokenut teatterityöläinen esiintyy nyt kahdessa musikaalissa: Badding sekä Ysäristä jysäriin, joka on ideoitu Päivi Lepistön kanssa.
 • Tehnyt myös soolouraa vuodesta 2003. Sanoittanut kappaleita mm. Samuli Edelmannille, Kirkalle ja Anne Mattilalle.
 • Aikakoneen 20-vuotisjuhlalevy julkaistaan 16.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.