Intialaissyntyinen Chopra muutti Amerikkaan suoritettuaan erikoistumisensa Bostonissa. ”Nautin siitä niin paljon, että palasin takaisin.”

Tähtien hyvinvointiguru ja vaihtoehtolääketieteen pioneeri Deepak Chopra herää viideltä ja joogaa joka päivä.

Joka aamu Deepak Chopra herää neljän–viiden aikaan meditoimaan. Kotonaan New Yorkissa hän jää metrosta pois muutamaa korttelia ennen määränpäätään. Ohjelmaan kuuluu myös jooga seitsemänä päivänä viikossa.

Suomessa hiljattain vieraillut vaihtoehtolääketieteen guru elää niin kuin opettaa.

– Nykyään se on tapa. En edes mieti sitä. Kun olen New Yorkissa, en käytä taksia. En myrkytä kehoani käsitellyllä ruoalla. Nautin vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa ja rakastan työtäni, Chopra kertoo.

Chopraa voi hyvällä syyllä kutsua henkisen hyvinvoinnin tuntijaksi. Hän on kirjoittanut yli 80 aihetta sivuavaa kirjaa. Teoksia on käännetty yli 43 kielelle, ja niistä 22 on päässyt The New York Timesin myydyimpien kirjojen listalle.

Helsingin-vierailullaan Chopra luennoi hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Miksi henkinen hyvinvointi kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan?

– Siksi, koska elämme hyvin stressaavassa ja pateettisessa maailmassa. Ajasta on jatkuvasti pulaa, Chopra sanoo.

Vaikka hyvinvointi on nosteessa, Chopra jakaa luennoillaan mieluummin tutkimustuloksia kuin neuvoja.

– Henkisissä kysymyksissä ihmiset eivät oikeastaan tarvitse apua. Riittää, kun tiedostaa tarvitsevansa päivittäin hetken, jolloin pysähtyy ja on tietoinen. Suurin osa ihmisistä ei ole yhteydessä itsensä kanssa.

Chopran ajatukset tietoisuudesta kuulostavat maallikon korvaan korkealentoisilta, mutta hän painottaa hyvinvoinnista puhuessaan myös elämäntyylin merkitystä: unen laatua, stressin määrää, ruokavaliota ja sosiaalisia suhteita.

Tärkein hyvinvointioppi on Chopran mielestä kuitenkin tietoisuus, ennen kaikkea itsestä.

– Itsetietoisuus on tietoisuutta omasta kehosta, henkisestä tilasta ja ajatuksista, ihmissuhteista ja tunteista, tietoisuutta siitä, mitä tekee elämällään. Jos ei tunne itseään, ei voi tuntea mitään muutakaan, Chopra sanoo.

Mainettaan pahempi menestys

Deepak Chopran nimi mainitaan usein, kun listataan maailman vaikutusvaltaisimpia ajattelijoita.

The World Postin ja The Huffington Postin maailmanlaajuisessa verkkokyselyssä Chopra äänestettiin maailman vaikutusvaltaisimpien ajattelijoiden listan sijalle 40, korkeammalle kuin yksikään muu lääketieteen edustaja. Myös Time-lehti on nostanut hänet vuosisadan sankarit ja ikonit -listalleen.

Chopraa sijoitukset eivät juuri hetkauta.

– Aluksi olin niistä yllättynyt. Myöhemmin olen miettinyt vain, kuinka joku voi edes keksiä jotakin sellaista. Minä tai perheeni emme ota sijoituksia vakavasti.

Chopra on koulutukseltaan lääkäri. Vuonna 1996 hän perusti Kaliforniaan Chopra Center for Wellbeing -keskuksen yhdessä neurologi David Simonin kanssa. Keskuksessa yhdistetään perinteinen länsimainen lääketiede täydentäviin hoitomuotoihin, kuten joogaan ja meditaatioon.

Tällä hetkellä Chopra työskentelee myös maineikkaissa Northwestern- ja Columbia-yliopistoissa apulaisprofessorina. Lisäksi hän luennoi Kalifornian yliopiston terveystieteiden laitoksella. Hänestä henkisen hyvinvoinnin tutkimus on uskottava tieteenala siinä missä muukin lääketiede.

– Teemme paljon tutkimusta Kalifornian yliopistossa. Mukana on lääketieteen opiskelijoita ja lääkäreitä, ja lääkäreiden ammattijärjestö American Medical Association on huomioinut tutkimuksemme. Tämä on todella iso liike juuri nyt, ainakin monissa lääketieteellisissä yliopistoissa, Chopra sanoo.

