Hyviä tekoja voi tehdä myös yhdessä. Luvatkaa vaikka lenkittää naapurin koiraa. Kuva: Shutterstock
Hyviä tekoja voi tehdä myös yhdessä. Luvatkaa vaikka lenkittää naapurin koiraa. Kuva: Shutterstock

Toisen ilahduttamisesta on hyötyä myös ilahduttajalle itselleen.

Hyvän teon tekeminen ei ilahduta vain teon kohdetta, vaan tutkijat ovat havainneet, että kiltteys, anteliaisuus ja auttaminen tuottavat hyvää myös tekijälle itselleen. Tiesitkö näitä vaikutuksia?

Onnellisempi olo

Jokainen, joka on joskus tehnyt jotakin hyvää, tietää tunteen. Toisen ilon ja hyvän mielen näkeminen saa suloisen lämmön läikähtämään rinnassa. Tutkijatkin ovat tulleet siihen tulokseen, että kaikkein onnellisimpia ovat he, jotka vaalivat ihmissuhteitaan ja auttavat muita. Myös masentuneisuus ja stressi saattavat helpottaa. Kun on huono päivä, itsensä hemmottelun sijaan kannattaakin ehkä kohdistaa tekonsa muihin!

Pidempi ja terveempi elämä

Brittitutkijoiden mukaan vapaaehtoinen auttaminen on hyväksi sydämen terveydelle. Se laskee kolesterolitasoja ja vähentää elimistön tulehdustilaa. Hyvän tekeminen saattaa jopa pidentää elinikää. Se on siis hyvä ja terveellinen teko myös itseä kohtaan.

Lue myös: Tutkimus: tämä on tehokkain tapa piristää mieltä

Auttaminen on seksikästä

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan epäitsekkäät ihmiset harrastavat muita enemmän seksiä. Muita auttavat ihmiset vaikuttavat toisten mielestä haluttavammilta seksikumppaneilta, ja auttajilla myös on enemmän seksikumppaneita ja säännöllisempää seksiä.

Hyvän tekeminen, esimerkiksi rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen, veren luovuttaminen tai tuntemattomien auttaminen kaupungilla, edisti etenkin miesten seksielämää. Tutkijoiden mukaan auttaminen viestii muille ihmisille sitä, että auttajassa saattaa piillä muitakin hyviä puolia eli tämä olisi kenties hyvä kumppaniehdokas.

Hyväntekijät menestyvät

Organisaatiopsykologi Adam Grant on jakanut ihmiset kolmeen tyyppiin. Ne ovat giver eli antaja, taker eli ottaja ja matcher, joka voisi olla suomeksi vaikka kaupantekijä.

Näistä kolmesta kannattaa tietenkin tavoitella sitä, että olisi antaja, sillä antajilla on Grantin tutkimusten mukaan parhaat mahdollisuudet menestyä myös työelämässä. Hän kannustaa kaikkia tekemään toisilleen pieniä palveluksia toistuvasti.

Osallistu haasteeseen!

Miten sinä voisit tehdä ystävän, naapurin, työkaverin tai tuntemattoman päivästä piirun paremman? Tai mitä hyvää sinulle on tehty: Kolasiko naapuri pihanne? Tarjosiko joku kahvit? Kehuiko pomo?

Jaa hyvä tekosi sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa tai Twitterissä, tunnisteella #yksitekopaivassa.

Voit kertoa omista tai toisten teoista myös alla olevassa kommentointikentässä. Teemme niistä myöhemmin juttua.

Keskiössä on kolme ihmiskohtaloa, joihin paavi on vaikuttanut suuresti.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2013 katolisen kirkon paaviksi noussut paavi Franciscus eli argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio (s. 1936), on profiloitunut katolisen kirkon uudistajana. Ruotsalaisdokumentissa Franciscus, paavi joka koskettaa tutustutaan liberaalina pidetyn paavin ja katolisen kirkon suhteeseen.

Keskiössä on kolme ihmiskohtaloa, joihin paavi on vaikuttanut suuresti. Yksi on paavin vanha ystävä, toinen naispappeuden kieltämisen vuoksi katolisesta kirkosta eronnut ja kolmas syyrialaispakolainen, jonka perheen paavi Franciscus otti mukaansa Roomaan Kreikan pakolaisleireiltä.

Lähes kaksi kolmasosaa katolisen kirkon työntekijöistä on naisia, mutta heidän asemansa on yhä heikko. Seksistisen valtarakennelman murtumista tuskin nähdään vielä Franciscusin valtakaudella.

Dokumentti: Franciscus – paavi, joka koskettaa Yle Teema & Fem to 24.8. klo 19.00

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.