Julkkisten luottoguru

Chopra on työskennellyt lukuisten superjulkkisten kanssa. Hänen asiakkaitaan ovat olleet muun muassa Madonna, Lady Gaga ja Oprah Winfrey, mutta mielellään hän ei julkkisasiakkaistaan puhu.

– Sitä korostetaan liikaa, Chopra perustelee.

– 99,9 prosenttia tapaamistani ihmisistä ei ole julkkiksia ja vain 0,01 prosenttia on. He tulevat kursseilleni ihan kuin kuka tahansa muukin.

Työllään Chopra on tienannut huomattavan omaisuuden. Self-help myy, ja sillä saralla Chopra on ollut tuottelias. Itse hän ei osaa veikkailla, miksi juuri hänestä tullut alansa suurin menestyjä.

– Luulen, että joidenkin ihmisten mielestä syy on intialaisessa aksentissani, Chopra tokaisee lakonisesti ja jatkaa vakavoituen.

– En tiedä. En todella tiedä. Minulla on vain sattunut olemaan oikea ajoitus. Taustani ja lääketieteen opintoni tietysti auttavat.

Kertyneestä omaisuudesta, tunnetuista asiakkaista ja valtavasta tuotannosta huolimatta Chopra uskoo, ettei menestys ole juuri muuttanut hänen elämäänsä.

– Olen tullut siihen tulokseen, että menestys on yliarvostettua. Todellista menestystä on olla onnellinen, vaalia merkityksellisiä ihmissuhteita, auttaa muita ja ilmaista luovuuttaan. Arvostan noita asioita menestystä enemmän.

Deepak Chopra

Lääkäri, kirjailija ja vaihtoehtolääketieteen luennoitsija.

Syntyi 22.10.1947 Intiassa, asuu Yhdysvalloissa.

Kirjoittanut yli 80 tieteellistä ja kaunokirjallista teosta.

Työskentelee apulaisprofessorina Columbia- ja Northwestern-yliopistoissa, luennoinut esimerkiksi hyvästä johtajuudesta.

Naimisissa Rita Chopran kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Jos sinulla on epäilyksiä, älä anna niiden näkyä. Naamastasi paistava epävarmuus voi toimia houkuttimena huijareille. Tsemppaa itseäsi eteenpäin.

 

JOUSIMIES

Ole rehellinen itsellesi. Mieti, mitä toivot ja miksi. Älä pelkää muiden reaktiota, vaan kerro avoimesti haaveistasi läheisillesi.

 

KAURIS

Hankkiudu eroon tekemättä jääneistä hommista. Nyt ei ole aika haalia lisää lastia. Käytä toimivaksi tietämääsi kaavaa.

 

VESIMIES

Älä anna periksi toisten vaatimuksille, jos ne ovat pahasti ristiriidassa omien toiveittesi kanssa. Uskalla olla hieman itsekäs. Sinulle tarjoutuu rohkeutta kysyvä mahdollisuus.

 

KALAT

Nyt tarkkana. Älä anna vääriä signaaleja ympäristöösi. Valitse sanasi huolellisesti ja tarkkaile muiden reaktioita, niin sinulta ei mene mitään olennaista ohi.

 

OINAS

Päivä kysyy keskittymiskykyä. Suuntaa täydellä höyryllä kohti tavoitteitasi. Taloudellinen tilanteesi saa lupaavan käänteen.

 

HÄRKÄ

Pidä tänään matalaa profiilia. Keskity omaan projektiisi, joka etenee hyvää vauhtia. Tunnemyrskyn ei pidä antaa pilata koko päivää.

 

KAKSONEN

Yhdistä voimat hyvän tyypin kanssa. Tunteita on turha pitää piilossa, jos haluat asioiden etenevän. Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden seurassa todella viihdyt.

 

RAPU

Pidä silmällä rahankäyttöäsi. Lahjojen ostamiseen tai muihin yllätyksiin saattaa kulua pitkä penni, ellet ole tarkkana. Mielikuvitusta käyttämällä löydät halvempia ratkaisuja.

 

LEIJONA

Hemmottele itseäsi tänään. Hyvinvointisi tärkeyttä ei voi liioitella. Läheisesi tekee tänään siirron, joka muuttaa merkittävästi myös sinun elämääsi.

 

NEITSYT

Vahdi tavaroitasi ja rahojasi. Unohtelu tai myöhästely saattaa aiheuttaa tänään harmeja. Saat tilaisuuden käydä esittäytymässä kiinnostavalle ihmiselle.

 

VAAKA

Älä yritä edetä liian isoja harppauksia kerrallaan. Pilko asiat pienempiin etappeihin ja harkitse jokaista siirtoasi. Liian sähäkät liikkeet tietävät sanaharkkoja. 

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.